Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Question nikon d5000 czy canon eos 500d

cześć, wiem, że to forum nikoniarzy i raczej będziecie mnie przekonywać do nikona, ale cóż, każda opinia zawsze jest subiektywna, mam nadzieję, że wyłożycie mi plusy, których nie brałam pod uwagę ;]
    fotografuję od 2lat na sony a200 i w końcu udało mi się uzbierać na nowy sprzęt. na początku byłam zdecydowana na nikona d5000, ale potem zaczęłam czytać różne testy i porównania z canonem 500d i już mam totalny mętlik w głowie.
    to, co najbardziej mi przeszkadza w sony (chyba nietrudno zgadnąć) to straszne szumy i wolny, często niedokładny autofokus.
    fotografuję głównie dzieci, więc potrzebuję krótkich czasów=często wyższe iso i szybkiego autofokusa [ehh jak one się ruszają!:P] chociaż oczywiście nie tylko do tych celów potrzebny mi aparat ;]
    w grę wchodzą Nikon D5000 + Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3,5-5,6G ED VR i Canon EOS 500D + 18-135mm IS. Czytałam gdzieś, że ta różnica w rozdzielczości nie daje canonowi właściwie żadnej przewagi, jeżeli chodzi o szumy to jestem trochę zdezorientowana, jedni piszą że canon mniej szumi, inni że nikon, ba, nawet są różne testy w internecie. po przeczytaniu tego http://www.fotomaniak.pl/5704/canon-...s-nikon-d5000/ a szczególnie komentarzy nie wiem już co myśleć, w podanym tam teście canon wygrywa, ale już np. w tym http://dcresource.com/specials/rebel...-vs-e620.shtml raczej nikon.
    wiem, że nikon ma ten odchylany ekranik, ale jest to dla mnie takim samym 'plusem' jak 920tys pkt na ekranie canona,
    canon ma dłuższą ogniskową co może się przydać w portretach (chociaż czy taka nieduża różnica jest aż tak zauważalna?), a do nikona dochodzą jakieś możliwe wady fabryczne/ogólnie prawdopodobnie gorsza ergonomia,
    ale nikon ma 11polowy autofokus, canon 9 - jak dużą różnicę tak właściwie to robi?
    główne opinie z którymi się spotykam, to takie, że nikon jest najlepszy, a w canonie jakby to określić 'wychodzą lepsze kolory' - ale to chyba jednakowoż zależy od ustawień?
    aa pomocy :P
    może użytkownicy d5000 mogliby coś napisać? może też mieliście taki dylemat?
    z góry dziękuję, za wszelkie wskazówki i przepraszam za długość postu

Domyślnie

Ja kupując pierwsze lustro, jakim jest "tylny dekiel od kita" czyli D3000 nawet się nie zastanawiałem nad wyborem Nikon/Canon. Ogniskowa - Zależy jaka i czy różnica jest np. 14-18 czy 55-70. LiveView? Pewnie nawet z niego nie skorzystasz skoro dzieci szybko się poruszają a korpus na LV ostrzy wolniej niż sama byś wyostrzyła na M. 9 a 11 zależy od rozmieszczenia ale 11 pkt na pewno daję bardziej stabilny AF. No, 3 punkty z sony a 11 z N to już ogromna przepaść Wady fabryczne? Jeżeli kupisz Nikona z serii objetej wadą to Ci go wymienia Chociaz teraz ta seria wadliwa jest na wymarciu. Wątków miedzy nikon/canon jest dużo, więc moze i znajdziesz porównanie D5k do 500D
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

18-105 jest lepsze niz 18-135. a z punktu jakosci obrazui miedzy D5000 a 500D nie ma jakichs
    ogromnych roznic - a juz na pewno oba sa w zupelnosci wystarczajace do amatorskich potrzeb.
    zastanawiac sie mozna nad dodatkami typu filmy w 500D, czy ekranik odchylany w D5000.

jakbym osobiscie mial wybierac - 450D + Sigma 17-70 jakosc obrazka 450D jest rownie
    dobra (jesli nie lepsza od D5000) a Sigma lepsza optycznie niz 18-105 czy 18-135

Domyślnie

Nie wiem o której sigmie 17-70 piszesz ale wnioskuję że o 2.8-4.0 z HSM chociaż nawet ta nie jest specjalnie lepsza od Nikkora 18-105, odrobinę lepiej wypada na 18 i 28 mm ale tylko odrobinę za to Nikkor jest zdecydowanie równiejszy. Sigma z kolei lepiej wypada na brzegach kadru natomiast jest 2x droższa.

Co do puszek to za cenę C 500D+18-135 ( w fotoit 3349 pln ) kupisz N D90+18-105 ( 3299 pln ) puszka zdecydowanie lepiej wykonana, dużo lepsza ergonomia, szkło zdecydowanie lepsze optycznie i ze stabilizacją. W D5000 nie warto się pakować skoro już 2 lata fotografujesz lustrem trzeba iść do przodu.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Przy pytaniu czy 500d czy d5000 jeszcze się zastanawiałem nad odpowiedzią, jeśli za tą samą kwotę możesz mieć d90 z 18-105 nawet się nie zastanawiaj Akurat mam oba aparaty w bezpośrednim porównaniu na codzień i subiektywnie - ergonomia pracy z jednym pokrętłem, gorszy af - to minusy Canona. Z drugiej strony legendarnie fatalny serwis Nikona.
    Ostatnio edytowane przez Grzesiek_G ; 14-06-2010 o 17:49

Domyślnie

i jak każda legenda starannie pielęgnowana na naszym forum - ale kto z nas wierzy w legendy? ))
    głos na d90
    N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    Nie wiem o której sigmie 17-70 piszesz ale wnioskuję że o 2.8-4.0 z HSM chociaż nawet ta nie jest specjalnie lepsza od Nikkora 18-105, odrobinę lepiej wypada na 18 i 28 mm ale tylko odrobinę za to Nikkor jest zdecydowanie równiejszy. Sigma z kolei lepiej wypada na brzegach kadru natomiast jest 2x droższa.
    roznice w cenie odzyskuje sie na korpusie. a poza tym to wychodza same zalety ww. Sigmy.
    o jej lepszej jakosci na dziurach 2.8~4.5 nawet nie mowie...

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    Co do puszek to za cenę C 500D+18-135 ( w fotoit 3349 pln ) kupisz N D90+18-105 ( 3299 pln ) puszka zdecydowanie lepiej wykonana, dużo lepsza ergonomia, szkło zdecydowanie lepsze optycznie i ze stabilizacją.
    tak zasadniczo, to 18-135 IS, jak sama nazwa wskazuje, tez ma stabilizacje.

natomiast bez watpienia, D90 + 18-105 to jest najlepszy pomysl w tym zestawieniu.
    chociazby tytulem dwoch kolek i normalnej wielkosci uchwytu

Domyślnie

Kilka miesięcy temu zastanawiałam się czy kupić Canona 500D czy Nikona (w grę wchodził D5000). Gdy specjaliści zaproponowali mi w sklepie szkła do Canona (każde od 2000 do 3000), to się gwałtownie obudziłam z wrażeniem, że producent nie ma względnie dobrej i taniej oferty dla amatorskiego odbiorcy. Wybrałam Nikona.

Co do D5000 - to jeśli fotografujesz dwa lata i wiesz już czego chcesz idź za radą kolegów i wybierz D90. Uchylny ekran i LV, to taki "ozdobnik", z tego co pisałaś - Tobie się nie przyda. Te gadżety wymagają dopracowania.
    A ja za dwa lata też się rozejrzę za maszynką z prawdziwego zdarzenia, choć na D5000 nie narzekam, do nauki jest boska.
    "ludzie niepotrafiący posługiwać się aparatem fotograficznym
    będą wkrótce uchodzić za analfabetów" Roh
    D5000 N18-105VR N35mm f1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_G Zobacz posta
    [...] ergonomika pracy [...]
    A co to takiego?
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    A co to takiego?
    Złośliwiec :P
    Poprawione.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów