PDA

Zobacz pełną wersję : DIGIMATE III plus

seba
07-12-2006, 22:28
witam

czy ktoś jest szczęśliwym posiadaczem DIGIMATE III plus - dodam że między innymi różnica jest taka że plus ma panel dotykowy.

Chętnie porozmawiałbym z właścielem takiego urządzenia.

pozdro

seba

forumer
13-12-2006, 06:42
Co chcesz wiedziec ?

seba
14-12-2006, 15:06
jak urządzenie się spisuje np. czy są jakieś problemy itd...

dzisiaj właśnie odebrałem swojego i jestem zadowolony - wsadziłem 80 gb seageata i zrobiłem kilka prób , u mnie ekran dotykowy reaguje po mocniejszym dotknięciu.

Pozdrawiam

forumer
21-12-2006, 06:03
jak urządzenie się spisuje np. czy są jakieś problemy itd...

dzisiaj właśnie odebrałem swojego i jestem zadowolony - wsadziłem 80 gb seageata i zrobiłem kilka prób , u mnie ekran dotykowy reaguje po mocniejszym dotknięciu.

Pozdrawiam
-----------------------
Jestes zadowolony - to chyba to o co w tym wszystkim chodzi ...

Majster7
21-12-2006, 12:27
Cześć... mój reaguje tak samo po nieco mocniejszym przyciśnięciu, ale to chyba raczej plus dla tego urządzenia. Nie trafi się jakies przypadkowe włączenie. Mam dysk 60GB i działa mi wyśmienicie. Nie przypuszczałem tylko, że bedzie taki problem ze sformatowaniem tego dziadowstwa w FAT32 pod XPkiem. Ale z pomocą sprzedawcy (tu ukłon w stronę allegrowicza Fly_Bird) po dwóch telefonach wszystko działało mi juz jak w zegarku.
Pozdrawiam.

michal8791
22-01-2007, 16:21
Czy ktos zetknął sie z takim cudem E-Tank ktory mozna kupic w zaprzyjaźnionym Foto-Tip?
Jesli ktos miał z nim do czynienia czy tez sa z nim problemy jak z Digimate zwlaszcza pod chipset-em VIA.

Prosze o opinie na ten temat.

Niedzwiedz
22-01-2007, 18:17
ile mozna zgrac zdjec zanim padnie bateria ? ile bateria potrzbuje czasu by sam sie rozladowac ? powiedzmy dla karty 2 GB lub 4 GB ?

fIlek
22-01-2007, 19:21
różnie piszą - w modelu III - różni się panelem - piszą że około 12 GB, ale można kupić III w wersji z 2 akumulatorami i ładowarką samochodową a i same akumulatory chyba też nie są drogie. Ja brałem na www.positivo.pl i jestem bardzo zadowolony

fIlek
22-01-2007, 19:23
Co do przygotowania HDD, rzeczywiście jest trochę pochrzanione - ja mam Samsunga 100GB i pociąłem go na 4 równe - partycje trzeba zakładać FATowskie 32, bo ntfs się krzaczy, jak złapiesz metodę, to pójdzie szybko. Kilka partycji nie przeszkadza, bo jak wypełni jedną to nagrywa na kolejnej

Niedzwiedz
22-01-2007, 19:48
i nie ma problemu z podlaczaniem tego do kompa ?
a ile trzyma bateria jak naladowana a nie uzywana ?

fIlek
22-01-2007, 23:36
W sumie tego nie sprawdzałem, ale po 2 tygodniach włączenie do ładowarki skutkowało ładowaniem 1 minutowym, więc chyba nie jest źle...

Niedzwiedz
23-01-2007, 09:07
fajnie dzieki za info

Majster7
23-01-2007, 09:14
i nie ma problemu z podlaczaniem tego do kompa ?

Można powiedzieć, że zrobiłem juz doktorat na tym małym pudełeczku o nazwie Digimate III+. Aby założyć "patrycję" kazano mi używać różnych dziwnych programów, milion kombinacji, cuda, dziwy.... (pisałem o tych perypetiach wcześniej).
Wkurzyłem się i poszedłem do zwykłego sklepu z elektroniką, kupiłem tasiemkę przejściówkę i podłączyłem dysk bezpośrednio na płytę główną. Potem odpaliłem "Partition Magic" i jakoś wszystko dziwnie bez żadnych kłopotów założyła się jedna partycja FAT32, sformatowała się bez kłopotów. Przełożyłem dysk do obudowy i działa do dziś bez zacięć.

byny
06-12-2007, 21:51
Mam Digimate III plus od roku (w środku Samsung 100GB - formatowany u sprzedawcy z allegro). Do tej pory sprawuje się raczej dobrze. Zauważyłem że zawiesza się jeśli używa się kabla połączeniowego od Nikona przy wysyłaniu zdjęć do komputera, natomiast na oryginalnym jest ok. Używałem w aparacie karty 1GB Extreme III i wszystko było w porządku do czasu gdy zmieniłem kartę na 4GB też Extreme III ale SDHC - tę o zwiększonej pojemności. Mój Nikon D80 pracuje z nią super, ale Digimate III jej nie widzi. Nie jestem jeszcze pewien ale ten rodzaj kart jest chyba niekompatybilny z bankiem i raczej nie ma sposobu na to żeby coś z tym zrobić. Jeśli tak to nie ma co kupować kart SDHC. Czy ktoś ma też takie doświadczenia?

moshica
10-12-2007, 13:21
Mam inne pytanie, jako że robiłem doktorat z dyskami w DigiMate III, to czy jest jakaś górna granica zgrywania wielkości pliku na niego ? Z Nikona D70 pliki w RAW są do 6MB a słyszałem że powyżej z karty nie da się skopiować na DigiMate, jakieś błędy kopiowania. Co jeśli plik będzie miał 8-10MB ?
Będę dokupywał aparat z większą matrycą i strzelam tylko w RAW i stąd moje pytanie, czy urządzenia nadal będzie się nadawać ???

