PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z D80 i kolorami czy to wina programu? :| Help :(

Aeon88
07-06-2010, 20:46
Witam,

Mam problem z moim D80... Kiedyś robiłem zdjęcia, przeważnie w RAW, zrzucałem pliki .NEF na dysk, otwierałem, edytowałem np w photoshopie, zapisywałem jako jpeg i wszystko było ok. Zdjęcia były soczyście kolorowe na wyświetlaczu aparatu jeszcze jak były na karcie, takie same były jak były jako NEF na dysku otwarte w photoshopie, i takie same jak je zapisałem do jpega nieważne jakim programem bym je otworzył.

Potem powstał problem - zdjęcia aparat robił ładne kolorowe, pliki NEF a później JPG były też gitara, ale jeśli otwierałem pliki JPG czyli te ostateczne wynikowe w programach typu ACDSee czy nawet umieszczałem je w galeriach internetowych to były bardzo pozbawione koloru i kontrastu... Jesli przeglądałem je w photoshopie czy w picasie czy na dysku były ok, ale jak otworzyłem fote w innym programie to było gorszej jakości... Olałem problem bo odkryłem że jak otworzyłem to ładne zdjęcie w Picasie, zrobiłem cokolwiek co nie zmieniało praktycznie nic w zdjęciu i zapisałem to foto przez Picase to później w innych programach też te zdjęcia ładnie wyglądały. Więc tak zawsze robiłem.

Ale.. ostatnio wracam z wesela, zdjęcia w aparacie wyglądają super, ale zrzucam je na dysk (pliki NEF) otwieram w Camera RAW z photoshopa a tam mi sie te zdjęcia robią blade, bez kolorów i kontrastu.. Jak otworze te pliki NEF w Picasie to chwile zdjęcie jest ładne kolorowe żywe itd. a po 3-4 sekundach robi sie blade... jak je zapisuje dalej jest blade.. bezsens totalny..

www.adriankraska.pl/kolor.jpg <- takie jest zdjęcie jak je oglądam na LCD aparatu
www.adriankraska.pl/blady.jpg <- takie jest zdjęcie jak je otwieram w camera raw

Wrzucam te zdjęcia żebyście widzieli o co mi chodzi.. Pytanie - czy to jest wina aparatu który przekłamuje kolory czy to wina programów i trzeba reinstalować system?

Help :(

Aeon88
07-06-2010, 23:49
nikt nie ma pomysłu co może być przyczyną?

Antonioo
08-06-2010, 00:01
wg mnie to chodzi profil kolorystyczny programu do otwierania rawów.....jak obrabiasz rawy np w photoshopie masz zakładkę camera calibration i tam masz ustawiane profile kolorystyczne.....masz pewnie standard....wybierz sobie jakiś inny np vivid....i powinno być lepiej.....rawy są surowe.....trza je poddać obróbce....

view nx, też ma podobnie.....możesz go ustawić tak , aby każde zdjęcie otwierał w konkretnym profilu kolorystycznym....(tak mi się wydaję przynajmniej)

arturmsi
08-06-2010, 00:01
pewnie się mylę, bo nie robię jeszcze w raw, ale wg. mnie to może po prostu jpg juz masz "obrobiony" w aparacie jakimś profilem kolorów np. "żywe" czy coś w tym stylu, a raw jak to raw jest "goły" i gotowy dopiero do obróbki ? ;>

edit. myślałem ze chodzi o jpg vs raw, pomyłka.

LordOfApes
08-06-2010, 01:59
Co do photoshopa i wywoływania w nim RAW'ów - było kilka aktualizacji CameraRAW ostatnio (m.in w związku z premierą CS'a 5 oraz dodaniem opcji korekcji obrazu pod kątem zniekształceń które powstają przez szkła) i zauważyłem, że u mnie też inaczej wyświetla kolory. Zrób tak jak mówił Antonioo - potem kliknij w małe menu na prawo od napisu Camera Calibration i wybierz opcję "Save new camera RAW defaults" - powinno pomóc.

Co do Picassy - wydaje mi się, że automatycznie "optymalizuje" wygląd RAW'a po załadowaniu - przykładowo 3 zdjęcia zrobione z bracketingiem pod HDR wyglądają w picasie prawie tak samo tzn dla zbyt ciemnego podbija ekspozycję a dla zbyt jasnego obniża... Nie znalazłem, niestety opcji żeby to wyłączyć dlatego picasy używam tylko do szybkiego podglądu już wywołanych fotografii.
Jako alternatywę możesz wypróbować FastStone Image Viewer (http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm) - free dla użytku domowego.

mazon
08-06-2010, 08:34
Sprawdź czy wszędzie masz ustawiony taki sam profil barwny (np. sRGB) - zacznij od body

Aeon88
08-06-2010, 08:54
no właśnie mam w body ustawioną optymalizację zdjęcia na "żywe" bo ładniejsze kolory robi.. ale to raczej nie w tym problem że raw nie będzie "żywy" bo zawsze miałem ustawienie właśnie na "żywe" i wcześniej jak otwierałem RAWy to nie były blade tylko kolorowe dopiero teraz ostatnio sie pochrzaniło..

W kalibracji aparatu w Camera RAW mam dwa profile: ACR 4.4 i ACR 3.6 i który bym nie wybrał to jest to samo - zdjęcie dalej jest blade, nie ma żadnej różnicy.

Co do profili kolorów - w body mam ustawienie III a sRGB, a w preferencjach Photoshopa mam "Próbnik kolorów" na "Adobe" (jest jeszcze opcja Windows)...

Aeon88
08-06-2010, 09:16
a znalazłem dokładniej w photoshopie - mam profil sRGB IEC61966-2.1

mazon
08-06-2010, 10:10
Nie pracuję na Camera RAW, ale wydaje mi się że Camera RAW nie widzi ustawienia w body. Wydaje mi się że powinieneś zrobić sobie wstępne ustawienia w Camera Raw - takie jak lubisz i na koniec pilnować by zapis był w profilu sRGB

swider
08-06-2010, 23:45
Kiedyś robiłem zdjęcia, przeważnie w RAW, zrzucałem pliki .NEF na dysk, otwierałem, edytowałem np w photoshopie, zapisywałem jako jpeg i wszystko było ok. Zdjęcia były soczyście kolorowe na wyświetlaczu aparatu jeszcze jak były na karcie, takie same były jak były jako NEF na dysku otwarte w photoshopie, i takie same jak je zapisałem do jpega nieważne jakim programem bym je otworzył.

Ale.. ostatnio wracam z wesela, zdjęcia w aparacie wyglądają super, ale zrzucam je na dysk (pliki NEF) otwieram w Camera RAW z photoshopa a tam mi sie te zdjęcia robią blade, bez kolorów i kontrastu..
Coś kręcisz misiu kochany... ACR nie widzi ustawień poczynionych w puszce, z tego wynika, że nigdy nie mogłeś widzieć NEF'ów w ACR'ze tak samo jak na LCD aparatu. W programie masz golutkiego RAW'a szaro-burego, bez kontrastu i nasycenia.

[...] w photoshopie - mam profil sRGB IEC61966-2.1

Co do profili kolorów - w body mam ustawienie III a sRGB
To z profilami jest wszystko OK.

Weź to wszystko posprawdzaj porządnie bo mieszasz strasznie. Na pozór wszystko wygląda prawidłowo.

Aeon88
09-06-2010, 21:09
opisałem wszystko tak jak było.

nie wiem czy coś nieświadomie kręcę czy nie - fakt faktem są 2 foty w 1 poście. Kiedyś tak jak zdjęcie kolor.jpg wyglądały foty i na LCD aparatu i w photoshopie na camera raw. teraz na aparacie wyglądają dalej tak samo, a w photoshopie tak jak zdjęcie blady.jpg..

szukam przyczyny tego faktu, może ktoś miał ten problem i mi pomoże, może nie.. w każdym razie zdjęcia robię od nie od dziś i wiem jakie miałem foty dawniej w RAWach a jak one teraz wyglądają (porażka).. to jest masakra, albo przestane robić w RAWie albo nie wiem, bo to co z tych zdjęć zostaje jak je wrzuce na kompa to jest coś okropnego :|

Aeon88
09-06-2010, 21:15
PS. skoro RAWy to gołe wesołe surowe pliki tak jak piszesz to czemu jeśli RAWa otworze nie w PSie tylko w Picasie to przez kilka sekund fota jest kolorowa nasycona i z kontrastem, po czym zmienia się na tą bez kontrastu i koloru? skąd Picasa by wogóle wiedziała jak to zdjęcie wyglądało na LCD aparatu skoro to goły RAW?

Moim zdaniem aparat ingeruje w pliki RAW przez siebie robione, dzięki czemu zdjęcia są żywsze i lepiej skontrastowane, ale jak je wrzuce na program typu PS czy Picasa to te programy tak jakby usuwają dodatki nadane zdjęciu przez body i powstaje badziew który załączyłem w 1 poście... tylko jak ten szmelc usuwający zmiany zrobione przez body wyłączyć? :/

Aeon88
09-06-2010, 21:16
ludzie pomóżcie bo mnie trafi niedługo....

