PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d5000 czy canon eos 500d

elaine
13-06-2010, 19:06
cześć, wiem, że to forum nikoniarzy i raczej będziecie mnie przekonywać do nikona, ale cóż, każda opinia zawsze jest subiektywna, mam nadzieję, że wyłożycie mi plusy, których nie brałam pod uwagę ;]
fotografuję od 2lat na sony a200 i w końcu udało mi się uzbierać na nowy sprzęt. na początku byłam zdecydowana na nikona d5000, ale potem zaczęłam czytać różne testy i porównania z canonem 500d i już mam totalny mętlik w głowie.
to, co najbardziej mi przeszkadza w sony (chyba nietrudno zgadnąć) to straszne szumy i wolny, często niedokładny autofokus.
fotografuję głównie dzieci, więc potrzebuję krótkich czasów=często wyższe iso i szybkiego autofokusa [ehh jak one się ruszają!:P] chociaż oczywiście nie tylko do tych celów potrzebny mi aparat ;]
w grę wchodzą Nikon D5000 + Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3,5-5,6G ED VR i Canon EOS 500D + 18-135mm IS. Czytałam gdzieś, że ta różnica w rozdzielczości nie daje canonowi właściwie żadnej przewagi, jeżeli chodzi o szumy to jestem trochę zdezorientowana, jedni piszą że canon mniej szumi, inni że nikon, ba, nawet są różne testy w internecie. po przeczytaniu tego http://www.fotomaniak.pl/5704/canon-...s-nikon-d5000/ a szczególnie komentarzy nie wiem już co myśleć, w podanym tam teście canon wygrywa, ale już np. w tym http://dcresource.com/specials/rebel...-vs-e620.shtml raczej nikon.
wiem, że nikon ma ten odchylany ekranik, ale jest to dla mnie takim samym 'plusem' jak 920tys pkt na ekranie canona,
canon ma dłuższą ogniskową co może się przydać w portretach (chociaż czy taka nieduża różnica jest aż tak zauważalna?), a do nikona dochodzą jakieś możliwe wady fabryczne/ogólnie prawdopodobnie gorsza ergonomia,
ale nikon ma 11polowy autofokus, canon 9 - jak dużą różnicę tak właściwie to robi?
główne opinie z którymi się spotykam, to takie, że nikon jest najlepszy, a w canonie jakby to określić 'wychodzą lepsze kolory' - ale to chyba jednakowoż zależy od ustawień?
aa pomocy :P
może użytkownicy d5000 mogliby coś napisać? może też mieliście taki dylemat?
z góry dziękuję, za wszelkie wskazówki i przepraszam za długość postu :-P

Grand.
13-06-2010, 19:20
Ja kupując pierwsze lustro, jakim jest "tylny dekiel od kita" czyli D3000 nawet się nie zastanawiałem nad wyborem Nikon/Canon. Ogniskowa - Zależy jaka i czy różnica jest np. 14-18 czy 55-70. LiveView? Pewnie nawet z niego nie skorzystasz skoro dzieci szybko się poruszają a korpus na LV ostrzy wolniej niż sama byś wyostrzyła na M. 9 a 11 zależy od rozmieszczenia ale 11 pkt na pewno daję bardziej stabilny AF. No, 3 punkty z sony a 11 z N to już ogromna przepaść :) Wady fabryczne? Jeżeli kupisz Nikona z serii objetej wadą to Ci go wymienia ;) Chociaz teraz ta seria wadliwa jest na wymarciu. Wątków miedzy nikon/canon jest dużo, więc moze i znajdziesz porównanie D5k do 500D

akustyk
13-06-2010, 19:21
18-105 jest lepsze niz 18-135. a z punktu jakosci obrazui miedzy D5000 a 500D nie ma jakichs
ogromnych roznic - a juz na pewno oba sa w zupelnosci wystarczajace do amatorskich potrzeb.
zastanawiac sie mozna nad dodatkami typu filmy w 500D, czy ekranik odchylany w D5000.

jakbym osobiscie mial wybierac - 450D + Sigma 17-70 :) jakosc obrazka 450D jest rownie
dobra (jesli nie lepsza od D5000) a Sigma lepsza optycznie niz 18-105 czy 18-135 ;)

Jatin
13-06-2010, 20:23
Nie wiem o której sigmie 17-70 piszesz ale wnioskuję że o 2.8-4.0 z HSM chociaż nawet ta nie jest specjalnie lepsza od Nikkora 18-105, odrobinę lepiej wypada na 18 i 28 mm ale tylko odrobinę za to Nikkor jest zdecydowanie równiejszy. Sigma z kolei lepiej wypada na brzegach kadru natomiast jest 2x droższa.

Co do puszek to za cenę C 500D+18-135 ( w fotoit 3349 pln ) kupisz N D90+18-105 ( 3299 pln ) puszka zdecydowanie lepiej wykonana, dużo lepsza ergonomia, szkło zdecydowanie lepsze optycznie i ze stabilizacją. W D5000 nie warto się pakować skoro już 2 lata fotografujesz lustrem trzeba iść do przodu.

Grzesiek_G
13-06-2010, 20:32
Przy pytaniu czy 500d czy d5000 jeszcze się zastanawiałem nad odpowiedzią, jeśli za tą samą kwotę możesz mieć d90 z 18-105 nawet się nie zastanawiaj :) Akurat mam oba aparaty w bezpośrednim porównaniu na codzień i subiektywnie - ergonomia pracy z jednym pokrętłem, gorszy af - to minusy Canona. Z drugiej strony legendarnie fatalny serwis Nikona.

burz
13-06-2010, 21:31
i jak każda legenda starannie pielęgnowana na naszym forum - ale kto z nas wierzy w legendy? :)))
głos na d90

akustyk
13-06-2010, 21:41
Nie wiem o której sigmie 17-70 piszesz ale wnioskuję że o 2.8-4.0 z HSM chociaż nawet ta nie jest specjalnie lepsza od Nikkora 18-105, odrobinę lepiej wypada na 18 i 28 mm ale tylko odrobinę za to Nikkor jest zdecydowanie równiejszy. Sigma z kolei lepiej wypada na brzegach kadru natomiast jest 2x droższa.

roznice w cenie odzyskuje sie na korpusie. a poza tym to wychodza same zalety ww. Sigmy.
o jej lepszej jakosci na dziurach 2.8~4.5 nawet nie mowie...

Co do puszek to za cenę C 500D+18-135 ( w fotoit 3349 pln ) kupisz N D90+18-105 ( 3299 pln ) puszka zdecydowanie lepiej wykonana, dużo lepsza ergonomia, szkło zdecydowanie lepsze optycznie i ze stabilizacją.

tak zasadniczo, to 18-135 IS, jak sama nazwa wskazuje, tez ma stabilizacje.

natomiast bez watpienia, D90 + 18-105 to jest najlepszy pomysl w tym zestawieniu.
chociazby tytulem dwoch kolek i normalnej wielkosci uchwytu

Daniela
14-06-2010, 10:11
Kilka miesięcy temu zastanawiałam się czy kupić Canona 500D czy Nikona (w grę wchodził D5000). Gdy specjaliści zaproponowali mi w sklepie szkła do Canona (każde od 2000 do 3000), to się gwałtownie obudziłam z wrażeniem, że producent nie ma względnie dobrej i taniej oferty dla amatorskiego odbiorcy. Wybrałam Nikona.

Co do D5000 - to jeśli fotografujesz dwa lata i wiesz już czego chcesz idź za radą kolegów i wybierz D90. Uchylny ekran i LV, to taki "ozdobnik", z tego co pisałaś - Tobie się nie przyda. Te gadżety wymagają dopracowania.
A ja za dwa lata też się rozejrzę za maszynką z prawdziwego zdarzenia, choć na D5000 nie narzekam, do nauki jest boska.

swider
14-06-2010, 13:57
[...] ergonomika pracy [...]
A co to takiego? :shock:

Grzesiek_G
14-06-2010, 17:50
A co to takiego? :shock:

Złośliwiec :P
Poprawione.

swider
14-06-2010, 17:51
Złośliwiec :P
Poprawione.
;)

elaine
14-06-2010, 23:11
wow, dziękuję za tak szybkie i liczne odpowiedzi :smile:

jeżeli chodzi o lv i kręcenie filmów to nie zamierzam korzystać z tych funkcji, uważam je za bezsensowne, lustrzanka to aparat do wykonywania fotografii, a nie cykania fotek, no nie? :razz:

myślałam o cenach d5000 2595zl(fotoplus) a 500d 2990zł(rtv euro agd), ale w sumie faktycznie różnica jest dosyć mała (d90 fj 3349zł - obstawiłabym ten sklep ze wzgl na odbiór osobisty) i kurczę..
chyba mnie przekonaliście:)
a szczególnie to zdanie

skoro już 2 lata fotografujesz lustrem trzeba iść do przodu.
:D

zaczęłam czytać różne recenzje d90 i byłam zachwycona, ludzie piszą głównie o tym o co mi chodzi - szybki af i małe szumy, ale.. po przejrzeniu forum jestem trochę przerażona tymi licznymi błędami i problemami, mam wrażenie jakby szansa trafienia na trefny model wynosiła 1/2.. niektórzy piszą, że nowe/prawie nowe aparaty już nawalają i to w wielu przypadkach bardziej uciążliwie.. nie mam ochoty wydawać takich pieniędzy na aparat z którego nie będę się mogła cieszyć pełną gębą :smile: czy jednak ta wadliwość jest trochę przerysowana? ale chyba zaprzeczyć nie można, że jest wyjątkowo dużo egzemplarzy sprawiających problemy w porównaniu do innych modeli..

Sabvel
14-06-2010, 23:37
Napisała Elaine
czy jednak ta wadliwość jest trochę przerysowana? ale chyba zaprzeczyć nie można, że jest wyjątkowo dużo egzemplarzy sprawiających problemy w porównaniu do innych modeli..

To nie prawda. Tych aparatów jest stosunkowo dużo w użytkowaniu i podobnie jak inne,one też
mają usterki ani więcej ani mniej. Na forum jest to widoczne,gdyż każdy szukający porady czy pomocy,
zwraca się w pierwszym odruchu,właśnie tutaj.
Możesz zrobić doświadczenie,obrać sobie dowolną markę samochodu,potem wejść na forum użytkowników
tego auta i jeśli Twoja wiedza na temat aut nie będzie dostateczna , to tego samochodu już nie kupisz. :)

Też proponuję D90 plus 18-105,ten aparat można porównywać z Canonami dwucyfrowymi.

meehoo
15-06-2010, 00:39
Kilka miesięcy temu zastanawiałam się czy kupić Canona 500D czy Nikona (w grę wchodził D5000). Gdy specjaliści zaproponowali mi w sklepie szkła do Canona (każde od 2000 do 3000), to się gwałtownie obudziłam z wrażeniem, że producent nie ma względnie dobrej i taniej oferty dla amatorskiego odbiorcy. Wybrałam Nikona.

Dokładnie! Niedawno stałem przed wyborem D5000/500D/550D. Jednakże warto przejrzeć wybór szkieł z segmentu amatorskiego! Co z tego że Canon ma legendarne Lki jak w szkłach do 1000PLN nie ma praktycznie nic... Ma co prawda 50 1.8 ale też jest gorsza (choćby jakościowo) od 50tki Nikona. Dalej - w Nikonie do 1000PLN mamy dobry 18-105vr i bezkonkurencyjny w swoim przedziale cenowym 35 1.8 - razem tworzą świetny zestaw dla amatora, ciężko o taki zestaw w Canonie w jakichś ludzkich pieniądzach. Z tym że skoro to już jest Twoje kolejne lustro to zdecydowanie zamiast D5000 brałbym D90.

