Zobacz pełną wersję : D3 i migawka
hej,
Mam pytanko i może ktoś zna odpowiedź. Nikon gwarantuje poprawne działanie migawki w d3 na 150tys cykli.
Co jest gdy migawka padnie wcześniej - pech czy naprawiane jest na koszt producenta mimo, że gwarancja 12mczna minęła ?
A gdzie jest napisane, że Nikon gwarantuje ?? Ja wiem tylko , że nikon testuje wytrzymałość migawki w D3 na 300 tysięcy przebiegu . Ale chyba nie gwarantuje - takie rzeczy to tylko w Canonie :) .
A gdzie jest napisane, że Nikon gwarantuje ?? Ja wiem tylko , że nikon testuje wytrzymałość migawki w D3 na 300 tysięcy przebiegu . Ale chyba nie gwarantuje - takie rzeczy to tylko w Canonie :) .
za Nikon.pl "Bardzo dokładna, trwała migawka wykonana z kompozytu z włókien kewlarowych i węglowych: standardowa wytrzymałość to 300 tys. cykli" - http://nikon.pl/pl_PL/products/product_details.page?ParamValue=Digital%20Cameras&Subnav1Param=SLR&Subnav2Param=Professional&Subnav3Param=0&RunQuery=l3&ID=1435
Ok. zgadza się wszystko, ale Nikon nie daje gwarancji na przebieg migawki - dlaczego nie wiem, po prostu nie daje . Informuje tylko o jej szacowanej wytrzymałości - zresztą wiadomo jak to jest jedna padnie po 15 tysiącach a inna wytrzyma dwa razy tyle co gwarantowany przebieg( nawet kiedyś widziałem jakieś rosyjskie forum na którym wpisywali się użytkownicy ile tysięcy wytrzymała migawka - jak sobie przypomnę gdzie to było - podlinkuje ) .
stachmuszel
19-05-2010, 13:31
Ok. zgadza się wszystko, ale Nikon nie daje gwarancji na przebieg migawki - dlaczego nie wiem, po prostu nie daje . Informuje tylko o jej szacowanej wytrzymałości - zresztą wiadomo jak to jest jedna padnie po 15 tysiącach a inna wytrzyma dwa razy tyle co gwarantowany przebieg( nawet kiedyś widziałem jakieś rosyjskie forum na którym wpisywali się użytkownicy ile tysięcy wytrzymała migawka - jak sobie przypomnę gdzie to było - podlinkuje ) .
Nie słychałem, aby któryś z producentów dawał takową.
Pozdr
za Nikon.pl "Bardzo dokładna, trwała migawka wykonana z kompozytu z włókien kewlarowych i węglowych: standardowa wytrzymałość to 300 tys. cykli" - http://nikon.pl/pl_PL/products/product_details.page?ParamValue=Digital%20Cameras&Subnav1Param=SLR&Subnav2Param=Professional&Subnav3Param=0&RunQuery=l3&ID=1435
Jest to informacja handlowa na temat oferowanego produktu więc w przypadku padu migawki należy stosować procedurę "niezgodności produktu z opisem". Jak wiemy dotyczy to tylko klientów indywidualnych.
Gwarancji na przebieg migawki Nikon nie udziela.
Łukasz
Jest to informacja handlowa na temat oferowanego produktu więc w przypadku padu migawki należy stosować procedurę "niezgodności produktu z opisem".
Nie do końca. Zwróć uwagę na: "standardowa wytrzymałość" co nie znaczy ze zawsze. Zresztą "niezgodność produktu" to nie gwarancja ale to dyskusja na inny wątek.
Nie słychałem, aby któryś z producentów dawał takową.
