PDA

Zobacz pełną wersję : Netbook na Atomie a Lightroom

robsonzbydzi
24-05-2010, 11:15
Pytanie dla posiadaczy netbooków na procesorze Atom, czy ktoś próbował może zainstalować Lightrooma na tym urządzeniu, korci mnie wymiana tradycyjnego laptopa na coś małego ale niezastąpionego w terenie czy wycieczce, sprzedawcy bardzo zachwalają ale programy graficzne są wymagające więc nie wiem czy jakakolwiek rozsądna obróbka wchodzi w grę na netbooku.
Chodzi mi głównie o podstawową obróbkę czyli kadrowanie, korektę temp. barwowej, wyostrzanie i konwersję z nef do jpg. Na urlopie byłoby jak znalazł.

pedro
24-05-2010, 11:45
Ja zainstalowałem jakiś czas temu LR (2.2) na moim Acerze D250 (Atom 1,6 GHz, 1 GB RAM). Spodziewałem się kompletnego zamulenia a tu proszę, działa bez większych problemów. Owszem, wolniej niż na desktopie, ale działa. Jednakże dziesięciocalowa matryca powoduje, iż korzystanie z Lightrooma na takim urządzeniu jest niezwykle niewygodne - o ile jeszcze w podróży backup i katalogowanie da się zrobić, o tyle nie wyobrażam sobie już jakiejkolwiek obróbki.
Lepiej chyba do takich celów dołożyć nieco kasy i kupić jakiegoś lekkiego 13-calowego laptopa z niskonapięciowym prockiem i hybrydową grafiką, np. Asusa U30JC lub Della Vostro V13.

crofan
24-05-2010, 11:46
Niestety nie ma szans na Lightrooma przy takiej konfiguracji. Nie znam aplikacji, która byłaby równie wymagająca co Lightroom

kondziu
24-05-2010, 11:48
Nawet się nie zastanawiaj, po zakupie Samsunga NC10 HSDPA dwie stacjonarki rdzewieją laptop 17'' u dziewczyny a ja wszędzie chodzę z netbookiem. Co do oprogramowania, używam NX2, PS4, Lightrooma, wszystko chodzi ok, jednak wiadomo szału nie ma na NX2. Polecam wersję z wbudowanym modemem, niesamowita mobilność i funkcjonalność.

stig
24-05-2010, 12:34
po zakupie Samsunga NC10 HSDPA[...]
używam NX2, PS4, Lightrooma, wszystko chodzi okKondziu, nie rob se jaj... :) Ile zostaje Ci miejsca na ekranie na w rozdzielczosci 1024x600 pikseli, po odliczeniu standardowych palet i paskow narzedziowych programow? Jak na 1 GB ma chociazby znosnie dzialac NX2, PS4 czy LR, skoro polowe tego juz na starcie wszama system ze swoimi uslugami? :)

Netbook dla fotografa, to co jedynie jako wiekszy data bank z wyswietlaczem. Mozna na tym zrobic wstepna selekcje, ale obrobka zdjec (jeszcze takimi narzedziami, jakie wymienil Kondziu), to jest najlepsza definicja dla slowa "nieporozumienie".

kondziu
24-05-2010, 12:52
Stig nie robię sobie jaj:-D temat jest o netbookach i w porównaniu z jednostkami stacjonarnymi to rzeczywiście inna półka jednak ja na nich pracuję, wszystko co podałem działa ok, Nx2 nawet na stacjonarnym sprzęcie muli, bo taki jest.

stig
24-05-2010, 13:23
Stig nie robię sobie jaj:-D temat jest o netbookach i w porównaniu z jednostkami stacjonarnymi to rzeczywiście inna półka jednak ja na nich pracuję, wszystko co podałem działa ok, Nx2 nawet na stacjonarnym sprzęcie muli, bo taki jest.No ale wlasnie o to chodzi. Skoro muli na wypasionych stacjonarkach, to jak musi mulic kiedy obsluguje go bidny Atom, a do dyspozycji ma jakies 400 MB pamieci? :D Toz to masochizm w najczystszym wydaniu jest. Ze watek jest o netbookach -- to jest oczywiste, ale tu chyba nie chodzi o to, zeby udowodnic, ze sie da odpalic i nawet zdjecie otworzyc, tylko rozpatrywac to w kontekscie jakiejs alternatywy. Zrobilem sobie symulacje okna PSa na ekranie 1024x600 pikseli, czyli tak jak masz na tym netbooku Samsunga, i zestawilem go z moim pulpitem (2 x 21"):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img210.imageshack.us/img210/5529/13743399.jpg)

W 1:1, w takim ukladzie, masz widok zdjecia w rozmiarze okolo 600x400 pikseli. Jak z tym niby pracowac? To juz telefony wieksze zdjecia potrafia wyswietlic. :D

kondziu
24-05-2010, 13:32
Tu jest coś na temat:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=109224

sote
24-05-2010, 13:59
Mam eeePC z 2GB ramu i nie powiem ze LR chodzi dobrze... zalezy tez od NEFow, z jakiego aparatu pochodza.
Oczywiscie awaryjnie, w podrozy mozna sie pomeczyc na tym malusim wyswietlaczu, ale 600px w pionie to zamalo, bo nawet niektore palety sie nie mieszcza;)

acidjazz
24-05-2010, 14:22
Pierwszy raz w życiu muszę się zgodzić ze Stigiem - Atom i Ligtroom nie idą w parze, rzekłbym oddziela ich Ocean Atlantycki :)

al
24-05-2010, 14:47
Chodzi mi głównie o podstawową obróbkę czyli kadrowanie, korektę temp. barwowej, wyostrzanie i konwersję z nef do jpg. Na urlopie byłoby jak znalazł.

bedzie działał ;) rzeczywiście w plenerze jak już pisali poprzednicy nic lepszego (w tej cenie) nie znajdziesz

polo
24-05-2010, 17:43
atoma z 10 calowym używam jako bank na wyjazdach i wstępnej selekcji resztę pomińmy milczeniem, oprócz walorów banku, przeglądarki i 5-6 godzinnej pracy baterii niema żadnych no jeszcze w samolocie zawsze jakiś film obejrzę ;). pracuję na laptopie (bo na stacjonarkę niechce mi się robić miejsca ) 17 cali, centrino duo 2 x 1,66+2Gb ramu grafka radeon X1600 i to w miarę daje radę.

robsonzbydzi
24-05-2010, 18:38
Dzięki za Wasze opinie, LR rzeczywiście jest powolnym programem, ale go lubię i wygodnie mi się na nim pracuje nie mówiąc o presetach. Dlatego właśnie to pytanie, nie zawsze mam mozliwość targać ze sobą 15,4 calowego laptopa bo i rozmiary i waga znacznie większe, kiedyś omijałem netbooki z daleka ale ostatnio zacząłem im się jakoś tak bliżej przyglądać, wiem że 10 cali ekranu to maleństwo, ale chodziło mi o proste kadrowanie, może zapuszczenie jakiegoś preseta, wyostrzenie i zapis do jpg, nefy mam z d90 i d200 trochę ważą ale nie mają przecież 24 mpx więć może sobie netbooczek poradzi :-)

Jeszcze jedno pytanie brać z XP czy 7, siódemka jest chyba w jakiejś okrojonej wersji

Sputnik_Wwa
24-05-2010, 19:22
Można kupić nowego EEEPC http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Test-ASUS-Eee-PC-1201N-laptop-w-ciele-netbooka,wid,12299377,wiadomosc.html?ticaid=1a393

To już ma 12 cali, ciągle jest lekkie i ma platformę ion, po dołożeniu ramu powinno dawać radę. Ja miałem zwykłego eeepc 10 cali jakiś czas i normalnie na nim pracowałem, w domu podpinałem do monitora 19 cali i dawał sobie radę ;)

silver56
24-05-2010, 19:25
Kupowałem samsunga n130, na pytanie o 7 sprzedawca się skrzywił i nie polecał. Lightroom 1.4 z rawami z d3 jakoś chodzi, szału nie ma ale na wyjazd spoko wystarczy.

st
24-05-2010, 22:26
Niestety nie ma szans na Lightrooma przy takiej konfiguracji. Nie znam aplikacji, która byłaby równie wymagająca co Lightroom

Wierz mi ze są... dużo bardziej wymagające...

Kondziu, nie rob se jaj... :) Ile zostaje Ci miejsca na ekranie na w rozdzielczosci 1024x600 pikseli, po odliczeniu standardowych palet i paskow narzedziowych programow?

Jak w PS naciśnie TAB i 2 razy klawisz "F" to na edycję ma całe 1024x600. Inne programy też posiada tryb "ekspert". NX też...

Jak na 1 GB ma chociazby znosnie dzialac NX2, PS4 czy LR, skoro polowe tego juz na starcie wszama system ze swoimi uslugami? :)

Netbook dla fotografa, to co jedynie jako wiekszy data bank z wyswietlaczem. Mozna na tym zrobic wstepna selekcje, ale obrobka zdjec (jeszcze takimi narzedziami, jakie wymienil Kondziu), to jest najlepsza definicja dla slowa "nieporozumienie".

Ale Stig, nieporozumieniem jest ciągnąć ze sobą jakiegoś towera i 2 monitory 24'" w podróż! I nieporozumieniem jest namawiać kogoś kto ma do dyspozycji 1000 zł by wydał 3000 na lepszego laptopa. Ktoś się pyta czy Atom da radę, kilka osób które mają Atoma mówią że da, a kilka które go nie mają, mówią że nie da! To jest nieporozumienie chyba...

Pozdrawiam

acidjazz
24-05-2010, 23:26
Sturnus

Mam Atoma w EeePC (2gb ram) i mówię, ze się nie da. Chyba, że ktoś jest masochistą, wtedy się nie tylko to da :)

nyo
24-05-2010, 23:57
To już chyba Mac 13” byłby lepszym rozwiązaniem :)

bialapantera
26-05-2010, 15:43
Z mocniejszych netbooków jest jeszcze Wind U230 z dwurdzeniowym AMD Neo i kartą ATI Mobility Radeon HD3200. Cena tego modelu zjechała ostatnio i teraz można go już dostać za 1500pln (http://www.allegro.pl/item1056777026_wind_u230_2gb_250gb_hd3200_hdmi_led _1_3kg_win_7.html). Dodatkowa zaleta tego netbooka to matowa matryca. Wg. mnie powinien to być standard w przypadku przenośnych komputerów, no ale błyskotki się chyba jednak lepiej sprzedają :)
Za podobne pieniądze jest też dostępny wspominany w tym poście Eee PC 1201N (http://www.allegro.pl/item1040541907_asus_1201n_330_2gb_320gb_9400m_nieb ieski_etui_mysz.html). Podobnie jak w U230 dwa rdzenie, ale Intela + grafika NVIDII. W ogolnym teście wydajności lepszy jest Wind, ale graficznie lepie radzi sobie Asus. Tu jest ranking netbooków (http://www.e-netbook.info/top-1o).

majcool
30-05-2010, 10:49
Ja używam asusa 1201N (12', atom dual 1.6, 2GB, W7)- zainstalowany PSE7 i w zasadzie mogę potwierdzić obawy przedmówców- jako data bank z selekcją zdjęć jak najbardziej ok- choć wolny dysk i cpu powodują, że na galerię 500 RAW+fine z d90 czekałem ca.10 min. Obróbka ze wzgl. na matrycę na wysoki połysk, proc, dysk to sztuka dla sztuki. Zaletą tego modelu jest HDMI- podpiąłem pod 42' i dało się obejrzeć kilka zdjęć i film skopiowany z dvd :)
Jeśli już nastawiać sie na obróbkę na 10-12' to zdecydowanie mocniejszy procek- asus ul20a czy msi u230; wymieniłbym też dysk na 7200rpm.