PDA

Zobacz pełną wersję : Mapowanie matrycy D50 w domu - program

TeamHANS
19-06-2010, 00:59
Witam!
Po kilku latach dzielnej pracy nikosia. Pojawiło się kilka hot pixli. Wszystko by było w porządku. Jednak jeden mnie drażni. Jest jakiś program dostępny do mapowania matrycy w D50? W serwisie nikona trwa to kilka chwil. Jednak czas wysyłki, koszty itp. całkowicie zniechęcają. A wiadomo, że po jakimś czasie znowu wyskoczą. Więc trzeba by to robić samemu często w domu. Może ktoś się podzieli takim programem? Raczej serwis nie wysyła puszek na marsa. I nie korzysta z technologi i oprogramowania z StarTreka. Osobiście próbowałem programem "Q50ImageAdjust" - program nie wykrywa puszki. Oraz programem "cpixmap" - tutaj wykrywa puszkę. Jednak próba odczytu hot/bad pixeli trwa tylko 1 sekundę. I dalej się nic nie dzieje.

Jatin
19-06-2010, 10:01
Przydał by się taki program, co do nikona to myślę że oni mając swoje dedykowane urządzenie diagnostyczne mapują za pomocą tego właśnie urządzenia i nie mają żadnych zewnętrznych programów.

andrstac
19-06-2010, 16:13
Nie masz racji - jest odpowiednie oprogramowanie do każdej lustrzanki (a ściślej po dwa programy do każdego modelu). Wynika to z opisu w instrukcjach serwisowych - są podane nazwy programów, i nazwy konkretnych plików. Niestety nigdzie w necie nie znalazłem, a szukałem długo.

ToM78
19-06-2010, 16:30
andrstac. Witam to podaj nazwy może być na meila - może się coś wysznupie. nie wierzę że nie wyciekło do sieci

TeamHANS
19-06-2010, 19:19
andrstac. Witam to podaj nazwy może być na meila - może się coś wysznupie. nie wierzę że nie wyciekło do sieci Widocznie nie wyciekły. Już się tym interesowałem kilka lat wcześniej. Jedynie znalazłem te: Q50ImageAdjust - który w dziwny sposób znikł całkowicie z sieci? Oraz : cpixmap. Tego Q50ImageAdjust pewno by się dało przerobić do innych nikonów. Bo w katalogu ma NkdStor.dll. Może podmieniając te .dll by załapał do d50 i innych. Jednak moja wiedza w tym zakresie jest ograniczona.Tutaj szczegóły : http://www.mathiaspohl.de/dx/remove-dead-pixels-nikon/

Festyk
19-06-2010, 22:29
Widocznie nie wyciekły. Już się tym interesowałem kilka lat wcześniej. Jedynie znalazłem te: Q50ImageAdjust - który w dziwny sposób znikł całkowicie z sieci? [...]

Przecież w komentarzach na stronie, którą podałeś jest podany link do ściągnięcia tego programiku:
http://www.goldenhawk.com/CAMERAS/pixremap.zip

TeamHANS
19-06-2010, 22:47
Gdzie jest opcja : "edytuj"?

Uwaga! Znalazłem pełną dokumentację serwisową d50.
http://online.manualspace.com/digital-camera-free-ebooks/nikon-camera-service-manual/5725/nikon-d50-digital-slr-camera-repair-manual-334.html

Na stronie 93 jest opisane chyba mapowanie matrycy. A na stronie 77 opisane jaki program jest potrzebny. Szukajcie pliku D50SOFT.exe I niech mi ktoś zaprzeczy, że używają innego oprogramowania dla d50.

A tutaj podobno sposób mapowania w Nikonach wyposażonych w opcję : Cleaning sensors

Hot Pixel Remapping

1) Position your menu selection to be ready to apply a sensor cleaning.

2) Turn off Auto ISO and set camera to ISO3200 with all noise reductions OFF.

3) Set camera on Bulb and hold down the shutter for about 20 seconds to get things heated up a bit.

4) IMMEDIATELY after you release the shutter very quickly go into a sensor cleaning mode and execute 2 successive times in a row.

5) Take a new picture at the ISO3200 not in Bulb mode to confirm the hot or dead pixel is gone. Carefully viewing the image full screen not to miss it.

TeamHANS
19-06-2010, 22:54
Przecież w komentarzach na stronie, którą podałeś jest podany link do ściągnięcia tego programiku:
http://www.goldenhawk.com/CAMERAS/pixremap.zip

Faktycznie, przepraszam za zamieszanie. Nie sprawdziłem co kryje się pod nazwą tego pliku. Po nazwie sądziłem, że jest to inny program.

Szuwar
20-06-2010, 00:14
Do sieci swego czasu wyciekł program do mapowania matrycy w D100.

Ja posiadając D100 siedziałem sobie przy kawce w domciu i mapowałem sobie matrycę :) (2 razy nawet :) )

Nie słyszałem, aby do innych body były jakieś wycieki z Nikona

TeamHANS
20-06-2010, 00:31
Do sieci swego czasu wyciekł program do mapowania matrycy w D100.

Ja posiadając D100 siedziałem sobie przy kawce w domciu i mapowałem sobie matrycę :) (2 razy nawet :) )

Nie słyszałem, aby do innych body były jakieś wycieki z Nikona Przecież ten Q50ImageAdjust jest właśnie do D100.