PDA

Zobacz pełną wersję : Profile w CNX2

Lesiu83
04-06-2010, 22:01
To już pewnie z setny post na temat profili ale co mi szkodzi tyle jest przecież ludzi cierpliwych :]

Chcę wykorzystac swój monitor(S2433W) oraz niebawem drukarkę Epson 3880 no chyba,że kobieta okroi mój pomysł do 2880 i zacząc zabawę z AdobeRGB.Monitor nie jest skalibrowany, jedyne co zrobiłem to w systemie zapiąłem profil ze strony producenta. Zdjęcia obrabiam w NX2 i jak na razie ten program musi mi wystarczyc ... W aparacie mam ustawic przestrzeń Adobe RGB oraz w programie CNX2 w zakładce Color Management również Adobe RGB?
Jeśli zaznaczę opcję "Use this instead of embedded profile" to program będzie mi przypisywał profil Adobe RGB do każdego pliku? Czy jak zaczynam obróbkę NEF-a to już widzę na monitorze kolory w przestrzeni Adobe RGB czy dopiero jak zaznaczę Adjust - Color Profile i tam zaznaczę convert to profile Adobe RGB ? Kiedy mam zaznaczac tą opcję na początku obróbki czy na samym końcu a może w ogóle ? Jak chcę dac komuś zdjęcia lub pokazac je w sieci to wiem , że powinienem przekonwertowac je do sRGB tak aby u niego nie były sprane kolory, czy w NX2 da się zaznaczyc wybrane zdjęcia i przekonwertowac je czy trzeba to robic pojedynczo?Osobiście zdjęcia przechowuje w NEF bo często wracam do zdjęc i obrabiam je od nowa , czy oglądając NEF-y w CNX2 lub ViewNX widzę je w przestrzeni Adobe czy dopiero jak je zapiszę w TIFF lub JPEG ?

Do tych cierpliwych i NIE dziękuję za wszelkie rady ..

Lesiu83
05-06-2010, 21:37
47 wyświetleń i nikt nic nie poradzi?

st
06-06-2010, 02:18
W NEF zaszyty jest tylko podgląd do wygenerowania którego jest użyty profil ustawiony w aparacie w momencie robienia zdjęcia. NX przypisze go do pliku dopiero przy zapisie jako JPG lub TIFF.

Pozdrawiam

Lesiu83
06-06-2010, 19:24
Rozumiem , że jak otwieram RAW w CNX2 to już widzę kolorki na swoim monitorze w przestrzeni Adobe RGB ? Czy dopiero zobaczę je po przekonwertowaniu do jpeg lub tiff ?

tokli67
07-06-2010, 04:31
"Jeśli zaznaczę opcję "Use this instead of embedded profile" to program będzie mi przypisywał profil Adobe RGB do każdego pliku?"

Tak, zaznaczenie tej opcji powoduje, że do otwieranego pliku załadowany zostanie profil kolorów wskazany w zakładce "Color Management". Jeśli domyślnym w tej zakładce jest profil sRGB, późniejsza konwersja nie jest już konieczna. U mnie profil Adobe RGB ustawiony jest tylko w puszce, dalej już sRGB.

"Czy w NX2 da się zaznaczyc wybrane zdjęcia i przekonwertowac je czy trzeba to robic pojedynczo?"

Osobiście jeszcze nie miałem takiej potrzeby, ale chyba przetwarzanie wsadowe (Batch) powinno być rozwiązaniem.

Lesiu83
08-06-2010, 23:08
Dlaczego jak na końcu obróbki w CNX2 dodam color profile i tam zaznaczę convert to Profile sRGB to kolory na zdjęciach w sieci czy też w przeglądarce windows stają się bardziej podbite ? Przecież sRGB obcina kolory więc taka sytuacja nie powinna mieć miejsca ?

