Zobacz pełną wersję : Wadliwy Nikon d5000?
Aniabuzzz
13-05-2010, 21:04
Zdecydowałam się na zakup Nikona d5000 ale ostatnio wyczytałam że Nikon niecały rok temu wypuścił na rynek wadliwą serię. Lustrzankę kupowałabym w sklepie internetowym chyba że w sklepie znajdę Nikona d5000 w przystępnej cenie. Moje pytanie brzmi: Czy Nikon usunął już problem błędu fabrycznego w d5000?
Z góry dzięki za odpowiedź i przepraszam jeśli napisałam nie w tym dziale. Jestem tu nowa.
Ze sklepów wycofali wadliwe egzemplarze na przełomie 2009/2010. Spróbuj może w Euro AGD - ja tam kupowałem swojego. Często mają promocje. Nie wiem co trafisz przez internet - ale najlepiej spytać sprzedawcę. Wiadomości na temat jak rozpoznać wadliwe egzemplarze znajdziesz na forum. Pozdrawiam.
na 99,9% kupisz aparat juz bez wady
Najlepiej kup w fotojoker przez internet, tanio i pewnie
na stronie nikona w wieściach serwisowych są podane serie które "mogą" być wadliwe
ja swój wysłałem na mapowanie pixeli ale profilaktycznie wymienili co trzeba mimo że nie widniał na liście sn do naprawy.. jakaś dioda zenera przy zasilaniu i rezystor... podali co wymienili.
naprawa była oczywiście bezpłatna
tylko dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ugo trwała
potem zwrócili ryczałt za transport " w ich " stronę
Aniabuzzz
14-05-2010, 20:46
Dzięki za odpowiedź... bo jeśli nie Nikon d5000 to zastanawiałam się nad Canonem 450 d, ale jeśli w fotojoker mogę kupić aparat prawdopodobnie bez wady to chyba zdecyduję się jednak na Nikona. Kwestia,który z aparatów zrobi zdjęcia jakby to powiedzieć... z głębią kolorów:)
pieczarek
14-05-2010, 20:59
Kwestia,który z aparatów zrobi zdjęcia jakby to powiedzieć... z głębią kolorów:)
Jeśli to ma decydować o wyborze aparatu, to kup jakiś kompakcik.
Stachemu
14-05-2010, 22:05
Zdecydowałam się na zakup Nikona d5000 ale ostatnio wyczytałam że Nikon niecały rok temu wypuścił na rynek wadliwą serię. Lustrzankę kupowałabym w sklepie internetowym chyba że w sklepie znajdę Nikona d5000 w przystępnej cenie. Moje pytanie brzmi: Czy Nikon usunął już problem błędu fabrycznego w d5000?
Z góry dzięki za odpowiedź i przepraszam jeśli napisałam nie w tym dziale. Jestem tu nowa.
Witam !!!
Ja kupiłem kilka dni temu przez internet w EUROAGD z zaznaczeniem odbioru w sklepie. Za D 5000 + 18-105 G ED VR DX dałem 2,5k.
Przed odebraniem towaru poprosiłem sprzedawcę o nr seryjny aparatu dla mnie i sprawdziłem na stronie w kafejce @:
http://advisory.nikonrepair.eu/language_select.aspx
Wybierasz język polski i wpisujesz nr seryjny.
Mój jest bez wady:-P
Pzdr.
Aniabuzzz
15-05-2010, 09:53
A, który z tych dwóch aparatów jest lepszy? :) Doradzilibyście d5000 czy 450d? Jestem zupełnie zielona w tym temacie więc nie wiem jak patrzeć na te lustrzanki.
A, który z tych dwóch aparatów jest lepszy? :) Doradzilibyście d5000 czy 450d? Jestem zupełnie zielona w tym temacie więc nie wiem jak patrzeć na te lustrzanki.
Nie wiem jak 450d ale testowalem 500d i zawiedziony bylem matryca tego aparatu, zasieg tonalny na poziomie Nikona D40, z RAWa 500D nie dalo sie wiele wyciagnac a czerwone parchy wychodza juz przy lekkim wyciaganiu z cienia!
Odradzam Canona i to nie z powodu paranoi Nikoniarza (ktorym jestem), polityka Canona jest dla mnie niezrozumiala.......50d ma juz zupelnie inne wyniki a matryca podobna......oczywiscie Canon laduje inne procesory do tanszych modeli niz do drozszych.....
Bierz Nikona i sie nie zastanawiaj.......masz bardzo dobra matryce CMOSa (bardzo udana) i procesor EXPEED taki sam jak w D90 czy D300.........osobiscie nie kupil bym D5k ale to juz kwestia gustu;)
Aniabuzzz
17-05-2010, 15:01
Dziękuję :)
Aniabuzzz
23-05-2010, 16:53
Mam jeszcze jedno pytanie, a nie chcę zakładać nowego wątku. Czy aparat, który wykonuje 4kl/s jest szybki? Może pytanie wydawać się głupie , ale ja się w tym nie orientuję. :(
Mam jeszcze jedno pytanie, a nie chcę zakładać nowego wątku. Czy aparat, który wykonuje 4kl/s jest szybki? Może pytanie wydawać się głupie , ale ja się w tym nie orientuję. :(
Tak, jest tak szybki ze nie uzyjesz tego nigdy........
Na początku witam wszystkich bo jestem nowy. Parę miesięcy temu zakupiłem Nikona d5000 nie wiedząc nie o wadzie fabrycznej. Dziś sprawdziłem swój numer fabryczny i znajduję się on na liście z wadą fabryczną. Tylko że nie zauważyłem w aparacie żadnej wady. Aparat działa bezproblemowo. Może bateria nie trzyma tyle ile bym chciał ale to jest pewnie spowodowane filmowaniem i fotografowaniem przez ekran. Moje pytanie brzmi czy mam odsyłać aparat do serwisu jeśli nic mu nie dolega?
mwysocki
05-12-2010, 23:02
Hm... A czy działający sprzęt wysyła się do serwisu? Nie panikuj. Pracuj na nim, zrób sobie tylko kopię tej strony, na której są podane numery wadliwych korpusów, w razie czego posłuży Ci jako dowód, gdyby chcieli się czegoś wyprzeć. Chyba, że wyraźnie zaznaczyli, żeby in przysłać, to usuną wadę/przyślą nowe, sprawne body.
michaskro
05-12-2010, 23:06
Ja bym odesłał, teraz działa ale może za pare dni...
Tak myślę, że skontaktuje się z serwisem i spytam się co oni o tym myślą. Tylko co oni mogą mi powiedzieć jak im powiem że aparat działa :D
Dzięki za odpowiedź... bo jeśli nie Nikon d5000 to zastanawiałam się nad Canonem 450 d, ale jeśli w fotojoker mogę kupić aparat prawdopodobnie bez wady to chyba zdecyduję się jednak na Nikona. Kwestia,który z aparatów zrobi zdjęcia jakby to powiedzieć... z głębią kolorów:)
Możesz się zastanowić nawet nad 40D (używanym) lub D90 (tak samo).
No właśnie gwarancja minie a odpukać coś się stanie to będę w ciemnej ..... Chyba że ta usterka podlega naprawie nawet po upływie gwarancji?
cervandes
06-12-2010, 00:05
Możesz się zastanowić nawet nad 40D (używanym) lub D90 (tak samo).
myślisz, że od maja koleżanka nie kupiła żadnego aparatu z... głębią kolorów? :roll: