Zobacz pełną wersję : wyzwalanie mieszane
miron19j
15-06-2010, 18:42
zaczynam zabawę z fotografią studyjną. Wymyśliłem sobie sesję w starej fabryce. Na pierwszym planie modelka oświetlona kilkoma lampami sterowanymi w CLSie. Tło ma być podświetlone jedną lub dwoma lampami studyjnymi. Ponieważ będą schowane za filary/ściany, w grę wchodzi tylko sterowanie radiowe. I tu mam problem: czy można połączyć w jednej puszce CLS i radio? Czy po podniesieniu lampy wbudowanej, nadajnik w sankach zostanie wysterowany?
A może jest jakiś inny sposób sterowania? Raczej nie chciałbym na początek robić wszystkiego w manualu.
Spróbuj z tym. działa w cls-ie: http://www.mega-pixel.pl/product-pol-162-Wyzwalacz-Radiowy-Pixel-TR-331-do-Nikon-iTTL-zamiennik-Pocket-Wizard.html
marszull
15-06-2010, 20:56
latwiej bedzie ci sterowac wszystkim za pomoca radia, zamiast laczyc cls plus lampy studyjne w manualu
Art Erie
15-06-2010, 21:09
[...] I tu mam problem: czy można połączyć w jednej puszce CLS i radio? Czy po podniesieniu lampy wbudowanej, nadajnik w sankach zostanie wysterowany?[...].
Nie zamontujesz radia na stopce przy podniesionej lampie wbudowanej. Wyzwalacz radiowy możesz jedynie zamontować na drucie do gniazda synchro w body.
Myślę jednak, że to nie przyniesie spodziewanych efektów, gdyż radio będzie prawdopodobnie wysyłać sygnał również podczas przedbłysków ( sugeruję się działaniem SU-800, który bierze sygnał ze stopki ).
Oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić, ale sadzę że pozostaje Ci pełny manual.
miron19j
15-06-2010, 22:47
Oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić, ale sadzę że pozostaje Ci pełny manual.
za manual dziękuję. :-)
To już raczej zorganizuję sobie lampy światła ciągłego, a modelkę oświetlę CLSem. Nie mam żadnego doświadczenia w pracy studyjnej, a nie chciałbym zamęczyć modelki ciągłymi próbami.
marszull
15-06-2010, 23:22
za manual dziękuję. :-)
To już raczej zorganizuję sobie lampy światła ciągłego, a modelkę oświetlę CLSem. Nie mam żadnego doświadczenia w pracy studyjnej, a nie chciałbym zamęczyć modelki ciągłymi próbami.
To naprawde nie jest takie trudne. Tylko pierwszy plan modelke oswietlaj nie wiecej niz dwoma zrodlami swiatla. Lampy studyjne bedziesz mial w manualu to i lepiej by bylo zeby sb (czy co tam) tez byly w manualu.
miron19j
15-06-2010, 23:27
to tak przy okazji: jaka jest różnica (na zdjęciu) między lampami błyskowymi a światłem ciągłym?
prosze może troche wyjaśni Twoje zapytanie watek napisany przezemnie na forum LINK (http://www.forfoto.pl/showthread.php?tid=9419) próby ustawienia świateł wystarczą dwie trzy więc nie zamęczysz modelki :)
miron19j
15-06-2010, 23:39
prosze może troche wyjaśni Twoje zapytanie watek napisany przezemnie na forum LINK (http://www.forfoto.pl/showthread.php?tid=9419) próby ustawienia świateł wystarczą dwie trzy więc nie zamęczysz modelki :)
dzięki, już mi sie trochę przejaśniło. :-)
.. a nie chciałbym zamęczyć modelki ciągłymi próbami.Ja jednak proponuję manual. Nikt ci nie każe próbowac na modelce. Na próbach w tym miejscu gdzie potem będzie modelka możesz postawić cokolwiek (albo jesli masz ekipę to jakiś twój pomocnik), chodzi przecież tylko o sprawdzenie ekspozycji.
Pracując w CLS być może będziesz miał całkiem spore różnice w ekspozycji poszczególnych zdjęć, będziesz wprowadzał korekcje itd. Więc właśnie wtedy, w czasie sesji pracując w CLS, będziesz miał kłopoty. Pracując w manualu nie ma niespodzianek.