Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikon D5000 czy D90 ? Pomoc

Witam, tak jak w temacie, posiadam już D3000 i teraz planuje zakup D5000 albo D90. Interesują mnie głównie zdjęcia robione na dużych eventach czy w klubach. Chciałem się dowiedzieć czy D5000 da radę ? czy poczekać dłużej i dołożyć do D90 ? Jakie wasze opinie porady ? Wiem że tematów było sporo ale po prostu chodzi mi przeważnie o same zdjęcia na różnych imprezach a nie tam krajobrazu itp. No i planuje do tego obiektyw 18-105 VR ?

Domyślnie

Obiektyw bomba mam go podpiętego pod D5000
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

To nie jest pytanie, czy D5000 da radę, tylko czy fotograf da radę. Zwłaszcza jeśli aparat ma użyteczne ISO 1600-3200. D90 jest oczywiście bardziej zaawansowany, ale obrazek daje taki sam. Zamiast 18-105, wolałbym 18-70 lub 16-85 - oba są lepsze od tamtego, 18-70 najlepszy. A tak w ogóle to bym wolał 35/1.8 zamiast nich wszystkich.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Jak masz lampe, to kazdy obiektyw sobie poradzi. Ja bym byl za 18-70 ze wzgledu na szybkosc af.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

lampa NISSIN Di622 może byc ? i jeśli chodzi o efekt to nie ważne czy mam np. D3000 czy D90 zdjęcia wyjdą tak samo ? Tylko lampa potrzebna ?

Domyślnie

d90 kolego

Domyślnie

co wy z tą lampą ?
    przeca to zabija klimat, spłaszcza takie imprezy :/
    jasne szkło i trochu iso podbić.

no chyba, że do jakiegoś dziennika zdjęcia mają być.

lampy staram się jeżeli już to używać do doświetlenia, a nie oświetlenia.

wybierz body z wysokim używalnym iso, zmień szkło na jakieś jasne - f2.8 powinno wystarczyć.

poza tym zapraszam wszystkich do działu ze zdjęciami i pooglądania sobie prac użytkowników forum.
    tam widać tego efekty.
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Psychotrop Zobacz posta
    lampy staram się jeżeli już to używać do doświetlenia, a nie oświetlenia.
    Bo do używania lamp jako oświetlenia trzeba umieć coś więcej, niż umieścić jedną lampę na sankach i pstrykać.
    Chociaż najlepsi także w ten sposób potrafią zrobić świetne zdjęcie bez zabijania klimatu.
    Sam do ostatniego ślubu twierdziłem, że lampy są zbędne, że tylko leżą w torbie i się kurzą. Na ostatnim ślubie błyskałem nimi, aż się kurzyło (na weselu i podczas ceremonii w ogrodzie).
    Ot - kolejne narzędzie pracy, które ma swoje zastosowanie, jak ktoś wie co i jak.
    Są sytuacje, gdzie wystarczy światło 1.4 i nie potrzeba lampy. A są i takie, gdzie 1.4 nie wystarcza, albo musi być f/8 - i musi być lampa. Nie ma jednej złotej zasady w stylu "lampy są zbędne" czy "lampy są konieczne".
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.

Domyślnie

karolt - a przeczytałeś na początku do jakiego zastosowania Dav3 potrzebuje sprzętu ?

śluby tak jak ty piszesz.

w takich wypadkach jak pisze Dav3 (w małych klubach) fajnie jest użyć CLSa, ale problem jest natury ludzkiej - żeby ktoś nie strącił, żeby ktoś nie gwizdnął ...
    na otwartej przestrzeni, jeśli masz koncert z dużą ilością kolorowych świateł, jesteś oddalony od sceny doświetlić można, nawet lampę trzymając pod innym kątem w ręce, ale jak masz ciemne szkło, to ... sam wiesz

tak czy siak lampę trzeba mieć.
    ale dla zastosowań Dav3 lepiej mu będzie kupić coś f2.8 albo lepiej, niż 18-105, który jest ciemnym obiektywem.
    skoro robisz ślubniaki to powinieneś wiedzieć co oznacza ciemny obiektyw.

więc proszę, polecaj, a i owszem, ale patrząc ze strony pytającego.

reasumując, priorytet zakupów w/g mnie, na potrzeby Dav3:
    -jasne szkło
    -body z używalnym wysokim iso
    -na koniec lampa
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Psychotrop Zobacz posta
    karolt - a przeczytałeś na początku do jakiego zastosowania Dav3 potrzebuje sprzętu ?
    A zauważyłeś, że ja się nie odnoszę do tego, tylko do Twojej tezy, że "lampy psują klimat"? Teza moim zdaniem fałszywa (co najmniej wyrwana z kontekstu) - i do niej się odniosłem.
    Czytaj ze zrozumieniem
    Co do reszty oczywiście że wiem, zgadzam się itd. To są oczywiste oczywistości.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów