Zobacz pełną wersję : Metz 58 AF-1 czy SB900 ?
Cześć,
W wyniku upadku, moja jedyna lampa pracująca w automatyce (PZ42x), straciła funkcjonalność i-TTL. Przejdzie teraz do zestawu strobingowego.
W związku z tym mam zamiar zainwestować w coś mocniejszego. Kupić raz a dobrze. Do czego używam lampy z automatyką? Lubię czasem błysnąć kilka kadrów na imprezie, ewentualnie w kościele. Na co dzień nie zajmuję się ani fotografią ślubną ani imprezową. Potrzebuję lampy o sensownym czasie ładowania i mocnym błysku.
Szczerze mówiąc, skłaniam się ku zakupowi Metza 58 AF-1. Może to zły wybór? Może powinienem wybrać SB900? Jeśli tak to dlaczego?
A może strzelam z armaty do wróbla i powinienem wybrać coś ze średniej półki, tj. Metz 48, SB800, Di866Pro? Proszę o rady poparte argumentami. Od razu zaznaczam, że nie korzystam z CLSa i nie mam zamiaru używać tej funkcjonalności.
Może któraś z tych lamp nieprawidłowo współpracuje z niektórymi body? W ciągu najbliższych kilku miesięcy mam zamiar zmienić puszkę na D300s bądź D700.
Pozdrawiam
zdecydowanie SB-900
ponad rok temu kupiłem 58 AF-1 po kilku dniach oddałem i wolałem dołożyć do Sb-800 (wówczas 900 jeszcze nie było).
W owym czasie cena była podobna, tyle tylko że SB-800 poza tym że jest systemowa ma znacznie więcej dodatków. Metz to taki "golas" można powiedzieć. Dodatki do SB-800 jak koszyczek na baterie, filtry i dyfuzor, podstawa często się przydają.
Dlaczego oddałeś Metza? Bo dodatki nie są dla mnie wystarczającym argumentem :)
plusfoto
20-06-2010, 12:30
Obie lampy są bardzo podobne jeśli chodzi o możliwości jednak - metz ma 2 palniki ale nikon zoom 17-200 z dyfuzorem od 14 a metz od 24 z dyfuzorem od 20, a w funkcjach praktycznie różnic brak. CLS-y, TTL-e itp działają bezproblemowo.
Jeśli nie masz wygórowanych wymagań, nie korzystasz z CLS master, a chcesz tylko dobrą, niezawodną lampę używaną na aparacie to moim zdaniem wystarczy lampa semi pro, jak Metz 48 AF-1 czy choćby SB-600
wasilewk
20-06-2010, 13:08
A plastikowa nóżka ?
Może być plastykowa, do strobingu używam wszystkich z plastykową i nic się nigdy nie stało. Z tego, co mi wiadomo, SB600 lubi się czasem długo ładować. Jak jest z konkurentem 48 AF-1?
Albert44
20-06-2010, 13:57
...a metz od 24 z dyfuzorem od 20, a w funkcjach praktycznie różnic brak. CLS-y, TTL-e itp działają bezproblemowo.
z dyfuzorem 16...
Może być plastykowa, do strobingu używam wszystkich z plastykową i nic się nigdy nie stało. Z tego, co mi wiadomo, SB600 lubi się czasem długo ładować. Jak jest z konkurentem 48 AF-1?
Szybki i wydajny. Ładuje się niecałe 4sek a komplet aku wystarcza na jakieś 600 błysków
W takim razie 48 AF-1 będzie chyba najlepszym wyborem :) A przy okazji zostanie prawie na 35/1.8.
Dziękuję za wszelkie rady.
plusfoto
20-06-2010, 14:21
z dyfuzorem 16...
A jeśli mamy być bardzo precyzyjni:smile: to 18 -str 46 instrukcji mały palnik 35:lol: ale nie wnikając w tak wielkie szczegóły mogę powiedzieć że moją siedemnastkę kryje pod warunkiem że podniosę lampę do góry gdzieś 10 cm bo inaczej mam cień obiektywu.
Albert44
20-06-2010, 14:50
A jeśli mamy być bardzo precyzyjni:smile: to 18 ..
To ja mam popsutą.:mad: wyświetla 16 :shock: ale cóż... jakaś usterka w końcu być musi :razz:
W takim razie 48 AF-1 będzie chyba najlepszym wyborem :) A przy okazji zostanie prawie na 35/1.8.
