PDA

Zobacz pełną wersję : Zrób-to-sam Channel Mixer

swiatlo
05-12-2006, 19:56
Właśnie jestem w trakcie pracy nad 'zrób-to-sam' monochrome channel mixer w PE4. Nie mam PS-a, to za drogo, a potrzebuję monochromatycznego channel mixer, więc chcę wymyślić jak zrobić to samo w PE 4.
Prawie już to mam, ale mi brakuje ostatniego kroku. Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.

Pierwszy krok był łatwy: zrobienie trzech layerów gray-from-red, gray-from-blue oraz gray-from-green.
Można to zrobić nawet bez żadnych plugins. Oto przykład jak to zrobić dla koloru czerwonego.
1. Zrób nowy fill adjustnment layer, wypełnij go kolorem RGB(255,0,0) oraz ustaw blending mode na 'Multiply'.
Dlaczego 'Multiply'? Proste: w Multiply my mnożymy kolory, a pomnożenie RGB(255,0,0) przez dowolny kolor RGB(r,g,b) da nam kolor RGB(r,0,0). Proste!
2. Następnie łączymy te dwie warstwy, a połączoną warstwę desaturujemy. W efekcie otrzymamy idealną warstwę 'gray-from-red'. Każdy piksel RGB(r,g,b) z oryginalnego obrazka został przetworzony do wartości RGB(r,r,r).
3. Robimy podobnie dla niebieskiego i zielonego, gdzie owymi mnożnikami są RGB(0,255,0) oraz RGB(0,0,255).

No więc mamy trzy warstwy: gray-from-red, gray-from-blue i gray-from-green.
I teraz nie wiem co robić dalej. Chcę znaleźć metodę aby te trzy warstwy połączyć z powrotem w całość gdzie z każdej pobieramy tylko pewny procent, pamiętając oczywiście aby te trzy procenty dały w sumie 100.
Jak to będę miał, to znaczy że mam metodę na darmowy channel mixer bez potrzeby wydawania $600 na PS-a.
Nie mówiąc o satysfakcji z dobrze zrobionej matmy :)
Czy jakiś spec ma jakieś pomysły jak się w PS-sie łączy warstwy używając każdej tylko częściowo według danego procentu? Nie myślę aby regulowanie 'transparency' to było to.

Dzięki.

ArtX
05-12-2006, 23:02
a nie mozesz po prostu - jak juz tak sie wglebiamy w matematyke - dodac (odjac) do siebie tych trzech warstw z rozna waga? Np. dodajesz gray_R z waga 0.6 gray_G 0.2 i gray_B 0.2 otrzymujac odpowiednik 60% 20% 20% w PSowym mikserze. Ewentualnie dodac te warstwy normalnie, a zamiast waga w czasie sumowania, manipulowac przenikaniem warstw. Mozesz uzyc do tego kazdego programu oferujacego matematyczne operacje na obrazie (chocby nawet darmowy ImageJ).
Problem tylko taki, ze nie wiem czy PS robi to dokladnie w taki sposob w ChMix czy jakis inny. Zakres w PS to +- 200% na kanal. Jezeli chcesz uzyskac wiecej niz 100%/kanal dodajesz po prostu kanal sam do siebie.
Mozesz sobie stworzyc kilka gotowych skryptow z roznymi ustawieniami 'mixera' i uzywac podobnie jak przy wgywaniu gotowych ustawien do mixera PSowego.
Jezeli cos namieszalem to prosze o korekte, przy okazji sam sie czegos dowiem : )

pozdrawiam i zycze udanych zabaw
Art.

swiatlo
05-12-2006, 23:51
a nie mozesz po prostu - jak juz tak sie wglebiamy w matematyke - dodac (odjac) do siebie tych trzech warstw z rozna waga? Np. dodajesz gray_R z waga 0.6 gray_G 0.2 i gray_B 0.2 otrzymujac odpowiednik 60% 20% 20% w PSowym mikserze. ...

No tak, ale cała istota tego problemu jest taka aby to rozwiązać tylko przy użyciu samych warstw przy manipulacji ich blending mode oraz wszelkich narzędzi dostępnych w PE.
Oczywiście channel mixer mi to robi od razu natychmiast, ale po prostu staram się udowodnić że można uzyskać efekt channel mixer bez posiadania channel mixer. Tak jak udowodniłem że można łatwo uzyskać efekt izolacji kanałów red-blue-green bez specjalnych narzędzi, a tylko za pomocą blending modes.
Suma ważona to jest właśnie to co chcę uzyskać, ale jak się robi sumę warstw w PS? Możesz je pomnożyć (Multiply), dodać nieprzenikające się kanały (Difference), ale jak je dodać?
Jakby ktoś miał wzory matematyczne na RGB używane przez wszystkie 'blending modes', to może bym coś wykombinował jak zrobić sumę ważoną przy pomocy blending modes.

ArtX
06-12-2006, 00:14
ok, procent podawany w mikserze to najzwyczajniej mnoznik koloru danego kanalu, czyli:
RGB powiedzmy [10.240.70] rozkladasz na 3 skladowe, R-10 G-240 B-70. przy ustawieniu miksera dajmy na to R-10% G-20% B-70% mnozysz kolor przez odpowiednia wartosc: R-10x10%, G-240x20% B-70x70% otrzymujac R-1 G-48 B-49. To wszystko sumujesz otrzymujac 98 w skali szarosci.

Przekladajac na caly obraz:
Masz trzy skladowe, kazda w skali szarosci. Mnozysz wartosc kazdego piksela skladowej czerwonej przez procent, jaki suwakiem ustawil bys przy czerwonym i tak samo pozostale dwie skladowe. Potem dodajesz je do siebie i masz efekt jak monochrom mikser w PSie.
Do tego nie trzeba zadnych wiekszych narzedzi, nie wiem jak w PE sie robi operacje matematyczne.
Jesli chodzi o reszte pytan - nie mam pojecia, ale to pewnie jest do znalezienia : )

Art.

swiatlo
06-12-2006, 00:35
Do tego nie trzeba zadnych wiekszych narzedzi, nie wiem jak w PE sie robi operacje matematyczne.
Jesli chodzi o reszte pytan - nie mam pojecia, ale to pewnie jest do znalezienia : )

Chyba się trochę nie rozumiemy. Na kartce papieru wiem co chcę zrobić. Problem jest jak to zrobić w PE. Nie piszę przecież żadnego skryptu w języku programowania, ale chcę znaleźć takie ustawienia tych trzech warstw aby się dodały do siebie w sposób ważony.

ArtX
06-12-2006, 02:56
A kto mowi o skrypcie w jezyku programowania :) Mowie tu tylko o operacjach matematycznych jak AND OR XOR,DIVIDE itp, ktore to wlasnie kryja sie pod roznymi blending mode! Nie wiem jak w PE, ale w PSie masz np. Image>Calculations, wybierasz warstwy i blendingmode-add. Wiele z darmowych programow do analizy obrazu oferuje podstawowe operacje logiczne i przynajmniej nazywa je po imieniu, chocby wspomniany, bardzo potezny ImageJ:
http://rsb.info.nih.gov/ij/docs/menus/process.html#binary

Tam (bez znajomosci programowania) zrobisz z obrazem duzo wiecej niz w PE (w tej kwestii). Jezeli jak mowisz potrafisz zrobic wszystko na papierze, to problemu z tym nie bedzie zadnego.

Jezeli jednak koniecznie PE, to moze to zrobic tak:

Using Elements Similarly, Photoshop Elements doesn’t offer a Channel Mixer. However, there is a workaround. Follow the preceding instructions for desaturating the image using an Adjustment layer. When you’re done, go to the Layers palette, click on the layer containing your original image, and then go to Layer: New Adjustment Layer: Levels and click on OK. In the Levels dialog box, use the Channel menu to select and modify the individual Red, Blue, and Green channels to your liking.

mozesz tez sprawdzic to cos (http://www.earthboundlight.com/phototips/photoshop-elements-curves.html)

No nic, zycze udanych zabaw :)
Art.

swiatlo
06-12-2006, 08:41
mozesz tez sprawdzic to cos (http://www.earthboundlight.com/phototips/photoshop-elements-curves.html)

Zaczynam rozumieć co się dzieje. We wcześniejszych wersjach PE 1,2 i 3 wiele Actions z PS-a, jak curves i channel mixer działały także w PE. W ten sposób użytkownicy PE podarabiali sobie różne plugins i za darmo mieli prawie to samo to PS. Adobe wtedy się zmiarkował że traci forsę, więc wprowadził wersję 4, która naprawdę nic nowego nie wniosła, a wręcz przeciwnie, usunęła te wszelkie ukryte haczyki.
Czyli Adobe wlazło łokciami i powiedziało: wy cwaniaki, chcecie curves i channels, to płaćcie słone pieniądze za pełnego PS-sa. Za darmo to nic się nie dostaje.
Wot marketing...! Gorzej niż Microsoft!
No nic, jeszcze pogłówkuję nad rozwiązaniem. A nuż się uda...

