Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Jesienny spacer
Spacerowe.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img68.imageshack.us/img68/328/tndsc434902ac5.jpg)
kurczę,
sam nie wiem co jest nie tak...
chyba jednak mina modelki.. za mocno zaciska usta, może jak by trochę rozluźniła byłoby fajniej...
..ma ładne oczy ? na tym tle mogłoby coś z nimi ciekawego i intrygującego wykombinować...
...stoi tyłem może... taki wzrok dziewczyny która zachęca żebyśmy poszli za nią ?
taki specyficzny wzrok i uśmiech :)
oj tak się rozmażyłem ;P
technicznie chyba ładnie, mnie się podoba... ogólnie ładnie... ten centralny kadr mi bardzo pasuje... jej postawa i tło z tyłu ... kurde to fajnie wykombinowałeś...
pzdr. Tordek
O Jezus Maria! Centralnie i w dodatku centralność prowokacyjnie podkreślona kwadratowym kadrem! Z przerażenia zaniemówiłem! :lol:
Czornyj - coraz bardziej brne w kwadrat, coraz bardziej mnie to wciąga i chyba w końcu zakupię coś kwadratowego
DonMaliniacco
04-12-2006, 23:36
Ja bym to chyba poPSul.... zrobił odbicie lustrzane i glowe przekadrowal do lewego gornego mocnego punktu.... moge sie jednak mylic...
ale ten kwadrat właśnie fajnei wyszedł...
gdyby jeszcze tylko ją lepiej ustawić byłaby bajka ;-)
takie jest moje zdanie:P
wrzucanie na siłę w mocny punkt z lewej czy prawej byłoby możei bardzij poprawne... ale tutaj centralny pasuje.. dla mnie odbiór jest przyjemny..
Ostatnio coraz częściej zauważam tendencję wśród fotografujących do włączania w wizjerze linii pomocniczych i pstrykania wszystkiego, co wchodzi w te kratki, no bo jeżeli wchodzi to będzie profi i OK i wszyscy będą wpadać w achy i ochy, bo takie zgodne z profi zasadami trójpodziału. Istnieje (niestety) jeszcze coś innego oprócz kratki w wizjerze. Jakoś wiele pokoleń malarzy i fotografów nie miało żadnej kratki w wizjerze, a malowali obrazy i robili zdjęcia, które powalają harmonią, rytmem, dynamiką. I nie zawsze to co na nich jest musi być akurat zgodne z zasadą trójpodziału. Bo istnieje jeszcze coś takiego jak równowaga zdjęcia. Jeżeli ustawimy na zdjęciu wyimaginowaną huśtawkę (albo wagę), to to co położymy z jednej strony musi się jakoś równoważyć z tym co z drugiej strony. Nie musi być to całkowita równowaga statyczna (to dla spokojnych kompozycji), ale np. proporcja - gdy czegoś jest dużo na dole w prawej, to musi zanikać proporcjonalnie do góry w lewo itp. itd. I niekoniecznie, gdy zobaczymy kwadratowy kadr musimy odkrywać w nim od razu przez jego kwadratowość "to wewnętrzne bzie", to "pfuj", ale zobaczyć czy jest tam równowaga. To że stoi na środku dziewczyna, też nie świadczy o tym, że jest źle, ale jeżeli stoi na środku w kwadracie to konsekwencją byłoby, żeby stała tam na wprost, wtedy będzie to konwencjonalne opracowanie tematu, a ona odwraca się w lewą stroną, przez co "kładzie ciężar" na lewej stronie zdjęcia, a sama jest "ciężarem", więc dokłada jeszcze "ciężaru" do lewej i zdjęcie wali się w lewo. Konsekwencją byłoby dodanie więcej wolnej przestrzeni lub przestrzeni z jakimś jeszcze elementem równoważącym. Wtedy będzie to kompozycja bardzo zrównoważona i klasyczna, ale przecież można robić zdjęcia niekonwencjonalne.
Trochę się rozpisałem, ale już zaczęło mnie denerwować bezpodstawne traktowanie wszystkiego w kategoriach siatki w wizjerze, bo coraz częściej się zdarza, że zdjęcia robi sie nie głową tylko wizjerem.
spiritchaser
05-12-2006, 12:13
Ja bym to widział w prostokącie:
źródło (http://img240.imageshack.us/img240/6052/2x3as9.jpg)
pX - pozwoliłem sobie na zmianę kadru, daj znać, jeśli mam usunąć fotkę.
