PDA

Zobacz pełną wersję : wyzwalanie na tylną kurtynę

eutanator
02-06-2010, 17:49
cześć
ostatnio miałem przyjemność focić znajomych muzyków. Rzecz działa się w mocno zawalonym sprzętem studiu więc aby nadać fotkom taki bardziej sceniczny klimat korzystałem ze snoota.

Po pierwszej części wpadłem na pomysł, żeby zrobić trochę ujęć z długim czasem i lampą na tylną kurtynę - co w zamiarze miało dodać dynamiki do zdjęć bębniarza. Niestety lampa odpalała za każdym razem od razu po naciśnięciu migawki.

Setup był następujący:
- SB 800 ustawiona na M, na statywie - sterowana wbudowaną w body:
- D80 też na manualu, w ustawieniach lampy dałem na Rear
- czasy próbowałem różne, od jakiś 1/40 do 1s

Pytanie: CO ZROBIŁEM ŹLE?

bogdi64
02-06-2010, 18:06
a pokaż jakąś fotkę z exifem

eutanator
02-06-2010, 18:38
a co chcesz wypatrzeć?
... nie jestem pewien, ale chyba tu miałem ustawione na rear... jeszcze pogrzebie...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/7963/loszek088mono.jpg)
By eutanator (http://profile.imageshack.us/user/eutanator) at 2010-06-02

bogdi64
02-06-2010, 19:00
masz ustawione na rear, ale czas 1/60 sek, nie jesteś w stanie wychwycić przy tym czasie różnicy

eutanator
02-06-2010, 19:14
W tym przypadku akurat tak, te gdzie miałem czasy 1s i więcej poszły do kosza.
Za każdym razem było jednak tak samo, naciskam spust, odpala lampa a potem słysze jak migawka się zamyka... :(

bogdi64
02-06-2010, 19:18
ciężko mi bez przykładu odpowiedzieć, jedyne co to mogę poradzić - instrukcja w rękę i przeglądać całe meni aparatu

eutanator
02-06-2010, 20:43
tak czy siak - danke! :)

markB
02-06-2010, 21:12
Może przedbłyski trzeba wyłączyć?

adolfik9501
02-06-2010, 22:02
Rear Sync działa tylko w lampie na body. (str. 59 instrukcji do SB800).

eutanator
03-06-2010, 14:18
Rear Sync działa tylko w lampie na body. (str. 59 instrukcji do SB800).

no tak... troche szkoda, że ta opcja działa tylko z lampą na body

Adolfik - dzięki wielkie za perfekcyjną pomoc :)

st
04-06-2010, 01:01
Albo kabelek iTTL... Ino 100 złociszy a pożytku wiele :)

Pozdrawiam

adolfik9501
04-06-2010, 10:00
Albo kabelek iTTL... Ino 100 złociszy a pożytku wiele :)

Jak kabelek to tylko oryginał. A za 100 PLN to dorwać idzie jedynie używany SC 17 (poprzednik SC 28). Zamienniki zaś to wielka loteria, gdzie wygraną jest bezproblemowo działający kabelek ;)

Flores
04-06-2010, 10:30
Za stówkę to poleciłbym wyzwalacze. Miałem coś takiego i na tylną kurtynę spokojnie działało.

Np. coś takiego http://www.quantuum.pl/detal.php?id=991&lang=pl&curr=PLN

Napewno więcej zabawy z czymś takim jest przy ustawieniu i nie ma TTL'a ale działa całkiem przyzwoicie.

photofun
04-06-2010, 10:38
Jeśli chodzi o rear to faktycznie najlepszą opcją są wyzwalacze. W ogóle przy mojej 900tce zazwyczaj używam wyzwalaczy bo denerwuje mnie to że lampa musi się widzieć z body... zbyt mocno to ogranicza. Podsumowując: inwestycja w wyzwalacze na pewno się opłaca :) phottixy mogę polecić z czystym sumieniem jeśli chodzi o stosunek cena/jakość

st
04-06-2010, 11:26
Jak kabelek to tylko oryginał. A za 100 PLN to dorwać idzie jedynie używany SC 17 (poprzednik SC 28). Zamienniki zaś to wielka loteria, gdzie wygraną jest bezproblemowo działający kabelek ;)

Mi tam działa. Prawdę mówiąc nie za bardzo ma się tam co popsuć. No chyba że zapomnimy wypiąć aparatu... ;)

Za stówkę to poleciłbym wyzwalacze. Miałem coś takiego i na tylną kurtynę spokojnie działało.

