Zobacz pełną wersję : Bateria do Nikon D90
Proszę o radę:
Jaką baterie kupić do Nikona D90? Mam tu na myśli jakąś baterie dodatkową, nieoryginalną.
Prosze Was o rade bo znalazłem różne informacje, że niektóre baterie mogą powodować różne konflikty w tym aparacie. Na co zwrócić uwagę przy wyborze, czego napewno nie kupować?
Zamienniki z Delty sa chwalone,podobno trzymaja dluzej niz oryginal :D
TristisAnima
13-05-2010, 18:05
Zamienniki z Delty sa chwalone,podobno trzymaja dluzej niz oryginal :D
Fakt, mam i polecam. Trzyma przynajmniej tak dobrze jak oryginał jeśli nie lepiej.
Fakt, mam i polecam. Trzyma przynajmniej tak dobrze jak oryginał jeśli nie lepiej.
Ja sobie wlasnie zamowilem Delte , moze jutro juz bedzie :) faktycznie trzyma lepiej?Mam oryginal i ledwo co 300 zdjec i pada :(
TristisAnima
13-05-2010, 19:40
Ja sobie wlasnie zamowilem Delte , moze jutro juz bedzie :) faktycznie trzyma lepiej?Mam oryginal i ledwo co 300 zdjec i pada :(
Deltę kupowałem razem z gripem, bo co tu ukrywać, była najtańsza. Liczyłem się z tym, że nie będzie najlepszej jakości. Jednak bardzo miło mnie zaskoczyła. Najwięcej ile na niej wyciągnąłem to coś ponad 1000 zdjęć, przy czym dość sporo korzystałem z wyświetlacza :grin:. Aha a na swojej, ponad już rocznej, oryginalnej wyciągam też coś ok 1000. Może jakąś zwaloną sztukę masz.
Też mam 2 Delty i póki co wszystko jest ok. Kupiłem w http://www.foto-tip.pl
Też mam deltę. Pierwsza jaką kupiłem była uszkodzona (nie ładowała się), ale wymieniłem i teraz jest OK.
Antonioo
14-05-2010, 09:31
to wg mnie nie masz oryginału, albo coś jest walnięte......
na oryginale można śmiało z palcem w nosie do 1000-1500 zdjęć zrobić....
a co do pytania na temat baterii to moje zdanie jest takie.....nie po to wydaje się kilka/naście tys na sprzęt, by później oszczędzać jakieś marne grosze na nie wiadomo jakim pochodzeniu baterii, a wierzcie co jakiś czas mam przypadek że taki zamiennik narobił sporych szkód.....i co? gwarancja nie obejmuje tego, ponieważ jest to stosowanie nieoryginalnych akcesoriów.....z własnej kieszeni się leci....
oczywiście to są sporadyczne przypadki....ale jednak.....
[QUOTE=Antonioo;1904521]to wg mnie nie masz oryginału, albo coś jest walnięte......
na oryginale można śmiało z palcem w nosie do 1000-1500 zdjęć zrobić....
Jedno aku mialem w komplecie z D90 robie na nim liczbe zdjec 300/340.
Dokupilem drugi org i to samo, czasami nawet mi nie przekracza 300.
pierwsze aku raczej jest oryginalne bo bylo w zestawie, drugie raczej tez org , kupiony w FJ 200zl :/
Patrzylem na stronie nikona i sa identyczne,nie ma czegos takiego jak inny hologram czy napisy.
Aha i jeszcze jedno- jeden aku wystarcza mi na ok 1.5 tygodnia.
A jak jest cos walniete to co wedlog ciebie?
Mam nadzieje ze nic z D90 :(
Dzis przyjedzie do mnie Delta aku to zobaczymy.
Ok sprobuje zalaczyc jedno zdjecie z moimi 2 aku , moze mi sie uda :)
http://img269.imageshack.us/img269/1184/29675878.jpg
Aku gorne kupione miesiac temu w FJ 199zl , na 100% org , porownywalem ze strony nikona
Aku dolne bylo w zestawie z D90 , ma ok 4 miesiecy.
Na jednym i drugim robie ok 300 zdjec i padaja. Co jest nie tak?
jacek dr
14-05-2010, 16:29
Może masz za puszką coś nie tak... bo raczej nienormalne jest 300 zdjęć,ja na starym aku, robie spokojnie 700.
Może masz za puszką coś nie tak... bo raczej nienormalne jest 300 zdjęć,ja na starym aku, robie spokojnie 700.
Nie mam pojecia gdzie moze byc przyczyna tego czemu tak malo wytrzymuja.
Kolega z forum pisal mi ze nawet jak zaglada po zrobionym zdjeciu na lcd to mu dlugo trzyma.
przeciez taki aku powinien wytrzymac w miare dlugo.
300~350 kadrow i aku zdycha po 1.5 tygodnia.
Kundzior
14-05-2010, 16:57
Baterii raczej nie kupisz do D90. A akumulator i owszem. Polecam aku ACTIVE JETa są spoko i tania jadka.
Mi nigdy więcej nie udało się zrobić jak 850 zdjęć na jednym ładowaniu czy to oryginałem czy innym.
Baterii raczej nie kupisz do D90. A akumulator i owszem. Polecam aku ACTIVE JETa są spoko i tania jadka.
Mi nigdy więcej nie udało się zrobić jak 850 zdjęć na jednym ładowaniu czy to oryginałem czy innym.
No widzisz ty zrobiles 850 a ja nie moge przekroczyc liczby 600.
Ok powiedzmy ze robisz srednio na jednym ladowaniu ok 700 zdjec- a ile dni wytrzymuje ci to jedno ladowanie ,tydzien , 2 tyg , miesiac?
Kundzior
14-05-2010, 18:02
Koło miesiąca przeciętnie, a jak aparat leży, czy to włączony, czy nie ubytek aku to około 1% na 2 tyg.
Koło miesiąca przeciętnie, a jak aparat leży, czy to włączony, czy nie ubytek aku to około 1% na 2 tyg.
Prosze nie zalamuj mnie :(
Ja po jednej nocy mam 3~4 % spadku :/
Czy to w gripie mam aku czy w body.
Kundzior
14-05-2010, 18:15
hmm, mam grip delty. Podejrzewam ze coś skopane masz.
hmm, mam grip delty. Podejrzewam ze coś skopane masz.
Hmm tylko co :(
Od poczatku nie podobalo mi sie to pochlanianie %
Tylko ze czy z gripem czy bez i tak mam spadki.
Kundzior
14-05-2010, 18:37
Użyj serwisu do znalezienia usterki, ale musisz im dokładnie opisać co się dzieje, wiesz nie wszyscy grzeszą bystrością umysłu.
Jak slysze slowo serwis to mi ciarki przechodza :/
Nie chce sie pozbywac aparatu na 30 dni a i pewnie powiedza ze jest wszystko wporzadku
Kundzior
14-05-2010, 20:30
Znaczy się wiecie, ostatnio coś tam drgnęło w pozytywną stronę w serwisie z tego co widzę a do czynienia z serwisem mam bardzo często. Po ostatniej sprzeczce z serwisantem, sprzęt zrobili migusiem :)
Hmm , czyli co , musialbym zajechac z aparatem do sklepu tam gdzie go kupilem i powiedziec co sie dzieje i sklep wysyla do serwisu?
Czy prywatnie mam go wyslac,aparat jest na gwarancji to chyab przez sklep lepiej :)
Kundzior
14-05-2010, 21:34
na Gwarancji tylko przez sklep....
Nie no mam juz tego dosc.
Czy moge w jakis sposob zareklamowac oryginalny aku ktory byl w zestawie z D90?
Bo cuda sie z nim dzieja :/ mialem 59% , zrobilem doslownie jedno zdjecie i spadlo na 1% !
Mam drugi aku w gripie ( aku delta ) i nic takiego sie nie robi.
Mam isc do sklepu i powiedziec co jest grane?
Nie no mam juz tego dosc.
