PDA

Zobacz pełną wersję : Tamrac velocity

puchbeary
13-06-2010, 11:46
Czy ktoś z was jest w posiadaniu plecaka w systemie Velocity ? Interesuje mnie wygoda użytkowania tego ustrojstwa. Używałem już Slingshota który (oprócz swojego kształtu - estetyka) bardzo mi odpowiadał. Wizualnie Tamrac przemawia do mnie bardziej niż produkt LowePro - nie wiem jedynie jak z wygodą bo jednak konstrukcja jest delikatnie inna. Czy ktoś się podzieli swoimi wrażeniami ? Najlepiej popartymi jakimś foto. Docelowo interesuje mnie wersja 8x. Za wszelką pomoc będę wdzięczny i obiecuję przy sprzyjających okolicznościach zaprosić na dowolnie wybrany napój wyskokowy.

ArtX
13-06-2010, 12:21
uzywam 9x i bardzo mi odpowiada. Jest mega pojemna, mozna upchac w to body z gripem, 70-200 i tulipanem, a po bokach jest masa miejsca na inne klamoty. Nienajgorzej sie to nosi, ma bardzo zmyslne zrobiona klape. Po dosc intensywnym uzywaniu w ciezkich warunkach (syf, gorac, deszcz, szerokopojete 'cioranie') nie widac zadnych zniszczen (przetarc, zamki ok, ect). Jest to bardzo solidnie wykonana torba. Niestety po dluzszym noszeniu czesto bola mnie po tym plery, wypchana po brzegi nosi sie niewygodnie, nawet z zapietym pasem biodrowym (ktory jest niezbyt dobrze przemyslany). Przylega do plecow idealnie, dlatego gdy jest goraco, torba jest cala mokra :] dlatego wlasnie na ostatnim wyjezdzie moj tamrac smierdzial tak nieziemsko, ze lachony nie braly nawet na 70-200, za to zupelnie odwrotnie bylo z muchami i innym badziewiem, ktory zlatywal specjalnie na ta okazje chyba z sasiednich wiosek. Ogolnie ten tamrac jest jak demokracja.. ma swoje minusy, ale nic lepszego nie wynaleziono... szczegolnie jak rozmawiamy o dalszych wyjazdach. Acha, jeszcze jedna rzecz - idealnie wchodzi do transportowego plecaka dzieki swoim gabarytom. Nie potrafi tego zadna inna torba na sprzet foto.
pozdr. Art.

puchbeary
13-06-2010, 12:34
Dziękuję. Zabiłeś mi teraz ćwieka ogromnego. Zawsze miałęm LowePro a teraz mogę Tamraca urwać za przyzwoite pieniądze i miałem nadzieję, że ktoś mi go wybije z głowy :D .
Dzięki kolego serdeczne.

ArtX
13-06-2010, 12:35
mialo byc foto z pola bitwy, prosze bardzo... ja, tamrac 9x i statyw. Tu widac ta 'szprytnosc' klapy o ktorej pisalem :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img139.imageshack.us/img139/113/dscn6122.jpg)

pozdr.

de Fresz
13-06-2010, 15:29
Ja mam 7x. Chciałem lepsiejsze Lowe (seria Slingshot wygląda jak badziewna chińszczyzna) lub Katę, niestety nie udało mi się znaleźć nigdzie w Wawie do obmacania, a za wybredny jestem, żeby kupować zdalnie bez obmacania. Na Tamraca trafiłem przypadkiem, szybka przymiarka na sprzęcie sklepowym (do 7x da się upchnąć nawet N80-200, acz niestety nie zapiętego na body) i za blisko 1/3 ceny Lowe mam naprawdę fajną torbę, z której jestem zadowolony (a wcześniej miałem kilka z wyższej półki, więc mam porównanie)

Zalety:
- sling - IMHO najlepsze co wymyślono do noszenia sprzętu foto - czyli szybki i wygodny dostęp, przy wygodzie noszenia
- jest dość płaska - może aparat z gripem nie wejdzie (a ja i tak nie lubię gripów), ale za to przeciskanie w tłumie, czy terenie nie jest żadnym problemem
- całkiem wygodna, choć mi akurat trochę odstaje na plecach
- da się z nią swobodnie biegać, czy jeździć na rowerze
- pasek biodrowy zgrabnie się chowa w szpecjalną kieszonkę
- całkiem estetyczna (dobra, może nie jest to cud dizajnu, ale wgniata w ziemię większość tanich Lowe)
- przyzwoita jakość wykonania
- transportowo da się całkiem wygodnie nosić razem ze zwykłym plecakiem
- kosztowała ze 170 zł, co sprawia że jest niemal bezkonkurencyjna

Wady:
- suwak głównej klapy jest jednokierunkowy, co dziwi tym bardziej, że w akcesoryjnej kieszonce na froncie jest dwu - niby drobiazg, ale czasem upierdliwy
- pasek nośny przy pozycji "przez plecy" nie ma żadnego obicia, czysta parciana plecionka, wytłumienie jest dopiero przy pozycji "przez brzuch" - przy tych rozmiarach, a więc i ograniczonej ładowności jest to do wytrzymania
- regulacja organizacji środka jest bardzo upierdliwa (dwa wichajsterki rzepa x4 na przegródkach i paski wewnątrz torby) - acz zazwyczaj nie robi się tego za często

Rzeczy, które ktoś inny mógłby uznać za wady:
- nie ma za bardzo jak przytroczyć statywu
- nie ma miliona kieszonek i przegródek na 4 ładowarki, 82 karty pamięci i 46 filtrów.
- bułka paryska, pętko żywieckiej i flaszka czystej oraz jesionka raczej się nie zmieszczą obok sprzętu ;-)

Może troszkę bardziej przyszłościowa byłaby 8x, bo przy 3 obiektywach średniej wielkości będzie ciasno (ale się zmieszczą).

puchbeary
13-06-2010, 16:02
ArtX
Twoja fota rozłożyła mnie na łopatki :) :) :)

de Fresz
dzięki za te kilka słów. Wiem, że jakością wykonania Tamrac nie ustępuje LowePro a nawet chwilami ją przewyższa. Wiem też że wygląda lepiej :) - dlatego właśnie zainteresowałem się serią Velocity - SlingShot od LP jest IMHO zwyczajnie brzydki choć nie można odmówić mu funkcjonalności.
Potrzebuję plecaka wycieczkowego - właśnie sprzedałem Micro Trekkera 200 - wkurzało mnie, że za każdym razem musiałem zdejmować go z pleców żeby schować lub wyjąć aparat. Chyba się zdecyduję na 8x choćby ze względu na to że trzeba w życiu kolekcjonować nowe doświadczenia :) .
Dzięki stokrotne za opis i za zdjęcie.

Przemek Paśnik
13-06-2010, 16:10
Sorki, że trochę namieszam, ale czy zastanawiałeś się nad vanguardem uprise?, np 45, albo 46, jeśli potrzebujesz komory na laptopa. ja miałem do niedawna ten sam problem: chciałem plecak, ale nie slinga, bo załadowany tak samo daje po plecach jak torba. Nowy model vanguarda bardzo mi podszedł: ma boczny dostęp, komorę na laptopa i wyciąganą kieszeń na statyw

puchbeary
13-06-2010, 16:21
Zastanawiałem, więcej powiem - bardzo mi ten plecak pasował. Z miłości wyleczyła mnie cena - w sklepie prawie 400 złotych a wysyłkowo zdrowo ponad 300. Niestety muszę zmieścić się w 200 - 230 złotych.

Przemek Paśnik
13-06-2010, 16:30
No rozumiem. Ja sobie zaszalałem i we wtorek przyjedzie 46-tka, pewnie jakiegoś overviewa zrobię i pójdzie dla potomnych na forum. Pozdrawiam

skuter41
13-06-2010, 18:19
Już miałem płacić za Tamraca, dostrzegłem takie coś, http://fotoklik.pl/akcesoria-foto-video/torby-plecaki-kabury/plecak-vanguard-pampas-47.html i naprawdę jestem z faktu posiadania uradowany.

puchbeary
13-06-2010, 20:26
Ten Vanguard to klon SlingShota. Pooglądałem go sobie w sieci i wygląda na odpowiednik wersji 100AW. Powiem szczerze, że podobnie jak w LP jego kształt do mnie nie przemawia. Znalazłem wyprzedaż Tamraca i wersję 8x można kupić w granicach 180 złotych. Szkoda, że te plecaki są tak rzadkim gościem w sklepach stacjonarnych - najlepiej byłoby go wymacać samemu.

ekonet
14-06-2010, 12:00
Napisz jeszcze do jacka.gold, widziałem u niego takiego Tamraca.

puchbeary
14-06-2010, 17:40
Dzięki Krzyśku.