Zobacz pełną wersję : wyzwalanie lamp
dinosegre
21-05-2010, 13:34
Witam!
Mam dwa pytanka;)
Posiadam sabinkę 900.Chciałbym mieć ją na statywie z parasolką.I tu mam pierwsze pytanie.Czym najlepiej ją wyzwalać(pixel,a może coś tańszego?)
Do tego zamierzam dokupić quantumkę dual power,która razem z sabiną i blendą mają mi służyć w plenerze.
I tu drugie pytanie.Czy w warunkach światła dziennego nie będę miał problemu z wyzwalaniem jej przez wbudowaną fotocelę?
Czy może warto od razu pomyśleć o innym "poważniejszym" systemie sterowania,zważywszy na fakt,że planuję powoli stworzenie mini studia i zakup jeszcze kilku studyjnych lampek?
Art Erie
21-05-2010, 13:57
Może nieco obszernie, ale informacji nigdy dość :) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69088
dawidst22
23-05-2010, 16:47
Jeśli chodzi o tanie wyzwalacze, to Phottix PT04 radzi sobie w terenie naprawdę fajnie. Nie sprawil mi problemu ani razu. Nie wiem tylko na jakim poziomie zaawansowania jest kolega :) Czy nie gardzi chinszczyzną....
dinosegre
24-05-2010, 17:32
Jeżeli działa to nie gardzę;)
Spędziłem dwie noce na lekturze wątku od Art Erie(dzięki) i chyba faktycznie zdecyduję się na phottixa.Myślę,jeszcze tylko o wersji strato.
Dzięki za rady.
Jako,że zamierzam pracować sporo w plenerze,muszę jeszcze przemyśleć do kompletu zakup filtrów szarych.
Może ktoś wie z doświadczenia jakie wartości będą najlepsze?
dinosegre
24-05-2010, 22:03
Spędziłem jeszcze kilka godzin na lekturze forum i allegro;)
Doczytałem się,że w warunkach plenerowych mogę mieć problemy z wyzwoleniem lampy fotocelą.
I tu zaczyna się problem.
Można kupić nadajnik+kilka odbiorników do sabinek(np.phottix)
Można kupić podobny zestaw do studyjnych.
Ale nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania dla zestawu sabina(lub docelowo dwie)+studyjna(lub docelowo dwie)
wyzwalane z jednego nadajnika.
Boję się,że wyzwalanie radiem sabin będzie ok,ale wyzwolenie sabinowym błyskiem fotoceli w studyjnych może się już w plenerze nie udać.
Da się to jakoś zintegrować?W jednym zestawie odbiorniki z jackami i stopką?
Czy może po prostu nie powinienem bać się pracy fotocel w warunkach silnego światła dziennego w plenerze?
Art Erie
24-05-2010, 22:26
Spędziłem jeszcze kilka godzin na lekturze forum i allegro;)
Doczytałem się,że w warunkach plenerowych mogę mieć problemy z wyzwoleniem lampy fotocelą.
I tu zaczyna się problem.
Można kupić nadajnik+kilka odbiorników do sabinek(np.phottix)
Można kupić podobny zestaw do studyjnych.
Ale nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania dla zestawu sabina(lub docelowo dwie)+studyjna(lub docelowo dwie)
wyzwalane z jednego nadajnika.
Boję się,że wyzwalanie radiem sabin będzie ok,ale wyzwolenie sabinowym błyskiem fotoceli w studyjnych może się już w plenerze nie udać.
Da się to jakoś zintegrować?W jednym zestawie odbiorniki z jackami i stopką?
Czy może po prostu nie powinienem bać się pracy fotocel w warunkach silnego światła dziennego w plenerze?
Z fotocelą będziesz miał problemy nie tylko w ostrym świetle słonecznym, ale także gdy umieścisz lampę w softboxie, lub gdy czujniki z innego powodu nie będa widziały błysku ( użyteczny kąt to około 30 stopni ).
Co do Phottixa, to w przypadku Phottix Tetra PT-04 II ( w innych jest zapewne podobnie), lampę możesz wyzwalać za pomocą stopki, lub przewodem z jednej strony PC i jack ( mini lub zwykły ) po stronie lampy.
Jednak należy zadbać o to by nadajnik i odbiorniki pochodziły z tego samego modelu ( Photix "jedynka" nie współpracuje z "dwójką").