Zobacz pełną wersję : D700 + kingston 32gb 133x Kompatybilność?
MzMarcin
11-06-2010, 21:25
Przepraszam bo wiem, że podobne pytania padają. Zwracam się jednak do Was czytających o możliwą pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Tytułową kartę zakupiłem na allegro od użytkownika "czysta płyta". Sam używam mniejszych sandisków(również x133) i nie mam z tymi kartami problemu. Karta była przeznaczona na prezent i słowo "była" jest tutaj dobrym określeniem. Podgląd zdjęcia, wejście do menu po włączeniu aparatu trwa wieki(5-8s). Format też sporo zajmuje. Na karcie praktycznie nie da się komfortowo pracować. Zgłosiłem problem do sprzedawcy, jest to jednak typowy handlarz nastawiony na szybki zysk. Totalna olewka i zbycie klienta. Nie chcą oddać mi pieniędzy, proponują wysyłkę do naprawy. Czy ktoś na forum posiada tytułowy tandem i może na 110% stwierdzić że tak ma być w przypadku tej konkretnie karty. Dodam, że kombinowałem oczywiście ze specyficznym formatem karty zalecanym w innych wątkach. Reset karty kompletnie nic nie daje.
Jak to jest z tymi kartami, czy te wolne kingston x133 i pretec x233 po prostu tak pracują. Czy dopiero sandiski z UDMA sprawiają, że aparat reaguje błyskawicznie. Potrzebuję wspomnianej wcześniej pomocy, bo nie wiem czy mam wchodzić w spór ze sprzedawcą. Czy to jest uszkodzenie, zwyczajna podróba, czy te karty po prostu są do kitu?
mam takiego kingstona, ale 8gb. To samo co u Ciebie, czyli mul...
to samo mialem z preteciem 8gb (x233), ale o dziwo pretec 4gb (tez x233, ale prawdopodobnie oryginalny, bo kupiony dosc dawno) dziala niemalze identycznie jak sandisk extreme III
podejrzewam, ze to zwykle podroby. Z pretecami tak bylo, sprzedawca sam mi o tym mowil.
ostatnio kupilem nowego sandisk'a ultra - smiga cudnie. Polecam :)
Ekhem... Obstawiam podróbki, ale można się podeprzeć tym http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9550
MzMarcin
13-06-2010, 22:43
Gwoli wyjaśnienia, dzisiaj podpinałem dla porównania 32 gb pqi x133 i jest identycznie. Podsumowując, jedyny minus kingstona to długie odczytywanie tablicy alokacji plików spowodowane wielkością karty i przez to opóźniona możliwość korzystania z menu. Na „fotograficzne” działanie aparatu to nie ma wpływu. Zdjęcia można wykonywać natychmiast bez najmniejszego opóźnienia. Prędkość opróżniania bufora jest analogiczna do sandiska extreme 3 x133. Jako, że karta nie poszła na prezent postanowiłem ją zamienić na dwa razy droższego sandiska. To jednak z myślą o filmowaniu hd. Jako zapas na wyjazd itd. Myślę, że znośne rozwiązanie. Na pewno nie dla sprzętowych purystów, jednak dla normalnych ludzi chcących oszczędzić jest to pewne wyjście.
U mnie z Kingstonem z tym że 8GB jest to samo, może nie 5-8s raczej 3-6 ale to tylko kwestia pojemności.
dodam jeszcze, ze dosc czesto z tym kingstonem mam bledy CHA... aparat sie wiesza i trzeba wyjac karte/baterie
MzMarcin miałem to samo z d300 i rzeczoną kartą, z tym że o pojemności 16 GB... aparat strasznie zmulał, żeby podglądnąć wykonane zdjęcie trzeba było czekać ok 3s co jest wiecznością w porównaniu np z Sandisk Extreme gdzie wszystko odbywa się w czasie rzeczywistym, strzelenie serii z tym Kingstonem sprawiało totalne zamulenie aparatu na kilka sekund... formatowanie karty nie pomagało... karta oczywiście była oryginalna. Wychodzi więc na to, że one tak po prostu mają
handlarz aka alledrogo, sprowadza na kilogramy karty i sprzedaję, olewając klienta i komentarze w profilu ;]
słaby ten prezent ;P co do samej karty, dziwne że używasz D700 z kartami typu x133. Moim zdaniem pewniejsze są prędkości od 233x np sandisk czy lexar.
Fakt, 32 gb za 280zl kusi ceną.. Tak czy siak pieniądze zostały wydane, a zadowolenie jak czytam - marne, niekiedy warto dołożyć do konkretnych marek - chociaż zdarzają się i tu podróbki.
Pozostało ci korzystanie z niej od czasu do czasu, mnie by szlak jasny trafił : ) albo trzymanie w formie pamiątki, ponieważ był to, jak pisałeś, prezent.
P co do samej karty, dziwne że używasz D700 z kartami typu x133.
No i co z tego. Ja wkładałem stare karty (chyba x33) i D700 działa z nimi OK. Większa szybkość karty ma znaczenie tylko dla długich serii. Bo dla krótkich - nie ma.
to widocznie moje body z kartami x133 się męczy ;]] chodzi mi głownie o przeglądanie zdjęć. Przewijanie, przechodzenie przez zdjęcia w body trwa wieki... mnie to strasznie drażni..
Tu zupełnie nie chodzi o prędkość x133, ale o walniętą (a raczej podrobioną) kartę. Ja oddałem preteca x133 i to dość poważnemu sprzedawcy - sklep agito. Wymieniłem (z dopłatą) na sandiska extreme, niby wolniejszy, o tej samej pojemności (u mnie to były karty 16 GB), a chodził w body 3x szybicej niz ten pretec. Formatowanie trwa nieco ponad sekundę, a nie 5 jak w niby szybszym pretecu.
W innym dziale (pozostałe akcesoria) jest sporo tematów o kartach pamięci. Uzyj wyszukiwarki.
używam :))
był na bank oryginalny, reklamowałem go dostając od FJ innego sandiska ultra i było tak samo ;] na d300 chodził normalnie, a z d700 miałem problemy ;]
btw z agito mam 2 lexary 8gb x300 i jest z nimi wszystko w porządku ;]
MzMarcin
20-06-2010, 13:52
używam :))
był na bank oryginalny, reklamowałem go dostając od FJ innego sandiska ultra i było tak samo ;] na d300 chodził normalnie, a z d700 miałem problemy ;]
btw z agito mam 2 lexary 8gb x300 i jest z nimi wszystko w porządku ;]
Dokładnie tak jak piszesz, oryginał. Sprawdzałem z innymi producentami x133 i jest identycznie. Dlatego sandisk extreme ma UDMA i kosztuje 600zł a nie 280. Tyle w prostym temacie.
Ja pierdziele Kingstona... rok temu przerabiałem temat: http://di.com.pl/news/25951,0,Informacje_na_stronie_Kingston_wprowadzaja _w_blad.html