PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 a Sigma 15-30

jerzyprazmo
20-05-2010, 21:30
Witam.
Kupiłem używany obiektyw Sigma 15-30/f3,5-4,5 DG do Nikona D90. Obiektyw bardzo ładnie utrzymany i wydaje się, że wszystko działa jak należy. Niestety obiektyw źle współpracuje z puszką. Zdjęcia są blade, niedoświetlone. Czy ktoś, kto posiada taki zestaw potrafi coś doradzić. Z góry dziękuje za pomoc.

marciing
20-05-2010, 21:49
nikt Nostradamusem tu nie jest. Wklej jakieś zdjęcie razem z exifem może coś się uda zaradzić.

jerzyprazmo
21-05-2010, 07:56
Dziękuje marciing za za chęć pomocy. Nie udaje mi się wklejenie fotki. Exify kita i Sigmy są identyczne, porównując je na zdjęciach próbnych wykonanych w tym samym czasie i przy identycznym oświetleniu. Natomiast różnica w naświetleniu zdjęcia jest duża. Obrazki z kita są ładne i poprawni naświetlone, natomiast z Sigmy są jasne, niedoświetlone. Ktoś mi poradził żeby zrobić korekcję ekspozycji na +0,7, że obiektywy Sigma w większości takie korekcji wymagają. Czy to pomorze zaraz idę sprawdzić.

Photoartbox
21-05-2010, 08:31
Obrazki z kita są ładne i poprawni naświetlone, natomiast z Sigmy są jasne, niedoświetlone. Ktoś mi poradził żeby zrobić korekcję ekspozycji na +0,7, że obiektywy Sigma w większości takie korekcji wymagają. Czy to pomorze zaraz idę sprawdzić.

Czegos tu nie rozumiem, jesli zdjecia sa za jasne, to sa przeswietlone a nie niedoswietlone. Jak juz to ustalilismy, to raczej proponuje krecic kolkiem w druga strone, tzn. ekspozycja na "-".

jerzyprazmo
21-05-2010, 08:59
Zgadza się. Ekspozycja na minus daje pewną poprawę. Za chwilę będę nad tym pracował. Dziękuje!

marciing
21-05-2010, 09:01
Dziękuje marciing za za chęć pomocy. Nie udaje mi się wklejenie fotki.

Tutaj znajdziesz instrukcję wklejania zdjęć na forum:

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1743837&postcount=2

oczywiście w Twoim przypadku nie musisz wyostrzać po zmniejszeniu bo nie będziemy ich oceniać pod względem artystycznym ;)

onia
21-05-2010, 09:14
daj zdjęcie jak już ktoś napisał.
=Marcin=

jerzyprazmo
21-05-2010, 20:38
Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc. Okazuje się, że korektę ekspozycji trzeba wprowadzać ciągle, w zależności od oświetlenia. Inna wartość dla oświetlenia z tyłu, inna dla oświetlenia bocznego itd. Staram się to jakoś opanować, aby ta regulacja była skuteczna.

MYSZ
21-05-2010, 21:49
Może używasz pomiaru światła "matrycowy", zmień na centralny, powinno pomóc :)

JacekCz
22-05-2010, 08:17
Może używasz pomiaru światła "matrycowy", zmień na centralny, powinno pomóc :)
Moja Sigma 70-200/2.8 tez jakoś dziwnie się układa z matrycowym (rozbieżność z innymi szkłami które mam, w tym Sigma też). Centralny jest OK.