Pozdrawiam
Moshica

moshica
11-12-2007, 09:17
Słuchajcie nikt nie używa Nikona D80 albo D200 wzwyż robiąc w RAW z wykorzystaniem DigiMate, aby potwierdzieć czy pliki od 8MB wzwyż się na niego kopiują ???????

Antonina
11-12-2007, 11:07
Witam
mam DigiMate II plus, karta ExtremeIII plik RAW 9,78 skopiował bez problemów

moshica
11-12-2007, 13:15
Dzięki za potwierdzenie, zakładam że nie ma ograniczenia wielkości pliku.

Pozdrawiam
Moshica

Jacek_Z
11-12-2007, 15:17
robię nie skompresowane RAW z D200 i mają po 15-16 MB. Zgrywa się to na Digimate III najnormalniej w świecie.

qamil_d_dg
11-12-2007, 16:58
Witam

Również jestem szczęśliwym posiadaczem Digimate III plus i niemiałem z nim żadnych problemów, także ze zgrywaniem RAWów. Ogólnie jestem zadowolony tylko na wyświetlaczu brakuje mi informacji, że kopiowanie jest ukończone. Zatrzymuje się na 100% i na początku mnie to bardzo drażniło, ale do wszystkiego można się przyzwyczaić

moshica
12-12-2007, 09:23
Dzięki Panowie za liczne potwierdzenia, moje obawy już nie istnieją. Faktycznie zatrzymanie na 100% jest początkowo przyjmowane z niedowierzaniem czy wszystko poszło dobrze, ale faktycznie nie ma obaw że urządzenie mogło czegoś nie przekopiować. W sumie korzystałem z niego do tej pory od 2 lat wielokrotnie na wyjazdach i jest OKI !!!

Pozdrawiam
Moshica

pdzran
12-12-2007, 09:41
Ja sie zareklamuje ;)
Sprzedaje i-Tec'a z dyskiem 80 GB na gwarancji.
Obudowa bardzo solidna, przyciski na mikroswitchach.

Co do Digimate to swego czasu rozwazalem jego zakup i wzialbym wersje zwykla , bez bajerow typu dotykowe przyciski itp.
I mniej niepotrzebnych bajerow tym mniej do zepsucia a przyznacie , ze te dotykowe przyciski to gadzet.

Pawel

RBT
26-12-2007, 01:25
Dwie uwagi krytyczne odnośnie Digi Mata III plus.
1. Zbyt czuły na dotyk wyświetlacz. Zdarzało się mimowolne wyłączenie dysku podczas zgrywania, zwłaszcza np. w kieszeni.
2. Brak akustycznego potwierdzenia zakończenia zgrywania. Z uwagi na pierwszą wadę do końca nie jesteśmy pewni, czy proces zgrywania dobiegł do końca. Również wyłączenie z powodu braku zasilania grozi utratą zdjęć.
By usunąć pierwszą wadę w ramce wyświetlacza zastosowałem cienką (dystansową) frezowaną płytkę z plexi z dwoma otworami pod palec na wysokości przycisków sterujących. Teraz mam pewność, że przypadkowe wyłączenie nie nastąpi.
Poza tym same zalety i żadnych kłopotów. Również ze zgrywaniem dużych plików.

easy
19-01-2008, 17:00
Mam go od 6 miesiecy, z dodatkową baterią.

Wady:
1. na notebooku mialem sytuacje ze zabraklo bateri podczas przegrywania danych, co nie powinno sie zdazyc bo kabel USB takze laduje baterie, moze to sprawa niskiego napiecia na USB w notebookach, znajomy dostal ze swoim dyskiem (zewnetrzny segate) specialny kabel z dwoma wtyczkami USB, pewnie z takim kablem by nie bylo problemow

2. po zakonczeniu zgrywania przez kilkanascie sekund jest info ze OK, a potem digi sie wlancza aby nie marnowac baterii, przez to jak przegapisz ten moment to nie masz pewnosci czy wszytko sie zgralo.

3. w komplecie daja kawalek zszytej szmaty ktora odobno jest pokrowcem, jak dla nie to sie nadaje od razu do smietnika

Zalety
1. dziala
2. 12-18Gb na aku
3. dosc solidne
4. podchodzi pod to gruba ladowarka nokii, a takie ladowarki znajdziesz na calym swiecie

keda
30-04-2010, 22:08
witam,
czy ktos probowal zgrywac dane z tej karty na Digimate III?
u mnei jest tak ze urzadzenie nei widzi karty...
ma ktos jakis pomysl na obejscie tej sytuacji?

bede wdzieczny za informacje.
pozdrawiam