Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jezioro Srebrne...
... - część I.
* Zapraszam *
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl)
2
3
* Dziękuję *
stawiam na jeden i dwa ale bardziej 2 mi podchodzi podoba mi sie kadr i kolor
trojka jakas taka wyprana w korzeniach moze ciut kontrastu i koloru by pomoglo
Podobaja mi sie caly set, ale nr.1 naj :)
Jedynka ma fajny kadr, dwójka kolorki, a trójka troszkę faktycznie przybledzona, lekko chyba w lewo zawija i może trochę mało zdecydowana kadrowo. Powalcz może jeszcze z nią odrobinę...
Ja wybieram dwójkę, kolor taki naturalny :-) ciekawie wyszedł korzeń, pozostałe dwa kadrowo OK, ale jakieś wyprane kolory, czyżbyś wyciągał mocno z cienia?
RobertSoul
12-05-2010, 19:22
ogólnie ładnie podoba się ! ale 3 coś nie teges przez tą obróbke... trochę tak photomatixem podchodzi ale mogę się mylić :P
pozdrawiam ;)
... ale jakieś wyprane kolory, czyżbyś wyciągał mocno z cienia?
Ano trochę musiałem wyciągać. Światło z tej strony jeziora mocno się spłaszczyło, a miejscówka też do łatwych nie należy.
... ale 3 coś nie teges przez tą obróbke... trochę tak photomatixem podchodzi ale mogę się mylić :P
pozdrawiam ;)
Nie wszystkim musi się podobać. Ale z tym photomatixem to troszeczkę pojechałeś :wink::evil:.
Niedługo druga część ze słonecznej strony jeziorka :-).
jurek1906
12-05-2010, 19:28
Dwójka mi się najbardziej podoba,trojka musi taka być.Robiona pod mocne ,tylne światło.
RobertSoul
12-05-2010, 19:31
....przepraszam :)
borregaard
12-05-2010, 19:33
Fajny zakątek .
Nie to żebym marudził ,ale te kolory są jakieś...nie Twoje.Mam wrażenie jakbyś pokolorował czarno-białe foty..No sam nie wiem skąd mi się to wzięło,ale już patrzę któryś raz i nie mogę się tego pozbyć....
trochę inne światło, trochę inne niebo i leśne jeziorko i już dziwne komentarze - mz. kolorystyk jest jak najbardziej na tak owszem przyzwyczaiłes nas do ciepłej, ale ze tutaj jest trochę chłodniejsza nie oznacza wcale ze jest żle (nie jesteś przecież przypisany do jakiegoś wzorca )
bardzo dobre kadry foty z ostrym słońcem ale dobrze zrobione, jedyneczka super, dwójka trochę cieplejsza bo w cieniu (moze dlatego bardziej się podoba ) i dobra kadrowo trójka no może można ja troszeczkę docieplić :)
Mnie bardzo 1 pasuje. Kolory właśnie na nim najlepiej pasuja do tej srebrnej tafli. Najsłabsza kolorystycznie 3
borregaard
12-05-2010, 20:12
trochę inne światło, trochę inne niebo i leśne jeziorko i już dziwne komentarze - mz. kolorystyk jest jak najbardziej na tak owszem przyzwyczaiłes nas do ciepłej, ale ze tutaj jest trochę chłodniejsza nie oznacza wcale ze jest żle (nie jesteś przecież przypisany do jakiegoś wzorca )
bardzo dobre kadry foty z ostrym słońcem ale dobrze zrobione, jedyneczka super, dwójka trochę cieplejsza bo w cieniu (moze dlatego bardziej się podoba ) i dobra kadrowo trójka no może można ja troszeczkę docieplić :)
Komentarze nie są dziwne,a subiektywne.
Ja nie chciałem pisać,że wyszło,oprócz dwójki, jakoś tak ....tfu,tfu...photomatixsowo,bo już ktoś o tym napisał,ale mnie sprowokowałeś...:wink::mrgreen:
Dlaczego mam nie napisać czegoś co mi się narzuca...? Tak to widzę,nic na to nie poradzę.
Nikonozaur
12-05-2010, 20:32
Jedynka i dwójka całkiem cacy, ale na trójce kolor trochę Ci się omsknął. Piaseczek wpada lekko w zielony i w ogóle jest dość szaro, moim zdaniem nie jest to wina braku słońca, lecz w którymś miejscu przeciągniętej obróbki.
Komentarze nie są dziwne,a subiektywne.
Ja nie chciałem pisać,że wyszło,oprócz dwójki, jakoś tak ....tfu,tfu...photomatixsowo,bo już ktoś o tym napisał,ale mnie sprowokowałeś...:wink::mrgreen:
Dlaczego mam nie napisać czegoś co mi się narzuca...? Tak to widzę,nic na to nie poradzę.
no może żle to ująłem ale dla mnie ewidentnie tutaj kolorystykę narzuca silne światło które w połączeniu z leśnymi fragmentami daje taką właśnie tonację :) ale nie wygląda to wcale oczywiście mz. photomatixsowo :)
...
Andrzej, możesz pisać wszystko co myślisz na temat moich zdjęć. Po to przecież chyba jest to forum? Z każdej opinii i komentarza można coś ciekawego wyłuskać. Właśnie po to wystawiam swoje zdjęcia i liczę na Wasze komentarze, aby móc co nieco dowiedzieć się na ich temat. Wiadomo jak człowiek sam podchodzi do swoich prac. A na takie małe usprawiedliwienie dodam, że niedawno zmieniłem puszkę i obiektywy. Także też muszę się dopasować do nowego sprzętu.
Dziękuję serdecznie za komentarze. A najbardziej za te szczere, krytyczne, bo to z nich właśnie największa korzyść płynie :smile:.
Szczerze? ;)
Bardzo udana sersja jak dla mnie... ciekawa kolorystyka, fajne miejsce. Cos innego w Twoim wydaniu. Tak 3maj ;)
borregaard
12-05-2010, 20:51
Andrzej, możesz pisać wszystko co myślisz na temat moich zdjęć. Po to przecież chyba jest to forum? Z każdej opinii i komentarza można coś ciekawego wyłuskać. Właśnie po to wystawiam swoje zdjęcia i liczę na Wsze komentarze, aby móc co nieco dowiedzieć się na ich temat. Wiadomo jak człowiek sam podchodzi do swoich praca. A na takie małe usprawiedliwienie dodam, że niedawno zmieniłem puszkę i obiektywy. Także też muszę się dopasować do nowego sprzętu.
Dziękuję serdecznie za komentarze. A najbardziej za te szczere, krytyczne, bo to z nich właśnie największa korzyść płynie :smile:.
Robiłeś dobrze na poprzednim sprzęcie,to dasz radę....Mz,i Nikonozaur też o tym wspomniał,coś się deko "omskło"w obróbce...nic więcej.....
Pociechy ze sprzętu....:D...popatrzymy zresztą....:wink::mrgreen:
ostrytux
12-05-2010, 22:32
Fajnie że jest dyskusja – jak mawiają gdy na wernisażu nie ma burzliwej debaty na temat fotografii a po wyjściu z galerii nie jest się wstanie odtworzyć w głowie więcej niż 3-4 fotografii to wystawa była nieudana – więc dyskusja jest jak najbardziej na miejscu ;)
Ale do rzeczy ;)
Na fotografiach widać ewidentnie że światło nie było najłatwiejsze do opanowania, kadry są poprawne ale z laczków nie wyrywają ;) Osobiście widzę dość „mocne” walczenie w cieniach, bardzo charakterystyczna utrata saturacji, zwłaszcza w zieleniach i mocno szare cienie przy ostrym świetle, „wyprane” z kontrastu. Najbardziej podoba mi się dwójka za kadr oraz naturalność kolorów.
Paweł rób swoje ...
Ja jestem za jedynką z kolorekiem dwójki. Ładna przestrzeń na jedynce.
Bartekkw
12-05-2010, 22:41
jedynka świetna, chociaż i pozostałe też niczego sobie. Super obróbka
Proac150
12-05-2010, 22:46
Dla mnie 1 i 2, super. Inne jakieś, ale b. się podobają.
Technikalia i obróbka - poziom światowy, co do kadrów, to jedynka najbardziej do mnie mówi, ale generalnie znakomita robota.
Jedynka i dwójka, bardzo fajnie skadrowane, kadr trójki jakoś mi nie podchodzi. Jedynka ze swoją kolorystyką ma specyficzny urok i klimat który bardzo mi się podoba, to mój faworyt :)
Pozdrawiam.
wojtek6308
13-05-2010, 08:31
Ładna jeziorowa seria, 2 i 1 bardzo mnie się podobają :-) .
Jak patrzę i patrzę na te zdjęcia, to wypada mi się z Wami zgodzić.
Trójka faktycznie wygląda jakby wpadła do "wybielacza" ;-):evil:. I nie ma się co tłumaczyć, że światło takie, a nie inne, że wszystko z ciemnicy targane. Do poprawy i już. Błąd, że nie popatrzyłem przed wrzuceniem fotek na inne wyświetlacze. Przeważnie tak robię, że wcześniej oglądam zdjęcia na trzech monitorkach i dopiero jak w miarę to wszystko wygląda to do netu.
Myślę, że druga seria z bardziej nasłonecznionego brzegu jeziora, przypadnie Wam do gustu i będzie mniej kontrowersyjna.
Serdeczne dzięki za wizytę i pozostawienie komentarza :-).
A więc czekamy :mrgreen: ;-)
krzysztofz24
13-05-2010, 17:58
Wylamie sie troche;-). Otoz bardzo mi sie podoba 3- za co?. Kolory sprane, swiatlo troche plaskie, widac wyciaganie z cieni...ale co ja poradze;-) ze mi sie bardzo podoba. Mam wrazenie takiego troche nierealnego malarskiego obrazu, moze za sprawa nieba...ktore za swoj niezbyt realistyczny charakter mi sie wlasnie podoba. Podsumowujac, to zapewne mogles to obrobic bardziej naturalnie, wybrales taka wersje i mi akurat ona pasuje za swoja nierealnosc i innosc.
Nie no fajna okolica:-) światło i kadry bardzo się podobają. Zachęciłeś mnie do odwiedzin Zalewu Zemborzyckiego w Lublinie, gdzie można natrafić na podobne korzenie i skarpy.
jedynka podoba się bardzo, 2 i 3 nie dla mnie... 2 (kadr) 3 (kolory i obróbka)
malasana
14-05-2010, 10:34
Zdecydowanie jedynka. Rzeczywiscie obrobka dosyc zdecydowana, ale mz efekt dobry, nie przekroczyles granicy:)
Fotografia nr.1 zdecydowanie przykuwa uwagę i moim skromnym zdaniem jest naj.A swoją drogą mam w woj.Opolskim też Srebrne Jeziorko nawet podobnie wygląda :)
misiobudrysio
14-05-2010, 13:22
calosc dobra podoba mi sie obrobka
pozdr.