Dziękuję za wszelkie rady.
A nie lepiej di866Pro? Nie będziesz latał z CLSem więc AutoFP w remote ci zbędne, a to jedyny mankament. Dostaniesz za to w porównaniu do 48AF1 moc, drugi palnik i funkcję multi do błyskania z zadaną częstotliwością. Czas ładowania po błysku na full z drugim palnikiem też na full to około 5s. Dodatkowo 2 lata gwarancji anie 1 rok jak w przypadku Metza.
arturherda
21-06-2010, 10:02
A nie lepiej di866Pro? Nie będziesz latał z CLSem więc AutoFP w remote ci zbędne, a to jedyny mankament. Dostaniesz za to w porównaniu do 48AF1 moc, drugi palnik i funkcję multi do błyskania z zadaną częstotliwością. Czas ładowania po błysku na full z drugim palnikiem też na full to około 5s.
Proszę, tylko nie 866Pro. Byłem jednym z pierwszych użytkowników tej lampy w Polsce. Szkoda słów na tę lampę. W Metzu 58 AF1 masz:
- drugi palnik latający w TTLu, co jest sprawą bardzo fajną
- pewność i solidność wykonania i pracy
- bardzo długi czas pracy na komplecie baterii
- bardzo wysoką poprawność naświetleń
- niewyłączanie się po serii błysków
W końcu Metz to Metz, historia i klasa sama dla siebie. Podczas gdy Nikon czy Canon tylko marzyli nieśmiało o pracy bezprzewodowej Metze hulały już jak ta lala.
Proszę, tylko nie 866Pro. Byłem jednym z pierwszych użytkowników tej lampy w Polsce. Szkoda słów na tę lampę. W Metzu 58 AF1 masz:
- drugi palnik latający w TTLu, co jest sprawą bardzo fajną
- pewność i solidność wykonania i pracy
- bardzo długi czas pracy na komplecie baterii
- bardzo wysoką poprawność naświetleń
- niewyłączanie się po serii błysków
W końcu Metz to Metz, historia i klasa sama dla siebie. Podczas gdy Nikon czy Canon tylko marzyli nieśmiało o pracy bezprzewodowej Metze hulały już jak ta lala.
Ja pisałem o 48 AF1 w podobnych pieniądzach a nie dużo droższej 58AF1. A z tego co wiadomo to 48 AF-1 nie ma drugiego palnika.
I żeby nie było to kilka cytatów twojego autorstwa o di866:
" I tak... lampa doskonale pracuje z D90, S5Pro, ale z D70 juz ma problemy! Jutro dam znac bo bede mial informacje od dystrybutora co zlego dzieje sie przy wspolpracy z D70. Jesli chodzi o prace z S5Pro czy D90 to pracuje fantastycznie zarowno jako Master jak i Slave."
"Więc mam kolejne wieści na temat Nissina. Dziś podłączyłem do nowego nabytku S5Pro. W TTL Slave w parze z Metzem i Sabiną 600 pracuje fantastycznie (z D70 nie pracuje), natomiast jako TTL Master powoduje niedoświetlenie o -3. To nie jest wielkim problemem, gdyz lampa ta w ustawieniach ma zakładke My Flash, w której to możemy wpisać +3 i problem znika. Zarówno Nissin jak i sterowane przez niego Slavy naświetlają w punkt."
"Gdyby moim jedynym wydatkiem był zakup lampki byłaby to pewnie SB900, jako że wciąż coś dokupuję i wymieniam muszę liczyć grosz, to też w moim wypadku optymalny okazał się Nissin866. To co mogę powiedzieć o lampie po ponad tygodniu użytkowania to tyle, że warta jest każdego grosza na nią wydanego. W porównaniu z Metzem 48AF1 pracuje o niebo lepiej, o reszcie minusów powoli zapominam :smile:"
"Ogólnie czym dłużej mam lampę tym bardziej ją doceniam. Do wszystkiego co pisałem dodam jeszcze, że w omawianym Nissinie zoom pracuje poprawnie, choć głośno, naprawdę głośno."
"SB600 odpuść sobie, Nissin zaoferuje Ci znacznie więcej w tej samej cenie. Jeśli stać Cię dołożyć do SB900 to bierz dziewięćsetkę, tylko pamiętaj, że dołożysz prawie 50% ceny Nissina, przy zastosowaniech amatorskich Nissin będzie i tak przerastał Twoje potrzeby."
"
Cytat:
Napisał XGrzesX
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1464062#post1464062)
Mam kilka pytań związanych z Nissinem Di866:
1) Czy dużym minusem tej lampy jest brak trybu TTL BL ?
2) Czy wiecie może gdzie można dokupić dyfuzor do tej lampy (pomijając sklepy z nabiałem :smile:)?
3) Czy zasięg lampy pokazywany jest na wyświetlaczu lampy tylko jeśli lampa pracuje w trybie "M" ? (tak wynika z instrukcji)
ad 1. Lampa tak dobrze pracuje, że nie zauważyłem najmniejszej potrzeby BL (w Metzu i SB600 w słońcu - niezbędne)
ad 2. nie :smile:
ad 3. Dokładnie, lampa nie pokazuje w TTL zasięgu (sic!) a przecież nawet prosty Sunpak PZ42X to potrafi!!!"
W przypadku Di866, drażni mnie nieco bajer w postaci kolorowego LCD. Dla mnie wygląda to jak kupa i totalnie zbędny bajer. Przecież to lampa, a nie zabawka do grania w tetrisa. Swoją drogą, jak wygląda na dzień dzisiejszy kwestia wyzwalania Di866 radiem? Jak jest z solidnością wykonania lampy?
Wyświetlacz można wyłączyć. To znaczy wyłączy się i nie będzie włączał dopóki tego nie chcesz (naciśniesz przycisk SET). To samo dotyczy automatycznego rotowania tym ekranem. Swoja drogą menu jest dość intuicyjne i łatwo je się obsługuje.
Co do jakości wykonania to moja się jeszcze nie rozleciała i raczej nie zamierza - tyle mogę na ten temat powiedzieć.
Jeśli chodzi o wyzwalanie radiowe to nie mam jak sprawdzić, gdyż brak u mnie takich oto wyzwalaczy. Ktoś inny musiałby się wypowiedzieć. Z tego co widzę po wątku strobingowców Ornat Bros błyska di622 i może by więcej coś powiedział - może miał przyjemność lub nieprzyjemność sprawdzić di866.
Odswieze troche watek bo i ja stanalem przed wyborem lampy. Mam D80 + N35 1,8 oraz N18-70 i N70-300VR. Potrzebuje lampy glownie zeby porobic zdjecia moim corka na przedstawieniach w przedszkolu/szkole, czasem slub (kosciol, srednie i duze wnetrza) no i plener. To bedzie moja pierwsza lampa i dla mnie najwazniejsze, poza tym ze bedzie to produkt rozwojowy liczy sie w tej chwili "user friendly". Wybieram wlasnie miedzy SB-900 a 58AF1, bo wychodze z zalozenia ze jak juz zainwestowac to na dlugo i w razie zmiany puszki nie bedzie zal, ze nie kupilem czegos innego...
Prosze o pomoc w podjeciu decyzji, bo to co przeczytalem do tejpory na forach w PL i EU mam jeszcze wiekszy metlik w glowie :(
Albert44
31-07-2010, 14:20
..., bo wychodze z zalozenia ze jak juz zainwestowac to na dlugo i w razie zmiany puszki nie bedzie zal, ze nie kupilem czegos innego...
Przy takim założeniu... kup Metz'a 54 MZ-4i + SCA 3402 (M6). Zmienisz aparat, zmienisz system, a lampa zostanie...ty zmienisz SCA na odpowiednią do "nowego systemu" i będzie OK!
Przy takim założeniu... kup Metz'a 54 MZ-4i + SCA 3402 (M6). Zmienisz aparat, zmienisz system, a lampa zostanie...ty zmienisz SCA na odpowiednią do "nowego systemu" i będzie OK!
dzieki za info, ale czy przypadkiem 58AF-1 tez nie ma mzolwiosci zmiany stopek w razie zmiany systemu?
Albert44
01-08-2010, 20:37
dzieki za info, ale czy przypadkiem 58AF-1 tez nie ma mzolwiosci zmiany stopek w razie zmiany systemu?
Nie ma takiej opcji... :/
adolfik9501
01-08-2010, 22:47
Lampy serii AF są lampami dedykowanymi "na stałe", zaś serii MZ zyskują dedykacje za pomocą stopek (dostępna jest nawet stopka z jednym centralnym stykiem).