PDA

Zobacz pełną wersję : S4000 czy S3000

dziadziol
16-05-2010, 21:58
Mam problem ,mianowicie chcę kupić Nikona , zdecydowałem się na model Coolpixa i tu nie wiem który model wybrać.
Wiem ,że podobno różnią się tylko ekranem dotykowym , ale czy tylko ?.
Nie wiem jak będzie działał ten ekran i czy jako nowość nie będzie z nim problemu.
Kurcze ,ale z kolei jako chłopak po 50 tce mam kłopoty z wzrokiem i nie wiem czy w modelu S3000 ikony na wyświetlaczu (niedotykowym) nie będą za małe .Bardzo proszę o rady bratnie dusze.

:shock:

Lucas Z
17-05-2010, 10:14
Te modele znam tylko z pracy, ekran dotykowy w S4000 to całkiem fajna rzecz napisz co konkretnie chcesz wiedzieć to być może pomogę.

dziadziol
17-05-2010, 12:46
Głównie chodzi o to żeby było łatwiejsze w obsłudze i o wielkość ikon na wyświetlaczu (problemy z wzrokiem),kurcze nie chciałbym ciągle zakładać okulary do zmieniania podstawowych funkcji.
;-)

dziadziol
25-05-2010, 12:27
Temat zamknięty , kupiłem S3000
:|

grudzinsky
02-06-2010, 16:58
dobra to ja sie podepne ;)
szukam malpki dla mojej zony i pada na S4000. czy to w miare dobry sprzet? czy posluzy jakis czas zanim sie totalnie popsuje? lustro to bym wiedzial jakie wybrac i szklarnie do niego, ale moja zona jak lapie moja puche to wyglada na strasznie przerazona :D chce cos malego dla niej zeby mogla synka cyknac na spacerze czy nakrecic filmik jak sobie lezy i sie bawi :)
to co dobry wybor? a moze polecicie cos inego? nie ukrywam, ze jest teraz w bardzo dobrej cenie - 50% taniej :)
brac?

Lucas Z
02-06-2010, 21:07
Powiem tak, trochę tego się sprzedało u mnie w sklepie i zwrotów na razie nie było. Ale ja bym wolał już chyba Canona A3100 IS (jesli nie zalezy ci na dotykowym ekranu)

grudzinsky
02-06-2010, 21:56
tez przygladalem sie Canonowi, ale jak juz mamy isc z postepem technologicznym to wolal bym jednak miec mozliwosc rejstrowania filmow HD ;) tego Canon nie daje ;) jak wspomnialem s4000 jest w promocji 50% taniej. gdyby nie ten fakt to bral bym cos tanszego ;)
moje zdjecie zostalo wyroznione w konkursie i dostalem "gift card" do sklepu i musze wykorzystac. szkoda by bylo zmarnowac okazje (http://www.jessops.com/online.store/products/77242/show.html) ;)

wojtekmak
20-01-2011, 18:34
Dzisiaj kupiłem żonie nikona S3000 za 288zł w Fotojokerze, do tego karta 4 Gb gratis. Aparat bardzo fajny ,menu łatwe i przystępne,zdjęcia ok. Polecam.

nunek94
30-01-2011, 11:24
witam ja tez sie podepnę bo tez mam podobny proble nie wiem czy s3000 czy s4000 zalezy mi na dobrej jakosci zdjeciach czasem w ekstremalnych warunkach czyli stabilizacja obrazu a takze dobrych w nocy no bo czasem mi bedzie to potrzebne jakas imprezka na wolnych powietrzu lub w lokalu

nunek94
30-01-2011, 11:29
Witam ja mam prblem bo nie wiem ktory model wybrac zalezy mi na stabilizacji obrazu dobrej jakosci zdjec w dzien i w nocy a takze na duzej ilosci funkcji przydatnych na codzien

nunek94
30-01-2011, 13:16
nadal nie wiem ktory wybrać wiec prosze o dokładną odpowiedz z wyjasnieniem dlaczego akurat ten bo niestety nie znam sie zbytnio na aparatach

nunek94
30-01-2011, 17:23
a moze nikon s570?

Antonioo
30-01-2011, 18:45
nadal nie wiem ktory wybrać wiec prosze o dokładną odpowiedz z wyjasnieniem dlaczego akurat ten bo niestety nie znam sie zbytnio na aparatach

ehhhh.................A POCZYTAŁEŚ SAM COŚ W OGÓLE?????? gdziekolwiek

jak zależy Ci na dobrych zdjęciach w lokalu,w nocy, i dużej liczbie funkcji, to trzeba wyskoczyć z większej kasy....czego się chcesz spodziewać od kompakta za 300zł????
to tak jak bym chciał kupić auto, żeby miało 300 koni, 5 drzwy,poduszki, klima, abs,centr zamek, ac,oc i nw w pakiecie i kosztowało 5000zł....aaaa no i przecie żeby paliło 5 litrów na 100km/////

wiesz takie rzeczy to tylko w .......

s4000 i s3000 mają te same bebechy.....zdjęcia wychodzą te same, obiektyw też taki sam......

różnią się tylko tym, że s4000 ma filmy hd i większy dotykowy ekran, a s3000 filmy vga i brak ekranu dotykowego...

ŻADNEJ RÓŻNICY W ZDJĘCIACH....!!!! ziemia do nunka!! jakbyś spojrzał w specyfikację obu, to byś wiedział.....

uczciwie powiem, że w tych pieniądzach, to jest lepsiejszy np samsung PL80
wiekszy zoom, STABILIZACJA OPTYCZNA, wszystkie ustawienia pod 1 guzikiem...
zwykłe filmy....vga

przypuszczam, że w kompaktach nikona, siedzą matryce albo samsunga,albo sony....wiec jakość zdjęć będzie bardzo podobna,,,,niezależnie od modelu

ale już dla samej stabilizacji optycznej wybrał bym samsunga....

to jest moje zdanie....

a od siebie jeszcze dodam......ludzie nie bazujcie tylko na opiniach innych, tylko wysilcie się odrobinkę i poczytajcie sami,żeby wiedzieć chociaż co dana rzecz sobą reprezentuje.....w końcu to wasze pieniądze.....!!

.

Lucas Z
31-01-2011, 14:57
bierz S3000 albo wspomnianego Samsunga

nunek94
31-01-2011, 16:35
aha ja duzo o nich czytalem ale jednak nie wiele na ten temat wiem tzn w kwestii aparatow wiec wolalem sie zapytac bo to co pisza na wielu stronach to tez nie ejst takie pewne wiec lepiej zapytac jak jest w realu wiec zapytalem kolega mi polecal nikona wiec duzo o nich cvzytalem zeby w miare byl dobry wiec pewnie popatrze na tego samsunga bo zalezy mi na dobrej stabilizacji obrazu bo wiadome nie zawsze rece idealnie trzymaja aparat i nie chce zeby zdjecia byly rozmazane

a chcialem jeszcze zapytac czy ktos z was mial tego samsunga? i jak sie sprawuje

nunek94
31-01-2011, 16:54
najwazniejsze jest dla mnie to zeby dobre zdjecia robilo a rozdzielczosc 12mpx to i tak za duzo bo zwykle bede robil w 8mpx bo to jest wystarczajaca wielkosc

nunek94
31-01-2011, 16:55
a co mysliscie o samsungu PL150

Antonioo
31-01-2011, 17:50
a co mysliscie o samsungu PL150

PL 150, to bebechy prawie jak w pl80 ubrane w inną obudowę z dodatkowym lcd z przodu....

pytanie, czy dopłata 150-200 zł w stosunku do PL80 za ten ekran lcd z przodu się opłaca....wg mnie nie.....

.

nunek94
31-01-2011, 17:54
aha dziekuje czyli teraz zostal wybor pomiedzy Nikonem s3000 a samsungiem PL80

nunek94
31-01-2011, 17:56
http://allegro.pl/12mp-5x-zoom-aparat-cyfrowy-samsung-pl80-2gb-fv-i1435435041.html czy ten sie oplaca cenowo? i czy wreszcie ma on zoom 5x czy 3x bo czytam roznie i juz wreszcie nie wiem

Antonioo
31-01-2011, 18:03
poszło PW

funmark
04-02-2011, 19:04
Witam, kupiłem żonie w Fotojokerze Nikona s3000. Cena 288 zł. Żona chciała mały zgrabny, niebieski !! (jak to kobiety-zwracają uwagę na kolor). Po paru dniach, gdy zrzuciłem zdjęcia do komputera, zauważyłem, że większość zdjęć jest nieostrych (były to ujęcia wewnątrz na pełnej automatyce z lampą). Zacząłem sprawdzać czasy i okazało się, że aparat ustawia się zawsze na 1/25s przy zdjęciach z lampą. Kiedy nie wyzwoli lampy automatyka ustawia czas nawet na 1/30. Na zewnątrz wszystko jest ok, choć jakość zdjęć niezbyt zadowalająca. Odniosłem aparat do sklepu. Sprawdzałem inne egzemplarze i to samo. Reklamacja została przyjęta ale na zasadzie wysłania aparatu do serwisu. Pracownicy Fotojokera byli trochę zdziwieni zachowaniem się aparatu. Podobno nie wiedzieli wcześniej o tym - sami mi go polecali. I teraz moje pytanie- miał ktoś podobny problem i jak to się skończyło? Czy te typy tak mają? Podobno aparatów tych sprzedało się bardzo dużo. Pozdrawiam Marek

Antonioo
04-02-2011, 19:14
te typy tak mają.....;)

ja np z p7000 synchro z wbudowaną lampą mam z czasem 1/30 s--niewiele lepiej....więc czasem nie jest ciężko rozmemłać zdjęcie....zwłaszcza jak się coś rusza :)

z lustrem dla przykładu 1/60s

oj panowie z FJ nie popisali się:) ....u mnie zostałbyś z aparatem..bez podstaw do reklamacji.....

aaaaa i módl się, żeby Ci Nikon nie wlepił kosztów przesyłki w jedną stronę. Bo aparat jest sprawny.

funmark
04-02-2011, 19:47
@Antonioo: A od kiedy standardem jest 1/25 z lampą na automacie. To jakieś jaja. Moje stare kompakty miały zawsze 1/60 na automacie. Ten Nikon to jakieś g.... . To mam szczęście, że nie trafiłem na Ciebie, ale wtedy to bym nie popuścił. Sam robię lustrem, a to miał być taki prosty pstrykacz dla żony. Sam bym go nigdy nie kupił, ale jej się spodobał. Pozdrawiam

Antonioo
04-02-2011, 19:51
posłuchaj....ja nie napisałem, żeby Ci dopiec....tylko jak to wygląda w rzeczywistości ....to co było kiedyś to nie to co mamy teraz....
niektóre rozwiązania poszły nie w tym kierunku co trzeba....niestety

dla s3000/s4000 synchronizacja z lampą jest nie mniej niż 1/25
pomyśl sam,,,,czego można się spodziewać po kompakcie za 300zł?????kiedyś za taki aparay trzeba by było zapłacić z 2-3 razy tyle, więc i wymagania były inne.....

dla przykładu s5100 ma już 1/30

trzeba najpierw poczytać o rzeczy na którą się chce wydać własne pieniądze, żeby nie było przykrych niespodzianek. . .

ponawiam info odnośnie kosztów za przesyłkę....wg mnie reklamacja jest bezpodstawna....a za takową nikon część kosztów związanych z przesyłką obarcza klienta....więc nie zdziw się, w momencie, w który aby odebrać aparat będziesz musiał zapłacić ok 40 zł....no chyba że FJ to pokryje, ale wątpię....

funmark
05-02-2011, 11:06
@Antonioo Witam, wierz mi, ale nie przyszło mi nawet przez myśl, że standard jakim jest 1/60s na automacie będzie w Nikonie problemem. W instrukcji nigdzie nie pisze, że tak jest. Cena nie ma tu nic do rzeczy. Kiedyś np. telewizor plazmowy kosztował 40 tyś dzisiaj ok. 3 tyś. I co jest gorszy? Zawiodłem się na Nikonie na całej linii. Rozumiem, że gorsza optyka itd. Mój stary Canon z 2 megową matrycą robi o niebo lepsze foty. Jakim problemem jest dać czas 1/60? Wiesz przecież, że nie ma możliwości na 1/25s zrobić ostrego zdjęcia. Zwłaszcza, że to aparat dla kompletnego laika. To naprawdę jakiś bubel. Matryca 12 mega - a po h.. tyle w takim badziewiu. Rozumiem marketing itd. Ale Nikon powinien odpowiadać za to co produkuje. Zwłaszcza, że podobno jest jedną z wiodących firm na rynku foto. pozdrawiam

Robinson73
07-02-2011, 17:42
Popieram tu pogląd Antonioo . Modele S3000/ S4000 to kiepskie małpki , którymi da się jako takie zdjęcia zrobić ale tylko przy dobrym świetle. Nie oczekujmy faktycznie aby aparat za 300 zł miał dobre podzespoły jak i oprogramowanie. Przeciez to cena przeciętnego telefonu komorkowego, ktory podejrzewam robi podobne zdjecia. Teraz jest dobra cena w fotojoker na model S8000 (599zł) i to jest juz konretny aparacik. Reklamacja oczywiscie jest bezpodstawna , i jedyne co sklep powinien zrobic to umozliwic klientowi wymiane na drozszy-lepszy model.