Czy moge w jakis sposob zareklamowac oryginalny aku ktory byl w zestawie z D90?
Bo cuda sie z nim dzieja :/ mialem 59% , zrobilem doslownie jedno zdjecie i spadlo na 1% !
Mam drugi aku w gripie ( aku delta ) i nic takiego sie nie robi.
Mam isc do sklepu i powiedziec co jest grane?
dokładnie tak i to jak najszybciej - oddaj im to i niech się martwią, ale... musisz oddać cały aparat, bo może się okazać że to nie aku jest walnięte tylko aparat - przykre że się pozbawisz sprzetu na jakiś czas, ale masz szansę mieć naprawiony
edit: tak popatrzyłem na to zdjęcie i tak wygląda jakby górny styk dolnego aku był jakiś zaśniedziały - może tu trzeba szukać przyczyny
dokładnie tak i to jak najszybciej - oddaj im to i niech się martwią, ale... musisz oddać cały aparat, bo może się okazać że to nie aku jest walnięte tylko aparat - przykre że się pozbawisz sprzetu na jakiś czas, ale masz szansę mieć naprawiony
Ale co moze byc walniete w aparacie? moze cos ze softem!
Od poczatku mialem problemy z pochlanianiem %.
Wszyscy pisza ile to zrobia zdjec na oryginale 700/ponad 700 a ja 300 nie moge zrobic.
Ba teraz jak mi spadlo z 59% na 1 % licznik pokazywal 121 zdjec :/
Teraz nie dam rady odeslac aparatu na reklamacje,bo w przyszlym tygodniu moi rodzice obchodza rocznice slubu i musze miec czym robic zdjecia :(
Chyba ze zrobia mi to do przyszlego tygodnia.
Ale co moze byc walniete w aparacie? moze cos ze softem!
Od poczatku mialem problemy z pochlanianiem %.
Wszyscy pisza ile to zrobia zdjec na oryginale 700/ponad 700 a ja 300 nie moge zrobic.
Ba teraz jak mi spadlo z 59% na 1 % licznik pokazywal 121 zdjec :/
Teraz nie dam rady odeslac aparatu na reklamacje,bo w przyszlym tygodniu moi rodzice obchodza rocznice slubu i musze miec czym robic zdjecia :(
Chyba ze zrobia mi to do przyszlego tygodnia.
nie wiem co może być walnięte - może być kwestia zwarcia, może być kwestia softu, który źle odczytuje wskazania z aparatu - trudno powiedzieć nie widząc tego
a fakt, że jak najszybciej trzeba się pobawić w reklamację wynika z tego, że masz określony czas (2 miesiące) od zauważenia wady na złożenie reklamacji
a fakt, że jak najszybciej trzeba się pobawić w reklamację wynika z tego, że masz określony czas (2 miesiące) od zauważenia wady na złożenie reklamacji
Czyli co , od dzis mam 2 miesiace czasu na to zeby zareklamowac?
Dobrze Cie zrozumialem?
Czyli co , od dzis mam 2 miesiace czasu na to zeby zareklamowac?
Dobrze Cie zrozumialem?
nie, od zauważenia wady (czyli już jakiś czas minął), co prawda i tak klienci najczęściej mówią, że wada wystąpiła wczoraj, w ostatni weekend itp., ale jak w reklamacji powiesz że masz taki problem od nowości, a kupiłeś aparat np. 3 miesiące temu to będzie lipa i dlatego lepiej byś to zrobił jak najszybciej
Ja na swoim D90 i akumulatorze, który był w komplecie robię ok. 400 zdjęć ale cały czas mam włączoną stabilizację obrazu..
Ja na swoim D90 i akumulatorze, który był w komplecie robię ok. 400 zdjęć ale cały czas mam włączoną stabilizację obrazu..
No ja nie mam VR w obiektywach , i robie niej zdjec od ciebie na aku :/
Proszę o radę:
Jaką baterie kupić do Nikona D90? Mam tu na myśli jakąś baterie dodatkową, nieoryginalną.
Prosze Was o rade bo znalazłem różne informacje, że niektóre baterie mogą powodować różne konflikty w tym aparacie. Na co zwrócić uwagę przy wyborze, czego napewno nie kupować?
Do mojego D80 kupiłem kiedyś baterie Phottix Titan. Był to błąd, ze chciałem zaoszczędzić. Baterie mają generalnie dobrą pojemność vs cena, ale moje mają jakąś wadę. W momencie gdy zbliżają się ku wyczerpaniu, aparat twierdzi, że baterie są jeszcze "dobre" a po naciśnięciu spustu i uniesieniu lustra rzuca ERR i bateria stan pokazuje 0% - nie ważne czy pracują w gripie czy w aparacie. Nie wiem czy te baterie tak mają, czy trafiłem na lipne sztuki...
Na cudzym D90 + kit 18-105 (VR ON) doszedłem do wyniku 1500 zdjęć - bateria oryginalna. Częste włączanie/wyłączanie oraz użycie wyświetlacza (przeglądanie zdjęć) sporo prądu wciąga.
Na cudzym D90 + kit 18-105 (VR ON) doszedłem do wyniku 1500 zdjęć - bateria oryginalna. Częste włączanie/wyłączanie oraz użycie wyświetlacza (przeglądanie zdjęć) sporo prądu wciąga.
Lol 1500 zdjec na oryginalnym? W jakim czasie bylo to strzelone .tzn czy zajelo to tydzien , 2 tygodnie czy wiecej?
Masakra chyba mam cos z body , bo juz nie wytrzymuje jak ktos pisze ze wlacza/wylacza czesto aparat, podglada zdjecia i jeszcze robi ponad 1000 zdjec! :/
Lol 1500 zdjec na oryginalnym? W jakim czasie bylo to strzelone .tzn czy zajelo to tydzien , 2 tygodnie czy wiecej?
Hmmm... Jeden dzień, a dokładnie to kilka godzin. Chyba nawet było więcej niż 1500. :-) Impreza modelarska, fociłem modele w locie.
Masakra chyba mam cos z body , bo juz nie wytrzymuje jak ktos pisze ze wlacza/wylacza czesto aparat, podglada zdjecia i jeszcze robi ponad 1000 zdjec! :/
Te 1500 zdjęć osiągnąłem w dość specyficznych warunkach... Normalnie EN-EL3 w moim D80 stacza 600-800 cyknięć. Nie pamiętam jaki jest teraz stan baterii po ostatnich trzech wypadach... Nie mam sprzętu przy sobie, ale ogólnie mogę powiedzieć, że jakbym robił poniżej 600 na jednej baterii, to zaczynałbym się niepokoić.
Ale naprawdę trzeba wziąć pod uwagę takie rzeczy jak:
* częstotliwość włączania/wyłączania aparatu
* włączony podgląd (info)
* przeglądanie zdjęć
Mam taka prosbe
Czy moglby ktos napisac w podpunktach najwazniejsze czynniki ktore moga poprawic (wydluzyc ) uzytkowanie akumulatora?
Bardzo bym prosil o takie wsazowki.
Bo tak sie troszke zaglebilem w instrukcje i np znalazlem cos takiego:
Oczekiwanie na zdal.sterowanie , mialem ustawione w body czas 5 minut.Zmienilem na czas minimalny czyli 1 min - moze w niewielkim stopniu moj aku wytrzyma troszke dluzej.
Moze jest wiecej tego typu ustawien ,Tylko przeczytac cala lekture instrukcji troche zajmie :(
Mam taka prosbe
Czy moglby ktos napisac w podpunktach najwazniejsze czynniki ktore moga poprawic (wydluzyc ) uzytkowanie akumulatora?
Bardzo bym prosil o takie wsazowki.
Bo tak sie troszke zaglebilem w instrukcje i np znalazlem cos takiego:
Oczekiwanie na zdal.sterowanie , mialem ustawione w body czas 5 minut.Zmienilem na czas minimalny czyli 1 min - moze w niewielkim stopniu moj aku wytrzyma troszke dluzej.
