Zobacz pełną wersję : wysoki statyw
kaluza112
06-06-2010, 22:20
Witam serdecznie!!
Mam 196cm wzrostu i poszukuje statywu dla siebie. Zastrzegam że przed założeniem postu używałem wyszukiwarki i przejrzałem już zawarte na ten temat informacje ;) Zastanawiam się czy wystarczyłby mi statyw Manfrotto 055XPROB + Głowica 496RC2 - czyli klasyk jak juz sie zdazylem na forum dowiedziec. Maksymalna wysokość to 178,5 cm do czego doliczyc trzeba jeszcze głowice i sam aparat, jadnek nie chciałbym wysuwać kolumny na maksa, bo podobno stabilność maleje. A może polecicie coś innego? To mój pierwszy statyw w życiu więc chciałbym dobrze zainwestować pieniądze i przede wszystkim.. żeby po sesji nie bolały mnie plecy :D statywu będę używał najczęściej w plenerze a mój budżet to ok 700 - 900 zl
Z góry dzięki za pomoc!! Pozdro!!
za te pieniadze mozna kupic cos lepszego niz mansrotto. a juz na pewno lepszego niz glowica z RC2.
z tym ze na ten wzrost nie bedzie tak latwo...
szukalbym w Benro - przejrzyj np. www.jabbafoto.pl i wsrod statywow wysokich.
tylko ze statyw o realnej wysokosci 160~170 cm (bez wysuwania kolumny, czyli stabilnie)
aluminiowy bedzie sakramencko ciezki. moze lepiej pomyslec o nizszym, ale lzejszym
karbonie. to tez mozna w Benro znalezc, albo w Velbonie.
kaluza112
06-06-2010, 23:02
własnie nie wiem czy kupienie niskiego statywu nie będzie w tym przypadku błedem. Człowiek nie chcąc zadawać głupich pytan na forum, czyta wszystkie możliwe informacje i ma balagan we łbie;) po przeczytaniu kilkunastu postów na temat statywów laik taki jak ja wnioskuje że najlepiej brać manfrotto lub benro. Dlatego zawęziłem poszukiwania do tych dwóch firm. Zwracałem przede wszystkim uwagę na wysokie statywy ( ok 170 cm z wysuniętą kolumną) więc może pominąłem jakiś ciekawy okaz;) podejrze troche ten sprzęt pod podanym linkiem więc może mi coś wpadnie w oko! ale jeśli ktoś podałby mi jakieś konkretne statywy to utorowałoby mi to troche droge do celu ;)
zamiast 170cm z wysunieta kolumna lepiej juz z lapy robic. wiele gorsza stabilizacja
nie bedzie a przynajmniej sprzet dobrze trzymasz i nie p* o ziemie przy mocniejszym
podmuchu wiatru.
nie no... tak serio... jesli masz zamiar w ogole wyciagac kolumne, to bez dwoch zdan bierz
Sherpe Pro CF 530. na to jest teraz promocja i mozna kupic za 150 EUR, a to jest przynajmniej
karbon, wiec zamiast 2,5~3kg grzmota dzwigasz 1,4 kg. do wysokosci Twoich oczu w tym
statywie wystarczy wyciagnac kolumne o moze 15-20 cm. a uzytkowo i wagowo, to jest
o niebo lepsze od przereklamowanego manfrotto czy aluminiowych cudow...
kaluza112
06-06-2010, 23:13
w specyfikacji Sherpa Pro CF 530 jest napisane ze maksymalna wys. to 160 cm .. chyba że czegoś nie rozumiem bo dla mnie oznacza to że statyw z wysuniątą na maxa kolumną ma 160 cm tak??
adolfik9501
06-06-2010, 23:37
w specyfikacji Sherpa Pro CF 530 jest napisane ze maksymalna wys. to 160 cm .. chyba że czegoś nie rozumiem bo dla mnie oznacza to że statyw z wysuniątą na maxa kolumną ma 160 cm tak??
Od wzrostu odejmij tak z 10 cm na odstęp od czubka do oczu ;) następnie kolejne kilka cm na odstęp od wizjera do spodu aparatu. Dolicz do tego wysokość głowicy i wychodzi wysokość statywu ;)
EDIT: I nie bądź sztywny, trochę się możesz schylić ;)
nie potrafie Ci odpowiedziec.
ja mam CF630. nie znam specyfikacji, ale realnie z normalna kulkowa glowica aparat mam jakies 3~4 cm powyzej oka. z tym ze nie zalapalem sie za blisko do tej kolejki do bozi i mam raptem 1,72 wzrostu.
