Zobacz pełną wersję : Tablet
Witam
Proszę o pomoc w wyborze tabletu dla początkującego użytkownika tego sprzętu w obróbce graficznej.
Proszę o opinie o tego typu sprzęcie w współpracy z obróbka zdjęć reportażowych.
Rozważam zakup i nie wiem jaki model będzie odpowiedni w cenie powiedzmy do 500zł .
proszę was o opinie jak się pracuje na takim sprzęcie jakie są możliwości wady itp rzeczy bo wiem ze przesiadka z Myszki na taki tablet będzie bardzo ciężka:]
polecam Bamboo Fun - tablet super, nawet łatwo się do niego przyzwyczaiłem. Co miłe w zestawie dostajesz pełną wersję Photoshop Elements 7.
Robson_87
18-05-2010, 21:45
jw
ja mam akurat bamboo pen ale tez jestem bardzo zadowolony
marszull
18-05-2010, 22:11
wacom
a jaki model to zalezy ile masz kasy jak duzej powierzchni potrzebujesz :-)
wad nie ma :-)
tylko nie bierz większego niż A6, bo nie ma sensu, a wręcz będzie Ci to przeszkadzać
kh29228> a mógłbyś napisać kilka słów uzasadnienia? Sam stoję przed wyborem i celuje w któregoś intuosa ale właśnie rozmiar jest dla mnie dylematem. Myślałem, że im większy tym wygodniej (?)
Robson_87
19-05-2010, 10:11
Z tego co widzialem na filmach lynda.com cris orwig ma dwa wacomy duzy i maly ktory bierze na jakies wyjazdy itp. Mysle ze nie mialby duzego gdyby nie bylo to wygodniejsze;)
Duży jest dokładniejszy, ale za to trzeba bardziej machać ręką. Z drugiej strony można sobie ograniczyć obszar roboczy do dowolnego mniejszego rozmiaru, więc z dużego można zrobić mały, jeśli będzie trzeba :).
Duży jest dokładniejszy, ale za to trzeba bardziej machać ręką. Z drugiej strony można sobie ograniczyć obszar roboczy do dowolnego mniejszego rozmiaru, więc z dużego można zrobić mały, jeśli będzie trzeba :).
Niby czemu duzy ma byc dokladniejszy?
Akurat to nie zalezy od wielkosci ;)
Do rysowania lepszy jest duzy a do obrabiania fotek a6 wystarcza, nie raz juz o tym bylo.
Sam tez uzywam a6 w wersji wide (bamboo chyba;) ).
Co do firmy to chyba Czornyj kiedys napisal ze sa tablety wacom, a reszta to wyroby tabletopodobne ;)
Długo zastanawiałem się nad tabletem do obróbki zdjęć, myszka mnie już męczyła. Wiedziałem, że kupie Wacoma, zastanawiałem się tylko nad wielkością. Obawiałem się, że A6 będzie za mały jednak jest idealny. Kupiłem wersję Bamboo Pen A6 wide - stwierdziłem, że nie ma sensu dopłacać za możliwość "sterowania" palcem czy inne nie potrzebne gadżety. Jedyne czego brakuje to przycisków do zaprogramowania, ale to już odnajdę w Intuosie4 i także będzie to wersja A6 czyli S :) Rysiki z zestawu ścierają się dość szybko muszę powiedzieć, a jakoś za dużo ostatnimi czasy nie pracuje nad zdjęciami :)
Akurat to nie zalezy od wielkosci ;)Jednak zalezy... Chyba, ze zamapujesz sobie to A6 dla obszaru 200x200 pikseli -- wtedy bedzie dokladniej. ;)
Wczesniej mialem Intuosa3 A5 i bylo dobrze. Teraz mam Intuosa4 M (nieco wiekszy) i jest jeszcze lepiej (nie wspominajac o dodatkowych ficzerach). A ja jednak rysuje bardzo rzadko. 95% pracy na nim, to obrobka zdjec. Wcale tak duzo machac nie trzeba. IMHO optymalnym wyborem jest A5.
stig - faktycznie mozna i tak ;)
plusem duzego jest to ze mozna sobie zmapowac jego wycinek, a jak masz mniejszy to z niego wiekszego nie zrobisz ;)
Przyznaje bez bicia ze z A5 nie mialem do czynienia i pewnie wielkosc obszaru roboczego tabletu zalezy od indywidualnych preferencji.
