Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 czy D90 ? Pomoc
Witam, tak jak w temacie, posiadam już D3000 i teraz planuje zakup D5000 albo D90. Interesują mnie głównie zdjęcia robione na dużych eventach czy w klubach. Chciałem się dowiedzieć czy D5000 da radę ? czy poczekać dłużej i dołożyć do D90 ? Jakie wasze opinie porady ? Wiem że tematów było sporo ale po prostu chodzi mi przeważnie o same zdjęcia na różnych imprezach a nie tam krajobrazu itp. No i planuje do tego obiektyw 18-105 VR ?
Obiektyw bomba mam go podpiętego pod D5000
To nie jest pytanie, czy D5000 da radę, tylko czy fotograf da radę. Zwłaszcza jeśli aparat ma użyteczne ISO 1600-3200. D90 jest oczywiście bardziej zaawansowany, ale obrazek daje taki sam. Zamiast 18-105, wolałbym 18-70 lub 16-85 - oba są lepsze od tamtego, 18-70 najlepszy. A tak w ogóle to bym wolał 35/1.8 zamiast nich wszystkich.
Jak masz lampe, to kazdy obiektyw sobie poradzi. Ja bym byl za 18-70 ze wzgledu na szybkosc af.
lampa NISSIN Di622 może byc ? i jeśli chodzi o efekt to nie ważne czy mam np. D3000 czy D90 zdjęcia wyjdą tak samo ? Tylko lampa potrzebna ?
robertw33
06-06-2010, 21:21
d90 kolego
Psychotrop
06-06-2010, 22:33
co wy z tą lampą ?
przeca to zabija klimat, spłaszcza takie imprezy :/
jasne szkło i trochu iso podbić.
no chyba, że do jakiegoś dziennika zdjęcia mają być.
lampy staram się jeżeli już to używać do doświetlenia, a nie oświetlenia.
wybierz body z wysokim używalnym iso, zmień szkło na jakieś jasne - f2.8 powinno wystarczyć.
poza tym zapraszam wszystkich do działu ze zdjęciami i pooglądania sobie prac użytkowników forum.
tam widać tego efekty.
lampy staram się jeżeli już to używać do doświetlenia, a nie oświetlenia.
Bo do używania lamp jako oświetlenia trzeba umieć coś więcej, niż umieścić jedną lampę na sankach i pstrykać.
Chociaż najlepsi także w ten sposób potrafią zrobić świetne zdjęcie bez zabijania klimatu.
Sam do ostatniego ślubu twierdziłem, że lampy są zbędne, że tylko leżą w torbie i się kurzą. Na ostatnim ślubie błyskałem nimi, aż się kurzyło (na weselu i podczas ceremonii w ogrodzie).
Ot - kolejne narzędzie pracy, które ma swoje zastosowanie, jak ktoś wie co i jak.
Są sytuacje, gdzie wystarczy światło 1.4 i nie potrzeba lampy. A są i takie, gdzie 1.4 nie wystarcza, albo musi być f/8 - i musi być lampa. Nie ma jednej złotej zasady w stylu "lampy są zbędne" czy "lampy są konieczne".
Psychotrop
07-06-2010, 16:27
karolt - a przeczytałeś na początku do jakiego zastosowania Dav3 potrzebuje sprzętu ? ;)
śluby tak jak ty piszesz.
w takich wypadkach jak pisze Dav3 (w małych klubach) fajnie jest użyć CLSa, ale problem jest natury ludzkiej - żeby ktoś nie strącił, żeby ktoś nie gwizdnął ...
na otwartej przestrzeni, jeśli masz koncert z dużą ilością kolorowych świateł, jesteś oddalony od sceny doświetlić można, nawet lampę trzymając pod innym kątem w ręce, ale jak masz ciemne szkło, to ... sam wiesz
tak czy siak lampę trzeba mieć.
ale dla zastosowań Dav3 lepiej mu będzie kupić coś f2.8 albo lepiej, niż 18-105, który jest ciemnym obiektywem.
skoro robisz ślubniaki to powinieneś wiedzieć co oznacza ciemny obiektyw.
więc proszę, polecaj, a i owszem, ale patrząc ze strony pytającego.
reasumując, priorytet zakupów w/g mnie, na potrzeby Dav3:
-jasne szkło
-body z używalnym wysokim iso
-na koniec lampa
karolt - a przeczytałeś na początku do jakiego zastosowania Dav3 potrzebuje sprzętu ? ;)
A zauważyłeś, że ja się nie odnoszę do tego, tylko do Twojej tezy, że "lampy psują klimat"? Teza moim zdaniem fałszywa (co najmniej wyrwana z kontekstu) - i do niej się odniosłem.
Czytaj ze zrozumieniem :-)
Co do reszty oczywiście że wiem, zgadzam się itd. To są oczywiste oczywistości.
Coś karolt, nie poszło Ci z czytaniem ze zrozumieniem!
Masz wyraźnie napisane:
"co wy z tą lampą ?
przeca to zabija klimat, spłaszcza takie imprezy :/"
polecam zauważyć słowo takie.
W małych klubach to jeszcze szeroko przydałoby się, tutaj moim zdaniem coś właśnie szerokiego 2.8.
to jakie to jasno szkło ma być ? :>
Psychotrop
07-06-2010, 18:55
:)
ja pytasz, to pytaj konkretnie :D
przyjdzie ekipa i ci poleci takie szkła, że będziesz musiał dom sprzedać, żeby je kupić ;)
ile masz pieniędzy przeznaczonych na sprzęt ?
narazie póki co mam Nikona D3000 18-105. Planuje zakup chyba D5000 samo Body no i do tego obiektyw i tak myślę żeby zamknąć się w 3500 zł ? jak da rade ?
Psychotrop
07-06-2010, 19:07
D3000 i 18-105 zostawiasz ?
czy chciałbyś sprzedać i już ze sprzedaniem sprzętu liczysz 3,5k ?
generalnie za 3,5
tamron 17-50 f.2.8 (bez VR - przy tych ogniskowych zbędny) - cena ok 1300 zł nowy
D90 - ok 2450 zł za body - trochę przekracza budżet.
ew. zamiast d90, wziąć d5000 (ok 1700zł) + sb-600
to są nowe rzeczy.
jeśli używki, to konfiguracja może się rozszerzyć o kolejne szkła/statyw/plecak/karty/filtry - co tam generalnie potrzebujesz.
ale decyzji nikt za ciebie nie podejmie - wskocz do działu optyka, na giełdę forumową, popatrz, poczytaj ...
nikt nie będzie się doktoryzował za ciebie w temacie :)
p.s.
te konfiguracje które podałem, to najbardziej uniwersalne i podstawowe - zresztą poczytasz, to sam się przekonasz :)
No widze widze, czyli normalnie do 18-105 nie da rady na eventach itp ?
Psychotrop
07-06-2010, 21:54
skoro masz ten obiektyw, to przetestuj :)
idź jakiegoś klubu i strzel kilka zdjęć a zobaczysz :)
jak masz jakiegoś znajomego z jasnym szkłem - pożycz i też przetestuj :)
w twojej okolicy na pewno jest kilka osób z nikonem :)
p.s.
poważnie piszę - doświadczenie, tego nie zastąpi ci nic i nikt.
niestety tego tamrona nie mam od kogo pożyczyć :(
Psychotrop
07-06-2010, 22:04
tamiego podałem jako przykład - zakres, światło ... :)
są inne :)
p.s.
mam i polecam go.
no ale wtedy moge robic zdjęcia jedynie z bliska :P prawda ?
Nie, z daleka też możesz, ostrzy do nieskończoności :p
No widze widze, czyli normalnie do 18-105 nie da rady na eventach itp ?
Nie bardzo już wiem o co tak naprawdę pytasz?!
Co nie da rady na eaventach?
Co to są według Ciebie te eaventy?
Co chciałbyś sfotografować?
Tzn. przykładowo masę ludzi(publiczności) na koncercie? Czy może występ zespołu?
Pochód pierwszomajowy? Czy wystąpienie I sekretarza KCPZPR?
Skoro już masz aparat i całkiem niezły, a napewno uniewersalny obiektyw, to powiedz nam proszę co Ci przeszkadza?
Chesz robić zdjęcia z daleka i osiągac zlbiżenia, czy nie masz gdzie się juz w klubie podziać bo ściana z tyłu a Tobie w wizjerze widać co najwyżej popiersia osób?
Czy może do tego jeszcze wszystko wychodzi ciemne albo rozmazane?
