PDA

Zobacz pełną wersję : D90 vs Canon

wlods
18-06-2010, 10:10
Witam serdecznie.
Jako nowy na forum chciałbym prośić o jakąś wzkazówkę.Fotorafuję od około 20 lat czysto amatorsko.Ostanie 8 lat swoją pociechę,samochody na serwisy aukcyjne,czasami ślub.Fotorafowałem Prakticą,Zenitem 12xp ostanie dwa lata Olympusem e510 z dual kitem,miałem także w reku D90 i D300s z N35/1.8.Aparaty Nikon to własność kolegi który zajmuje się fotorafią ślubna.Naszło mnie na zmianę systemu.Sprzedałem Olka i zaczęły się schody.Rozważam zakup D90 i 35/1.8+70-300vr.Co do obiektywów nie mam watpliwości,natomiast puszka spędza mi sen z powiek.Kupując obiektywy nie bedzie mnie stać na D300s.Fotorafując tym aparatem byłem zachwycony auto-focusem i ostrością zdjęć.Natomiast w D90 już jest znacznie gorzej(z ostrością)Byłem już zdecydowany na D90.Sprzedawca pokazał mi Canona Eos 50d z kitem z IS.Cena 300 zł wyższa a ma wszystko co bym chciał mieć w puszcze czyli-1.brak trybu filmowego,2.czas migawki 1/8000s co w dzień przy przysłonie 2.0 nieraz się przydaje,3.znakomity tryb sRaw czyli skalowanie Rawów(3200iso nie sprawia problemów w małych rawach)4.może najważniejszy dla mnie punkt-autofocus z 9 punktami krzyżowymi(szybki jak w D300s)5.bardzo dobry optycznie kit(ten z is).Wiem że jakby D90 miał to wszystko to by się nazywał D300(tylko on kosztuje 4.600).Canon nie ma jednak jednej rzeczy-obiektywów Nikona i to powstrzymuję mnie przed zakupem(to dla mnie sporo kasy)Rozpatrując te dwa aparaty(D90 i Eos50d)chyba nawet tu na forum Nikona większość przyzna że Eos50d to lepszy aparat bardziej porównywalny z D300.Marzeniem by było mieć D300 i w.wyżej obiektywy+sb900,jednak tak nie będzie.Może odezwie się ktoś kto fotografował(uje)obydwoma aparatami korzystał z sRaw i podpowie coś konstruktywnego.W przyszłym tygodniu chciałbym zamówić puszkę i obiektywy,gdyż jak nie kupię teraz to nie kupię nigdy i będę odwlekał w nieskonczoność.Pozdrawiam

remos
18-06-2010, 10:24
W Twoim przypadku lepiej może tego N (obojętnie jaki, na który Ciebie stać), ze względu, że obiektywy możesz od kolegi pożyczyć. Moim zdaniem warto rozważyć wybór również pod tym kątem.

marcus777
18-06-2010, 10:37
Witam serdecznie.

Witaj

Canon EOS 50D vs. Nikon D90 - test porównawczy

http://www.e-cyfrowe.pl/testy/canon-eos-50d-vs-nikon-d90-test-porownawczy-31.html

budyn80
18-06-2010, 11:24
Witaj

Canon EOS 50D vs. Nikon D90 - test porównawczy

http://www.e-cyfrowe.pl/testy/canon-eos-50d-vs-nikon-d90-test-porownawczy-31.html

Tak na szybko juz dwa babole znalazlem..
1. Nikon nie ma histogramu z podzialem na kolory
2. Obiektyw 18-105 ma metalowy bagnet

Pytam zatem jaka wiarygodnosc ma ten test:)

Antonioo
18-06-2010, 11:31
porównań tych modeli jest od .....cholery....a poza tym nie ten dział:)

de Fresz
18-06-2010, 11:42
Jako że długo rozważałem te dwa aparaty, skończyłem z Nikonem, ale wciąż nie wiem czy nie przejdę na ciemną stronę mocy ;-) podzielę się swoimi wrażeniami.

Na początek link do moich przemyśleń o ergonomii D90: klik! (http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/msg/af5bf1e622873127).

