Zobacz pełną wersję : SB 800 lub SB 900
Smurfetka
19-06-2010, 22:25
Witam. Mam problem. Moja SB 900 przepala mi zdjęcia z Nikonem D700. Natomiast tego problemu nie mam z SB 800. Więc co, wniosek nasuwa sie sam? Sprzedać SB 900 a zostawić sobie SB 800? Może mi pomożecie? Jaka może być przyczyna przepalania tych zdjęć? I dlaczego nie ma ich z SB 800? To tyle pytań. Liczę na pomoc.
Może w 900 masz włączoną kompensację ekspozycji, albo zabrudzone styki ??
Smurfetka
19-06-2010, 22:43
Może w 900 masz włączoną kompensację ekspozycji, albo zabrudzone styki ??
Przepraszan Cię, ale jaki wpływ mogą mieć zabrudzone styki?
Pomiar światła jest w aparacie i aparat przekazuje tę informację do lampy. Jeśli styki są brydne, lampa może otrzymywać niepełne / złe informacje
Smurfetka
21-06-2010, 10:16
Koledzy, jakże się cieszę za tak wyczerpujące odpowiedzi. Można na Was liczyć.
Smurfetka wyluzuj gumę. coroner stara Ci się odpowiedzieć, to wyskakujesz z ironicznymi odpowiedziami.
Jak się nie podoba to zapraszam tutaj: http://sb900-d700-przepala.pl (http://google.pl)
A czy sprawdzałaś tą SB-900 na jakimkolwiek innym body ?? Może to wina konkretnego egzemplarza lampy..
Smurfetka
21-06-2010, 22:12
A czy sprawdzałaś tą SB-900 na jakimkolwiek innym body ?? Może to wina konkretnego egzemplarza lampy..
W tym sęk, że z moim drugim body (D300) nie przepala. I tu jest problem.
Używam Sb-900 i nie zauważyłem problemu z przepalaniem zdjęć zarówno na moim d60 jak i u kolegi który posiada d700. Problemem mogą być ustawienia lampy, która być może jest ustawiona w zły tryb lub też jest ustawiona korekta błysku. Sprawdź czy na wszystkich trybach przepala fotki. Być może używasz obiektywu który nie współpracuje poprawnie z lampą i podaje złe parametry ekspozycji.
Zostaje jeszcze pytanie czy zawsze tak zachowywała się u Ciebie Sb-900 czy problem pojawił się nie dawno.
Rozwiązaniem może też być reset ustawień fabrycznych.
Jest też inna opcja - być może posiadasz stare oprogramowanie lampy (w pierwszych wersjach oprogramowania lampy pojawił się problem z przepalaniem fotek).
Moja wersja oprogramowania lampy (ta nowsza - nie przepalająca) to: 5.02
Sprawdź jaką posiadasz wersję oprogramowania, być może aktualizacja rozwiąże Twój problem i zaoszczędzi Ci zbędnych nerwów.
Co do lampy to jest to naprawdę przyzwoita błyskotka i nie ma potrzeby się zaraz zrażać do tego modelu.
Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą Ci w rozwiązaniu problemu.
Smurfetka
22-06-2010, 20:16
Używam Sb-900 i nie zauważyłem problemu z przepalaniem zdjęć zarówno na moim d60 jak i u kolegi który posiada d700. Problemem mogą być ustawienia lampy, która być może jest ustawiona w zły tryb lub też jest ustawiona korekta błysku. Sprawdź czy na wszystkich trybach przepala fotki. Być może używasz obiektywu który nie współpracuje poprawnie z lampą i podaje złe parametry ekspozycji.
Zostaje jeszcze pytanie czy zawsze tak zachowywała się u Ciebie Sb-900 czy problem pojawił się nie dawno.
Rozwiązaniem może też być reset ustawień fabrycznych.
Jest też inna opcja - być może posiadasz stare oprogramowanie lampy (w pierwszych wersjach oprogramowania lampy pojawił się problem z przepalaniem fotek).
Moja wersja oprogramowania lampy (ta nowsza - nie przepalająca) to: 5.02
Sprawdź jaką posiadasz wersję oprogramowania, być może aktualizacja rozwiąże Twój problem i zaoszczędzi Ci zbędnych nerwów.
Co do lampy to jest to naprawdę przyzwoita błyskotka i nie ma potrzeby się zaraz zrażać do tego modelu.
Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą Ci w rozwiązaniu problemu.
Dzięki za podpowiedź. Sprawdzę.
A może masz włączone manualne ustawienie zoomu i jest na DX?
Ja bym od razu nie wyskakiwal ze sb900 do niczego ,na moje amatorskie ale czule oko beda to ustawienia . Tym bardziej jesli byla probowana na innym body i bylo ok?
Troche cierpliwosci,czytania instrukcji i problem sam sie wyjasni.
pytanko dotyczące sb900 .
czy jezeli jest praca w ttl lu ttl bl to czy ustawienie w aparacie -EV ustawia tak samo lampę? jestem co prawda świeżym posiadaczem tej lampki i czytałem instrukcję ale nie udało mi się znaleźć bądź dobrze zrozumieć tych ustawień.
dzieki za odp.
Jest to w instrukcji na str. D-37 i D-38.
pytanko dotyczące sb900 .
czy jezeli jest praca w ttl lu ttl bl to czy ustawienie w aparacie -EV ustawia tak samo lampę? jestem co prawda świeżym posiadaczem tej lampki i czytałem instrukcję ale nie udało mi się znaleźć bądź dobrze zrozumieć tych ustawień.
dzieki za odp.
Zajrzyj TU: http://tadgawin.blogspot.com/2010/02/05.html