Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] 300/4 próby :)
No wreszcie go mam. Ponad 3 miesiące bujałem się z Sigmą 100-300, której serwis nie mógł naprawić. Zrezygnowałem z niej na rzecz Nikkora 300/4. Wczoraj do mnie przyjechał :) Pogoda nie rozpieszcza ale kiedy na chwilę wyszło słońce musiałem uwiecznić najbliższego i najwierniejszego pierzaka w moim otoczeniu :). Powiem krótko, 300-ka to jest to! Tęskno mi się zrobiło za fotografią pierza i wracam do gry :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img532.imageshack.us/i/wrbel74.jpg/)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img227.imageshack.us/i/wrbel75.jpg/)
(http://imageshack.us)
borregaard
21-05-2010, 20:21
Witam w klubie.....Super.:D
Bardzo ładne zdjęcie. Trzysetka to Af czy Af-s?
Zdjęcia bardzo fajne, z ciekawości zapytam jak szybkość AF i jego celność?
misiobudrysio
21-05-2010, 20:35
gratki za zdjecia i szkielko ja tez polowalem na 300-tke i padlo ale na Canona
... z ciekawości zapytam jak szybkość AF i jego celność?
Jest ok, choć demonem szybkości nie jest. Co do AF to trafia za każdym razem, BF/FF nie występuje. Myślę, że dobrze wybrałem, choć więcej będę mógł powiedzieć po paru miesiącach użytkowania :)
Slawek Wojtczak
21-05-2010, 20:55
Waldku, witaj w klubie użytkowników N 300/4 ;-)
Bardzo ładne kadry:)
Doktorze af w D300 + af-s 300/4 jest moim zdaniem bardzo dobry i szybki i celny, wystarczający do większości zastosowań:) Z początku nie mogłem się do szkła przyzwyczaic, ale teraz je po prostu kocham :-D
Pytam, bo chodzi mi po głowie 300 f4 jako alternatywa 300 f2.8. Lżejsza alternatywa przede wszystkim. Z D300 do ogniskowej dochodzi bonus z powodu cropa. Miałem w ręku starą wersję AFd, ale zastanawiam się jak nowa wersja radzi sobie na ciągłym fokusie, przy śledzeniu obiektu. Sorki za offtop. Szkło, jak widać we wprawnych rękach, daje doskonałe rezultaty. Ładnie rysuje i przyjemnie rozmywa tło.
PS. kolega sprytnie wybrnął z ortograficznej pułapki -> nazwa pliku ... /wrbel75.jpg/
...
PS. kolega sprytnie wybrnął z ortograficznej pułapki -> nazwa pliku ... /wrbel75.jpg/
Oooo co to, to nie :) Jako, że nawykłem do używania polskich liter (te z kreskami i ogonkami) to używam ich również w nazwach plików. Niestety imageshack ich nie przyjmuje ;)
Kordian d70
21-05-2010, 21:26
fajne szkiełko, ale ta cena ... ;-)
Nikonozaur
21-05-2010, 21:50
Gratuluję szkiełka i podziwiam efekt Waldku. :D
WALDKU BARDZO ŁADNIE I WITAJ W KLUBIE 300/4 :smile:
ano witam mając nadzieję, iż nie zawiodę członków klubu 300/4 :)
Slawek Wojtczak
21-05-2010, 22:33
Ty już pokazałeś klasę focąc 70-300:) Prędzej ja bym mógł zhańbić szanowne grono użytkowników tego szkła;)
luzaczek82
21-05-2010, 22:52
Próba zaliczona gites:-) ciekawe kiedy Ja zaliczę próbę szkiełka(ciągle pada...)
jurek1906
21-05-2010, 22:55
Fajna młodzież,gartuluję zakupu :)
... ciekawe kiedy Ja zaliczę próbę szkiełka(ciągle pada...)
Kiedy tylko wyjrzy słońce :)
Już widać, że się nie da nas zawieść. Gratuluję udanego zakupu i czekam na zdjęcia :grin:.
Super zdjęcia, super, jakość i tło, świetne oczko… no to będzie, co oglądać:-).
Oczko to umiesz dopracować, tylko podziwiać:-).
Szkło super, a model jeszcze lepszy.
jajacek44
22-05-2010, 12:19
Wreszcie :-D
racja, to jest to! :) ...oj teraz beda foty!! :) pozdro
Robert1602
23-05-2010, 15:00
Będzie się działo w tym dziale :)
Bardzo udany powrót.
Pozdrawiam
Michał Figura
23-05-2010, 15:38
niezależnie od szkła twoje pierza zawsze wzbudzały mój zachwyt.
w tym przypadku nowe szkło spisało się na medal. szczerze mówiąc to sam testuję 300'setkę zakupioną na rzecz wysłużonej już sigmy 400/5.6, Na razie mogę tylko powiedzieć że jakościowa przepaść :)
Pozdrawiam
żółto-czarny
23-05-2010, 16:53
Z przyjemnością popatrzę na kolejne "próby", także te wykonane przy f/4 :smile:
Po dwóch dniach testowania powiem krótko: obiektyw jak dla mnie miażdży jakością :) Podziwiam szczegóły, ostrość, kontrast, bokeh na dużych powiększeniach. Jeśli taką jakość uzyskuje się z 300/4 to jaką uzyskałbym z 300/2.8 VRII? Czułem i czytałem, że N 300/4 to dobre szkło i z wielką radością to potwierdzam :)
Super zdjęcia,udany test nowego szkiełka.;)
No, pięknie Ci te próby wyszły. :)
żółto-czarny
24-05-2010, 19:39
Podziwiam szczegóły, ostrość, kontrast, bokeh na dużych powiększeniach.
TC-14E II brany pod uwagę w przyszłości?
ładniutki obrazek daje trzysetka , kusi czasami : )
TC-14E II brany pod uwagę w przyszłości?
tak, jak najbardziej ale trzeba troszkę kasy dozbierać :)
marianzzz1
24-05-2010, 20:14
Jakość rewelacyjna zdjęć!Tak widzę że szkło super.
Wróbelek jest przepiękny - nie mogę się napatrzeć. Gratuluje super szkiełka. Obróbka fantastyczna - może podzielisz się kiedyś z nami swoimi tajnymi sekretami obróbki pierza?:)
Obojętnie jakim szkłem focisz, zdjęcia wychodzą rewelacyjne.
pisałem Ci na pw po pierwszych fotach z sigmy - idż w Nikona i już widać efekty, w Twoich dłoniach zaowocuje on swietnymi zdjęciami, juz te próby mówia wiele
pozdrawiam :)
pisałem Ci na pw po pierwszych fotach z sigmy - idż w Nikona i już widać efekty...
tak, wiem. Chciałem pójść na łatwiznę z kadrowaniem i wybrałem zooma. Ale jak to mówią: "szczęście rodzi się w bólach", a tak rodziła się owa stałka :) Szkoda tylko, że początek wiosny minął bezpowrotnie :(
Jak to są próby, to ja się boję myśleć co będzie jak się rozkręcisz :mrgreen:
Pięknie to wyszło i miałeś super światełko :)
Witam po dłuuugim czasie.... A ja ma pytanie.
Mała GO zaowocowała nieostrością z lewej strony kadru. Wróbelek lewą nóżkę ma nieostrą a prawą ostrą. Patyk z pawej strony ostry a z lewej nieostry. Tak miało być?
pewnie tak, gdyż patyk nie jest równoległy do poziomu matrycy. :)
a jednak nurtowało mnie to i sprawdziłem dokładniej. Otóż okazało się, że na f4 rozkład GO jest prawidłowy, a na f5.6 obiektyw wykazywał FF. Korekta w body załatwiła sprawę. Dzięki za zwrócenie uwagi ;)
Sylvester
27-05-2010, 08:28
przepraszam za OF co było nie tak z ta sigmą ze zminiłeś na nikona ? pisałeś coś o serwisie .... ?
długa historia ale napiszę w dużym skrócie: * Zakup nowego obiektywu Sigma 100-300/4 z dystrybucji niemieckiej. * Krótki test i wniosek: mydło na f4 * Zwrot do sklepu ale nie dają nowego tylko wysyłają do serwisu. * Obiektyw po 3 tygodniach wraca z serwisu po komputerowym justowaniu optyki - test: ostry na f4 ale problem z AF, który często nie trafia w punkt. * Ponowny zwrot do sklepu z prośbą o zwrot kasy * Zamiast kasy proponują zamianę na nową sigmę lecz odmawiam, zrażony całą sytuacją. Chcę już Nikkora 300/4, na którego proponują bardzo dobrą cenę. Zgadzam się. * Mija kolejny miesiąc i wreszcie mam info, że mogę odebrać Nikkora ale... w dużo wyższej cenie, niż ustaliliśmy. Kategorycznie odmawiam, żądając zwrotu kasy. Po wielkiej kłotni otrzymuję fakturę korektę i kasę, którą lokuję w Nikkora u porządnego sprzedawcy. Czekam zaledwie tydzień i mam! Ot wszystko, choć trwało to od 4 lutego do połowy maja! Po tym wszystkim zraziłem się do Sigmy, choc pewnie to dobre szkło :)
Czy znacie jakieś ploty o 300/4 ... VR ? Czy Waszym zdaniem jest to w ogóle możliwe? Ogniskowa wersji "odświeżanych" przez Nikona starych stałek powoli rośnie, więc może kiedyś...
Czy znacie jakieś ploty o 300/4 ... VR ? Czy Waszym zdaniem jest to w ogóle możliwe? Ogniskowa wersji "odświeżanych" przez Nikona starych stałek powoli rośnie, więc może kiedyś...
No przecież jest już w sprzedaży. Dołożyli VR i stałe światło f2,8. Dodatkowo w gratisie ponad 1kg wagi więcej.
;) :grin:
niezapomnij, że dołożyli też 4x więcej PLN-ów
Nie ma co...najlepszy wątek do dywagacji na temat obiektywu
...
Waldku , super fotki.Również witam w klubie N 300/4 (AF-S).
Używam tego szkiełka od Czerwca 2011 i jest naprawdę super. D300s + Kenko Teleplus 300 DG x 1,4 i spokojnie daje radę--ostro i w wystarczająco szybko.
Życzę pięknego światełka i czekam na Twoje kolejne foty.Zawsze z wielka przyjemnością je oglądam.
Pozdrawiam
Tomku, to stary wątek odgrzebany przez jednego z użytkowników :) Używam ten obiektyw od maja 2010. Skoro Ty nabyleś go w 2011 to ja Ciebie witam w klubie 300/4 :) :)
Tomku, to stary wątek odgrzebany przez jednego z użytkowników :) Używam ten obiektyw od maja 2010. Skoro Ty nabyleś go w 2011 to ja Ciebie witam w klubie 300/4 :) :)
Jakby nie było też posiadam i również witam serdecznie :smile:
Waldku , to Ty jesteś jednak starszy klubowicz niż ja.
Dzięki za powitanie
judith_manson
27-02-2012, 22:48
o fajnie, ja lubie twoje zdjecia pierza
Slawek Wojtczak
29-02-2012, 17:18
Może założymy klub posiadaczy nikkora 300/4? :mrgreen:
Może założymy klub posiadaczy nikkora 300/4? :mrgreen:
Wchodze w to;)
pozdro
http://nikonrumors.com/2012/08/04/the-latest-nikon-lens-patents.aspx/ :)
I pomyśleć, że dało się kiedyś fotografować bez D3200 ;)
kaliszfornijczyk
11-05-2014, 23:13
Tak czytam te stare posty i myślę napisać czy nie napisać, napisać czy nie napisać ....aaa napiszę bo jak nie tu to gdzie:
Od 2 tyg. tez jestem szczęśliwym posiadaczem Nikkor AF-S 300 mm f/4D IF-ED :D:D:D
Witaj w klubie trzysetek
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
... no to teraz będzie się działo :) - powodzenie i wielu udanych zdjęć z tego obiektywu :)
Nie wiem dlaczego ale od samego początku zdjęcia mi się nie wyświetlają? :(
U mnie to samo. A szkoda.
kaliszfornijczyk
14-05-2014, 22:46
U mnie to samo. A szkoda.
Mówisz o zdjęciach z pierwszego postu ? Były umieszczone cztery lata temu.. :) możliwe że zostały usunięte z serwera albo zmieniły lokalizację i link już jest niepoprawny.