PDA

Zobacz pełną wersję : D3 i migawka

tzk
19-05-2010, 11:26
hej,

Mam pytanko i może ktoś zna odpowiedź. Nikon gwarantuje poprawne działanie migawki w d3 na 150tys cykli.
Co jest gdy migawka padnie wcześniej - pech czy naprawiane jest na koszt producenta mimo, że gwarancja 12mczna minęła ?

artko
19-05-2010, 11:47
A gdzie jest napisane, że Nikon gwarantuje ?? Ja wiem tylko , że nikon testuje wytrzymałość migawki w D3 na 300 tysięcy przebiegu . Ale chyba nie gwarantuje - takie rzeczy to tylko w Canonie :) .

tzk
19-05-2010, 11:57
A gdzie jest napisane, że Nikon gwarantuje ?? Ja wiem tylko , że nikon testuje wytrzymałość migawki w D3 na 300 tysięcy przebiegu . Ale chyba nie gwarantuje - takie rzeczy to tylko w Canonie :) .

za Nikon.pl "Bardzo dokładna, trwała migawka wykonana z kompozytu z włókien kewlarowych i węglowych: standardowa wytrzymałość to 300 tys. cykli" - http://nikon.pl/pl_PL/products/product_details.page?ParamValue=Digital%20Cameras&Subnav1Param=SLR&Subnav2Param=Professional&Subnav3Param=0&RunQuery=l3&ID=1435

artko
19-05-2010, 12:35
Ok. zgadza się wszystko, ale Nikon nie daje gwarancji na przebieg migawki - dlaczego nie wiem, po prostu nie daje . Informuje tylko o jej szacowanej wytrzymałości - zresztą wiadomo jak to jest jedna padnie po 15 tysiącach a inna wytrzyma dwa razy tyle co gwarantowany przebieg( nawet kiedyś widziałem jakieś rosyjskie forum na którym wpisywali się użytkownicy ile tysięcy wytrzymała migawka - jak sobie przypomnę gdzie to było - podlinkuje ) .

stachmuszel
19-05-2010, 13:31
Ok. zgadza się wszystko, ale Nikon nie daje gwarancji na przebieg migawki - dlaczego nie wiem, po prostu nie daje . Informuje tylko o jej szacowanej wytrzymałości - zresztą wiadomo jak to jest jedna padnie po 15 tysiącach a inna wytrzyma dwa razy tyle co gwarantowany przebieg( nawet kiedyś widziałem jakieś rosyjskie forum na którym wpisywali się użytkownicy ile tysięcy wytrzymała migawka - jak sobie przypomnę gdzie to było - podlinkuje ) .

Nie słychałem, aby któryś z producentów dawał takową.
Pozdr

pacyf
19-05-2010, 15:18
za Nikon.pl "Bardzo dokładna, trwała migawka wykonana z kompozytu z włókien kewlarowych i węglowych: standardowa wytrzymałość to 300 tys. cykli" - http://nikon.pl/pl_PL/products/product_details.page?ParamValue=Digital%20Cameras&Subnav1Param=SLR&Subnav2Param=Professional&Subnav3Param=0&RunQuery=l3&ID=1435

Jest to informacja handlowa na temat oferowanego produktu więc w przypadku padu migawki należy stosować procedurę "niezgodności produktu z opisem". Jak wiemy dotyczy to tylko klientów indywidualnych.
Gwarancji na przebieg migawki Nikon nie udziela.

Łukasz

tzk
19-05-2010, 15:33
Jest to informacja handlowa na temat oferowanego produktu więc w przypadku padu migawki należy stosować procedurę "niezgodności produktu z opisem".

Nie do końca. Zwróć uwagę na: "standardowa wytrzymałość" co nie znaczy ze zawsze. Zresztą "niezgodność produktu" to nie gwarancja ale to dyskusja na inny wątek.

conik
19-05-2010, 15:46
Nie słychałem, aby któryś z producentów dawał takową.
Pozdr

owszem daje....np canon
wymienialem w 1ds po gwarancji aparatu a przy niskim przebiegu
gratis milo szybko i przyjemnie w ramach gwarantowanych przez producenta 300.000

artko
19-05-2010, 17:24
A no właśnie kolega conik potwierdza jako właściciel, że Canon daje - zresztą z tego co wiem to i w "piątkach", nie tylko w "jedynkach" wymieniają, jednak firma dbająca o wizerunek w oczach klienta potrafi się postarać - niestety nie każda .

stachmuszel
19-05-2010, 19:34
To ciekawe, bo zadalem sobie trudu i zadzwonilem na Zytnia. Pan z serwisu nie potwierdzil tych "wiesci".

conik
19-05-2010, 21:22
nie polemizuje z toba po prostu przytocze fakty
aparat kupiony w styczniu po gwarancji (nowart moze potwierdzic)
migawka w dniu wymiany z przebiegiem 6700klatek
wymieniona za free na nowa w ramach limitu 300.000
tyle w temacie gwarancji na migawke i niesprawdzonych wiesci

dodam jeszcze ze wszystko zrobione w ciagu ok 5h jednego dnia
rano zawiozlem i po poludniu odebralem
po wczesniejszym umowieniu sie telefonem i sprawdzeniu czy maja nowa migawke na stanie
(roznica w datach na dokumencie wynika z mojej wczesniejszej wizyty w serwisie
w czasie ktorej aparat zostal "wirtualnie" wpisany na serwis z umowiona naprawa w pozniejszym terminie)

przy mnie oddawane byly jeszcze dwa aparaty 5d i 30d rowniez po gwarancji z uszkodzona migawka
i oba zostaly przyjete do serwisy na wymiane w ramach limitu przewidzianego dla danych modeli

Na dzien dzisiejszy na nowej migawce mam 5400 klatek i wszystko slicznie pomyka

http://www.digifoto.pl/papier.jpg

velaskez
19-05-2010, 21:38
Kurde...i jak tu nie zmienić paska na czerwony...

mancini
19-05-2010, 21:42
Kumplowi canonierowi rowniez wymienili migawke za free ( puszka po gwarancji 1dmkII ) szkoda ze nikon tak nie potrafi zadbac o klienta. Moze nie we wszytskich puszkach ale w segmencie Dx i Dxxx powinno tak byc :)

conik
19-05-2010, 21:45
dodam jeszcze ze za gumki w 1dsIII nie musialem placic;)

velaskez
19-05-2010, 22:19
conik, nie kuś ;)

tomisiek
19-05-2010, 22:21
a ja za gumki wolę sam płacić Koniu :)

żarty oczywiście. Ale takie zachowanie producenta daje poczucie "swobody". Tylko af :(

inaczej już bym znów śmigał z kwanonem :)
pozdrawiam
tomisiek

conik
19-05-2010, 22:31
wiesz im dluzej pracuje ze smarkiem tym mniej tesknie do d700
AF jest naprawde cacucho...powiem wiecej nawet w ciemnej dupie zlapie ostrosc;)
jesli bedziesz w bialymstoku zapraszam do pomacania

temat gumek pozwole sobie zakonczyc bo to chyba nieodpowiednie forum;)...znaczy sie zart zrozumialem;)

nowart
19-05-2010, 23:02
To ciekawe, bo zadalem sobie trudu i zadzwonilem na Zytnia. Pan z serwisu nie potwierdzil tych "wiesci".

Zazdrość, zazdrość, w Nikonie tego nie masz :p Wiesz Mickiewicz Adam prawdę li prawi :D
Potwierdzić tylko mogę - migaweczka wymieniona w przerwie na kawę w serwisie Canona.

Dla ścisłości - Canon wymienia migawkę w każdym korpusie serii 1d bez względu na wiek jeśli nie osągnęła 300.000 cykli.

conik
19-05-2010, 23:07
gwoli scislosci
1dIII i 1dsIII 300.000
1dII i 1dsII 200.000
(nie wiem jak w IV)
5D 5DII 100.000

byTOMall
19-05-2010, 23:11
Czyli stara piątka się łapie?

conik
19-05-2010, 23:16
Jak wspomnialem gosc oddawal przy mnie 5d po gwarancji na wymiane migawki i problemu nie robili
Nie wiem natomiast ile kosztuje wymiana migawki w 5d po tych 100tys ale nowa migawka do 1dsIII to koszt ok 1200zl z wymiana wiec tragicznie nie jest bo pewnie mniej

nowart
19-05-2010, 23:40
Oj przyznam, że nie wiedziałem, iż piątki łapią się na ten program wymiany migawki po gwarancji... 5d II ma bodajże już 150.000 cykli.

Klatka
19-05-2010, 23:54
Jednak na Żytniej można :)
Co prawda rozmawiamy tu o "mercedesach" Canona ale powiem że kumplowi (przed świętami wielkanocnymi) padła matryca w Canonie A95. Pamiętacie tem kompakcik? Lekko leciwy ;) Zadzwoniłem a Pan poinformował mnie o tym że jednak musi zobaczyć... - nie sugerował ale poprosił o podesłanie - "zobaczymy, wycenimy". Po UWAGA 4 dniach od wysyłki kurier puka do drzwi!!! Paczka z Żytniej!?! Kwituję odbieram - wymiana matrycy za free!!! Można???
No do tematu migawki z 1 ma się nijak... ale też mogli jakąś kaskę szrpnąć bo to już ze 4 latka po gwarancji :) a tu tak normalnie do tego podeszli... To nie pierwsza taka niespodzianka z serwisem na Żytniej. Jak pracowałem z sklepie foto to z Canonem i Olympusem nigdy nie było problemu z serwisem a rzekłbym nawet bardzo miło podchodzili do niektórych spraw...

ThomasVoland
20-05-2010, 00:34
Jednak na Żytniej można :)
Co prawda rozmawiamy tu o "mercedesach" Canona ale powiem że kumplowi (przed świętami wielkanocnymi) padła matryca w Canonie A95. Pamiętacie tem kompakcik? Lekko leciwy ;) Zadzwoniłem a Pan poinformował mnie o tym że jednak musi zobaczyć... - nie sugerował ale poprosił o podesłanie - "zobaczymy, wycenimy". Po UWAGA 4 dniach od wysyłki kurier puka do drzwi!!! Paczka z Żytniej!?! Kwituję odbieram - wymiana matrycy za free!!! Można???
No do tematu migawki z 1 ma się nijak... ale też mogli jakąś kaskę szrpnąć bo to już ze 4 latka po gwarancji :) a tu tak normalnie do tego podeszli...

To jest zupełnie inna sprawa, bo naprawili wadę fabryczną, a kiedy coś zostaje oficjalnie uznane jako wada fabryczna, to muszą naprawić. Nieważne jest wtedy, że gwarancja dawno minęła.

krzysiekn
20-05-2010, 07:26
oczywiście,że muszą.tylko ,że na "podstępu" 4 dni to odbierają telefon.dzwoniłem kilka dni temu.

stachmuszel
20-05-2010, 08:40
Zazdrość, zazdrość, w Nikonie tego nie masz :p Wiesz Mickiewicz Adam prawdę li prawi :D
Potwierdzić tylko mogę - migaweczka wymieniona w przerwie na kawę w serwisie Canona.

Dla ścisłości - Canon wymienia migawkę w każdym korpusie serii 1d bez względu na wiek jeśli nie osągnęła 300.000 cykli.

:-)
Wiesz, zazdrościć to można komuś zdrowia a nie serwisu Canona. Ale nie ukrywam, że miło, jak producent tak traktuje swoich klientów. Tylko dlaczego Pan w serisie wprowadził mnie w błąd?
Pozdrawiam!

AMI
20-05-2010, 10:41
Przepraszam, a czy komuś padła migawka w D3 do 100tyś? Jeśli tak czy zapłacił 2000 PLN za wymiane czy nie? Tak z ciekawości, bo jak widać w canonie sie zdarzyło przy kilku tysiącach.

Pozdrawiam,
AMI

stachmuszel
20-05-2010, 12:45
Przepraszam, a czy komuś padła migawka w D3 do 100tyś? Jeśli tak czy zapłacił 2000 PLN za wymiane czy nie? Tak z ciekawości, bo jak widać w canonie sie zdażyło przy kilku tysiącach.

Pozdrawiam,
AMI

Właśnie o to samo chciałem zapytać. Kolega conik pisze powyżej, że przy nim oddawał ktoś C5d i C30d na wymianę migawki. Moim znajomym w modelach CXX/XXXd też popadały migawki jakoś dziwnie szybko. No ale ja się nie odzywam, bo podnosi to ciśnienie niektórym na tym forum:-)
Pozdrawiam!

conik
20-05-2010, 13:17
no to mamy 3 canony z wymieniona migawka
jak to sie ma do calosci produkcji?
niedawno ktos na gieldzie sprzedawal d3 z wymieniona migawka
czy to o czyms swiadczy?
imo absolutnie o niczym

siedemczwartych
20-05-2010, 16:52
no to mamy 3 canony z wymieniona migawka
jak to sie ma do calosci produkcji?
niedawno ktos na gieldzie sprzedawal d3 z wymieniona migawka
czy to o czyms swiadczy?
imo absolutnie o niczym

owszem świadczy... o tym, że w tym danym egzemplarzu padła migawka.
Może była wada, może aparat upadł, może..., może...

conik
20-05-2010, 17:56
zbyt skomplikowany sprzet
za duzo tu zmiennych zeby gdybac