Dla mnie poki co a6 wide wystarcza w 100%. Tylko boje sie myslec ze na takim intuosie komfort pracy moze byc wiekszy... ;)
Jacek S.
19-05-2010, 16:41
Również mam pytanko. Zamierzam kupić tablet do 800-900 zł.
Rozważam coś takiego A5:
http://www.allegro.pl/item1043297159_salon_wacom_bamboo_fun_pen_touch_m_ a5_wawa.html
lub coś takiego A6:
http://www.allegro.pl/item1035105510_tablet_wacom_intuos4_s_ptk_440_najt aniej_w_polsce.html
Na co postawić? Wielkość czy wyższość modelu?
Czy ten pierwszy występuje bez dodatkowego oprogramowania? Mam już PS'a.
Czy obydwa mogą być obsługiwane przez mańkuta?
Bartek_902
19-05-2010, 20:57
Ja mam wacoma bamboo pen&touch i jestem bardzo zadowolony,myślałem żeby kupić Intuosa 4 ale doszedłem do wniosku że za dużo kasy,nie rysuje a do obróbki wystarczy mi ten pen&touch który jest o połowe tańszy;)
koledzy w jaki sposób się nim posługujecie podczas obróbki? lamerskie pytanie ale pojęcia nie mam jak go używacie tak dokładnie ;-)
Mariusz888
19-05-2010, 21:27
Ja od chyba 5 lat mam Wacoma Intuosa3 A5 i jestem baaardzo zadowolony z niego :)
Jacek S.
19-05-2010, 23:34
No ok, ale nikt nie odpowiedział na moje pytania. Najbardziej zależy mi na opiniach osób, które pracowały na a5 i a6.
Bo mam jeszcze opcje, żeby kupić tańszy model w rozmiarze a6, a resztę przeznaczyć na przenośny dysk.
Akurat to nie zalezy od wielkosci ;)
To wymyśl sobie jakiś skomplikowany motyw i narysuj go na kartce A6 i A4.
Nie chodzi o dokładność samego urządzenia, tylko ręki.
Ja mam A4+ (kwadrat) i chociaż zajmuje sporo miejsca, jestem z niego bardzo zadowolony. Chociaż ja także rysuje.
koledzy w jaki sposób się nim posługujecie podczas obróbki? lamerskie pytanie ale pojęcia nie mam jak go używacie tak dokładnie ;-)Bedziesz mial w rekach, to wszystko stanie sie jasne i naturalne. ;) Bynajmniej nie po to sie kupuje tablet, zeby suwakami wartosci zmieniac albo opcje z menu wybierac. Jesli do tego sie ogranicza Twoja obrobka, to zdecydowanie nie kupuj, bo to bedzie zbedny wydatek.
maniek750
20-05-2010, 07:22
Ja posiadam Intuos'a 4 S (A6) i poki co minie zadowala ;) Ale jakby byl wiekszy np. A5 to bylby jeszcze lepszy ;) Bo A4 do obrobki foto to jest zdecydowanie za duzy. Przynajmniej dla mnie.
Ja mam o ile się nie mylę Bamboo One A6. Mnie wystarcza do fotek. W porównaniu do myszki zdecydowanie lepszy do obróbki jest tablet: szparowanie , maski na tym sprzęcie robi się naprawdę fajnie. Z funkcjonalności mogę powiedzieć,że przydają się dodatkowe przyciski sterujące , które ułatwiają i przyspieszają pracę.
A czy ktoś pracował z tym tabletem Pentagram O'Pen Wide??Jeśli tak proszę o opinie...
marszull
27-05-2010, 21:46
moze komus sie przyda
wyprzedaz intuos3 a3
http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=1893&xSec=10095&xCmd=cl&xLang=7
A taki tablet nadaje się do obróbki zdjęć Tablet Graficzny Pentagram Designer [P 2700] (http://www.proline.pl/sklep.php?p=PENT+P+2700) cena wydaje się być atrakcyjna ( w porównaniu do wacoma ) tylko jak z funkcjonalnością i komfortem pracy na takim tablecie.