Moze jest wiecej tego typu ustawien ,Tylko przeczytac cala lekture instrukcji troche zajmie :(
Barto28, przede wszystkim na te 300 lub 1500 zdjęć składa się również ilość prób ustawiania ostrości - jak obiektyw jeździ w te i nazad setki razy to będzie automatycznie mniej zdjęć zrobionych - stąd też np. ciągły AF żre prąd dość mocno.
Drugim pożeraczem prądu jest np. maniera wyłączania aparatu po zrobieniu paru zdjęć - fotograf włącza aparat, robi trzy zdjęcia, wyłącza aparat i idzie sobie dalej. Dojdzie do kolejnego miejsca, gdzie chce robić zdjęcia i znów cykl - włącz, cyknij, wyłącz itd.
Kolejnym ważnym pożeraczem prądu jest stabilizacja - czy to VR w Nikkorach, czy OS w Sigmach zjadają ładnie akumulatorki.
Podgląd po wykonaniu zdjęcia - wyłączyć, bo i tak zwykle nie ma na to czasu, a w dodatku sam ten podglad jest trochę bez sensu bo mało widać. Lepiej zrobić jedno-dwa zdjęcia w serii więcej i moim zdaniem (podkreslam moim) uzysk dobrych zdjęć jest wiekszy niż przy korzystaniu z podglądu.
Kundzior
29-05-2010, 00:31
Dokładnie nic ująć, nic dodać, do wypowiedzi Erie.
Hmm no nie wlanczam i wylanczam juz tak czesto aparatu i faktycznie widac roznice :)
Od 2 dni mam go caly czas zalaczony i nic nie spada :) Lepsze chyba to niz jak bym mial za kazdym razem go wlanczac jak chce zrobic zdjecie.
W body ustawilem najmniejsze czasy co powoduje przedluzenie uzytkowania aku.
Zobaczymy jeszcze za pare dni.
A ja zawsze wyłączam aparat. Włączam go tylko na cas fotografowania. Czyszczenie matrycy mam ustawione przy wyłaczaniu. Tak jaj już pisałem ja jednym ładowaniu zrobię ok. 400 fotek i uważam to za całkiem dobry wynik, a przynajmniej nic mi sie w torbie samo nie przyciśnie i nie rozładuje akumulatorka.
TristisAnima
31-05-2010, 11:20
A ja zawsze wyłączam aparat. Włączam go tylko na cas fotografowania. Czyszczenie matrycy mam ustawione przy wyłaczaniu. Tak jaj już pisałem ja jednym ładowaniu zrobię ok. 400 fotek i uważam to za całkiem dobry wynik, a przynajmniej nic mi sie w torbie samo nie przyciśnie i nie rozładuje akumulatorka.
Dobry wynik :?. Ja na jednym ładowaniu robię ponad 1000 i w plecaku też noszę wyłączony. Gdybym robił tyle co ty na jednym ładowaniu, załamałbym się. Niewiele mniej robił mój stary kompakt Kodaka. I jeszcze żeby Cie zmartwić, lustrzanka nawet wyłączona, tak naprawdę nadal jest włączona.
Ale ja się niczym nie martwię. Dla mnie 400 fotek to dobry miesiąc fotografowania. Ostatnio ładowałem przed 1 maja i właśnie dzisiaj skończył się aku. Poprzednią lustrzanką Canona robiłem też coś kolo tego więc ten wynik jest dla mnie zupełnie normalny i nigdy nawet nie przyszło mi do głowy że robię "tak mało" zdjęć na jednym ładowaniu. Z resztą gdyby nie ten watek to nigdy bym nie wiedział, że ilość fotek na jednym ładowaniu może być dla kogoś problemem i przyczyną załamań i osobistych tragedii.;)
Drugi akumulatorek jest w torbie więc jak się jeden skończy wkładam drugi i po sprawie. Mam ponad 2 miesiące fotografowania bez ładowania. Świat jest piękny!!!
Po to producent daje ładowarkę, żeby w miarę potrzeby naładować aku i już.