Zobacz pełną wersję : wyzwalanie na tylną kurtynę
eutanator
02-06-2010, 17:49
cześć
ostatnio miałem przyjemność focić znajomych muzyków. Rzecz działa się w mocno zawalonym sprzętem studiu więc aby nadać fotkom taki bardziej sceniczny klimat korzystałem ze snoota.
Po pierwszej części wpadłem na pomysł, żeby zrobić trochę ujęć z długim czasem i lampą na tylną kurtynę - co w zamiarze miało dodać dynamiki do zdjęć bębniarza. Niestety lampa odpalała za każdym razem od razu po naciśnięciu migawki.
Setup był następujący:
- SB 800 ustawiona na M, na statywie - sterowana wbudowaną w body:
- D80 też na manualu, w ustawieniach lampy dałem na Rear
- czasy próbowałem różne, od jakiś 1/40 do 1s
Pytanie: CO ZROBIŁEM ŹLE?
a pokaż jakąś fotkę z exifem
eutanator
02-06-2010, 18:38
a co chcesz wypatrzeć?
... nie jestem pewien, ale chyba tu miałem ustawione na rear... jeszcze pogrzebie...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/7963/loszek088mono.jpg)
By eutanator (http://profile.imageshack.us/user/eutanator) at 2010-06-02
masz ustawione na rear, ale czas 1/60 sek, nie jesteś w stanie wychwycić przy tym czasie różnicy
eutanator
02-06-2010, 19:14
W tym przypadku akurat tak, te gdzie miałem czasy 1s i więcej poszły do kosza.
Za każdym razem było jednak tak samo, naciskam spust, odpala lampa a potem słysze jak migawka się zamyka... :(
ciężko mi bez przykładu odpowiedzieć, jedyne co to mogę poradzić - instrukcja w rękę i przeglądać całe meni aparatu
eutanator
02-06-2010, 20:43
tak czy siak - danke! :)
Może przedbłyski trzeba wyłączyć?
adolfik9501
02-06-2010, 22:02
Rear Sync działa tylko w lampie na body. (str. 59 instrukcji do SB800).
eutanator
03-06-2010, 14:18
Rear Sync działa tylko w lampie na body. (str. 59 instrukcji do SB800).
no tak... troche szkoda, że ta opcja działa tylko z lampą na body
Adolfik - dzięki wielkie za perfekcyjną pomoc :)
Albo kabelek iTTL... Ino 100 złociszy a pożytku wiele :)
Pozdrawiam
adolfik9501
04-06-2010, 10:00
Albo kabelek iTTL... Ino 100 złociszy a pożytku wiele :)
Jak kabelek to tylko oryginał. A za 100 PLN to dorwać idzie jedynie używany SC 17 (poprzednik SC 28). Zamienniki zaś to wielka loteria, gdzie wygraną jest bezproblemowo działający kabelek ;)
Za stówkę to poleciłbym wyzwalacze. Miałem coś takiego i na tylną kurtynę spokojnie działało.
Np. coś takiego http://www.quantuum.pl/detal.php?id=991&lang=pl&curr=PLN
Napewno więcej zabawy z czymś takim jest przy ustawieniu i nie ma TTL'a ale działa całkiem przyzwoicie.
photofun
04-06-2010, 10:38
Jeśli chodzi o rear to faktycznie najlepszą opcją są wyzwalacze. W ogóle przy mojej 900tce zazwyczaj używam wyzwalaczy bo denerwuje mnie to że lampa musi się widzieć z body... zbyt mocno to ogranicza. Podsumowując: inwestycja w wyzwalacze na pewno się opłaca :) phottixy mogę polecić z czystym sumieniem jeśli chodzi o stosunek cena/jakość
Jak kabelek to tylko oryginał. A za 100 PLN to dorwać idzie jedynie używany SC 17 (poprzednik SC 28). Zamienniki zaś to wielka loteria, gdzie wygraną jest bezproblemowo działający kabelek ;)
Mi tam działa. Prawdę mówiąc nie za bardzo ma się tam co popsuć. No chyba że zapomnimy wypiąć aparatu... ;)
Za stówkę to poleciłbym wyzwalacze. Miałem coś takiego i na tylną kurtynę spokojnie działało.
Np. coś takiego http://www.quantuum.pl/detal.php?id=991&lang=pl&curr=PLN
Napewno więcej zabawy z czymś takim jest przy ustawieniu i nie ma TTL'a ale działa całkiem przyzwoicie.
I co? Nie przenosi iTTL, a kabelek tak... :)
Pozdrawiam
eutanator
04-06-2010, 11:50
dzieki wielkie za kolejne podpowiedzi
co do radia to wlasnie czytam i zastanawiam sie co najlepiej wybrac - poki co przekonuje mnie najbardziej yongnuo
no ale myslalem, ze ustawienie rear to wlasnie element przenoszony przez iTTL a tu piszecie, ze spoko dziala praktycznie z kazdym radiem... faktycznie tak to jest??
photofun
04-06-2010, 13:19
Tutaj chyba TTL nic do tego nie ma. Impuls wyzwalający po prostu idzie przy zamknięciu migawki i dlatego ze wszystkim działa ;)
Rear będzie działał jak najbardziej na tym radyjku, ale to że ktoś chce błyskać na drugą kurtynę, nie znaczy że chce zrezygnować z TTL-a. Kabelek zapewnia obie funkcje za niską cenę. I jeszcze jedno: czy te radyjko wzbudzi lampę ze "stand-by"? Też nie... :(
Pozdrawiam
P.S. no chyba że chcesz to wziąć na wesele. Wtedy kabelek odpada. Ale w studio...
adolfik9501
04-06-2010, 13:31
Mi tam działa. Prawdę mówiąc nie za bardzo ma się tam co popsuć.
(...)
Powiedz to tym, którym nie działa. Ci którym nie działał a potrzebowali zakupili oryginały i nie mają problemów. Z resztą na forum wiele osób się skarży na zamienniki kabli (Delta). Osobiście mnie także dziwi co tam można spieprzyć, ale jest jak jest.
Rear będzie działał jak najbardziej na tym radyjku, ale to że ktoś chce błyskać na drugą kurtynę, nie znaczy że chce zrezygnować z TTL-a. Kabelek zapewnia obie funkcje za niską cenę. I jeszcze jedno: czy te radyjko wzbudzi lampę ze "stand-by"? Też nie... :(
Pozdrawiam
P.S. no chyba że chcesz to wziąć na wesele. Wtedy kabelek odpada. Ale w studio...
Lampy nie wybudzi ze "stand by". Musisz wcisnąć "testa", żeby załapał.
Najlepiej zainwestować i kupić Pixele. Masz i rear i TTLa. Tylko trzeba mieć odrobinę szczęścia do tej chińszczyzny. Ja jestem teraz w trakcie wymiany bo co drugi, trzeci błysk lampa wali na full power.
ja mam pixele ale PAWN'y bez ttl'a, i wybudzaja lampe ze standby bez nacisniecia testu, wystarczy zlapac ostrość. sprawdzalem przed sekundą
Lampy nie wybudzi ze "stand by". Musisz wcisnąć "testa", żeby załapał.
Najlepiej zainwestować i kupić Pixele. Masz i rear i TTLa. Tylko trzeba mieć odrobinę szczęścia do tej chińszczyzny. Ja jestem teraz w trakcie wymiany bo co drugi, trzeci błysk lampa wali na full power.
Więc do studia chyba lepiej kabelek...
Pozdrawiam