Pozdr
owszem daje....np canon
wymienialem w 1ds po gwarancji aparatu a przy niskim przebiegu
gratis milo szybko i przyjemnie w ramach gwarantowanych przez producenta 300.000
A no właśnie kolega conik potwierdza jako właściciel, że Canon daje - zresztą z tego co wiem to i w "piątkach", nie tylko w "jedynkach" wymieniają, jednak firma dbająca o wizerunek w oczach klienta potrafi się postarać - niestety nie każda .
stachmuszel
19-05-2010, 19:34
To ciekawe, bo zadalem sobie trudu i zadzwonilem na Zytnia. Pan z serwisu nie potwierdzil tych "wiesci".
nie polemizuje z toba po prostu przytocze fakty
aparat kupiony w styczniu po gwarancji (nowart moze potwierdzic)
migawka w dniu wymiany z przebiegiem 6700klatek
wymieniona za free na nowa w ramach limitu 300.000
tyle w temacie gwarancji na migawke i niesprawdzonych wiesci
dodam jeszcze ze wszystko zrobione w ciagu ok 5h jednego dnia
rano zawiozlem i po poludniu odebralem
po wczesniejszym umowieniu sie telefonem i sprawdzeniu czy maja nowa migawke na stanie
(roznica w datach na dokumencie wynika z mojej wczesniejszej wizyty w serwisie
w czasie ktorej aparat zostal "wirtualnie" wpisany na serwis z umowiona naprawa w pozniejszym terminie)
przy mnie oddawane byly jeszcze dwa aparaty 5d i 30d rowniez po gwarancji z uszkodzona migawka
i oba zostaly przyjete do serwisy na wymiane w ramach limitu przewidzianego dla danych modeli
Na dzien dzisiejszy na nowej migawce mam 5400 klatek i wszystko slicznie pomyka
http://www.digifoto.pl/papier.jpg
velaskez
19-05-2010, 21:38
Kurde...i jak tu nie zmienić paska na czerwony...
Kumplowi canonierowi rowniez wymienili migawke za free ( puszka po gwarancji 1dmkII ) szkoda ze nikon tak nie potrafi zadbac o klienta. Moze nie we wszytskich puszkach ale w segmencie Dx i Dxxx powinno tak byc :)
dodam jeszcze ze za gumki w 1dsIII nie musialem placic;)
velaskez
19-05-2010, 22:19
conik, nie kuś ;)
tomisiek
19-05-2010, 22:21
a ja za gumki wolę sam płacić Koniu :)
żarty oczywiście. Ale takie zachowanie producenta daje poczucie "swobody". Tylko af :(
inaczej już bym znów śmigał z kwanonem :)
pozdrawiam
tomisiek
wiesz im dluzej pracuje ze smarkiem tym mniej tesknie do d700
AF jest naprawde cacucho...powiem wiecej nawet w ciemnej dupie zlapie ostrosc;)
jesli bedziesz w bialymstoku zapraszam do pomacania
temat gumek pozwole sobie zakonczyc bo to chyba nieodpowiednie forum;)...znaczy sie zart zrozumialem;)
To ciekawe, bo zadalem sobie trudu i zadzwonilem na Zytnia. Pan z serwisu nie potwierdzil tych "wiesci".
Zazdrość, zazdrość, w Nikonie tego nie masz :p Wiesz Mickiewicz Adam prawdę li prawi :D
Potwierdzić tylko mogę - migaweczka wymieniona w przerwie na kawę w serwisie Canona.
Dla ścisłości - Canon wymienia migawkę w każdym korpusie serii 1d bez względu na wiek jeśli nie osągnęła 300.000 cykli.
gwoli scislosci
1dIII i 1dsIII 300.000
1dII i 1dsII 200.000
(nie wiem jak w IV)
5D 5DII 100.000
byTOMall
19-05-2010, 23:11
Czyli stara piątka się łapie?
Jak wspomnialem gosc oddawal przy mnie 5d po gwarancji na wymiane migawki i problemu nie robili
Nie wiem natomiast ile kosztuje wymiana migawki w 5d po tych 100tys ale nowa migawka do 1dsIII to koszt ok 1200zl z wymiana wiec tragicznie nie jest bo pewnie mniej
Oj przyznam, że nie wiedziałem, iż piątki łapią się na ten program wymiany migawki po gwarancji... 5d II ma bodajże już 150.000 cykli.
Jednak na Żytniej można :)
Co prawda rozmawiamy tu o "mercedesach" Canona ale powiem że kumplowi (przed świętami wielkanocnymi) padła matryca w Canonie A95. Pamiętacie tem kompakcik? Lekko leciwy ;) Zadzwoniłem a Pan poinformował mnie o tym że jednak musi zobaczyć... - nie sugerował ale poprosił o podesłanie - "zobaczymy, wycenimy". Po UWAGA 4 dniach od wysyłki kurier puka do drzwi!!! Paczka z Żytniej!?! Kwituję odbieram - wymiana matrycy za free!!! Można???
