Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie 14-24 przeostrza?

Witam wszystkich

W obiektywie 14-24 który mam zauważyłem FF na bocznych punktach AF. O ile środkowy ostrzy praktycznie bezbłędnie (no może skusiłbym się na korekcję -2 w puszcze) o tyle na bocznych jest już zdecydowanie gorzej. A mianowicie na bocznych krzyżowych musiałbym wprowadzić kalibrację na jakieś -13, a na krańcowych jakieś -10.

Czy może ktoś spotkał się z taką przypadłością? Może to częsta cecha tego obiektywu, choć wątpię Przykładowo 24-70 na tym samym D700 ostrzy praktycznie bezbłędnie na każdym punkcie. Nie muszę chyba pisać że w pewnych zastosowaniach, w szczególności przy ustawicznej pracy na przesłonie 2,8 może to irytować

Na obiektyw mam udzieloną od sprzedawcy gwarancję, więc sprzęt bez problemu będzie przekazany do serwisu, chciałbym jednak wcześniej zaczerpnąć Waszej opinii

pozdrawiam
    RT

Domyślnie

A czy czasem nie jest tak, że w tak extremalnym szerokim kącie boczne skrajne punkty AF nie będą trafiały, bo budowa szkła to powoduje (wypukła soczewa)?

Domyślnie

To jest, niestety, cechą tego obiektywu. Powód: ogromna przednia soczewka z dużym zakrzywieniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    To jest, niestety, cechą tego obiektywu. Powód: ogromna przednia soczewka z dużym zakrzywieniem.
    Podobnie zresztą mam w Sigmie 12-24 z D700, że centralny w punkt, boczne już nie.

Domyślnie

Kurde, to ciekawe co piszecie... mam 15-30, też z wypukłą soczewką i nie sprawdzałem w sumie czy tak się dzieje, ale... to ma sens.
    Jutro sprawdze.

Domyślnie

U mnie nie ma problemu z bocznymi czujnikami, trafia tak jak na centralnym, troszkę mniej dokładny jest górny ale nie ma tendencji to BF czy FF a po prostu jest mniej dokładny. Sprawdziłem z 14-24 i z 70-200.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Kwestia tylko w tym dlaczego taki efekt jest też widoczny przy odległościach powiedzmy rzędu 3m. Może wypisuję jakieś herezje czy też ujawnia się mój brak wiedzy, ale z tego co zdążyłem zauważyć, "efekt" przy tych paru metrach uzależniony jest od tego w jakiej płaszczyźnie ustawiony jest aparat: czy poziomo, czy np. zadarty do góry pod kątem powiedzmy 20-30 stopni. Mogą tu w grę wchodzić inne kwestie jak charakterystyka pracy AF, czy tylko ta wypukłość szkła ? Całe życie z racji ograniczeń sprzętowych jak chociażby starsze analogi z jednym punktem krzyżowym, używałem wyłącznie centralnego punktu, więc teraz mogło mi coś umknąć . BTW, na 24-70 tego nie ma, oczywiście porównywałem przy 24mm.

Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

ok, wrzucam przykładowe zdjęcia, bo tak chyba będzie najlepiej ocenić/potwierdzić czy wszystko jest ok i taki urok sprzętu, czy jednak coś szwankuje. Obiekt ostrzenia zaznaczony na czerwono, AF skrajny prawy. Jak widać bez korekcji ostrość zdecydowanie ucieka. Zdjęcie z korekcją na -10.

http://www.rafaltyranowski.com/bez_korekcji.jpg
    http://www.rafaltyranowski.com/z_korekcja.jpg

Gorąco proszę o opinię

Domyślnie

Różnice widać. Oczywiście lepiej po korekcji.

Uprawnienia umieszczania postów