Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jesienny spacer

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Jesienny spacer

Spacerowe.
    Pozdrawiam
    D40

Domyślnie

kurczę,
    sam nie wiem co jest nie tak...

chyba jednak mina modelki.. za mocno zaciska usta, może jak by trochę rozluźniła byłoby fajniej...
    ..ma ładne oczy ? na tym tle mogłoby coś z nimi ciekawego i intrygującego wykombinować...
    ...stoi tyłem może... taki wzrok dziewczyny która zachęca żebyśmy poszli za nią ?
    taki specyficzny wzrok i uśmiech

oj tak się rozmażyłem ;P

technicznie chyba ładnie, mnie się podoba... ogólnie ładnie... ten centralny kadr mi bardzo pasuje... jej postawa i tło z tyłu ... kurde to fajnie wykombinowałeś...

pzdr. Tordek
    TOTALNY AMATOR with...
    Nikon D50 + Nikkor 18-55/3.5-5.6 + Nikkor 50/1.8 + Tamron 70-300/4-5.6 + Nikon SB-20
    www.tordek.ovh.org <== PhotoBlog

Domyślnie

O Jezus Maria! Centralnie i w dodatku centralność prowokacyjnie podkreślona kwadratowym kadrem! Z przerażenia zaniemówiłem!

Domyślnie

Czornyj - coraz bardziej brne w kwadrat, coraz bardziej mnie to wciąga i chyba w końcu zakupię coś kwadratowego
    Pozdrawiam
    D40

Domyślnie

Ja bym to chyba poPSul.... zrobił odbicie lustrzane i glowe przekadrowal do lewego gornego mocnego punktu.... moge sie jednak mylic...

Domyślnie

ale ten kwadrat właśnie fajnei wyszedł...

gdyby jeszcze tylko ją lepiej ustawić byłaby bajka
    takie jest moje zdanie:P
    wrzucanie na siłę w mocny punkt z lewej czy prawej byłoby możei bardzij poprawne... ale tutaj centralny pasuje.. dla mnie odbiór jest przyjemny..
    TOTALNY AMATOR with...
    Nikon D50 + Nikkor 18-55/3.5-5.6 + Nikkor 50/1.8 + Tamron 70-300/4-5.6 + Nikon SB-20
    www.tordek.ovh.org <== PhotoBlog

Oszczędny w słowach Awatar Jogi
    Miasto
    Yellowstone

Domyślnie

Ostatnio coraz częściej zauważam tendencję wśród fotografujących do włączania w wizjerze linii pomocniczych i pstrykania wszystkiego, co wchodzi w te kratki, no bo jeżeli wchodzi to będzie profi i OK i wszyscy będą wpadać w achy i ochy, bo takie zgodne z profi zasadami trójpodziału. Istnieje (niestety) jeszcze coś innego oprócz kratki w wizjerze. Jakoś wiele pokoleń malarzy i fotografów nie miało żadnej kratki w wizjerze, a malowali obrazy i robili zdjęcia, które powalają harmonią, rytmem, dynamiką. I nie zawsze to co na nich jest musi być akurat zgodne z zasadą trójpodziału. Bo istnieje jeszcze coś takiego jak równowaga zdjęcia. Jeżeli ustawimy na zdjęciu wyimaginowaną huśtawkę (albo wagę), to to co położymy z jednej strony musi się jakoś równoważyć z tym co z drugiej strony. Nie musi być to całkowita równowaga statyczna (to dla spokojnych kompozycji), ale np. proporcja - gdy czegoś jest dużo na dole w prawej, to musi zanikać proporcjonalnie do góry w lewo itp. itd. I niekoniecznie, gdy zobaczymy kwadratowy kadr musimy odkrywać w nim od razu przez jego kwadratowość "to wewnętrzne bzie", to "pfuj", ale zobaczyć czy jest tam równowaga. To że stoi na środku dziewczyna, też nie świadczy o tym, że jest źle, ale jeżeli stoi na środku w kwadracie to konsekwencją byłoby, żeby stała tam na wprost, wtedy będzie to konwencjonalne opracowanie tematu, a ona odwraca się w lewą stroną, przez co "kładzie ciężar" na lewej stronie zdjęcia, a sama jest "ciężarem", więc dokłada jeszcze "ciężaru" do lewej i zdjęcie wali się w lewo. Konsekwencją byłoby dodanie więcej wolnej przestrzeni lub przestrzeni z jakimś jeszcze elementem równoważącym. Wtedy będzie to kompozycja bardzo zrównoważona i klasyczna, ale przecież można robić zdjęcia niekonwencjonalne.
    Trochę się rozpisałem, ale już zaczęło mnie denerwować bezpodstawne traktowanie wszystkiego w kategoriach siatki w wizjerze, bo coraz częściej się zdarza, że zdjęcia robi sie nie głową tylko wizjerem.
    Nikon D200, D80, 17-55mm f/2.8G ED-IF AF-S DX, 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR, żartowałem

Domyślnie

Ja bym to widział w prostokącie:

pX - pozwoliłem sobie na zmianę kadru, daj znać, jeśli mam usunąć fotkę.
    N D70, N 18-70, N 55-200, SB-600, Tamrac Expedition 3

Uprawnienia umieszczania postów