No do tematu migawki z 1 ma się nijak... ale też mogli jakąś kaskę szrpnąć bo to już ze 4 latka po gwarancji :) a tu tak normalnie do tego podeszli... To nie pierwsza taka niespodzianka z serwisem na Żytniej. Jak pracowałem z sklepie foto to z Canonem i Olympusem nigdy nie było problemu z serwisem a rzekłbym nawet bardzo miło podchodzili do niektórych spraw...
ThomasVoland
20-05-2010, 00:34
Jednak na Żytniej można :)
Co prawda rozmawiamy tu o "mercedesach" Canona ale powiem że kumplowi (przed świętami wielkanocnymi) padła matryca w Canonie A95. Pamiętacie tem kompakcik? Lekko leciwy ;) Zadzwoniłem a Pan poinformował mnie o tym że jednak musi zobaczyć... - nie sugerował ale poprosił o podesłanie - "zobaczymy, wycenimy". Po UWAGA 4 dniach od wysyłki kurier puka do drzwi!!! Paczka z Żytniej!?! Kwituję odbieram - wymiana matrycy za free!!! Można???
No do tematu migawki z 1 ma się nijak... ale też mogli jakąś kaskę szrpnąć bo to już ze 4 latka po gwarancji :) a tu tak normalnie do tego podeszli...
To jest zupełnie inna sprawa, bo naprawili wadę fabryczną, a kiedy coś zostaje oficjalnie uznane jako wada fabryczna, to muszą naprawić. Nieważne jest wtedy, że gwarancja dawno minęła.
krzysiekn
20-05-2010, 07:26
oczywiście,że muszą.tylko ,że na "podstępu" 4 dni to odbierają telefon.dzwoniłem kilka dni temu.
stachmuszel
20-05-2010, 08:40
Zazdrość, zazdrość, w Nikonie tego nie masz :p Wiesz Mickiewicz Adam prawdę li prawi :D
Potwierdzić tylko mogę - migaweczka wymieniona w przerwie na kawę w serwisie Canona.
Dla ścisłości - Canon wymienia migawkę w każdym korpusie serii 1d bez względu na wiek jeśli nie osągnęła 300.000 cykli.
:-)
Wiesz, zazdrościć to można komuś zdrowia a nie serwisu Canona. Ale nie ukrywam, że miło, jak producent tak traktuje swoich klientów. Tylko dlaczego Pan w serisie wprowadził mnie w błąd?
Pozdrawiam!
Przepraszam, a czy komuś padła migawka w D3 do 100tyś? Jeśli tak czy zapłacił 2000 PLN za wymiane czy nie? Tak z ciekawości, bo jak widać w canonie sie zdarzyło przy kilku tysiącach.
Pozdrawiam,
AMI
stachmuszel
20-05-2010, 12:45
Przepraszam, a czy komuś padła migawka w D3 do 100tyś? Jeśli tak czy zapłacił 2000 PLN za wymiane czy nie? Tak z ciekawości, bo jak widać w canonie sie zdażyło przy kilku tysiącach.
Pozdrawiam,
AMI
Właśnie o to samo chciałem zapytać. Kolega conik pisze powyżej, że przy nim oddawał ktoś C5d i C30d na wymianę migawki. Moim znajomym w modelach CXX/XXXd też popadały migawki jakoś dziwnie szybko. No ale ja się nie odzywam, bo podnosi to ciśnienie niektórym na tym forum:-)
Pozdrawiam!
no to mamy 3 canony z wymieniona migawka
jak to sie ma do calosci produkcji?
niedawno ktos na gieldzie sprzedawal d3 z wymieniona migawka
czy to o czyms swiadczy?
imo absolutnie o niczym
siedemczwartych
20-05-2010, 16:52
no to mamy 3 canony z wymieniona migawka
jak to sie ma do calosci produkcji?
niedawno ktos na gieldzie sprzedawal d3 z wymieniona migawka
czy to o czyms swiadczy?
imo absolutnie o niczym
owszem świadczy... o tym, że w tym danym egzemplarzu padła migawka.
Może była wada, może aparat upadł, może..., może...
zbyt skomplikowany sprzet
za duzo tu zmiennych zeby gdybac
MariuszF
23-05-2010, 16:33
Wiekszosc moich znajomych pracujacych zawodowo na Canonach - 20D, 30D, 40D, 5D, 1DII itp. wymienila juz migawki, czasami lacznie ze spustem. Pad migawki/spustu nastepowal w okolicach gwarantowanego przez producenta przebiegu. Wymiana z tego co pamietam w kazdym przypadku byla gratis. Nie mam zbyt wielu znajomych pracujacych na Nikonach. Pamietam tylko, ze byly problemy z migawka w modelach D70. W moim D700 sugerowano w serwisie, gdy aparat znalazl sie tam z powodu odpadajacych gum, ze tez trzeba cos wymienic (odplatnie), bo migawka nie spelnia norm. Nie zgodzilem sie na wymiane - aparat smiga do dzisiaj majac juz ponad 140000 zdjec na liczniku.
Władca Pixeli
24-05-2010, 06:12
Boska plastyka, boskie kolory i boska jakość. :mrgreen:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=32568460
http://www.flickr.com/groups/eos30d/discuss/72157600619735796/
http://www.dgrin.com/showthread.php?t=100986
http://www.photography-basics.net/learning/canon-shutter-button-problem.html
no i?
w kazdej chwili moge wygrzebac setki watkow dotyczacych migawki w nikonach
widze ze zamienia sie watek w wojenke systemowa
stachmuszel
24-05-2010, 17:53
no i?
w kazdej chwili moge wygrzebac setki watkow dotyczacych migawki w nikonach
widze ze zamienia sie watek w wojenke systemowa
Nie chodzi o wojny systemowe. Koledzy chcieli Ci tylko pokazać, że nie należy gloryfikować któregoś z systemów. Każdy jest dobry, bo jest ... inny:-)
Pozdr.
Ja np chcialbym miec taka pewnosc ze jak mi migawka zdechnie to odsylam puche i mi migawke za free wymieniaja. I tlucze kolejne 300K zdjec :D wiedzac ze przez ten czas nie bede musial wylozyc 1K na nowa migawke :)
A czy to nikon czy canon to mi to rybka, ma robic zdjecia :)
mancini wlasnie chcialem napisac....generalnie czy canon czy nikon....bez znaczenia....pracowalem na N teraz na C ni ewykluczam w przyszlosci jakichs innych ruchow wiec akurat kto jak kto ale ja na pewno zadnego gloryfikowac ni emam zamiaru
festung breslau
08-06-2010, 21:23
Wracając jeszcze do meritum wątku, mogę powiedzieć, że mi migawka w d3 padła po 110 tyś :(
Na całe szczęście nie cały MIESIĄC przed końcem gwarancji. Wymienili za free, ale pytałem czy jak by to było po gwarancji czy wymieniają w takiej puszce migawkę za free jeżeli pucha nawet 150 tyś klapnięć nie ma, odpowiedzieli, że nie ma na migawkę osobnej gwarancji i trzeba by było zapłacić :(
Swoją drogą trochę żenada, że w takim body tak szybko migawka padła (a chwalą się 300 000 cykli), widocznie kiepski egzemplarz dostałem... w d70 mam 200 tyś zdjęć i ciągle działa. pzdr
żenada to mało powiedziane. równie dobrze mogliby się chwalić trwałością migawki rzędu miliona, tylko co mi po tym skoro obowiązuje ona tylko podczas 12 miesięcznej gwarancji... a kto w rok czy dwa robi 300.000 klatek... kpina jakaś.
Naprawdę zaczynam doceniać serwis Canona...
Faktycznie kiepska sprawa z tym serwisem nikona... nawet nie wiedziałem, że Canon ma taką opcję, a Nikon nie...
..................Pamietam tylko, ze byly problemy z migawka w modelach D70. ................
W nawiązce do tych "problemów" z migawką w D70... mój klasyk obecnie ma 172tys. przebiegu i... dalej działa. Ot taka ciekawostka
panoramix
14-05-2013, 21:35
Ale wykopek...
W ubiegłym roku, widziałem się ze znajomym. Popatrzyliśmy na swoje D3 i oczywiście wymiana zdań w temacie przebiegu. On był jednak zdecydowanie "lepszy". Ponad 430 tysięcy wyzwoleń, na pierwszej migawce...