Właśnie jestem w trakcie pracy nad 'zrób-to-sam' monochrome channel mixer w PE4. Nie mam PS-a, to za drogo, a potrzebuję monochromatycznego channel mixer, więc chcę wymyślić jak zrobić to samo w PE 4.
Prawie już to mam, ale mi brakuje ostatniego kroku. Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.
Pierwszy krok był łatwy: zrobienie trzech layerów gray-from-red, gray-from-blue oraz gray-from-green.
Można to zrobić nawet bez żadnych plugins. Oto przykład jak to zrobić dla koloru czerwonego.
1. Zrób nowy fill adjustnment layer, wypełnij go kolorem RGB(255,0,0) oraz ustaw blending mode na 'Multiply'.
Dlaczego 'Multiply'? Proste: w Multiply my mnożymy kolory, a pomnożenie RGB(255,0,0) przez dowolny kolor RGB(r,g,b) da nam kolor RGB(r,0,0). Proste!
2. Następnie łączymy te dwie warstwy, a połączoną warstwę desaturujemy. W efekcie otrzymamy idealną warstwę 'gray-from-red'. Każdy piksel RGB(r,g,b) z oryginalnego obrazka został przetworzony do wartości RGB(r,r,r).
3. Robimy podobnie dla niebieskiego i zielonego, gdzie owymi mnożnikami są RGB(0,255,0) oraz RGB(0,0,255).
No więc mamy trzy warstwy: gray-from-red, gray-from-blue i gray-from-green.
I teraz nie wiem co robić dalej. Chcę znaleźć metodę aby te trzy warstwy połączyć z powrotem w całość gdzie z każdej pobieramy tylko pewny procent, pamiętając oczywiście aby te trzy procenty dały w sumie 100.
Jak to będę miał, to znaczy że mam metodę na darmowy channel mixer bez potrzeby wydawania $600 na PS-a.
Nie mówiąc o satysfakcji z dobrze zrobionej matmy
Czy jakiś spec ma jakieś pomysły jak się w PS-sie łączy warstwy używając każdej tylko częściowo według danego procentu? Nie myślę aby regulowanie 'transparency' to było to.
Dzięki.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami