Zobacz pełną wersję : szumy w D700
janek.demonista
11-05-2010, 10:57
Mam pytanie, czesto słyszę o minimalnych szumach w D700 ,nawet przy ISO 6400.
ostatnio przeglądałem fotki w NX2 patrzę, a tu fota ISO 1000, przesłona 3,5 czas 60 i szum jak nie wiem.
Czy ktoś może powiedzieć z czego to wynika, dodam że zdjęcie zrobione z obietywem 24-70 na ogniskowej 50, bez błysku.
stachmuszel
11-05-2010, 11:00
Pokaż to zdjęcie. Bez tego, nikt nic konstruktywnego Ci nie napisze.
Pozdr.
Do 1600 coś takiego jak szum nie istnieje 3200 gładkie jak pupcia niemowlaka 6400 jest świetne proponowałbym nauczyć się naświetlać niedoświetlone i ciągnięte to nawet iso 200 będzie miało ziarno jak d200 na iso 1600
niestety d700 samo zdjęć nie robi
Szum? Jaki szum? A, coś słyszałem o jakimś szumie powyżej 6400...
Paweł Kania
11-05-2010, 12:36
Nie gadajcie bo na 6400 trochę szumi ;)
I banding wyłazi :)
Ale ja kiedyś szumofob byłem i mi D300 na 800 szumiało niemal nieakceptowalnie ;)
Nie gadajcie bo na 6400 trochę szumi ;)
mój szumi za trochę więcej niż 6400, ale jam go nowego zanabył drogą zakupu (gdyż ukraść się nie dało ;) ) ;) :D
To zalezy od kryteriów, formatu do jakich sie przygotowuje zdjęcia.
Dla mnie ostatnie normalnie używalne to ISO 1600. Wyżej (max 3200 - sport itp, zapewne śluby) tylko gdy zdjęcia nie maja być za wielkie i dopuszcza sie ich gorszą jakość techniczną.
Co by nie gadać przy wysokich ISO spada dynamika zdjęcia, kolory są jakieś "gorsze"....
Zawsze się mówi, żeby dobrze naświetlać to będzie ok, ale przecież ISO się ciągnie właśnie tam gdzie światła brak...
Zresztą nie trzeba dużo główkować by zauważyć, że np. bardzo dobrzy foto ślubni, gdy ciągną bardzo wysoko ISO to potem przeważnie przewalają zdjęcia... do BW.
Co nie zmienia faktu, że bez zdjęcia dalsza dyskusja nie ma sensu. Poczekamy co nam pokaże janek.demonista (z EXIFem).
Do tego czasu proponuję się wstrzymać z dalszą dyskusją. Dziękuję.
Mam pytanie, czesto słyszę o minimalnych szumach w D700 ,nawet przy ISO 6400.
ostatnio przeglądałem fotki w NX2 patrzę, a tu fota ISO 1000, przesłona 3,5 czas 60 i szum jak nie wiem.
Czy ktoś może powiedzieć z czego to wynika, dodam że zdjęcie zrobione z obietywem 24-70 na ogniskowej 50, bez błysku.
Eeee nieno tak to ja też mogę powiedzieć ... foty akurat nie mam ale też zrobiłem fotę na ISO6400 potem podciągnąłem o następne 1/2EV i na odbitce 15x21 było gites. Fota była jasna to szum mniej widoczny był ale kolory i tak już inne były.
Jedno hasło, tysiąc szyderczych wypowiedzi a to prowokacja jest :)
janek.demonista
11-05-2010, 14:21
Jedno hasło, tysiąc szyderczych wypowiedzi a to prowokacja jest :)
nie nie, to nie prowokacja, po prostu zaczynam swoją przygodę z foto i chciałbym się dowiedzieć, gdzie popełniłem błąd,
tak jak napisałem f3,5, 60, pomieszczenie z jasnym światłem dziennym i sztucznym, światłomierz wskazał, że jest dobrze,
patrzę a tu ziarno, i na kilku innych również,
zupełnie nie wiem dlaczego,
fotę prześlę wieczorem
No to czekamy na fotkę aby coś więcej powiedzieć.
nie nie, to nie prowokacja, po prostu zaczynam swoją przygodę z foto i chciałbym się dowiedzieć, gdzie popełniłem błąd,
się w narodzie polepszyło! przygodę z foto zaczyna się od D700 :)
Archibald
11-05-2010, 19:07
się w narodzie polepszyło! przygodę z foto zaczyna się od D700 :)
Fakt... zazdroszczę... ;)
...albo nie zazdroszczę - nauczę się na gorszym potem pozostaną same przyjemności przy przesiadce na lepszy ;)
tak jak napisałem f3,5, 60, pomieszczenie z jasnym światłem dziennym i sztucznym, światłomierz wskazał, że jest dobrze,
patrzę a tu ziarno, i na kilku innych również,
zupełnie nie wiem dlaczego,
fotę prześlę wieczorem
Jesli dobrze naswietlone to nie ma szumu, chyba ze miales ostre swiatlo w kadrze to wtedy glebokie cienie potrafia lekko zaszumiec ale na papierze i tak nic nie widac.
janek.demonista
11-05-2010, 22:05
dobry wieczór,
tak jak napisałem przesyłam link do zdjęcia
http://www.photoshop.com/accounts/8d901f6bda0747b5946beb4ad2bf05d6/px-assets/4b2614e342d741d49a80c75ac6fa859e
f 4,5, 1/80s ISO 1600, tryb manual ,pomiar spot, af single, bez wyszczególnionego focusa
aha i zrobione z ręki przez szybę
i popatrzcie szumi jak w drzewach wiatr
Antonioo
11-05-2010, 22:09
sory, ale ja tu szumu nie widzę...
ja rowniez chyba, ze na 100, 200% cropie ogladasz zdjecia
sory, ale ja tu szumu nie widzę...
Daj powiększenie na 100% to pewnie zobaczysz:)
janek.demonista
11-05-2010, 22:17
tak, własnie na cropie 100 widać szum,
czy to nie problem ?
a co w przypadku, gdy chcę edytować zbliżenie ?
może inaczej sformułuje pytanie
do jakiej wielkości wydrukowane zdjęcie nie będzie mieć szumu ( pomijając rzecz jasna błędy ) ?
Antonioo
11-05-2010, 22:30
a jakie chcesz z tego robić wydruki? rozmiar...
takie pierwsze z brzegu; 2800 ISO, do tego jakaś korekta w LR (nie wiecej niż +/- 0.3EV)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://jocz-borowski.com/DSC_7630_.jpg)
plik 1:1 (http://jocz-borowski.com/DSC_7630.jpg)
janek.demonista
11-05-2010, 22:40
chciałbym takie około 30cm na 60 cm
ja nie wieże w to co tu czytam..
przepraszam Janek ale chyba nie wiesz " na czym Ci d*** jeździ "
...
Janek. Ty weź i wywołaj to foto i zrób odbitkę/wydruk w paru rozmiarach. Także większym niż podałeś. Od tego momementu najprawdopodobniej przestaniesz zerkać przesadnie na 100% cropy. Rób zdjęcia i drukuj.
pozdrawia Janek
Edit:
ja nie wieże w to co tu czytam..
przepraszam Janek ale chyba nie wiesz " na czym Ci d*** jeździ "
...
Przepraszam bober, ale Ty weź się poucz.
Antonioo
11-05-2010, 23:14
wg mnie bez problemu....a robiłeś w ogóle jakiekolwiek odbitki w podobnym rozmiarze???!!!!.....albo w ogóle jakiekolwiek????
za 15 pln robisz wydruk w standardzie 30x45 i widzisz.....co i jak....cena uważam że śmieszna.....a wiedza bezcenna i unikasz myślenicy...
Robson_87
11-05-2010, 23:15
u mnie odbitka 15x20 i przy iso4500 ani grama szumu, wywolaj zdjecie sam zobaczysz.
janek.demonista
12-05-2010, 06:41
dziekuję wszystkim za porady, faktycznie najlepiej sprawdzić to w praktyce, zatem zrobię wydruk.
wybaczcie jednak naiwne pytanie. o co chodzi z tym cropem, dotąd sądziłem, że crop 100% to taka wielkość zdjęcia, do której można zrobić wydruk bez strat jakości. z tego co piszecie tok chyba nie jest.
czy ktos byłby tak uprzejmy i przybliżył to zagadnienie lub przesłał link.
raz jeszcze dzięki
dziekuję wszystkim za porady, faktycznie najlepiej sprawdzić to w praktyce, zatem zrobię wydruk.
wybaczcie jednak naiwne pytanie. o co chodzi z tym cropem, dotąd sądziłem, że crop 100% to taka wielkość zdjęcia, do której można zrobić wydruk bez strat jakości. z tego co piszecie tok chyba nie jest.
czy ktos byłby tak uprzejmy i przybliżył to zagadnienie lub przesłał link.
raz jeszcze dzięki
z angielskiego "crop" oznacza: obcinac, kadrowac czyli jest to wycinek zdjęcia
janek.demonista
12-05-2010, 07:29
to jak powiększyć na monitorze zdjęcie bez szumu ?
czy taka sztuka może się udać ?