Zacznę od zalet (przewag) Nikona D90:
- rewelacyjny kit 18-105, odpowiednik u Canona kosztuje ponad 2x więcej
- mniejszy od Canona (jeszcze mniejszy w podobnej klasie jest tylko Pentak k7)
- drabinka na +/-3 EV - u wszystkich konkurentów kończy się na 2 EV, ponad 3 mają tylko body full-profi
- śledzenie AF - ułomne przy 11 punktach, ale zawsze jest (choć nie każdy używa)
- nieco lepsza matryca (de facto bodaj najlepsza APS-C), ale przewaga nie jest gigantyczna
- teoretycznie mniej problemów z AFem ze szkłami niezależnymi
- zaletą lub wadą, w zależności od punktu widzenia mogą być karty SD (dla mnie zaleta, bo parę już miałem)
- zaawansowane bezprzewodowe błyskanie (mnie nie rusza, ale patrząc choćby po tym forum, ma rzeszę zagorzałych wielbicieli)
- można dokupić CaptureNX, bez ktorego niektórzy nie potrafią żyć ;-)

Wady D90:
- guzikologia "na dwie ręce" i do pewnych rozwiązań w tej materii można mieć trochę zastrzeżeń (np. filozofia "przytrzymaj i kręć" zamiast "naciśnij i kręć" - a w D300 można sobie wybrać w customach)
- brak pomiaru światła ze starszymi manualami (celowa kastracja w jakich Nikon się lubuje, jest dopiero w D300)
- żałosne i prawie nieużywalne LV - we wszystkich Nikonach
- tylko jeden punkt krzyżowy - boczne ładnie się wyrabiają przy małej ilości światła, ale wooooolnooo
- lepsza optyka firmowa jest pieruńsko droga (to oczywiście nie wada body, ale systemowa)
- możliwe że niedługo będzie następca

Zalety 50D:
- IMHO wygodniejszy chwyt (pokłosie większego body)
- lepsza guzikologia - wszystko istotne pod prawą ręką oraz "naciśnij i kręć"
- nieco wyższa rozdzielczość - może być postrzegana i jako wada (większe pliki, gęstrze upakowanie oznacza większe szumy i zabawę w postprocesie) lub zaleta (rozdzielczość głównie do wykorzystania przy niskich ISO i ograniczonym zakresie przesłon, dla amatora to może być pomijalne).
- LV z prawdziwego zdarzenia
- magnezowe body (może też być postrzegane jako wada lub punkt lanserski ;-))
- korekcja AFa (ograniczona, ale zawsze lepiej mieć niż nie mieć)
- wszystkie punkty AF krzyżowe
- zaletą lub wadą, w zależności od punktu widzenia mogą być karty CF
- nieco wyższe fps (nie każdemu do szczęścia potrzebne)
- "kolory Canona"
- "Lki dla ubogich" (te ze światłem 4) - na APS-C sensowne właściwie tylko 70-200/4 (IS), ale jest de facto bezkonkurencyjna oraz 17-55/2.8 IS w znacznie lepszych pieniądzach niż odpowiednik Nikona bez IS
- nieco lepiej rozwiązany status panel na LCD

Wady 50D
- duży i cięższy
- jak głosi urbanistyczna legenda więcej jazd z AFem w szkłach niezależnych
- rozstaw kółek "inny niż u wszystkich" - da się z tym żyć, ale IMHO jest mniej wygodne
- tani kit trochę krótki, odpowiednik 18-105 znacznie droższy
- mniejszy krop ciut zawęża kąt widzenia dla UWA - ale to dla miłośników ekstremalnie krótkich ogniskowych, dla miłośników tele to móże być zaleta
- produkt w fazie "end of life", niedługo powinien pokazać się następca
- kapkę droższy od D90

Generalna zasada co do szkieł jest taka, że Nikon króluje w tańszych, w droższych ciekawiej jest u Canona. A dobrze jest wziąć pod uwagę szklarnie - tą na już i tą w dalszej perspektywie.

W ogóle teraz jest trochę słaby czas na kupowanie, bo oba modele niedługo powinny doczekać się następców, również Sony powinno pokazać następcę A700, więc w okolicach Photokiny powinno się zrobić bardzo ciekawie w tym segmencie. Ale czekanie jest opcą dla tych, którzy mogą się wstrzymać na pół roku z zakupem. Jak potrzebne jest coś "na już", to można by rozważyć opcję, której osobiście nie lubię, czyli zakup słabszego body z lepszych szkłem na "tymczasem".