Np. coś takiego http://www.quantuum.pl/detal.php?id=991&lang=pl&curr=PLN

Napewno więcej zabawy z czymś takim jest przy ustawieniu i nie ma TTL'a ale działa całkiem przyzwoicie.

I co? Nie przenosi iTTL, a kabelek tak... :)

Pozdrawiam

eutanator
04-06-2010, 11:50
dzieki wielkie za kolejne podpowiedzi

co do radia to wlasnie czytam i zastanawiam sie co najlepiej wybrac - poki co przekonuje mnie najbardziej yongnuo

no ale myslalem, ze ustawienie rear to wlasnie element przenoszony przez iTTL a tu piszecie, ze spoko dziala praktycznie z kazdym radiem... faktycznie tak to jest??

photofun
04-06-2010, 13:19
Tutaj chyba TTL nic do tego nie ma. Impuls wyzwalający po prostu idzie przy zamknięciu migawki i dlatego ze wszystkim działa ;)

st
04-06-2010, 13:27
Rear będzie działał jak najbardziej na tym radyjku, ale to że ktoś chce błyskać na drugą kurtynę, nie znaczy że chce zrezygnować z TTL-a. Kabelek zapewnia obie funkcje za niską cenę. I jeszcze jedno: czy te radyjko wzbudzi lampę ze "stand-by"? Też nie... :(

Pozdrawiam

P.S. no chyba że chcesz to wziąć na wesele. Wtedy kabelek odpada. Ale w studio...

adolfik9501
04-06-2010, 13:31
Mi tam działa. Prawdę mówiąc nie za bardzo ma się tam co popsuć.
(...)

Powiedz to tym, którym nie działa. Ci którym nie działał a potrzebowali zakupili oryginały i nie mają problemów. Z resztą na forum wiele osób się skarży na zamienniki kabli (Delta). Osobiście mnie także dziwi co tam można spieprzyć, ale jest jak jest.

Flores
04-06-2010, 14:49
Rear będzie działał jak najbardziej na tym radyjku, ale to że ktoś chce błyskać na drugą kurtynę, nie znaczy że chce zrezygnować z TTL-a. Kabelek zapewnia obie funkcje za niską cenę. I jeszcze jedno: czy te radyjko wzbudzi lampę ze "stand-by"? Też nie... :(

Pozdrawiam

P.S. no chyba że chcesz to wziąć na wesele. Wtedy kabelek odpada. Ale w studio...

Lampy nie wybudzi ze "stand by". Musisz wcisnąć "testa", żeby załapał.

Najlepiej zainwestować i kupić Pixele. Masz i rear i TTLa. Tylko trzeba mieć odrobinę szczęścia do tej chińszczyzny. Ja jestem teraz w trakcie wymiany bo co drugi, trzeci błysk lampa wali na full power.

AlleG
05-06-2010, 14:57
ja mam pixele ale PAWN'y bez ttl'a, i wybudzaja lampe ze standby bez nacisniecia testu, wystarczy zlapac ostrość. sprawdzalem przed sekundą

st
05-06-2010, 15:38
Lampy nie wybudzi ze "stand by". Musisz wcisnąć "testa", żeby załapał.

Najlepiej zainwestować i kupić Pixele. Masz i rear i TTLa. Tylko trzeba mieć odrobinę szczęścia do tej chińszczyzny. Ja jestem teraz w trakcie wymiany bo co drugi, trzeci błysk lampa wali na full power.

Więc do studia chyba lepiej kabelek...

Pozdrawiam