Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: wyzwalanie lamp

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie wyzwalanie lamp

Witam!
    Mam dwa pytanka
    Posiadam sabinkę 900.Chciałbym mieć ją na statywie z parasolką.I tu mam pierwsze pytanie.Czym najlepiej ją wyzwalać(pixel,a może coś tańszego?)
    Do tego zamierzam dokupić quantumkę dual power,która razem z sabiną i blendą mają mi służyć w plenerze.
    I tu drugie pytanie.Czy w warunkach światła dziennego nie będę miał problemu z wyzwalaniem jej przez wbudowaną fotocelę?
    Czy może warto od razu pomyśleć o innym "poważniejszym" systemie sterowania,zważywszy na fakt,że planuję powoli stworzenie mini studia i zakup jeszcze kilku studyjnych lampek?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Może nieco obszernie, ale informacji nigdy dość http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69088

Domyślnie

Jeśli chodzi o tanie wyzwalacze, to Phottix PT04 radzi sobie w terenie naprawdę fajnie. Nie sprawil mi problemu ani razu. Nie wiem tylko na jakim poziomie zaawansowania jest kolega Czy nie gardzi chinszczyzną....

Domyślnie

Jeżeli działa to nie gardzę
    Spędziłem dwie noce na lekturze wątku od Art Erie(dzięki) i chyba faktycznie zdecyduję się na phottixa.Myślę,jeszcze tylko o wersji strato.
    Dzięki za rady.
    Jako,że zamierzam pracować sporo w plenerze,muszę jeszcze przemyśleć do kompletu zakup filtrów szarych.
    Może ktoś wie z doświadczenia jakie wartości będą najlepsze?

Domyślnie

Spędziłem jeszcze kilka godzin na lekturze forum i allegro

Doczytałem się,że w warunkach plenerowych mogę mieć problemy z wyzwoleniem lampy fotocelą.
    I tu zaczyna się problem.
    Można kupić nadajnik+kilka odbiorników do sabinek(np.phottix)
    Można kupić podobny zestaw do studyjnych.
    Ale nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania dla zestawu sabina(lub docelowo dwie)+studyjna(lub docelowo dwie)
    wyzwalane z jednego nadajnika.
    Boję się,że wyzwalanie radiem sabin będzie ok,ale wyzwolenie sabinowym błyskiem fotoceli w studyjnych może się już w plenerze nie udać.
    Da się to jakoś zintegrować?W jednym zestawie odbiorniki z jackami i stopką?
    Czy może po prostu nie powinienem bać się pracy fotocel w warunkach silnego światła dziennego w plenerze?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinosegre Zobacz posta
    Spędziłem jeszcze kilka godzin na lekturze forum i allegro

Doczytałem się,że w warunkach plenerowych mogę mieć problemy z wyzwoleniem lampy fotocelą.
    I tu zaczyna się problem.
    Można kupić nadajnik+kilka odbiorników do sabinek(np.phottix)
    Można kupić podobny zestaw do studyjnych.
    Ale nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania dla zestawu sabina(lub docelowo dwie)+studyjna(lub docelowo dwie)
    wyzwalane z jednego nadajnika.
    Boję się,że wyzwalanie radiem sabin będzie ok,ale wyzwolenie sabinowym błyskiem fotoceli w studyjnych może się już w plenerze nie udać.
    Da się to jakoś zintegrować?W jednym zestawie odbiorniki z jackami i stopką?
    Czy może po prostu nie powinienem bać się pracy fotocel w warunkach silnego światła dziennego w plenerze?
    Z fotocelą będziesz miał problemy nie tylko w ostrym świetle słonecznym, ale także gdy umieścisz lampę w softboxie, lub gdy czujniki z innego powodu nie będa widziały błysku ( użyteczny kąt to około 30 stopni ).
    Co do Phottixa, to w przypadku Phottix Tetra PT-04 II ( w innych jest zapewne podobnie), lampę możesz wyzwalać za pomocą stopki, lub przewodem z jednej strony PC i jack ( mini lub zwykły ) po stronie lampy.
    Jednak należy zadbać o to by nadajnik i odbiorniki pochodziły z tego samego modelu ( Photix "jedynka" nie współpracuje z "dwójką").
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 24-05-2010 o 22:29

Uprawnienia umieszczania postów