MariuszF
23-05-2010, 16:33
Wiekszosc moich znajomych pracujacych zawodowo na Canonach - 20D, 30D, 40D, 5D, 1DII itp. wymienila juz migawki, czasami lacznie ze spustem. Pad migawki/spustu nastepowal w okolicach gwarantowanego przez producenta przebiegu. Wymiana z tego co pamietam w kazdym przypadku byla gratis. Nie mam zbyt wielu znajomych pracujacych na Nikonach. Pamietam tylko, ze byly problemy z migawka w modelach D70. W moim D700 sugerowano w serwisie, gdy aparat znalazl sie tam z powodu odpadajacych gum, ze tez trzeba cos wymienic (odplatnie), bo migawka nie spelnia norm. Nie zgodzilem sie na wymiane - aparat smiga do dzisiaj majac juz ponad 140000 zdjec na liczniku.

Władca Pixeli
24-05-2010, 06:12
Boska plastyka, boskie kolory i boska jakość. :mrgreen:

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=32568460
http://www.flickr.com/groups/eos30d/discuss/72157600619735796/
http://www.dgrin.com/showthread.php?t=100986
http://www.photography-basics.net/learning/canon-shutter-button-problem.html

conik
24-05-2010, 17:47
no i?
w kazdej chwili moge wygrzebac setki watkow dotyczacych migawki w nikonach
widze ze zamienia sie watek w wojenke systemowa

stachmuszel
24-05-2010, 17:53
no i?
w kazdej chwili moge wygrzebac setki watkow dotyczacych migawki w nikonach
widze ze zamienia sie watek w wojenke systemowa

Nie chodzi o wojny systemowe. Koledzy chcieli Ci tylko pokazać, że nie należy gloryfikować któregoś z systemów. Każdy jest dobry, bo jest ... inny:-)
Pozdr.

mancini
24-05-2010, 18:25
Ja np chcialbym miec taka pewnosc ze jak mi migawka zdechnie to odsylam puche i mi migawke za free wymieniaja. I tlucze kolejne 300K zdjec :D wiedzac ze przez ten czas nie bede musial wylozyc 1K na nowa migawke :)

A czy to nikon czy canon to mi to rybka, ma robic zdjecia :)

conik
24-05-2010, 18:28
mancini wlasnie chcialem napisac....generalnie czy canon czy nikon....bez znaczenia....pracowalem na N teraz na C ni ewykluczam w przyszlosci jakichs innych ruchow wiec akurat kto jak kto ale ja na pewno zadnego gloryfikowac ni emam zamiaru

festung breslau
08-06-2010, 21:23
Wracając jeszcze do meritum wątku, mogę powiedzieć, że mi migawka w d3 padła po 110 tyś :(
Na całe szczęście nie cały MIESIĄC przed końcem gwarancji. Wymienili za free, ale pytałem czy jak by to było po gwarancji czy wymieniają w takiej puszce migawkę za free jeżeli pucha nawet 150 tyś klapnięć nie ma, odpowiedzieli, że nie ma na migawkę osobnej gwarancji i trzeba by było zapłacić :(
Swoją drogą trochę żenada, że w takim body tak szybko migawka padła (a chwalą się 300 000 cykli), widocznie kiepski egzemplarz dostałem... w d70 mam 200 tyś zdjęć i ciągle działa. pzdr

nowart
08-06-2010, 21:58
żenada to mało powiedziane. równie dobrze mogliby się chwalić trwałością migawki rzędu miliona, tylko co mi po tym skoro obowiązuje ona tylko podczas 12 miesięcznej gwarancji... a kto w rok czy dwa robi 300.000 klatek... kpina jakaś.
Naprawdę zaczynam doceniać serwis Canona...

iceman
08-06-2010, 23:07
Faktycznie kiepska sprawa z tym serwisem nikona... nawet nie wiedziałem, że Canon ma taką opcję, a Nikon nie...

GregB
14-05-2013, 15:31
..................Pamietam tylko, ze byly problemy z migawka w modelach D70. ................

W nawiązce do tych "problemów" z migawką w D70... mój klasyk obecnie ma 172tys. przebiegu i... dalej działa. Ot taka ciekawostka

panoramix
14-05-2013, 21:35
Ale wykopek...
W ubiegłym roku, widziałem się ze znajomym. Popatrzyliśmy na swoje D3 i oczywiście wymiana zdań w temacie przebiegu. On był jednak zdecydowanie "lepszy". Ponad 430 tysięcy wyzwoleń, na pierwszej migawce...