PDA

Zobacz pełną wersję : Matówka, lustro, matryca.

damian.dab85
27-05-2010, 13:56
Witam,

Wczoraj przy podpinaniu innego obiektywu do D90, niestety, wpadło mi kilka śmieci do środka. Upaprała mi się, trochę l, matówka, nieco lustro i matryca;/ Praktycznie zmiany są jedynie widoczne na matówce i lustrze. Macie jakiś pomysł, czy ruszać matówkę i lustro, czy zostawić bez zmian ? Wrzucam zdjęcie matrycy:

1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img195.imageshack.us/img195/3813/dsc0056lm.jpg)

Zdjęcie zrobione przy f/20. Brudna matówka i lustro będę miały wpływ na jakość zdjęć ?

TristisAnima
27-05-2010, 14:04
Jak syfa widać na zdjęciu to zabrudzoną matrycę masz. Tego na własna rękę czyścić (poza zwykłym dmuchaniem) nie polecam. Lustro, ja czyszczę najzwyklejszym patyczkiem do uszu i chuchem :smile:, jednak nie trę na siłę i uważam żeby patyczkiem niczego więcej nie dotknąć, szczególnie matówki. Samej matówkii za żadne skarby nie czyść na własną rękę (co najwyżej tylko delikatne dmuchanie). To ustrojstwo jest tak skonstruowane, że najmniejsze i najdelikatniejsze dotknięcie jej, pogarsza 10 krotnie sprawę.

A co ma usyfiona matówka i/lub lustro do jpg-ów. Za zdjęcia odpowiada matryca. Dzięki lustru i matówce widzisz obraz, ale one w żaden sposób go nie rejesrują. Polecam zapoznać się z podstawową budową lustrzanki.

Paput
27-05-2010, 14:11
Ten jedna tycia plamka nie będzie zbyt widoczna, ale co to za linka/nitka? To na pewno ma wpływ na jakość zdjęć.

Matówka i lustro usyfione tylko niszczą Ci poczucie estetyki, wpływ na zdjęcia ma brud tylko na matrycy/obiektywie :)

remos
27-05-2010, 14:14
No ja tam bym raczej też nie chuchał bo jeszcze oplujesz i po co :P
zrób zdjęcię na jakiejś przesłonie co użwasz, np F7 F11, na 22 to każdemu cos pokaże, ot taka produkcja.

Jędrula
27-05-2010, 14:52
... czy ruszać matówkę i lustro, czy zostawić bez zmian ?

Można ruszać. Tylko czy gwarancji nie stracisz, to nie wiem. A tu masz instrukcję do wymiany matówki. Powinna się przydać.
http://www.focusingscreen.com/work/d90en.htm

Pozdrawiam

damian.dab85
27-05-2010, 15:04
Czyściliście już swoje matryce, lustra, matówki ? Czy oddawliście do serwisu ? Kurcze, ja mieszkam w Szczecinie i chyba najbliższy serwis mam w Warszawie. Niewiem, czy czyszczenie jest w ramach gwarancji. ;/

FlameRunner
27-05-2010, 15:32
Czyszczenie aparatu to nie problem, w dużej mierze można to zrobić samodzielnie.

Pierwsze co, to wleź do menu aparatu i uruchom czyszczenie matrycy. A przy okazji ustaw automatyczne czyszczenie przy włączaniu i wyłączaniu.

Na tego włosa pewnie to i tak nie pomoże, więc weź gruszkę i zabierz się za dmuchanie aparatu. Najpierw, nie zdejmując szkła, oczyść okolice bagnetu. Potem zdejmij szkło i oczyść lustro oraz matówkę. Następnie wejdź do menu i każ mu podnieść lustro. Dostaniesz wtedy dostęp do matrycy. Przedmuchaj. Opuść lustro, załóż szkło. Gotowe.
Uwaga! Aparat czyścić należy bardzo ostrożnie. Gwałtowny ruch połączony z uderzeniem końcówką gruszki w delikatny element może się skończyć nawet uszkodzeniem aparatu. (Nie żebym kogoś straszył, ale po prostu nie chcę sytuacji, że ktoś urwał sobie lustro, a potem ma do mnie pretensje.)

damian.dab85
27-05-2010, 15:39
To nie włos, to drucik na którym łapałem ostrość.....Tylko ta plamka

FlameRunner
27-05-2010, 16:03
Mniejsza z tym.
Sposób czyszczenia pozostaje bez zmian.
Jeśli to tylko pyłek, to podejrzewam, że wystarczy kilkukrotnie uruchomić czyszczenie matrycy.

Rafał_Sz
27-05-2010, 16:11
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=60409

Lesiak
27-05-2010, 17:52
Moje zdanie jest takie:
Jeśli czyszczenie matrycy nie pomoże to ja bym tego nie ruszał. To jest za mały syfek, żeby bawić się w operacje na matrycy :)

ps. już forumowicz wyżej wyprzedził mnie z odpowiednim tematem :)

damian.dab85
27-05-2010, 18:10
a co z matówką i lustrem, pozostawić bez czyszczenia ?

tomek s
27-05-2010, 19:13
a co z matówką i lustrem, pozostawić bez czyszczenia ?

Pyłki na matówce i lustrze nie mają wpływu na zdjęcia, jak się podejmiesz wyczyszczenia to uważaj bo matówkę bardzo łatwo zarysować.
Pzdr

Lesiak
27-05-2010, 19:16
Lustro czyszczę na statywie (otworem do dołu) takimi przyrządami:
- pędzelkiem http://www.jessops.com/ce-images/PRODUCT/PRODUCT_ENLARGED/AJESSGA101019406.JPG
- ściereczką z mikrofibry

Matówki nie ruszam nigdy i niczym. Czy jeśli patrzysz przez wizjer to widzisz jakieś syfy? Jeśli nie to nie ma problemu.

edycja:
Kolega wyżej dobrze napisał - ten syf nie jest winą matówki lub/i lustra, tylko matrycy. Sugeruję jej nie ruszać, jeśli kiedyś będziesz miał coś takiego: http://i48.tinypic.com/2hy9mk7.jpg / to trzeba się zabrać za poważne czyszczenie

FlameRunner
27-05-2010, 19:16
Jak Ci przeszkadzają, to dmuchaj. Tylko ostrzegam - przed chwilą przeze mnie wymyślone prawo Murphy'ego mówi, że próba usunięcia jednego pyłka z optyki kończy się osadzeniem kilku kolejnych.

edit: A co do sposobu Lesiaka. Zanim zaczniesz czegokolwiek dotykać, spróbuj gruszką. Metody bezdotykowe zawsze są bezpieczniejsze od dotykowych.
A lenspen to faktycznie fajna rzecz. ^^

Lesiak
27-05-2010, 19:25
Ja tym penem nie ruszam matówki, tylko lustro :) Lenspen nie do matówki!

FlameRunner
27-05-2010, 19:27
Wiem, wiem. Chodzi mi o to, że lenspen i inne metody dotykowe to dopiero jak grucha nie pomoże. W przypadku każdego elementu. Bo po co tykać, skoro można tylko dmuchać?

Lesiak
27-05-2010, 19:31
Wiem, tylko że zawsze sobie myślałem, że jesli dmuchne na syfy z lustra to mogą wlecieć na matówkę :)

Gdzieś kiedyś czytałem na tym forum takie stwierdzenie, parafrazując: ile osób tylko sposobów na czyszczenie :)

FlameRunner
27-05-2010, 19:33
To dmuchniesz na matówkę i wylecą gdzieś indziej. Przy nieskończonej ilości powtórzeń teoretycznie wszystko powinno wylądować poza korpusem. :D

Ano, coś w tym stwierdzeniu jest. :D

damian.dab85
27-05-2010, 21:18
Na matówce mam, z prawej, kilka kropek. Kurcze, powiem szczerze, że są cholernie wkurzające ;/ . Skoro piszecie, żeby nie ruszać to ja nie ruszam; :) Dmuchać także nie będę. Mam nadzieję, że się przyzwyczaję.

Ps. 1. Zachciało mi się zmiany obiektywu wietrzny dzień ;/
2. Na przyszłość pozostaje wymiana matówki ? Koszt ?
3. Ktoś z Was czyścił sam matrycę ? ( Może Lesiak, bo dałeś mi zdjęcie poglądowe - Twoje? )

FlameRunner
27-05-2010, 21:24
A czemu nie będziesz dmuchać? Gruszka akurat jest w pełni bezpieczna.

damian.dab85
27-05-2010, 21:41
A gdzie taką gruszkę mogę kupić ? Czy to jest w 100 % bezpieczne ? Nie wpadną mi kolejne paprochy na matryce ?

Festyk
27-05-2010, 21:46
Gruszkę kupujesz w aptece, ważne żeby była z miękkim końcem. Poczytaj podawany wyżej temat. Tam jest wszystko napisane.

Lesiak
27-05-2010, 22:24
To moje dość stare zdjęcie, zrobiłem i zobaczyłem te syfy i już nawet nie przeglądałem reszty folderu.
Pamiętaj, że kupując gruszkę w aptece, poproś gruszę bez talku, czystą. Są takie zatalkowane i by był kataklizm.
Przed dmuchaniem gruszką zawsze podmuchaj na rękę troche (edycja: albo na lustro w łazience, żeby sprawdzić czy czysta). Dmuchaj na statywie, dziurą do dołu, albo niech ktoś Tobie trzyma tak puszke. No i oczywiście włącz w ustawieniach Mirror Lock-Up, aby lustro się podniosło.

Ja dmuchałem i niewiele pomogło, w końcu się wkurzyłem i oddałem do czyszczenia - poradzili sobie ze wszystkim (koszt ~50zl za matryce, lustro i całe wnętrze - faktycznie nie było niczego w środku).

Na najbliższe dni planuję kilka kaw i kilka prince polo i siadam to tematu o czyszczeniu matrycy (był link chyba na 1 stronie Twojego tematu) i wybiore coś, jakiś zestaw czyszczący i zakupię. Niedługo na statek jadę i tam nie będzie salonu gdzie mi matryce wyczyszczą :)

Demonek
27-05-2010, 22:32
Ja czyściłem gruchą. Ale po prawie roku używania aparatu brudy na matrycy były na tyle upierdliwe, że grucha już nie pomagała. I oddałem do czyszczenia na mokro w serwisie. Teraz mam czyściutką (nawet na przysłonie 36 niewiele widać :) Lustro i matówkę tylko gruchą - pomagało, choć czasami zamiast wydmuchać paprocha to tylko przenosił się w inne miejsce.

velaskez
27-05-2010, 22:48
Szmatką do czyszczenia okularów zawsze można przelecieć. I się za bardzo nie przejmować ;)

mpwt
27-05-2010, 23:23
Robię jak Demonek. W większości przypadków grucha pomaga. Tak po roku z reguły przestaje pomagać. Wtedy daję na mokro do czyszczenia.

krzysztofz24
27-05-2010, 23:47
Dmuchaj grucha ile sil w lapie;-),jak nie pomoze to do serwisu na mokro. Ja to robie tak:aparat na statyw bagnetem do dolu,najpierw dmucham na lustro i matowke przy opuszczonym lustrze,potem mirror up i to samo z matryca.Dmuchaj nie tylko na srodek ale i po rogach i uwazaj zeby nie dotknac do niczego koncowka gruszki...jak nie pomoze to do serwisu foto na mokro(na pewno znajdzie sie u ciebie jakis serwis foto,a kompleksowe czyszczenie matrycy i komory zamknie sie w 80-100 zeta).

Tok'Ra
28-05-2010, 00:07
Na matówce mam, z prawej, kilka kropek. Kurcze, powiem szczerze, że są cholernie wkurzające ;/ . Skoro piszecie, żeby nie ruszać to ja nie ruszam; :) Dmuchać także nie będę. Mam nadzieję, że się przyzwyczaję.

Ps. 1. Zachciało mi się zmiany obiektywu wietrzny dzień ;/
2. Na przyszłość pozostaje wymiana matówki ? Koszt ?
3. Ktoś z Was czyścił sam matrycę ? ( Może Lesiak, bo dałeś mi zdjęcie poglądowe - Twoje? )

Matówki nie ruszać bez praktyki - bardzo łatwo się rysuje. Za to czyszczenie matrycy jest możliwe, gdy pokona się barierę strachu ;-) i nie robi się głupot przy tym:

1. naładowany na full akumulator;

2. do czyszczenie używam specjalnej ściereczki z mikrofibry - wcześniej mocno odkurzona przez odkurzacz z paprochów jakie by tam chciały być; Robię z niej szpatułkę na konstrukcji z ... cienkiego płaskiego pędzelka o miękkim włosiu - co zapewnia właściwą elastyczność szpatułki, ale na początek stosuje zawsze odkurzanie z paprochów i piasku, co mogą zarysować matrycę;

3. zamiast aptekarskiej gruchy (jeśli ktoś chce jej użyć - warto ją przepłukać i przez tydzień suszyć), używam mikroodkurzacza - kiedyś były w sprzedaży na baterie AA. Strumień powietrza wciąga delikatnie, więc nie wessie lamelek ;-)

Tok'Ra
28-05-2010, 00:17
To nie włos, to drucik na którym łapałem ostrość.....Tylko ta plamka

Jest pierwsza, za chwilę będzie więcej - tą bym się akurat najmniej przejmował. To cecha lustrzanki, że coś na matrycy ma prawo być. Czyści się dopiero wtedy, gdy zaczyna być mocno widoczne na zdjęciach.

damian.dab85
28-05-2010, 12:28
Jeżeli faktycznie, będę miał sporo paprochów to oddam do serwisu. Jak się skupiam na robieniu zdjęcia, to paprochy ma matówce, są dla mnie nie obecne. Dopiero jak sobie przypomnę, że je mam, to mnie szlak trafia. Ale nie nic, może kupię gruszkę i może się tym zajmę. Kurcze, ale strach jest ;/ Jak myślicie, czy czyszczenie komory aparatu jest objętne gwarancją ( Kupiłem w Salonie Fotojoker w Stargardzie ) ? Czy oddawać do serwisu Nikona w Warszawie ? ( czytałem trochę opinii - w 80 % nie zawsze pozytywne ).

Demonek
28-05-2010, 13:17
Znajdź jakiś serwis foto na miejscu. Zrobią na poczekaniu, lub w ciągu godziny czy dwóch. Po co od razu wysyłać na Postępu... straci się czas, a przecież koszty czyszczenia to tylko paredziesiąt złotych.

FlameRunner
28-05-2010, 13:20
Gruszką strach? A czego tu się bać? Jak chcesz, to mi go podeślij, przedmucham go za darmo, a w razie potrzeby ruszę lustro i matrycę lenspenem, wystarczy że pokryjesz koszta przesyłek.

krzysztofz24
28-05-2010, 23:42
Kup ta gruszke i po prostu dmuchnij pare razy(lub parenascie) na matowke,nie ma co sie bac:-). Ja mialem na matowce dokladnie centralnie wkurzajacego wloska...ustapil zatakowany grucha:-). Zapytaj w aptece o gruche do czyszczenia aparatu foto,(bez talku) przewaznie wiedza o co chodzi;-).Koszt 5-8 zeta.

velaskez
29-05-2010, 01:04
Pedanci...
Powoli biadolenie o brudnej matrycy zaczyna mnie wkurzać. Macie podbudujcie się, moja wygląda tak -> http://img19.imageshack.us/img19/5273/syfo.jpg
Specjalnie daje bardzo duże, żeby każdy sobie zobaczył.
I jakoś mnie to nie przeszkadza w robieniu zdjęć...

KaeF
29-05-2010, 02:19
zdjęcie na f/20.. Masz dwie plamki na środku. Ja na f/20 mam ich dobre dwieście i jakoś nie chce mi się zabrać za mokre czyszczenie:D

siwyyy77
29-05-2010, 07:44
Nigdy nie sprawdzalem nawet aparatu na f/20 po prostu nie robię fotek na tej przyslonie... max f/16 i jak coś widać na fotkach to na tej przysłonie sprawdzam.

KaeF
30-05-2010, 02:11
Pedanci...
Powoli biadolenie o brudnej matrycy zaczyna mnie wkurzać. Macie podbudujcie się, moja wygląda tak -> http://img19.imageshack.us/img19/5273/syfo.jpg
Specjalnie daje bardzo duże, żeby każdy sobie zobaczył.
I jakoś mnie to nie przeszkadza w robieniu zdjęć...

Proponuję założyć galerię uwalonych matryc. Może skończą się jęki o trzeciej plamce i ludzie zaczną robić zdjęcia i się tym nie przejmować.

Oto moja na f/25:D
http://img63.imageshack.us/img63/6892/syfmatrycowyf25.jpg

Lesiak
30-05-2010, 10:54
Proponuję założyć galerię uwalonych matryc.

Proszę: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1931545#post1931545
Zapraszam resztę osób :)

Lesiak
30-05-2010, 14:21
Proszę: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1931545#post1931545
Zapraszam resztę osób :)

Nie mogę zedytować, temat niestety z głupoty zrobiłem, troche zaspany rano - już poszedł do zamknięcia.

Co do tematu to polecam na początek taki (lub podobny) zestaw:
http://www.allegro.pl/item1059773526_zestaw_czyszczacy_pro_z_lenspen_naj lepszy_prezent.html

FlameRunner
30-05-2010, 14:24
A ja tego zestawu nie polecam. Według mnie marnowanie pieniędzy.
Jak lenspen + gruszka + płyn + ściereczka z mikrofibry + bibułki może kosztować 21zł w momencie, gdy porządna ściereczka z mikrofibry kosztuje 20zł?