Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie wyzwalanie mieszane

zaczynam zabawę z fotografią studyjną. Wymyśliłem sobie sesję w starej fabryce. Na pierwszym planie modelka oświetlona kilkoma lampami sterowanymi w CLSie. Tło ma być podświetlone jedną lub dwoma lampami studyjnymi. Ponieważ będą schowane za filary/ściany, w grę wchodzi tylko sterowanie radiowe. I tu mam problem: czy można połączyć w jednej puszce CLS i radio? Czy po podniesieniu lampy wbudowanej, nadajnik w sankach zostanie wysterowany?
    A może jest jakiś inny sposób sterowania? Raczej nie chciałbym na początek robić wszystkiego w manualu.

Domyślnie

Spróbuj z tym. działa w cls-ie: http://www.mega-pixel.pl/product-pol...et-Wizard.html
    Nikon Z6_2, N Z35/1.8S, Viltrox AF 85/1.8_II, Angelbird CFexpress 512GB, SanDisk SDXC 128GB, plecak i torba +filtry UV

Domyślnie

latwiej bedzie ci sterowac wszystkim za pomoca radia, zamiast laczyc cls plus lampy studyjne w manualu

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    [...] I tu mam problem: czy można połączyć w jednej puszce CLS i radio? Czy po podniesieniu lampy wbudowanej, nadajnik w sankach zostanie wysterowany?[...].
    Nie zamontujesz radia na stopce przy podniesionej lampie wbudowanej. Wyzwalacz radiowy możesz jedynie zamontować na drucie do gniazda synchro w body.
    Myślę jednak, że to nie przyniesie spodziewanych efektów, gdyż radio będzie prawdopodobnie wysyłać sygnał również podczas przedbłysków ( sugeruję się działaniem SU-800, który bierze sygnał ze stopki ).
    Oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić, ale sadzę że pozostaje Ci pełny manual.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić, ale sadzę że pozostaje Ci pełny manual.
    za manual dziękuję.
    To już raczej zorganizuję sobie lampy światła ciągłego, a modelkę oświetlę CLSem. Nie mam żadnego doświadczenia w pracy studyjnej, a nie chciałbym zamęczyć modelki ciągłymi próbami.

Domyślnie

za manual dziękuję.
    To już raczej zorganizuję sobie lampy światła ciągłego, a modelkę oświetlę CLSem. Nie mam żadnego doświadczenia w pracy studyjnej, a nie chciałbym zamęczyć modelki ciągłymi próbami.
    To naprawde nie jest takie trudne. Tylko pierwszy plan modelke oswietlaj nie wiecej niz dwoma zrodlami swiatla. Lampy studyjne bedziesz mial w manualu to i lepiej by bylo zeby sb (czy co tam) tez byly w manualu.

Domyślnie

to tak przy okazji: jaka jest różnica (na zdjęciu) między lampami błyskowymi a światłem ciągłym?

Domyślnie

prosze może troche wyjaśni Twoje zapytanie watek napisany przezemnie na forum LINK próby ustawienia świateł wystarczą dwie trzy więc nie zamęczysz modelki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CFS FOTOELLITE Zobacz posta
    prosze może troche wyjaśni Twoje zapytanie watek napisany przezemnie na forum LINK próby ustawienia świateł wystarczą dwie trzy więc nie zamęczysz modelki
    dzięki, już mi sie trochę przejaśniło.

Domyślnie

.. a nie chciałbym zamęczyć modelki ciągłymi próbami.
    Ja jednak proponuję manual. Nikt ci nie każe próbowac na modelce. Na próbach w tym miejscu gdzie potem będzie modelka możesz postawić cokolwiek (albo jesli masz ekipę to jakiś twój pomocnik), chodzi przecież tylko o sprawdzenie ekspozycji.
    Pracując w CLS być może będziesz miał całkiem spore różnice w ekspozycji poszczególnych zdjęć, będziesz wprowadzał korekcje itd. Więc właśnie wtedy, w czasie sesji pracując w CLS, będziesz miał kłopoty. Pracując w manualu nie ma niespodzianek.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Uprawnienia umieszczania postów