PS. Nawet jak otworze PSa i chce otworzyć fote w RAWie to w okienku otwierania zdjęć na podglądzie mam ten RAW w dobrej jakości kolorowy i z kontrastem, to z jakiej paki jak je otworze to jest blade jak ściana? :/

załącznik : www.adriankraska.pl/podglad.jpg

swider
09-06-2010, 21:25
PS. skoro RAWy to gołe wesołe surowe pliki tak jak piszesz to czemu jeśli RAWa otworze nie w PSie tylko w Picasie to przez kilka sekund fota jest kolorowa nasycona i z kontrastem, po czym zmienia się na tą bez kontrastu i koloru? skąd Picasa by wogóle wiedziała jak to zdjęcie wyglądało na LCD aparatu skoro to goły RAW?
W Bridge'u jak otworzysz katalog ze zdjęciami masz dokładnie to samo zjawisko.

Moim zdaniem aparat ingeruje w pliki RAW przez siebie robione, dzięki czemu zdjęcia są żywsze i lepiej skontrastowane, ale jak je wrzuce na program typu PS czy Picasa to te programy tak jakby usuwają dodatki nadane zdjęciu przez body i powstaje badziew który załączyłem w 1 poście... tylko jak ten szmelc usuwający zmiany zrobione przez body wyłączyć? :/
Twoje myślenie jest szalenie błędne. Żaden program nic nie usuwa. Zrozum, że ustawienia poczynione w puszce są zapisywane jako metadane razem z RAW'em. A programy takie jak ACR (w przeciwieństwie do Nikonowego wołacza NX'a) ich nie czyta -- po prostu. Sam NEF nie jest modyfikowany.

Aeon88
09-06-2010, 21:26
czyli jak zainstaluje Nikon Capture NX to będę miał zdjęcie NEF ale takie jak na LCD aparatu czyli że program przeczyta te dane tak?

swider
09-06-2010, 21:27
czyli jak zainstaluje Nikon Capture NX to będę miał zdjęcie NEF ale takie jak na LCD aparatu czyli że program przeczyta te dane tak?
Dokładnie tak :)

Aeon88
09-06-2010, 21:29
ok to zaraz wyciągam pudło z D80 bo tam mam takowy programik, tylko jeszcze zapytam - bo to mnie nurtuje - czemu kiedyś PS mi czytał te dane a teraz nie czyta?? możliwe że starsza wersja przed aktualizacjami to czytała a nowa nie czyta i stąd problem?

swider
09-06-2010, 21:42
czemu kiedyś PS mi czytał te dane a teraz nie czyta?? możliwe że starsza wersja przed aktualizacjami to czytała a nowa nie czyta i stąd problem?
Cały widz polega na tym, że ACR nigdy nie czytał takowych. To co piszesz jest przedziwne. Może podpinałeś sobie (w ACR) do zdjęć profile, np. z D2x?

Aeon88
09-06-2010, 21:46
nie mam pojęcia jak to wszystko było poustawiane - natualną rzeczą było dla mnie zobaczyć zdjęcie tak samo na LCD aparatu jak i na kompie w RAWach.. więc zdziwiłem się kiedy ostatnio przestały wyglądać tak samo.. :(

Aeon88
09-06-2010, 22:42
z tym Nikon Capture NX jest taki problem że mogę naraz tylko 20 zdjęć otworzyć.. i to jest ciężki temat jeśli z wesela przywiozę ich 800.. w Camera RAW to akurat jest wygodne.. chyba sie przeżucę na JPG...

... albo, czy jest taka opcja żeby Camera RAW czytała te meta dane z body które są w tych plikach NEF tak jak robi to Capture NX? :) bo to by mi załatwiło sprawę na cacy..?

Lesiu83
09-06-2010, 23:00
nie ma takiej możliwości, tylko NX czyta dane z puszki ...

swider
09-06-2010, 23:15
chyba sie przeżucę na JPG...
Barbarzyństwo! Zwłaszcza, że focisz wesela...

... albo, czy jest taka opcja żeby Camera RAW czytała te meta dane z body które są w tych plikach NEF tak jak robi to Capture NX? :)
Nie ma takiej opcji.

Aeon88
09-06-2010, 23:29
nawet najnowsza CR 6.1? to po cholere piszą że już ACR 3.6 obsługuje Nikona D80 skoro ta rzekoma 'obsługa' to tylko możliwość wyświetlenia surowego RAW'u? :|

Aeon88
09-06-2010, 23:48
hmm, zainstalowałem ACR 5.7 - tam jest więcej opcji przy kalibracji aparatu niż w moim poprzednim ACR 4.4. Jak w D80 mam w ustawieniach profil 'żywy' to jemu odpowiada 'vivid' w ACR 5.7. I jest lepiej, choć vivid przesyca kolory, ale to idzie suwakiem poprawić więc... już lepsze to niż nic.