PDA

Zobacz pełną wersję : 14-24 przeostrza?

tyranow
10-05-2010, 17:33
Witam wszystkich

W obiektywie 14-24 który mam zauważyłem FF na bocznych punktach AF. O ile środkowy ostrzy praktycznie bezbłędnie (no może skusiłbym się na korekcję -2 w puszcze) o tyle na bocznych jest już zdecydowanie gorzej. A mianowicie na bocznych krzyżowych musiałbym wprowadzić kalibrację na jakieś -13, a na krańcowych jakieś -10.

Czy może ktoś spotkał się z taką przypadłością? Może to częsta cecha tego obiektywu, choć wątpię :) Przykładowo 24-70 na tym samym D700 ostrzy praktycznie bezbłędnie na każdym punkcie. Nie muszę chyba pisać że w pewnych zastosowaniach, w szczególności przy ustawicznej pracy na przesłonie 2,8 może to irytować ;)

Na obiektyw mam udzieloną od sprzedawcy gwarancję, więc sprzęt bez problemu będzie przekazany do serwisu, chciałbym jednak wcześniej zaczerpnąć Waszej opinii :)

pozdrawiam
RT

prz3mo
10-05-2010, 17:40
A czy czasem nie jest tak, że w tak extremalnym szerokim kącie boczne skrajne punkty AF nie będą trafiały, bo budowa szkła to powoduje (wypukła soczewa)?

markB
10-05-2010, 17:41
To jest, niestety, cechą tego obiektywu. Powód: ogromna przednia soczewka z dużym zakrzywieniem.

prz3mo
10-05-2010, 17:42
To jest, niestety, cechą tego obiektywu. Powód: ogromna przednia soczewka z dużym zakrzywieniem.

Podobnie zresztą mam w Sigmie 12-24 z D700, że centralny w punkt, boczne już nie.

morzon
10-05-2010, 20:34
Kurde, to ciekawe co piszecie... mam 15-30, też z wypukłą soczewką i nie sprawdzałem w sumie czy tak się dzieje, ale... to ma sens.
Jutro sprawdze.

deep
10-05-2010, 21:48
U mnie nie ma problemu z bocznymi czujnikami, trafia tak jak na centralnym, troszkę mniej dokładny jest górny ale nie ma tendencji to BF czy FF a po prostu jest mniej dokładny. Sprawdziłem z 14-24 i z 70-200.

tyranow
11-05-2010, 01:16
Kwestia tylko w tym dlaczego taki efekt jest też widoczny przy odległościach powiedzmy rzędu 3m. Może wypisuję jakieś herezje czy też ujawnia się mój brak wiedzy, ale z tego co zdążyłem zauważyć, "efekt" przy tych paru metrach uzależniony jest od tego w jakiej płaszczyźnie ustawiony jest aparat: czy poziomo, czy np. zadarty do góry pod kątem powiedzmy 20-30 stopni. Mogą tu w grę wchodzić inne kwestie jak charakterystyka pracy AF, czy tylko ta wypukłość szkła :)? Całe życie z racji ograniczeń sprzętowych jak chociażby starsze analogi z jednym punktem krzyżowym, używałem wyłącznie centralnego punktu, więc teraz mogło mi coś umknąć :). BTW, na 24-70 tego nie ma, oczywiście porównywałem przy 24mm.

Władca Pixeli
11-05-2010, 02:53
http://www.leongoodman.com/d70focuspart5.html

tyranow
11-05-2010, 08:30
ok, wrzucam przykładowe zdjęcia, bo tak chyba będzie najlepiej ocenić/potwierdzić czy wszystko jest ok i taki urok sprzętu, czy jednak coś szwankuje. Obiekt ostrzenia zaznaczony na czerwono, AF skrajny prawy. Jak widać bez korekcji ostrość zdecydowanie ucieka. Zdjęcie z korekcją na -10.

http://www.rafaltyranowski.com/bez_korekcji.jpg
http://www.rafaltyranowski.com/z_korekcja.jpg

Gorąco proszę o opinię

R.i.P.
11-05-2010, 15:54
Różnice widać. Oczywiście lepiej po korekcji.