Ano właśnie! Jak widać na powyższym - ludzie stali się niewolnikami niecentralnego kadrowania :lol:
spiritchaser - pX bardzo umiejętnie zakomponował ten swój kwadracik. Po tym jak to przyciąłeś zaczęło to cholernie ciążyć w prawo a nawet w dół (ciemna plama żakietu nabrała wagi w ciasnym kadrze). Nie zwróciłeś też uwagi na piękne tło , które jest szalenie malarskie i stanowiło o sile tego zdjęcia - oto zielonkawa plama z ładnym rytmem plam brzozowych pni zestawiona z ciepło-beżową plamą traw. Po przycięciu utraciło ono niemal całą atrakcyjność.
spiritchaser
05-12-2006, 12:58
Czornyj - najbardziej podobałoby mi się w prostokącie poziomym i wtedy tło byłoby super, ale tego nie moge zrobić mając tylko kwadrat.
O Jezus Maria! Centralnie i w dodatku centralność prowokacyjnie podkreślona kwadratowym kadrem! Z przerażenia zaniemówiłem! :lol:
Ano właśnie! Jak widać na powyższym - ludzie stali się niewolnikami niecentralnego kadrowania :lol: .
Nie mam tyle doświadczenia co Ty, niestety :-(
pX - może zamieścisz oryginał (przed docięciem do kwadratu)?
spiritchaser (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5634), jeśli jeszcze nie zorientowałeś się, że ostatni post Czornyja to kpina, to właśnie cię o tym informuję.
Ale uważne przeczytanie tego, co napisałem prowadziło właśnie do stworzenia takiego kadru, a nie do pochwały kwadratowych kadrów, chociaż warto by może częściej pokombinować z dobrą kompozycją w kwadracie. Jakiś czas robiłem zdjęcia Rolleiflexem i wiem, że to nie taka łatwa sztuka.
najbardziej podobałoby mi się w prostokącie poziomym i wtedy tło byłoby super, ale tego nie moge zrobić mając tylko kwadrat.
Możesz, możesz. Ale nawet wtedy to też nie byłoby to ;)
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/pX.jpg)
Ojejej.. co tu się dzieje - normalnie działania podchodzą pod łamanie art. 16 i art. 17 ustawy :D
pX - pozwoliłem sobie na zmianę kadru, daj znać, jeśli mam usunąć fotkę.
Mam taki dobry zwyczaj, że po kilku dniach usuwam zdjęcia więc jak wyrzucę główne zdjęcie to poproszę Cię o usunięcie tego co wstawiłeś.
pX - może zamieścisz oryginał (przed docięciem do kwadratu)?
Nie. Oryginał był kadrowany pionowo z zamiarem obcięcia dołu - i tak to zaprezentowałem. Poza zabiegiem jaki wykonał Czornyj nie uzyskasz kadru poziomego.
Dorzucę jeszcze swoje trzy grosze do tego co napisali Jogi i Czornyj. Nie piszę ani o tym zdjęciu, ani o osobach biorących udział w dyskusji w szczególności. Chodzi mi o tendencje spotykane w sieci.
Zbytnim uogólnieniem i spłyceniem sprawy byłoby uznanie, że tylko "świeżaki" nie czują centralnego (czy idąc dalej centralnego i kwadratowego) kadru bo ciągle powtarzam, że ludzie są różni. Czornyj zauważył niewolnictwo niecentralnego kadrowania - zgodzę się z tym pod warunkiem, że przyjmę założenie, że większości nie dane było poznać wolności (tu - kadrowania).
Duża grupa osób na forach fotograficznych to osoby nowe w fotografii. Ich marzeniem jest rzemieślnicze opanowanie warsztatu, które pozwoli im robić zdjęcia technicznie poprawne (nie jest to złe samo w sobie, gdyż może stanowić jakąś furtkę do kolejnych kroków). Takie osoby często przyjmują za dogmaty zasady typu: trójpodział, niecentralne kadrowanie itp. i następnie powtarzają je bez zrozumienia dzieląc się radośnie swoją ignorancją. Dla nich wyznacznikiem jakości zdjęcia jest umieszczenie muszki octówki w mocnym punkcie, z ostrym oczkiem, brak przepałów itp. bzdurki, które aczkolwiek znaczące, nie muszą mówić nic o całości. Można stosować reguły ze wspaniałym skutkiem, można łamać reguły z takim samym skutkiem, no i oczywiście można zwalić wszystko niezależnie od podejścia do reguł.
I jeszcze... Od wieków znane są zasady kompozycji, o obsłudze D50/D70/D200, poprawnym naświetlaniu, ostrzeniu itd. napisano tony tomów i ciągle pojawiają się zdjęcia słabe, albo tylko popawne, a przecież powinny powstawać same dzieła. Jakie to słodkie, że nie wszystko jest takie wymierne...