PDA

Zobacz pełną wersję : D700 + kingston 32gb 133x Kompatybilność?

MzMarcin
11-06-2010, 21:25
Przepraszam bo wiem, że podobne pytania padają. Zwracam się jednak do Was czytających o możliwą pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Tytułową kartę zakupiłem na allegro od użytkownika "czysta płyta". Sam używam mniejszych sandisków(również x133) i nie mam z tymi kartami problemu. Karta była przeznaczona na prezent i słowo "była" jest tutaj dobrym określeniem. Podgląd zdjęcia, wejście do menu po włączeniu aparatu trwa wieki(5-8s). Format też sporo zajmuje. Na karcie praktycznie nie da się komfortowo pracować. Zgłosiłem problem do sprzedawcy, jest to jednak typowy handlarz nastawiony na szybki zysk. Totalna olewka i zbycie klienta. Nie chcą oddać mi pieniędzy, proponują wysyłkę do naprawy. Czy ktoś na forum posiada tytułowy tandem i może na 110% stwierdzić że tak ma być w przypadku tej konkretnie karty. Dodam, że kombinowałem oczywiście ze specyficznym formatem karty zalecanym w innych wątkach. Reset karty kompletnie nic nie daje.
Jak to jest z tymi kartami, czy te wolne kingston x133 i pretec x233 po prostu tak pracują. Czy dopiero sandiski z UDMA sprawiają, że aparat reaguje błyskawicznie. Potrzebuję wspomnianej wcześniej pomocy, bo nie wiem czy mam wchodzić w spór ze sprzedawcą. Czy to jest uszkodzenie, zwyczajna podróba, czy te karty po prostu są do kitu?

Slon
11-06-2010, 22:40
mam takiego kingstona, ale 8gb. To samo co u Ciebie, czyli mul...
to samo mialem z preteciem 8gb (x233), ale o dziwo pretec 4gb (tez x233, ale prawdopodobnie oryginalny, bo kupiony dosc dawno) dziala niemalze identycznie jak sandisk extreme III
podejrzewam, ze to zwykle podroby. Z pretecami tak bylo, sprzedawca sam mi o tym mowil.

ostatnio kupilem nowego sandisk'a ultra - smiga cudnie. Polecam :)

mOSAd
12-06-2010, 01:29
Ekhem... Obstawiam podróbki, ale można się podeprzeć tym http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9550

MzMarcin
13-06-2010, 22:43
Gwoli wyjaśnienia, dzisiaj podpinałem dla porównania 32 gb pqi x133 i jest identycznie. Podsumowując, jedyny minus kingstona to długie odczytywanie tablicy alokacji plików spowodowane wielkością karty i przez to opóźniona możliwość korzystania z menu. Na „fotograficzne” działanie aparatu to nie ma wpływu. Zdjęcia można wykonywać natychmiast bez najmniejszego opóźnienia. Prędkość opróżniania bufora jest analogiczna do sandiska extreme 3 x133. Jako, że karta nie poszła na prezent postanowiłem ją zamienić na dwa razy droższego sandiska. To jednak z myślą o filmowaniu hd. Jako zapas na wyjazd itd. Myślę, że znośne rozwiązanie. Na pewno nie dla sprzętowych purystów, jednak dla normalnych ludzi chcących oszczędzić jest to pewne wyjście.

Jatin
14-06-2010, 10:47
U mnie z Kingstonem z tym że 8GB jest to samo, może nie 5-8s raczej 3-6 ale to tylko kwestia pojemności.

Slon
14-06-2010, 11:11
dodam jeszcze, ze dosc czesto z tym kingstonem mam bledy CHA... aparat sie wiesza i trzeba wyjac karte/baterie

elarco
14-06-2010, 13:55
MzMarcin miałem to samo z d300 i rzeczoną kartą, z tym że o pojemności 16 GB... aparat strasznie zmulał, żeby podglądnąć wykonane zdjęcie trzeba było czekać ok 3s co jest wiecznością w porównaniu np z Sandisk Extreme gdzie wszystko odbywa się w czasie rzeczywistym, strzelenie serii z tym Kingstonem sprawiało totalne zamulenie aparatu na kilka sekund... formatowanie karty nie pomagało... karta oczywiście była oryginalna. Wychodzi więc na to, że one tak po prostu mają

kZC_
14-06-2010, 19:07
handlarz aka alledrogo, sprowadza na kilogramy karty i sprzedaję, olewając klienta i komentarze w profilu ;]
słaby ten prezent ;P co do samej karty, dziwne że używasz D700 z kartami typu x133. Moim zdaniem pewniejsze są prędkości od 233x np sandisk czy lexar.
Fakt, 32 gb za 280zl kusi ceną.. Tak czy siak pieniądze zostały wydane, a zadowolenie jak czytam - marne, niekiedy warto dołożyć do konkretnych marek - chociaż zdarzają się i tu podróbki.
Pozostało ci korzystanie z niej od czasu do czasu, mnie by szlak jasny trafił : ) albo trzymanie w formie pamiątki, ponieważ był to, jak pisałeś, prezent.

Jacek_Z
19-06-2010, 15:30
P co do samej karty, dziwne że używasz D700 z kartami typu x133.
No i co z tego. Ja wkładałem stare karty (chyba x33) i D700 działa z nimi OK. Większa szybkość karty ma znaczenie tylko dla długich serii. Bo dla krótkich - nie ma.

kZC_
19-06-2010, 21:59
to widocznie moje body z kartami x133 się męczy ;]] chodzi mi głownie o przeglądanie zdjęć. Przewijanie, przechodzenie przez zdjęcia w body trwa wieki... mnie to strasznie drażni..

Jacek_Z
20-06-2010, 00:05
Tu zupełnie nie chodzi o prędkość x133, ale o walniętą (a raczej podrobioną) kartę. Ja oddałem preteca x133 i to dość poważnemu sprzedawcy - sklep agito. Wymieniłem (z dopłatą) na sandiska extreme, niby wolniejszy, o tej samej pojemności (u mnie to były karty 16 GB), a chodził w body 3x szybicej niz ten pretec. Formatowanie trwa nieco ponad sekundę, a nie 5 jak w niby szybszym pretecu.

W innym dziale (pozostałe akcesoria) jest sporo tematów o kartach pamięci. Uzyj wyszukiwarki.

kZC_
20-06-2010, 00:20
używam :))
był na bank oryginalny, reklamowałem go dostając od FJ innego sandiska ultra i było tak samo ;] na d300 chodził normalnie, a z d700 miałem problemy ;]
btw z agito mam 2 lexary 8gb x300 i jest z nimi wszystko w porządku ;]

MzMarcin
20-06-2010, 13:52
używam :))
był na bank oryginalny, reklamowałem go dostając od FJ innego sandiska ultra i było tak samo ;] na d300 chodził normalnie, a z d700 miałem problemy ;]
btw z agito mam 2 lexary 8gb x300 i jest z nimi wszystko w porządku ;]

Dokładnie tak jak piszesz, oryginał. Sprawdzałem z innymi producentami x133 i jest identycznie. Dlatego sandisk extreme ma UDMA i kosztuje 600zł a nie 280. Tyle w prostym temacie.

Toma
27-06-2010, 21:29
Ja pierdziele Kingstona... rok temu przerabiałem temat: http://di.com.pl/news/25951,0,Informacje_na_stronie_Kingston_wprowadzaja _w_blad.html