wlods
18-06-2010, 11:55
Rozsądnie myśląć to przy dziszejszej różnicy w cenie(ok 300zł) Eos50d oferuje znacznie więcej.Jednak ja amator nie bardzo wiem co bym miał do niego podpiąć(myslałem o Canon.ef28/2.8 i Canon 85/1.8 i ew.kit z IS),natomiast w Nikonie wiadomo 35/1.8 i 18-105vr ew 18-70 albo tylko stałka i 70-300vr).Chodzi o jak najlepszą jakość zdjęć. Jakość to obiektywy, więc skłaniam się ku gorszej puszcze a lepszym obiektywom w klasie amatorskiej(czyli Nikon).Żeby D90 miał ciut lepszy autofocus,kilka punktów krzyżowych, to bym się chwili nawet nie zastanawiał.Taki AF jak w D90 miałem takze w Olku i jest słabo np na wyscigach motocyklowych.W statycznych scenach jest ok ale fotografia to nie tylko statyczne sceny.

de Fresz
18-06-2010, 11:56
Tak na szybko juz dwa babole znalazlem..
1. Nikon nie ma histogramu z podzialem na kolory
2. Obiektyw 18-105 ma metalowy bagnet

Pytam zatem jaka wiarygodnosc ma ten test:)

Żadnej. Tak na szybko, to baboli jest tam od cholery i ten "test" jest na żałosnie niskim poziomie - poczynając od błędów merytorycznych, na braku logiki kończąc.

Mnie rozwaiło to:

Niemal każdą funkcję możemy włączyć, nie odrywając lewej ręki od uchwytu.

Pomijając już kwestię ISO i Qual., to ja bym bardzo chciał zobaczyć, jak pan redahtor trzyma D90 tylko lewą ręką :mrgreen:

de Fresz
18-06-2010, 12:14
Rozsądnie myśląć to przy dziszejszej różnicy w cenie(ok 300zł) Eos50d oferuje znacznie więcej.Jednak ja amator nie bardzo wiem co bym miał do niego podpiąć(myslałem o Canon.ef28/2.8 i Canon 85/1.8 i ew.kit z IS),

Kit jest znośny, mimo że krótki. Masz jeszcze 50/1.8 o jakości i cenie porównywalnej z Nikonowskim. 70-300 IS nie jest specjalnie gorsze od żółtego odpowiednika, jest jeszcze znośne 55-250 IS.

natomiast w Nikonie wiadomo 35/1.8 i 18-105vr ew 18-70

Tego ostatniego odrazu sobie daruj. Jest jeszcze świetny 16-85.

albo tylko stałka i 70-300vr).

W Canonie możesz mieć niemal to samo.

Chodzi o jak najlepszą jakość zdjęć. Jakość to obiektywy,

Ale co z tymi zdjęciami chcesz robić? ;-)

Taki AF jak w D90 miałem takze w Olku i jest słabo np na wyscigach motocyklowych.

Nie "taki", tylko podobny. Ilość punktów krzyżowych wcale nie mówi wszystkiego o ich sprawności.

wlods
18-06-2010, 14:17
Chciałbym żeby nie było gorzej,chciałbym zeby było lepiej.Po prostu,kupując sprzęt na kilka lat(wydając trochę kasy)chciałbym żeby generował ładne obrazki.

de Fresz
18-06-2010, 14:56
Teraz to komórki potrafią ;-)
Jak to ma być sprzęt na parę lat, to jak pisałem wcześniej, wstrzymałbym się do jesieni/końca roku. A nóż nowe wersje będą w czymś znacznie fajniejsze. Jak nie, to zawsze będzie można kupić starą taniej. No ale jak musisz mieć już i nie możesz się zdecydować, to może rzut monetą? ;-) Z żadną z tych firm na tym poziomie nie stracisz, produkty jednej i drugiej mają wady i zalety.

Duder
18-06-2010, 15:03
Nie bardzo rozumiem jakie można mieć zastrzeżenia do ostrości zdjęć w D90.Ja nie mam żadnych-jestem zachwycony.Być może trzeba się trochę przystosować,np. uzywać wyłącznie srodkowego czujnika AF.

wlods
18-06-2010, 15:32
D90 zrobilem jakieś 3k zdjęć ślubnych,uważam Af za poprawny ale od zachwytu jestem daleko.Nie fotografowałem nim bardzo dynamicznych scen.Rozważam tylko za i przeciw.Eos 50d to skuteczniejszy chyba jednak AF,szybsza migawka,lepsze materiały,iso100,sRaw-trochę szkoda tej puchy,gdyż jednak skłaniam się ku D90+35/1.8 i ew18-105vr lub 70-300vr.Dziękuję szczególnie de Fresz za wyczerpującą odpowiedz.Gdybać można do konca świata,kupuję i robię foty-Pozdrawiam.

