Zobacz pełną wersję : Problem z D80 i kolorami czy to wina programu? :| Help :(
Witam,
Mam problem z moim D80... Kiedyś robiłem zdjęcia, przeważnie w RAW, zrzucałem pliki .NEF na dysk, otwierałem, edytowałem np w photoshopie, zapisywałem jako jpeg i wszystko było ok. Zdjęcia były soczyście kolorowe na wyświetlaczu aparatu jeszcze jak były na karcie, takie same były jak były jako NEF na dysku otwarte w photoshopie, i takie same jak je zapisałem do jpega nieważne jakim programem bym je otworzył.
Potem powstał problem - zdjęcia aparat robił ładne kolorowe, pliki NEF a później JPG były też gitara, ale jeśli otwierałem pliki JPG czyli te ostateczne wynikowe w programach typu ACDSee czy nawet umieszczałem je w galeriach internetowych to były bardzo pozbawione koloru i kontrastu... Jesli przeglądałem je w photoshopie czy w picasie czy na dysku były ok, ale jak otworzyłem fote w innym programie to było gorszej jakości... Olałem problem bo odkryłem że jak otworzyłem to ładne zdjęcie w Picasie, zrobiłem cokolwiek co nie zmieniało praktycznie nic w zdjęciu i zapisałem to foto przez Picase to później w innych programach też te zdjęcia ładnie wyglądały. Więc tak zawsze robiłem.
Ale.. ostatnio wracam z wesela, zdjęcia w aparacie wyglądają super, ale zrzucam je na dysk (pliki NEF) otwieram w Camera RAW z photoshopa a tam mi sie te zdjęcia robią blade, bez kolorów i kontrastu.. Jak otworze te pliki NEF w Picasie to chwile zdjęcie jest ładne kolorowe żywe itd. a po 3-4 sekundach robi sie blade... jak je zapisuje dalej jest blade.. bezsens totalny..
www.adriankraska.pl/kolor.jpg <- takie jest zdjęcie jak je oglądam na LCD aparatu
www.adriankraska.pl/blady.jpg <- takie jest zdjęcie jak je otwieram w camera raw
Wrzucam te zdjęcia żebyście widzieli o co mi chodzi.. Pytanie - czy to jest wina aparatu który przekłamuje kolory czy to wina programów i trzeba reinstalować system?
Help :(
nikt nie ma pomysłu co może być przyczyną?
Antonioo
08-06-2010, 00:01
wg mnie to chodzi profil kolorystyczny programu do otwierania rawów.....jak obrabiasz rawy np w photoshopie masz zakładkę camera calibration i tam masz ustawiane profile kolorystyczne.....masz pewnie standard....wybierz sobie jakiś inny np vivid....i powinno być lepiej.....rawy są surowe.....trza je poddać obróbce....
view nx, też ma podobnie.....możesz go ustawić tak , aby każde zdjęcie otwierał w konkretnym profilu kolorystycznym....(tak mi się wydaję przynajmniej)
arturmsi
08-06-2010, 00:01
pewnie się mylę, bo nie robię jeszcze w raw, ale wg. mnie to może po prostu jpg juz masz "obrobiony" w aparacie jakimś profilem kolorów np. "żywe" czy coś w tym stylu, a raw jak to raw jest "goły" i gotowy dopiero do obróbki ? ;>
edit. myślałem ze chodzi o jpg vs raw, pomyłka.
LordOfApes
08-06-2010, 01:59
Co do photoshopa i wywoływania w nim RAW'ów - było kilka aktualizacji CameraRAW ostatnio (m.in w związku z premierą CS'a 5 oraz dodaniem opcji korekcji obrazu pod kątem zniekształceń które powstają przez szkła) i zauważyłem, że u mnie też inaczej wyświetla kolory. Zrób tak jak mówił Antonioo - potem kliknij w małe menu na prawo od napisu Camera Calibration i wybierz opcję "Save new camera RAW defaults" - powinno pomóc.
Co do Picassy - wydaje mi się, że automatycznie "optymalizuje" wygląd RAW'a po załadowaniu - przykładowo 3 zdjęcia zrobione z bracketingiem pod HDR wyglądają w picasie prawie tak samo tzn dla zbyt ciemnego podbija ekspozycję a dla zbyt jasnego obniża... Nie znalazłem, niestety opcji żeby to wyłączyć dlatego picasy używam tylko do szybkiego podglądu już wywołanych fotografii.
Jako alternatywę możesz wypróbować FastStone Image Viewer (http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm) - free dla użytku domowego.
Sprawdź czy wszędzie masz ustawiony taki sam profil barwny (np. sRGB) - zacznij od body
no właśnie mam w body ustawioną optymalizację zdjęcia na "żywe" bo ładniejsze kolory robi.. ale to raczej nie w tym problem że raw nie będzie "żywy" bo zawsze miałem ustawienie właśnie na "żywe" i wcześniej jak otwierałem RAWy to nie były blade tylko kolorowe dopiero teraz ostatnio sie pochrzaniło..
W kalibracji aparatu w Camera RAW mam dwa profile: ACR 4.4 i ACR 3.6 i który bym nie wybrał to jest to samo - zdjęcie dalej jest blade, nie ma żadnej różnicy.
Co do profili kolorów - w body mam ustawienie III a sRGB, a w preferencjach Photoshopa mam "Próbnik kolorów" na "Adobe" (jest jeszcze opcja Windows)...
a znalazłem dokładniej w photoshopie - mam profil sRGB IEC61966-2.1
Nie pracuję na Camera RAW, ale wydaje mi się że Camera RAW nie widzi ustawienia w body. Wydaje mi się że powinieneś zrobić sobie wstępne ustawienia w Camera Raw - takie jak lubisz i na koniec pilnować by zapis był w profilu sRGB
Kiedyś robiłem zdjęcia, przeważnie w RAW, zrzucałem pliki .NEF na dysk, otwierałem, edytowałem np w photoshopie, zapisywałem jako jpeg i wszystko było ok. Zdjęcia były soczyście kolorowe na wyświetlaczu aparatu jeszcze jak były na karcie, takie same były jak były jako NEF na dysku otwarte w photoshopie, i takie same jak je zapisałem do jpega nieważne jakim programem bym je otworzył.
Ale.. ostatnio wracam z wesela, zdjęcia w aparacie wyglądają super, ale zrzucam je na dysk (pliki NEF) otwieram w Camera RAW z photoshopa a tam mi sie te zdjęcia robią blade, bez kolorów i kontrastu..
Coś kręcisz misiu kochany... ACR nie widzi ustawień poczynionych w puszce, z tego wynika, że nigdy nie mogłeś widzieć NEF'ów w ACR'ze tak samo jak na LCD aparatu. W programie masz golutkiego RAW'a szaro-burego, bez kontrastu i nasycenia.
[...] w photoshopie - mam profil sRGB IEC61966-2.1
Co do profili kolorów - w body mam ustawienie III a sRGB
To z profilami jest wszystko OK.
Weź to wszystko posprawdzaj porządnie bo mieszasz strasznie. Na pozór wszystko wygląda prawidłowo.
opisałem wszystko tak jak było.
nie wiem czy coś nieświadomie kręcę czy nie - fakt faktem są 2 foty w 1 poście. Kiedyś tak jak zdjęcie kolor.jpg wyglądały foty i na LCD aparatu i w photoshopie na camera raw. teraz na aparacie wyglądają dalej tak samo, a w photoshopie tak jak zdjęcie blady.jpg..
szukam przyczyny tego faktu, może ktoś miał ten problem i mi pomoże, może nie.. w każdym razie zdjęcia robię od nie od dziś i wiem jakie miałem foty dawniej w RAWach a jak one teraz wyglądają (porażka).. to jest masakra, albo przestane robić w RAWie albo nie wiem, bo to co z tych zdjęć zostaje jak je wrzuce na kompa to jest coś okropnego :|
PS. skoro RAWy to gołe wesołe surowe pliki tak jak piszesz to czemu jeśli RAWa otworze nie w PSie tylko w Picasie to przez kilka sekund fota jest kolorowa nasycona i z kontrastem, po czym zmienia się na tą bez kontrastu i koloru? skąd Picasa by wogóle wiedziała jak to zdjęcie wyglądało na LCD aparatu skoro to goły RAW?
Moim zdaniem aparat ingeruje w pliki RAW przez siebie robione, dzięki czemu zdjęcia są żywsze i lepiej skontrastowane, ale jak je wrzuce na program typu PS czy Picasa to te programy tak jakby usuwają dodatki nadane zdjęciu przez body i powstaje badziew który załączyłem w 1 poście... tylko jak ten szmelc usuwający zmiany zrobione przez body wyłączyć? :/
ludzie pomóżcie bo mnie trafi niedługo....
PS. Nawet jak otworze PSa i chce otworzyć fote w RAWie to w okienku otwierania zdjęć na podglądzie mam ten RAW w dobrej jakości kolorowy i z kontrastem, to z jakiej paki jak je otworze to jest blade jak ściana? :/
załącznik : www.adriankraska.pl/podglad.jpg
PS. skoro RAWy to gołe wesołe surowe pliki tak jak piszesz to czemu jeśli RAWa otworze nie w PSie tylko w Picasie to przez kilka sekund fota jest kolorowa nasycona i z kontrastem, po czym zmienia się na tą bez kontrastu i koloru? skąd Picasa by wogóle wiedziała jak to zdjęcie wyglądało na LCD aparatu skoro to goły RAW?
W Bridge'u jak otworzysz katalog ze zdjęciami masz dokładnie to samo zjawisko.
Moim zdaniem aparat ingeruje w pliki RAW przez siebie robione, dzięki czemu zdjęcia są żywsze i lepiej skontrastowane, ale jak je wrzuce na program typu PS czy Picasa to te programy tak jakby usuwają dodatki nadane zdjęciu przez body i powstaje badziew który załączyłem w 1 poście... tylko jak ten szmelc usuwający zmiany zrobione przez body wyłączyć? :/
Twoje myślenie jest szalenie błędne. Żaden program nic nie usuwa. Zrozum, że ustawienia poczynione w puszce są zapisywane jako metadane razem z RAW'em. A programy takie jak ACR (w przeciwieństwie do Nikonowego wołacza NX'a) ich nie czyta -- po prostu. Sam NEF nie jest modyfikowany.
czyli jak zainstaluje Nikon Capture NX to będę miał zdjęcie NEF ale takie jak na LCD aparatu czyli że program przeczyta te dane tak?
czyli jak zainstaluje Nikon Capture NX to będę miał zdjęcie NEF ale takie jak na LCD aparatu czyli że program przeczyta te dane tak?
Dokładnie tak :)
ok to zaraz wyciągam pudło z D80 bo tam mam takowy programik, tylko jeszcze zapytam - bo to mnie nurtuje - czemu kiedyś PS mi czytał te dane a teraz nie czyta?? możliwe że starsza wersja przed aktualizacjami to czytała a nowa nie czyta i stąd problem?
czemu kiedyś PS mi czytał te dane a teraz nie czyta?? możliwe że starsza wersja przed aktualizacjami to czytała a nowa nie czyta i stąd problem?
Cały widz polega na tym, że ACR nigdy nie czytał takowych. To co piszesz jest przedziwne. Może podpinałeś sobie (w ACR) do zdjęć profile, np. z D2x?
nie mam pojęcia jak to wszystko było poustawiane - natualną rzeczą było dla mnie zobaczyć zdjęcie tak samo na LCD aparatu jak i na kompie w RAWach.. więc zdziwiłem się kiedy ostatnio przestały wyglądać tak samo.. :(
z tym Nikon Capture NX jest taki problem że mogę naraz tylko 20 zdjęć otworzyć.. i to jest ciężki temat jeśli z wesela przywiozę ich 800.. w Camera RAW to akurat jest wygodne.. chyba sie przeżucę na JPG...
... albo, czy jest taka opcja żeby Camera RAW czytała te meta dane z body które są w tych plikach NEF tak jak robi to Capture NX? :) bo to by mi załatwiło sprawę na cacy..?
nie ma takiej możliwości, tylko NX czyta dane z puszki ...
chyba sie przeżucę na JPG...
Barbarzyństwo! Zwłaszcza, że focisz wesela...
... albo, czy jest taka opcja żeby Camera RAW czytała te meta dane z body które są w tych plikach NEF tak jak robi to Capture NX? :)
Nie ma takiej opcji.
nawet najnowsza CR 6.1? to po cholere piszą że już ACR 3.6 obsługuje Nikona D80 skoro ta rzekoma 'obsługa' to tylko możliwość wyświetlenia surowego RAW'u? :|
hmm, zainstalowałem ACR 5.7 - tam jest więcej opcji przy kalibracji aparatu niż w moim poprzednim ACR 4.4. Jak w D80 mam w ustawieniach profil 'żywy' to jemu odpowiada 'vivid' w ACR 5.7. I jest lepiej, choć vivid przesyca kolory, ale to idzie suwakiem poprawić więc... już lepsze to niż nic.