Jędrula
16-06-2010, 13:16
ale.. po przejrzeniu forum jestem trochę przerażona tymi licznymi błędami i problemami, mam wrażenie jakby szansa trafienia na trefny model wynosiła 1/2.. niektórzy piszą, że nowe/prawie nowe aparaty już nawalają i to w wielu przypadkach bardziej uciążliwie.. nie mam ochoty wydawać takich pieniędzy na aparat z którego nie będę się mogła cieszyć pełną gębą :smile: czy jednak ta wadliwość jest trochę przerysowana? ale chyba zaprzeczyć nie można, że jest wyjątkowo dużo egzemplarzy sprawiających problemy w porównaniu do innych modeli..

Nie bierz do serca tych uwag o wadliwości d90, bo to wynika tylko z "ruchu" w necie czynionego przez posiadaczy najbardziej popularnej lustrzanki Nikona. Większość problemów z nią wynika, jak zdążyłem zauważyć, raczej z niepełnej znajomości w zakresie obsługi niż z faktycznych usterek. Ja np. też pisałem o dużym prześwietlaniu zdjęć, a potem się biłem w piersi, gdyż w większości te "błędy" pomiaru były zawinione wcześniejszymi moimi eksperymentami z bracketingiem i podwójną ekspozycją. Inna rzecz, że stopień obsługi d90 wzrósł znacznie w porównaniu z d40, 50...

coroner
16-06-2010, 13:59
W sytuacji autorki na prawdę najlepszym rozwiązaniem będzie D90. Po dwóch latach masz już jakieś pojęcie, i podchodzisz do zakupu poważnie - czyli najpierw szukasz, czytasz, pytasz, a nie kupujesz pierwsze lepsze body i potem o każdą pierdołę zagadujesz na forum, tak jak to robią niektórzy :)

D90 da Ci właściwie wszystko, czego w swojej sytuacji potrzebujesz - ergonomia, szybkość, niezły AF, wysokie używalne ISO (do 1600 można spokojnie ciągnąć, wyżej pewnie też, ja nie miałem potrzeby), dobry LCD, łatwy i szybki dostęp do zmiany podstawowych ustawień, oraz dostęp do tanich obiektywów AF (chociażby 50/1.8 ). Może warto dołożyć, by potem oszczędzić - na pieniądzach i nerwach ;)

elaine
16-06-2010, 17:46
dziękuję za wszystkie rady, d90 zamówiony, odbieram w pt :) myślę, że możecie mnie już powitać w gronie nikoniarzy;)
i mam nadzieję, że nie zamęczę was w najbliższym czasie jakimiś problemopytaniami, chociaż chyba będę w nim troszkę z początku zgubiona po tym soniaku:-D aaalee przed nami co najmniej z 5lat, żeby się lepiej poznać:p

Jatin
16-06-2010, 18:10
Polecam Ci ten wątek :) bez żadnej złośliwości tylko z troski :) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=129728

elaine
16-06-2010, 18:51
haha dzięki za troskę i poprawę humoru, nieźle się uśmiałam przy drugim akapicie :D na pewno skorzystam z cennych rad :lol:

Grzesiek_G
16-06-2010, 21:24
I czekamy na zdjęcia :) z D90 oczywiście. Proszę się chwalić a nie tylko pytać :)

krzysztofz24
16-06-2010, 23:26
No i bardzo dobrze wybralas ze wybralas D90, jak tylko oebierzesz sama sie przekonasz, udanych fot zycze:-).

swider
17-06-2010, 10:48
To wszystkiego najlepszego z okazji nabycia Najkona. Światła życzę.