Co by nie gadać przy wysokich ISO spada dynamika zdjęcia, kolory są jakieś "gorsze"....
Zawsze się mówi, żeby dobrze naświetlać to będzie ok, ale przecież ISO się ciągnie właśnie tam gdzie światła brak...
??? Masz jakieś dane z czasów D100... Poza tym niepotrzebnie przenosisz działanie ludzkiego oka na działanie aparatu. Aparat widzi kolory tak samo, bez względu na ilość światła - w przeciwieństwie do oka, które przestaje widzieć kolory przy słabym świetle (nie mylić np. ze światłem lamp sodowych na ulicy w nocy, wiadomo o co chodzi).
Zresztą nie trzeba dużo główkować by zauważyć, że np. bardzo dobrzy foto ślubni, gdy ciągną bardzo wysoko ISO to potem przeważnie przewalają zdjęcia... do BW.
To chyba za dużo główkowałeś, to bardzo dobrze, że wielu z nich nic nie wie o tej teorii :-D
http://www.terajewicz.pl/2009/12/frs-2009/
W życiu bym nie zamienił tej foty na BW (ISO 6400). Uprzedzając pytania - nie, zdjęcie nie było "podkręcane" w PS.
Pomińmy moja skromną osobę, dobrze, że Trzcionka nic nie wie o tej teorii, tylko robi kolorowe foty na ISO 12800 nawet:
http://blog.adamtrzcionka.pl/?p=2048
Widzisz jakiś problem z kolorami tam?
Dzięki temu postowi sam przestałem się "bać" ISO powyżej 6400. Choć do 99% rzeczy wystarcza 3200 znane i lubiane jeszcze w erze analoga - do dziś używam w moim F4s, nie pamiętam, żebym kiedyś miał "za mało" światła. Dla mnie problem z szumami / małą ilością światła skończył się po premierze D3/D700 (a nawet D300/D90, jak się uprzeć). D3s to już chyba tylko sztuka dla sztuki...
??? Masz jakieś dane z czasów D100... Poza tym niepotrzebnie przenosisz działanie ludzkiego oka na działanie aparatu. Aparat widzi kolory tak samo, bez względu na ilość światła - w przeciwieństwie do oka, które przestaje widzieć kolory przy słabym świetle (nie mylić np. ze światłem lamp sodowych na ulicy w nocy, wiadomo o co chodzi).
chyba raczej ty masz zbyt wielkie wyobrażenie o nikonie, albo żyjesz w kompletnej niewiedzy. W d700 przy wzroście czułości spada DR i jest to fakt
http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Nikon/D700
http://www.optyczne.pl/81.8-Test_aparatu-Nikon_D700_Zakres_tonalny.html
chyba wystarczy
karolt, czy ja napisałem, że zawsze trzeba przewalać do BW?
Po co mi dajesz linka do zdjęć Adama? Porównując zdjęcia w tak małych formatach można udowodnić, że i D80 nie szumi na bardzo wysokich ISO.
Nie jestem onanistą, sam często używam wysokiego ISO (D700, D80), także w kolorze i wiem jak wyglądają zdjęcia w na różnych czułościach.
Wiem też że na papierze wygląda to lepiej, co jednak nie zmienia faktu, że rzy bardzo wysokich ISO spada dynamika zdjęć i kolory są "gorsze" niż na niższych ISO. Nie musisz się ze mną zgadzać, więc ochłoń trochę i daruj sobie tego typu teksty ("??? Masz jakieś dane z czasów D100", "To chyba za dużo główkowałeś").
janek.demonista
12-05-2010, 12:07
Sądziłem, że zadałem proste pytanie
Powtórzę zatem , czy można na monitorze powiększyć zdjęcie do porządanej wielkości np. 30/60 cm bez spadku jego jakości. Pytam dlatego, że przy cropie np 60%, 100% wychodzą mi szumy.
Jeśli widzę zatem zaszumiony fragment czyjejś twarzy obawiam się, że będzie to widoczne na zdjęciu. Oczywiście bez cropu szumów nie ma.
Czy moje obawy są słuszne ?
Sleepwalker
12-05-2010, 12:44
Może weź linijkę i zmierz? ;-)
Między monitorem a papierem istnieje różnica (nikt nie ma zamiaru wspomnieć o tym?). Na monitorze oglądasz fotkę w gęstości ok. 72 pixele na cal (liniowo). Na papierze w labach, drukarkach domowych drukujesz w gęstości 300 pixeli na cal. Wszystko jest bardziej ściśnięte, każdy szumiący pixel jest o wiele mniejszy, szum widać o wiele mniej. Bez szans na zobaczenie pojedynczych pixeli. 100% na monitorze i 100% (noresize) na papierze to nie to samo - wszystko zależy od DPI (Dot per inch).
O ile się nie mylę, obrazek z 12 megowej matrycy w 100% na monitorze ma coś ok 60/30cm???? Tylko co Ci z takich wymiarów kiedy i tak w 100% całego kadru nie zobaczysz?
Sorry, jaśniej nie potrafię.
Dobra ja od dzisiaj stałem się posiadaczem D700 po przesiadce najpierw z D90, później D300, a ostatnio D300s i powiem tak: Tu nie ma szumu!!! W d300s miałem szum który niekiedy denerwował mnie od 1600 w górę, tzn 1600 jeszcze przy dobrym naświetleniu było ok, tylko głębokie cienie trochę szumiały, ale na D700 ISO3200 jak dla mnie nie szumi, a 6400 trochę już traci na szczegółach ale i tak będę je wykorzystywał!! W ogóle jestem w szoku obrazowaniem pełnej klatki. Nie przypuszczałem, że będzie aż tak dobrze.... :D:D:D
Paweł Kania
12-05-2010, 13:34
Hehe... generalnie D700 szumi... Ale tak 'artystycznie' :D
janek.demonista
12-05-2010, 13:38
Maki ,
Dziękuję za rzetelna inofrmację dot. wydruku, a Wszystkim za pozostałe cenne informacje.
Wniosek nasuwa mi się jeden . Robić zdjęcia smiało wyginajac ciało ( dla kadru :) i podkręcajac ISO na MAx gdy potrzeba.
Dzięki wszystkim
Zastanawiam się nad wątkiem dot. kolorystyki zdjeć. Nie jestem zwolennikiem nadmiernej obróbki programowej,
i zastanawiają mnie możliwości jej personalizacji w trakcie robienia zdjęć...
chodzi o mozliwości uzyskania stałej palety z poziomu aparatu
Antonioo
12-05-2010, 13:39
są wątki dotyczące profili kolorystycznych....poszukaj....
Dobra ja od dzisiaj stałem się posiadaczem D700 po przesiadce najpierw z D90, później D300, a ostatnio D300s i powiem tak: Tu nie ma szumu!!! W d300s miałem szum który niekiedy denerwował mnie od 1600 w górę, tzn 1600 jeszcze przy dobrym naświetleniu było ok, tylko głębokie cienie trochę szumiały, ale na D700 ISO3200 jak dla mnie nie szumi, a 6400 trochę już traci na szczegółach ale i tak będę je wykorzystywał!! W ogóle jestem w szoku obrazowaniem pełnej klatki. Nie przypuszczałem, że będzie aż tak dobrze.... :D:D:D
szybko sie przyzwyczaisz i zaczniesz narzekac... ;)
Janek,
Wszystkie foty trzeba obrabiac - RAW i potem ACR
A ja myślę, że ilość, jakość i stopień przeszkadzania szumu na zdjęciu zależy od subiektywnych odczuć odbiorcy. Dla jednego Szumz D200 przy ISO1600 jest "żadnym" szumem, adla szumofobów (np. dla mnie) szum z D3s przyISO 1600 jest niedopuszczalny (no, może lekko przesadziłem ;) ).
Co do kolorów na wysokich ISO:
Skłaniamsię do opinii, że im wyższe ISO tym więcej koloru ucieka (kolor staje się wyprany). Może chodzi o te "szumowe plamy" przy maksymalnych ISO, możeto one sprawiają wrażenie małonasyconych kolorów.
Oto szum na ISO 12800, który komuś może się wydać zjadliwy:
źródło (http://img203.imageshack.us/img203/4002/laoche13.jpg)
A to szum na ISO 1250, na który ktoś może nie móc patrzeć.
źródło (http://img268.imageshack.us/img268/6086/laoche16.jpg)
Ja w kolorowych zdjęciach nie lubie szumu, ale w monochromatycznych jak najbardziej ;)
Powiem tak: NIE LUBIĘ SZUMU, LUBIĘ ZIARNO ;)