CF530 jest rowno 10 cm nizsze niz CF630, wiec z prostego rachunku wychodzi mi, ze jak sobie wyciagniesz w niej kolumne o te 20 cm to masz dobra wysokosc do pracy - taka na lekkie pochylenie.
ja bym osobiscie szukal statywu, ktory sie da postawic na odpowiedniej wysokosci bez wyciagnietej kolumny.
a ze w zalozonej cenie to bedzie aluminium (i wazylo lekko liczac 2,5 kg) to niestety trzeba bedzie zacisnac
zeby.
opcja taka jak Sherpa Pro (ewentualnie Benro karbonowe, bo moze nawet byc tansze) jest lepsza o tyle,
ze to bedzie znacznie lzejsze, ale w zalozonej kwocie bedzie ciezko znalezc cos na pelna wysokosc.
sam musisz wybrac w ktora strone kompromis. jesli nie bedziesz duzo nosil, to spokojnie bierz wysokie aluminium.
ale jesli w gorki, to lepiej lzej, kosztem schylania.
Stałem pod bardzo podobnym dylematem niecały rok temu, (mam 192) wertowanie wątków "statywowych" spędzało mi sen z powiek. I w końcu padło jak się okazało na jedyny słuszny wybór. cena/jakość/wysokość Benro ex650+ bh-02. Jeśli jednak zależy ci na większej sztywności kosztem wym. po złożeniu polecam ex600 (3 sekcyjne nogi zamiast 4).
Nie szukaj swojego rozmiaru po "max wys. statywu" bo to z reguły oznacza wraz z kolumną, którą moim i nie tylko moim zdaniem można sobie podarować bo jej wyciągnięcie niweczy całą sztywność dolnego zestawu. Czysta fizyka. Tym bardziej nie polecałbym "wieszać" na wysuniętej kolumnie na tym dużych i ciężkich zestawów.
Wracając do benro jak dla mnie w sam raz. Bo ex650+głowica daje mi 150 cm+ aparat czyli ok 150-165 do wizjera. Czy potrzeba mi czegoś więcej ? zdecydowanie NIE. Polecam ci wsiąść swój aparat i jak masz możliwość pochodzić po sklepach i pooglądać rożne wysokości.
Połączenie statywu i BH02 daje bardzo stabilne oparcie, mogę to potwierdzić bo wieszam na nim zestaw D80+grip+Sonnar 180 z adapterem (1.75kg) i Sabine co daje nie mały kloc.
Moim zdaniem przy naszym wzroście nie potrzeba nic więcej :)
pzdr
Mam 2 metry wzrostu i Benro 297 i jesteśmy z aparatem prawie rownego wzrostu.
kaluza112
07-06-2010, 19:10
po przeczytaniu wszystkic postów wziąłem się do pracy i przyjrzałem sie wszystkim propozycjom i chyba pomysł Pinczera najbardziej mi się zpodobał - Benro A-257M8
http://jabbafoto.pl/opis/561802/benro-classic-a-257m8.html
wziąłem miarke i zacząłem mierzyc:D statyw ma 144 cm bez rozłożonej kolumny centralnej + głowica ok 8-9cm + odległość do wizjera ok 7cm, co daje mi +/- 160 cm co jest przyzwoitym wynikiem bez wysuniętej kolumny
Cena na podanej stronie to 345zl wiec myślę że optymalna, a reszte kasy z budżetu chiałbym poświęcic na dobrą głowicę kulową. I tu kieruje do Was kolejne pytanie : Jaką głowice wybrać? zostało mi okolo 450 zl a na http://jabbafoto.pl/ mam wiele możliwości - B-1, B-0, KB-1, KB-2. Bo myślę że pomysł o wzięciu droższego statywu (np Benro A-357M8 co dałoby mi aparat na wysokości oczu - ok 172cm), i oszczędzaniu na głowicy(powiedzmy BH-2) nie jest dobrym pomysłem;)
adolfik9501
07-06-2010, 19:22
(...)
Cena na podanej stronie to 345zl wiec myślę że optymalna, a reszte kasy z budżetu chiałbym poświęcic na dobrą głowicę kulową. I tu kieruje do Was kolejne pytanie : Jaką głowice wybrać? zostało mi okolo 450 zl a na http://jabbafoto.pl/ mam wiele możliwości - B-1, B-0, KB-1, KB-2. Bo myślę że pomysł o wzięciu droższego statywu (np Benro A-357M8 co dałoby mi aparat na wysokości oczu - ok 172cm), i oszczędzaniu na głowicy(powiedzmy BH-2) nie jest dobrym pomysłem;)
B-1. Wersje KB1 miały przypadki awarii niebezpiecznych dla sprzętu.
kaluza112
08-06-2010, 18:40
no więc chyba zdecyduje się na Benro A-257M8 z głowicą b-1. Mysle zo to bedzie optymalny wybór dzięki wszystkim za pomoc !!