ArtX
06-12-2006, 08:47
Pozostaje uzywac starszego PE : ) a btw czemu sie tak uwziales na PE?
Curwy mozesz zrobic w masie innych programow i to za free, albo chociaz
przez 30 dni. To zamo z miksowaniem kanalow.
No chyba, ze to kwestia ambicji ; )

Art.

swiatlo
06-12-2006, 08:51
Pozostaje uzywac starszego PE : ) a btw czemu sie tak uwziales na PE?
Curwy mozesz zrobic w masie innych programow i to za free, albo chociaz
przez 30 dni. To zamo z miksowaniem kanalow.
No chyba, ze to kwestia ambicji ; )

Art.

Naprawdę lubię koncepcję i architekturę layers, to naprawdę dobry pomysł i nie chcę mieć jednego programu do jednego, drugiego to czego innego i jeszcze następnego do jeszcze jakiegoś drobiazgu. A płacić $600 to teraz nawet jakbym miał to i tak nie chcę ze względów ambicjonalnych.
To mnie wyrolowali...

ArtX
06-12-2006, 09:01
haha, polityka : )
albo placisz albo sie musisz biedzic z roznym softem do roznych celow.
Ja tam przywyklem do mnogosci softow, ale zawsze to taki kolec w ... : )

tymczasem dobranoc
Art.

pebees
06-12-2006, 09:03
Naprawdę lubię koncepcję i architekturę layers, to naprawdę dobry pomysł

Gimp ma warstwy, 8 bitów jak PE, nie wiem czym więcej się różni.. pewnie koncepcją pracy w nim :)

swiatlo
06-12-2006, 09:09
Gimp ma warstwy, 8 bitów jak PE, nie wiem czym więcej się różni.. pewnie koncepcją pracy w nim :)

Nigdy nie słyszałem. Muszę zbadać ten produkt...

O, to jest kolejny produkt z cyklu open source. Jak mozilla, open office etc..
Jak to działa? Czy można na tym polegać? Czy warto w to wchodzić?

pebees
06-12-2006, 09:13
swiatlo http://www.gimp.org/screenshots/ zobacz sobie zrzuty ekranów :)

bubel
06-12-2006, 10:24
Jak to działa? Czy można na tym polegać? Czy warto w to wchodzić?

dziala normalnie :) tylko troche trzeba sie przyzwyczaic. jest jeszcze wersja GimpShop, z podobnym ustawieniem menusow jak w szopie ;)
a czy warto wchodzic? jesli sie odnajdziesz w interfejsie, to chyba warto, skoro masz taki kombajn za darmo? Gimp to bardzo dobry edytor...

ps. z takich prostszych to jeszcze polecam Photo Filtre - male, fajne, smiga az milo, pomimo ze nie jest bardzo zaawansowany, to do podstawowej obrobki sie nadaje w sam raz

swiatlo
06-12-2006, 11:05
Zdaje się że znalazłem rozwiązanie.
Zróbmy to co opisałem w pierwszym poście, czyli zróbmy trzy warstwy : gray-from-red (nazwijmy go Gred), gray-from-green (Ggreen) oraz gray-from-blue (Gblue).
Ułóżmy je na kupie: Gred na górze, Ggreen w środku and Gblue na dole.
Ustawmy opacity Gblue na 100%, czyli nasz blue siedzi na dole na pełnej opacity.
Musimy teraz manipulować opacity warstw Gred oraz Ggreen.
Wiemy że jeśli ustawimy opacity warstwy =op, to nasz obraz ma formę = op*blend+(1-op)*base.
Zatem jeśli ustawimy opacity Gred na Ored i opacity Ggreen na Ogreen, wtedy nasz ostateczny obrazek będzie miał formę:
Ored*Red + (1-Ored)*(Ogreen*Green + (1-Ogreen)*Blue) =
Ored*Red + ((1-Ored)*Ogreen)*Green + ((1-Ored)*(1-Ogreen))*Blue.
Zatem jeśli chcemy nasz ostateczny miks aby miał kontrybucję kanałów red=Cred, green=Cgreen i blue=Cblue, to nasze opacity powinno wynosić:

Ored = Cred
Ogreen = Cgreen / (1-Cred)

I to wszystko!
Opacity w obliczeniach mają rangę (0-1), tak więc wszystko musi być pomnożone przez 100.
Czyli:
Ored = Cred
Ogreen = Cgreen * 100 / (100-Cred)

Przykład: wyobraźmy sobie że chcemy zmiksować kanały w proporcji R=20%, G=70% and B=10%, czyli nasze opacity powinny wynosić:
Opacity(red) = 20%
Opacity(green) = 70*100/(100-20) = 87%

Wydaje mi się że powinno to działać, ale muszę mieć lepsze obrazki to testowania. Poza tym jak testowałem to obrazek jeszcze musi być na koniec po tym wszystkim podkontrastowany itd...
Czy ktoś może napisać informację ile poszczególne kanały powinny mieć zazwyczaj procentów w typowych okolicznościach? Na przykład jakie powinny być procenty w portretach albo krajobrazach.

alexkoz
06-12-2006, 12:30
Panowie wyważacie otwarte drzwi: istnieje plugin (darmowy) jako channel mixer do PSE 4.0 Używam i jestem zadowolony http://www.hiddenelements.com/elements4.html Działa na tej zasadzie którą tu opisujecie krycie warstw zrobionych z poszczegolnych kanałów. Jakby co to ten plugin mogę podesłać na maila albo powiesić gdzieś na sieci.
Na marginesie jest też możliwość podłączenia (kolejny plugin) krzywych do elements 4.0 (działa nawet na 16 bitowych plikach)
pozdrawiam
alex

plugin do sciągnięcia tutaj: http://alexkoz.ovh.org/images/www/HPPE4.zip

swiatlo
06-12-2006, 17:18
Panowie wyważacie otwarte drzwi: istnieje plugin (darmowy) jako channel mixer do PSE 4.0 Używam i jestem zadowolony http://www.hiddenelements.com/elements4.html Działa na tej zasadzie którą tu opisujecie krycie warstw zrobionych z poszczegolnych kanałów. Jakby co to ten plugin mogę podesłać na maila albo powiesić gdzieś na sieci.
Na marginesie jest też możliwość podłączenia (kolejny plugin) krzywych do elements 4.0 (działa nawet na 16 bitowych plikach)
pozdrawiam
alex

Przyda się do przetestowania mojego wzoru ... :)

luxius
20-12-2006, 03:31
Musze kupic elements , bo musze miec legalny progam, a nie wyczyszcze sie na CS.(innych aplikacji nie chce)
Czym dluzej czytam ten watek, tym bardziej sklonny jestem kupic PSE3, ktorego ciagle mozna kupic u oficjalnych dystrybutorow. Od dwoch tygodni codziennie mecze PSE5. Na razie jedyny darmowy i sensowny plugin to krzywe , ktore mam teraz w menu filter - troche czekam ,ale dziala ok. (http://free.pages.at/easyfilter/curves.html) (http://free.pages.at/easyfilter/curves.html%29). Jest to moim zdaniem i tak lepsze umiejscowienie krzywych i miksera niz w artworks. Darmowy chanel mixer do 5 na razie nie znalazlem a wymienione w tym watku pluginy do 4 nie dzialaj pod 5 - chociaz czesc z ich funkcji udalo mi sie uruchomic (w 5 trzeba wypakowac do C(lub D):\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Adobe Photoshop Elemts\5.0\Photo Creations) i dokladnie widac, ze cos specjalnie zostalo zmienione, zeby akurat krzywe i balans koloru nie dzialaly.
Czy wiecie , czy wogole sa jakiekolwiek korzysci z posiadania najnowszej wersji elemets???

Do 5 jest takie cos za 9 dolcow, ale jeszcze nic o tym nie wiem:
http://www.graficalicus.com/graffishop/index.php?main_page=product_info&cPath=1&products_id=34

To nie majatek jesli dziala. Czy ktos ma jakas praktyczna wiedze na temat tego wynalazka?

tu:
http://www.cavesofice.org/~grant/Challenge/Tools/Files.html
jest inny zestaw pluginow do PSE 5
jednak nie wszystko dziala z5

linki znalalem na forum wczesnie wspomnianym forum
http://www.photoshopelementsuser.com/forum/