catintheflat
18-06-2010, 15:56
Ja robiłem już kilka razy zdjęcia w klubach gdzie zazwyczaj jest prawie kompletnie ciemno i AF dawał radę. Nie zdarzyło mi się jeszcze aby nie trafił albo nie chciał złapać ostrości. Swoją drogą używałem tylko centralnego i nie wiem jak jest na innych w takich warunkach ale podejrzewam, że gorzej.

Greg77
19-06-2010, 01:20
[QUOTE=de Fresz;1959668]Masz jeszcze 50/1.8 o jakości i cenie porównywalnej z Nikonowskim.QUOTE]

Jestes pewien tych slow........50/1.8 Nikkora jest tanim szklem i CENOWO porownywalnym z Canonowski 50/1.8 ale poza cena to porownywalnosc sie konczy.....pogadaj z "normalnymi" szczerymi Canonierami.
Sam widzialem efekty 50/1.8 Canona i znam efekty Nikkora......
Canonowska 50/1.4 jest swietna ale 1.8 juz nie jest tak dobra.
Tak samo Canonowski kit jest bardzo slaby.....
Poza tym skad sie biora Twoje problemy z AF w Nikonie to nie wiem......AF jest rewelacyjny ale oczywiscie nie taki jak w D300.......
Co jeszcze mi sie nie podoba w twojej wypowiedzi to mowa o "kastrowaniu" sprzetu przez Nikona.........sooory a Canon tej polotyki nie stosuje? Porownaj sobie zdjecia a poszczegolnych modeli....matryce identyczne a procesor o kilka klas nizszy!
Porownywalem C 550D z 40D.....gdzie 40D jest o ladnych kilka lat starszy co za tym idzie jego matryca tez......a jakosc RAWow i ich mozliwosci nieporownywalne! Skad taka rozbieznosc....aparat pewnie z 2006 roku ma o wiele wieksze mozliwosci niz taki z 2010?!?!?!

de Fresz
19-06-2010, 13:13
Jestes pewien tych slow........50/1.8 Nikkora jest tanim szklem i CENOWO porownywalnym z Canonowski 50/1.8 ale poza cena to porownywalnosc sie konczy.....pogadaj z "normalnymi" szczerymi Canonierami.
Sam widzialem efekty 50/1.8 Canona i znam efekty Nikkora......

Tak, jestem pewien. klik! (http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=26,30&fullscreen=true&av=1.667,1.667&fl=50,50&vis=VisualiserSharpnessMTF,VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F4) Od 2.8 jakich kolosalnych różnic nie widzę, ale pewnie dlatego że bardziej wierzę w testy robione z opracowaną metodologią, niż legendy na mieście.

Tak samo Canonowski kit jest bardzo slaby.....

Śmiała teza. Bardzo śmiała. Masz coś na jej poparcie?

Poza tym skad sie biora Twoje problemy z AF w Nikonie to nie wiem......

A ja nie wiem skąd wpadłeś na pomysł, że to ja mam problemy z AF.

Co jeszcze mi sie nie podoba w twojej wypowiedzi to mowa o "kastrowaniu" sprzetu przez Nikona.........sooory a Canon tej polotyki nie stosuje?

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem Twój język ("sooory", "polotyka"? Po jakiemu to?), ale wyobraź sobie że nie, Canon (ani żadna inna firma na tym rynku) nie stosuje takiej polityki kastrowania jak Nikon - to nie jest kwestia oceny, to są fakty. Bo to, że tańsze body ma uboższą funkcjonalność, jest oczywiste, ale w której innej firmie nie podepniesz starszego firmowego obiektywu bez silnika do nowego modelu? Która inna firma mając ciągłość bagnetu nie pozwala na pomiar światła z manualnymi obiektywami w dość zaawansowanym body? Która inna firma dopiero w body za 5k daje w miarę użyteczne LV (choć i tak bez histogramu to kaleka funkcja, co z tego że kompakty to mają)? Która inna firma tak pięknie wydupcyła posiadaczy starszych lamp? Chcesz dyskutować z faktami?
A, owszem, z absurdalnych posunięć "małketyngowych", to Canon kiedyś w tańszych body spota nie dawał. Daaaawno temu.

Porownaj sobie zdjecia a poszczegolnych modeli....matryce identyczne a procesor o kilka klas nizszy!

I co z tego niby wynika?

Porownywalem C 550D z 40D.....gdzie 40D jest o ladnych kilka lat starszy co za tym idzie jego matryca tez......a jakosc RAWow i ich mozliwosci nieporownywalne! Skad taka rozbieznosc....aparat pewnie z 2006 roku ma o wiele wieksze mozliwosci niz taki z 2010?!?!?!

Po pierwsze to nie wiem co z czym porównywałeś, sample jakie ja widziałem nie do końca popierają Twoją tezę. Po drugie - pewnie nigdy nie słyszałeś o czymś takim jak podział na segmenty i dlatego tak bardzo chcesz porównywać body trzycyfrowe z dwucyfrowym? Zresztą ostatnia tendencja u Canona jest odwrotna i wiele nowinek wchodzi właśnie w linii konsumenckiej, ale to już takie czepianie się szczegółów.

PS. Masz chyba jakiegoś wirusa, co to w tekst dużo kropek stawia w idiotycznych miejscach.

LordRamzes
19-06-2010, 14:07
Witam serdecznie.
Jako nowy na forum chciałbym prośić o jakąś wzkazówkę.Fotorafuję od około 20 lat czysto amatorsko.Ostanie 8 lat swoją pociechę,samochody na serwisy aukcyjne,czasami ślub.Fotorafowałem Prakticą,Zenitem 12xp ostanie dwa lata Olympusem e510 z dual kitem,miałem także w reku D90 i D300s z N35/1.8.Aparaty Nikon to własność kolegi który zajmuje się fotorafią ślubna.Naszło mnie na zmianę systemu.Sprzedałem Olka i zaczęły się schody.Rozważam zakup D90 i 35/1.8+70-300vr.Co do obiektywów nie mam watpliwości,natomiast puszka spędza mi sen z powiek.Kupując obiektywy nie bedzie mnie stać na D300s.Fotorafując tym aparatem byłem zachwycony auto-focusem i ostrością zdjęć.Natomiast w D90 już jest znacznie gorzej(z ostrością)Byłem już zdecydowany na D90.Sprzedawca pokazał mi Canona Eos 50d z kitem z IS.Cena 300 zł wyższa a ma wszystko co bym chciał mieć w puszcze czyli-1.brak trybu filmowego,2.czas migawki 1/8000s co w dzień przy przysłonie 2.0 nieraz się przydaje,3.znakomity tryb sRaw czyli skalowanie Rawów(3200iso nie sprawia problemów w małych rawach)4.może najważniejszy dla mnie punkt-autofocus z 9 punktami krzyżowymi(szybki jak w D300s)5.bardzo dobry optycznie kit(ten z is).Wiem że jakby D90 miał to wszystko to by się nazywał D300(tylko on kosztuje 4.600).Canon nie ma jednak jednej rzeczy-obiektywów Nikona i to powstrzymuję mnie przed zakupem(to dla mnie sporo kasy)Rozpatrując te dwa aparaty(D90 i Eos50d)chyba nawet tu na forum Nikona większość przyzna że Eos50d to lepszy aparat bardziej porównywalny z D300.Marzeniem by było mieć D300 i w.wyżej obiektywy+sb900,jednak tak nie będzie.Może odezwie się ktoś kto fotografował(uje)obydwoma aparatami korzystał z sRaw i podpowie coś konstruktywnego.W przyszłym tygodniu chciałbym zamówić puszkę i obiektywy,gdyż jak nie kupię teraz to nie kupię nigdy i będę odwlekał w nieskonczoność.Pozdrawiam

Przyjacielu weź d90 +35 F1,8 oraz 85 f1,8 i już nikomu nie pozwolisz odebrać Nikona :)

Vanitari
19-06-2010, 14:10
Przyjacielu weź d90 +35 F1,8 - 85 f1,8 i już nikomu nie pozwolisz odebrać Nikona :)

W pełni popieram, uzupełnij to może jeszcze 18-70 za pincet złotych i masz bardzo fajny zestaw

LordRamzes
19-06-2010, 14:17
dokładnie :)

pioter m
19-06-2010, 14:20
W pełni popieram, uzupełnij to może jeszcze 18-70 za pincet złotych i masz bardzo fajny zestaw
Popieram.
Z czasem mozna zapragnac dluzszeo tele, ale ten tani zestawik pozwala na bardzo wiele.