Chce po prostu robić zdjęcia ludzi jak stoją, podchodze pytam sie czy chcą fote jak tak to trzaskam im. Potem chodzi mi o zrobienie zdjęć jakiś laserom czy światłom jak święcą itp. Jak narazie posiadam Nikona D3000 18-105 VR, na swój pierwszy event pojade już 15 lipca gdzie będę robił zdjęcia i wiem że tam będą już profesjonaliści z o wiele lepszymi aparatami i nie chce sobie po prostu wstydu przynieść dlatego pytam o to wszystko. Skoro np. ten D3000 dawałby radę to jak narazie nic lepszego nie musze kupować...
Witam, tak jak w temacie, posiadam już D3000 i teraz planuje zakup D5000 albo D90. Interesują mnie głównie zdjęcia robione na dużych eventach czy w klubach. Chciałem się dowiedzieć czy D5000 da radę ? czy poczekać dłużej i dołożyć do D90 ? Jakie wasze opinie porady ? Wiem że tematów było sporo ale po prostu chodzi mi przeważnie o same zdjęcia na różnych imprezach a nie tam krajobrazu itp. No i planuje do tego obiektyw 18-105 VR ?
D5000 nie da rady.
Podczas reportaży musisz mieć wygodny dostęp do zmiany podstawowych ustawień (czas, przesłona, ISO, balans bieli), czego D5000 Ci nie da.
Co do szkieł, jak zdjęcia w klubach to koniecznie jasna stałka. zoom, nawet ze stałym 2.8, to za ciemno.
Polecam 35/1.8
Chce po prostu robić zdjęcia ludzi jak stoją, podchodze pytam sie czy chcą fote jak tak to trzaskam im. Potem chodzi mi o zrobienie zdjęć jakiś laserom czy światłom jak święcą itp.
no to koniecznie stałeczka, i ISO jak najwyższe. I nadal trzymam się wersji, że lepiej D90, bo jest łatwiejszy i szybszy w obsłudze.
D5000 nie da rady.
Podczas reportaży musisz mieć wygodny dostęp do zmiany podstawowych ustawień (czas, przesłona, ISO, balans bieli), czego D5000 Ci nie da.
.
Oprócz balansu bieli wszystko można ustawić na przyciskach.
Oprócz balansu bieli wszystko można ustawić na przyciskach.
nawet jeśli, to nie mozesz na biezaco kontrolowac ustawień na statusowym LCD, bo go nie ma
nawet jeśli, to nie mozesz na biezaco kontrolowac ustawień na statusowym LCD, bo go nie ma
ale możesz na tylnym uchylnym w pozycji lewej bocznej ustalonej jak kto woli ;)
co do klawiszologii, to w D5k niestety brakuje jednego guziczka, dosłownie jednego i wszystko by się dało :(
co do klawiszologii, to w D5k niestety brakuje jednego guziczka, dosłownie jednego i wszystko by się dało :(
Możesz napisać jakiego? Bo mnie brakuje w D90 właśnie jednego przycisku, a d5000 ma ich chyba mniej, więc coś mi tu nie gra.
Możesz napisać jakiego? Bo mnie brakuje w D90 właśnie jednego przycisku, a d5000 ma ich chyba mniej, więc coś mi tu nie gra.
Z klawiszy + kółko możesz ustawiać podstawowe (mam na myśli podstawowe parametry ekspozycji, nie wnikając w te, które ustawiasz sobie na początku sesji i ich nie zmieniasz np. wielkość i jakość zdjęć, format zapisu, tryb zdjęć itp.) A tak, to masz przecież kontrolę nad czasem, przesłoną, kompensacją ekspozycji, trybem lampy i plus Fn, pod który możesz podpisać np ISO. I właśnie brak tego jednego dodatkowego przycisku pod WB. Dla mnie byłoby wówczas miodzio.
Wiem, że zawodowcom taka "uboga" klawiszologia nie pasuje i pewnie mają rację, ale IMO niedzielnym fotografom takim jak ja, to wystarczy.
Z klawiszy + kółko możesz ustawiać podstawowe (mam na myśli podstawowe parametry ekspozycji, nie wnikając w te, które ustawiasz sobie na początku sesji i ich nie zmieniasz np. wielkość i jakość zdjęć, format zapisu, tryb zdjęć itp.) A tak, to masz przecież kontrolę nad czasem, przesłoną, kompensacją ekspozycji, trybem lampy i plus Fn, pod który możesz podpisać np ISO. I właśnie brak tego jednego dodatkowego przycisku pod WB. Dla mnie byłoby wówczas miodzio.
Wiem, że zawodowcom taka "uboga" klawiszologia nie pasuje i pewnie mają rację, ale IMO niedzielnym fotografom takim jak ja, to wystarczy.
Potwierdzam wystarcza w zupełności. też miałem obawy przed zakupem D5000 z powodu braku przycisków. Jednak cieszę się że wziąłem właśnie ten model. D90 troszkę za ciężki za duży ni i jak ktoś robi zdjęcia z nad głowy to D5000 kładzie na łopatki D90 z powodu uchylnego wyświetlacza który już nie raz mi się przydał a aparat mam dopiero od 04-06 zrobił już około 1300 zdjęć
sokrates
11-06-2010, 22:12
z tych 2 bierz D90 i nie pytaj dlaczego. Potem odkładaj na jasne szkło. 2,8 minimum -> 1,8 rulez -> 1,4 target :-)
z tych 2 bierz D90 i nie pytaj dlaczego. Potem odkładaj na jasne szkło. 2,8 minimum -> 1,8 rulez -> 1,4 target :-)
W całej rozciągłości podpisuję się pod tym stwierdzeniem :)
czemu te jasne szkła są tak bardzo pożądane, skoro przy takiej przesłonie mamy bardzo małą GO i i tak często trzeba przymknąć przesłonę bardziej, żeby ostre było wszystko co ma być ostre?
wydaje mi się, że nawet gdybym miał światło 1.4 w obiektywie to często bym go nie używał
a może mi się wydaje tylko?
podobno przekonać o tym można się 1 sek juz po kupnie:)
sokrates
13-06-2010, 21:38
czemu te jasne szkła są tak bardzo pożądane, skoro przy takiej przesłonie mamy bardzo małą GO i i tak często trzeba przymknąć przesłonę bardziej, żeby ostre było wszystko co ma być ostre?
wydaje mi się, że nawet gdybym miał światło 1.4 w obiektywie to często bym go nie używał
a może mi się wydaje tylko?
tylko ci się tak wydaje :-)
A serio - nikt nie napisał że mając szkło f1,4 jesteś zobligowany używać go tylko na 1,4. Ba - nawet trzeba korzystać z całego używalnego/dostępnego zakresu, ale nieraz światło 1,4 to czynnik decydujący o tym czy w ogóle zrobimy zdjęcia, w tym wypadku płytka GO idzie na dalszy plan.
Kupiłem 2 tygodnie temu 50 1,4. Szkło miało być uzupełnieniem do 18 -105. Teraz 18-105 jest uzupełnieniem do 50 1,4.
Kasandra
25-06-2010, 11:56
Hmmm
pomocy;-) ja blondyna jestem i nie widzę
Gdzie na tej stronie Nikona mogę sobie sprawdzić czy d5000 jest z dobrej czy trefnej serii?
http://advisory.nikonrepair.eu/language_select.aspx
Kasandra
25-06-2010, 12:00
dzięki;-)
Proponuje poczekać, mam ten sam problem w tej chwili, wybieram pomiędzy Nikonem, Canonem, Pentaxem, oczywiście chciałbym Nikona gdyż miałem już 3 lustra z tej firmy, jeżeli już musisz mieć aparat to D90... do tego 35 1.8 i 85 1.8, jeżeli masz flotę to Sigma 30 1.4 zamiast Nikkora 35 1.8
Proponuje poczekać, mam ten sam problem w tej chwili, wybieram pomiędzy Nikonem, Canonem, Pentaxem, oczywiście chciałbym Nikona gdyż miałem już 3 lustra z tej firmy, jeżeli już musisz mieć aparat to D90... do tego 35 1.8 i 85 1.8, jeżeli masz flotę to Sigma 30 1.4 zamiast Nikkora 35 1.8
dlaczego trzeba czekać? D5000 jak D90 są w ciągłej sprzedaży
mucha-cmax
30-06-2010, 23:53
mam d5000 od roku jest ok , ale już jego czas nastał
wymian za kilka dni na pewno na D90 z kilku względów :
- śrubokręt
- szybki dostęp do ustawień
- CLS
- dodatkowy wyświetlacz
sa inne fakty ale te dla mnie najważniejsze