Lesiu83
21-06-2010, 19:56
Ja dalej drążę temat adobeRGB I sRGB .. Czy ktoś mi wyjaśni dlaczego na końcu obróbki NEF w CNX2 dodam krok "Color Profile" i tam mam zaznaczoną opcję "Apply Profile" gdzie wybieram przestrzeń barwną , i teraz jak mam zaznaczoną przestrzeń AdobeRGB zdjęcie wygląda cały czas tak samo czyli mam takie kolory jak sobie ustawiłem, jak zaznaczę sRGB to kolory blakną czyli to jakby dla mnie zrozumiałe bo Adobe wyświetla więcej kolorów , lecz gdy wybiorę "convert to profile" i tam zaznaczę sRGB kolory na zdjęciu robią się strasznie podbite.. Więc co mam ustawiać na końcu wołania NEF przed zapisem do jpeg aby pokazywać zdjęcia w sieci ? Dlaczego jak konwertuje zdjęcie do przestrzeni sRGB to tak mocno podbija kolory ? W aparacie mam ustawioną przestrzeń AdobeRGB , w ustawieniach CNX2 w zakładce "color management" mam ustawione Adobe RGB (1998) , a monitor to S2433W ..

markB
22-06-2010, 16:09
w ustawieniach CNX2 w zakładce "color management" mam ustawione Adobe RGB (1998) , a monitor to S2433W ..

Czy to oznacza, ze masz odhaczoną opcję "use this instead of embedded profile"? Ta opcja jest dla fotek nie posiadających dołączonego profilu kolorów, a fotki Nikonowskie mają profil z aparatu. Więc lepiej tą możliwość nie zaznaczać.

Lesiu83
22-06-2010, 18:28
Tą opcję mam odznaczoną, mi najbardziej chodzi o to że po konwersji z adobe o srgb kolory są strasznie podbite ..

markB
22-06-2010, 18:53
A jeśli zmienisz w monitorze profil na standartowy sRGB, to nadal masz te kolory podbite?

Lesiu83
22-06-2010, 18:56
markB ,a tego nie wiem , ale konwertowałem raz do przestrzeni srgb i wrzucałem fotografię na forum i każdy mówił , że strasznie podbite kolory więc to nie tylko u mnie tak widac ... Sprawdzę to za jakiś czas jak się ogarnę po pracy :]

Jeśli znalazł by się chętny do porozmawiania na ten temat i najlepiej jakby jeszcze miał monitor szerokogamutowy to proszę o odzew GG: 613551

QuadMan
23-06-2010, 00:48
Witam,

Lesiu83, to bardzo dziwne, musisz mieć coś namieszane z zarządzaniem barwą, jeśli chcesz przeglądać JPG-i w przeglądarkach bez CMM, musisz przekonwertować fotki do przestrzeni SRGb - choć i tak kolory nie będą identyczne jak w CNX2, ale powinny być bardzo zbliżone.
Z kolei, jeśli zapiszesz fotkę z dołączonym profilem ( ale zostawisz ją w Adobe RGB ), to w przeglądarce z CMM - np. IrfanViev powinna ona wyglądać identycznie jak w CNX2. Ta sama fotka otwarta w Windowsowej przeglądarce będzie miała kolory "wyprane", co jest logiczne, bo Adobe RGB zostanie wyświetlone jako "coś" zbliżonego do sRGB. Oddzielną kwestią jest, jakiei masz "intent" przy konwersji do sRGB. Ja używam Relative Colorimetric i mam zaznaczone "Use black point compensation". I to wszystko działa ok, zarówno w CNX2 jak i PS4. Być może tu ( w metodzie konwersji ) jest u Ciebie problem.

Tak to jest u mnie, ale ja mam monitor "normalnogamutowy", choć na chłopski rozum, szerokogamutowy z właściwym profilem do niego powinien też wyświetlać podobnie. Co do tego ostatniego zdania to tylko moje przypuszczenia, więc najlepiej niech się wypowiedzą fachowcy od CMM.

Spróbuj może skontaktować się z Czornyj-em.

Pozdrawiam, QuadMan

Lesiu83
24-06-2010, 21:39
tak wygląda zdjęcie z przestrzenia Adobe:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img205.imageshack.us/img205/3716/adobe1800800q100.jpg)

a tak po konwersji do sRGB, bez zaznaczonego pola "Use black point compensation" , a intent to "perceptual"

źródło (http://img266.imageshack.us/img266/6702/convertosrgb800800q100.jpg)

Jak to u was widać ? Bo u mnie w FF gdzie mam zainstalowany profil monitora to zdjęcie po konwersji jest mocno podbite ... Twoją metoda też próbowałem i zdjęcie również wychodzi podbite.

a tak jak zaznaczę w color profile" sRGB" w zakładce apply profile czyli widać u mnie podobnie do adobe w FF , a w CNX2 jest wyprane ..

źródło (http://img149.imageshack.us/img149/6518/apply800800q100.jpg)