wlods
19-06-2010, 14:33
LordRamzes-masz Tamrona 17-50 i nikona 35/1.8.Zakresy pokrywają się.Warto inwestować w te dwa szkła jednocześnie gdyż dumam własnie nad tym tamronem jeszcze.Dziękuję za wszystkie rady,jestem praktycznie zdecydowany na D90.Wczoraj na optycznych wszedłem (zupełnie niepotrzebnie bo mam mola) na test szkła Zuiko Digital 50/2.0.Nie widziałem jeszcze takiej jakości optycznej i ostrosci w szkle do 2k.zł.Jednak Olka sprzedałem rok temu i nie wejdę znowu w ten system dla jedneo szkła.Po prostu przeglądałem testy stałek i ten Zuiko bije wszystko na głowę ale tam......takie rozterki. Greg77-kit Canona (ten z IS) nie jest bardzo słaby.Moje rozterki co do AF w D90 biorą się stąd że po Olympusie właśnie nim robiłem trochę ślubnych i aukcyjnych na Allegro i było sporo nietrafionych i ostrość nie powalała.Teraz myślę że to raczej moje błędy niż problemy aparatu,jednak przepaści technoloicznej między D90 a Olkiem e-510 nie widziałem żadnej przynajmniej do 800iso.Natomiast po sesji ślubnej z D300s i 35/1.8 szczena mi opadła-wreszcie ta ostrość i jakość jakiej szukam chociaż znowu przekłamania w kolorystyce itd ale te błędy znowu biorę na brak swoich umiejętności.

LordRamzes
19-06-2010, 14:36
LordRamzes-masz Tamrona 17-50 i nikona 35/1.8.Zakresy pokrywają się.Warto inwestować w te dwa szkła jednocześnie gdyż dumam własnie nad tym tamronem jeszcze.Dziękuję za wszystkie rady,jestem praktycznie zdecydowany na D90.Wczoraj na optycznych wszedłem (zupełnie niepotrzebnie bo mam mola) na test szkła Zuiko Digital 50/2.0.Nie widziałem jeszcze takiej jakości optycznej i ostrosci w szkle do 2k.zł.Jednak Olka sprzedałem rok temu i nie wejdę znowu w ten system dla jedneo szkła.Po prostu przeglądałem testy stałek i ten Zuiko bije wszystko na głowę ale tam......takie rozterki

Przyjacielu powiem tak niby zakres podobny jednak tamrona 17-50 używam tylko na wycieczkach lub podczas reporterki ślubnej gdzie nie mam czasu na zmiane szkieł , jednak jeśli mam tylko czas to zawsze zmieniałem na stałki miałem 24 F2,8 35 F1,8 i 50 F1,8 niby zakres pokryty a zmieniałem szkła teraz mam 35 F1,8 oraz tamrona 90 i ich najczęściej używam choć zdecydowanie zamiast 90' wolałbym 85 ;-) , tamron fajne szkło swojego wybierałem z 9 egzemplarzy inne mydliły miały FF/BF ale jednak co stałka to stałka :)

hostman22
19-06-2010, 14:37
Tak, jestem pewien. klik! (http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=26,30&fullscreen=true&av=1.667,1.667&fl=50,50&vis=VisualiserSharpnessMTF,VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F4) Od 2.8 jakich kolosalnych różnic nie widzę, ale pewnie dlatego że bardziej wierzę w testy robione z opracowaną metodologią, niż legendy na mieście.

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem Twój język ("sooory", "polotyka"? Po jakiemu to?), ale wyobraź sobie że nie, Canon (ani żadna inna firma na tym rynku) nie stosuje takiej polityki kastrowania jak Nikon - to nie jest kwestia oceny, to są fakty. Bo to, że tańsze body ma uboższą funkcjonalność, jest oczywiste, ale w której innej firmie nie podepniesz starszego firmowego obiektywu bez silnika do nowego modelu? Która inna firma mając ciągłość bagnetu nie pozwala na pomiar światła z manualnymi obiektywami w dość zaawansowanym body? Która inna firma dopiero w body za 5k daje w miarę użyteczne LV (choć i tak bez histogramu to kaleka funkcja, co z tego że kompakty to mają)? Która inna firma tak pięknie wydupcyła posiadaczy starszych lamp? Chcesz dyskutować z faktami?
A, owszem, z absurdalnych posunięć "małketyngowych", to Canon kiedyś w tańszych body spota nie dawał. Daaaawno temu.

I co z tego niby wynika?

Po pierwsze to nie wiem co z czym porównywałeś, sample jakie ja widziałem nie do końca popierają Twoją tezę. Po drugie - pewnie nigdy nie słyszałeś o czymś takim jak podział na segmenty i dlatego tak bardzo chcesz porównywać body trzycyfrowe z dwucyfrowym? Zresztą ostatnia tendencja u Canona jest odwrotna i wiele nowinek wchodzi właśnie w linii konsumenckiej, ale to już takie czepianie się szczegółów.

PS. Masz chyba jakiegoś wirusa, co to w tekst dużo kropek stawia w idiotycznych miejscach.

Tak sobie to czytam i czytam... to po co kupowałeś nikona... ?
U jednego producenta zapłacisz mniej za body, to oddasz w szkłach, albo odczujesz brak jakiegoś szkła i nie ważne czy N,C,S.
Zamiast przeglądać ciągle wykresy i zastanawiać się czy dobrze kupiłeś, chyba lepiej zbierać optykę na którą Cie stać i z jakiej obrazek Ciebie zadowoli i tu chyba nie ma znaczenia C,N,S jeden pies... :)
Czy autor wybierze d90 czy 50d i tak będzie zadowolony.

de Fresz
19-06-2010, 16:32
Tak sobie to czytam i czytam... to po co kupowałeś nikona... ?

Ja? Bo był najtańszy w segmencie (te pół roku temu Canon był o jakieś pińcet droższy i to z krótszym kitem), ma najlepszą matrycę (nie ważne że o ciupkę) oraz tani i dobry 18-105 (u Canona odpowiednik ponad 2 razy droższy), a i u Canona musiałbym jeszcze dorzucić parę stówek na karty CF. Co nie zmienia faktu, że jakoś nagle nie wybuchła u mnie ślepa miłość do marki, która nie pozwala mi dostrzegać jej obiektywnych (i subiektywnych też) wad.

Czy autor wybierze d90 czy 50d i tak będzie zadowolony.

I fajnie. Tyle że dokładnie to napisałem mu z 15 postów temu :-P

Greg77
19-06-2010, 22:39

No to powodzenia.......

:) ok! Trzech Canoniarzy ktorzy pozbywali sie tych szkiel tak szybko jak kupili razem z aparatem:)

Ok moze sie zapedzilem!

Slyszales kiedys o czyms takim jak literowka??
Dobra D90 to "dosc zaawansowane body"??! OD seri Dxxx podepniesz starsze szkla....
Dobra w modelach nizszych nie ma srubokreta...ok ale przynajmniej elektronika jest zastosowana z modeli wyzszych czego nie robi Canon....a co za tym idzie masz wieksze mozliwosci poza podpinaniem szkiel bez silnika.....
A co do LV....chmmm a myslales o kupnie kompakta??

I co z tego niby wynika?

Wspomnialem o tym powyzej......piszesz o kastrowaniu aparatow przez Nikona a o kastracji canona niewiele wiadomo bo nie jest tak widoczna.....jest w srodku!

Porownuje body xxx z xx bo sam zarzucasz Nikonowi kastracje wiec pokazuje Tobie na czym polega kstracja Canona!

Idz lepiej lizac na CanonBord

Dodam tylko ze nic do Canoniarzy nie mam mam wielu znajomy z tym systemem a moja odpowiedz byla taka dlatego, ze jestes nie do konca obiektywny i objechales system nikona a Canon wcale nie jest taki swiety!

ekonet
20-06-2010, 00:16
Witam serdecznie.
Będę używał spacji po znakach przestankowych.
...

de Fresz
20-06-2010, 00:42
No to powodzenia.......

Wiesz, jak chcesz to jak dla mnie możesz wierzyć we wróżki i elfy, ale raczej nie próbuj wmawiać wszystkim w koło, że one naprawdę istnieją.

:) ok! Trzech Canoniarzy ktorzy pozbywali sie tych szkiel tak szybko jak kupili razem z aparatem:)

Ja znam 5 którzy używają i są zadowoleni. Oraz parę testów na różnych witrynach, które pokazują że w porównaniu z innymi szkłami nie wypada ten kit tak źle. Ale znów, jeśli lubisz krasnoludki... :->

Slyszales kiedys o czyms takim jak literowka??

A Ty słyszałeś kiedyś o czymś takim jak czytanie posta przed wysłaniem i sprawdzanie pisowni w przeglądarce?

Dobra D90 to "dosc zaawansowane body"??!

Nie no, przecież entry-level...

OD seri Dxxx podepniesz starsze szkla....

Tak, użyłem skrótu myślowego. Podepniesz i będziesz połowę funkcjonalności.

ale przynajmniej elektronika jest zastosowana z modeli wyzszych czego nie robi Canon....a co za tym idzie masz wieksze mozliwosci poza podpinaniem szkiel bez silnika.....

Nie wiem skąd wytrzasnąłeś tą elektronikę (przypuszczam że za dużo lektury ulotek Nikona do poduszki), ale liczę że napiszesz koniecznie coś więcej o tych rzekomych "większych możliwościach".

A co do LV....chmmm a myslales o kupnie kompakta??

Mam kilka i co z tego? Skoro inni mogą dać to nawet w najtańszych body, to nie widzę powodu dla którego taka niby renomowana firma nie miałaby tej funkcji umieścić, zwłaszcza w dość zaawansowanym body, jakim jest D90. Tym bardziej że potrafi to być bardzo użyteczne, ale do tego potrzeba ciut szerszego spojrzenia na świat, niż zza kartonu z ulotkami.

Wspomnialem o tym powyzej......piszesz o kastrowaniu aparatow przez Nikona a o kastracji canona niewiele wiadomo bo nie jest tak widoczna.....jest w srodku!

Bosz, chłopaku, weź dorośnij. Albo pisz o konkretach (co sądzę że ci się nie uda), albo podaruj sobie dzielenie się tymi baśniami z mchu paproci, znaczy czystej wody marketingowym bełkotem.

Porownuje body xxx z xx bo sam zarzucasz Nikonowi kastracje wiec pokazuje Tobie na czym polega kstracja Canona!

Przykro mi, jak na razie nic nie pokazałeś, poza swoim dyletanctwem. Nie dałeś żadnych konkretów, nie wymieniłeś żadnej funkcji, tylko jakieś ogólniki o "kastracji elektroniki" i "gorszych zdjęciach".

Idz lepiej lizac na CanonBord

Weź się chłopcze licz ze słowami.

Dodam tylko ze nic do Canoniarzy nie mam mam wielu znajomy z tym systemem a moja odpowiedz byla taka dlatego, ze jestes nie do konca obiektywny i objechales system nikona a Canon wcale nie jest taki swiety!

Gdzieś napisałem że Canon jest święty, cudowny i w ogóle najlepszy na świecie? Czy tylko ten "zamach na świętą markę" pod postacią przytoczenia faktów tak cię personalnie zabolał? Może zacznij pić meliskę, jak nie pomoże to z pewnością lekarz stosownej specjalności przypisze ci stosowne tabletki.

ekonet
20-06-2010, 01:01
Chłopaki - nie kopać się, bo w świetle dnia może to potem dziwnie wyglądać. :)

Greg77
20-06-2010, 14:16
Chłopaki - nie kopać się, bo w świetle dnia może to potem dziwnie wyglądać. :)

Nie bede pisal postwo po nocach!

:mrgreen:

Vinci
20-06-2010, 16:19
Ciekawa dyskusja (prócz skakania sobie do oczu), czytam sobie, a tu wyraz "postwo" mi wyskoczył :smile: i zgłupiałem

nos74
22-06-2010, 16:50
:) :)

Rycerz
22-06-2010, 17:00

:mrgreen:

co to jest to "postwo" ???

nos74
22-06-2010, 17:10
..ja wiem, ale nie powiem :)

Blasius.G
22-06-2010, 18:04
Ja znam 5 którzy używają i są zadowoleni. Oraz parę testów na różnych witrynach, które pokazują że w porównaniu z innymi szkłami nie wypada ten kit tak źle. Ale znów, jeśli lubisz krasnoludki... :->

Ja mam kolegę, który naczytał się teorii (rzekomo też testów i wykresów), że Canon 450D jest o niebo lepszy od Nikona D90 pod wieloma względami i w związku z tym kupił... Canona 1000D. Chyba tak z przekory do mnie;) Wykresy, testy- widzieliśmy nawet pod linkiem podanym w tym wątku- są... hmmm... "różne":)