Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaka optyka do d90

Sorashi
08-05-2010, 16:47
Witam.

Jestem nowy na forum i to jest mój pierwszy post i mam takie pytanie: mam zamiar kupić sobie d90 z lampą sb-900 i nie wiem jakie obiektywy dokupic do tego, czytałem dość dużo tematów na forum ale i tak nie wiem co kupić. Do wydania mam jakies 6 do 7 tyś. z czego około 4 tys. pójdzie na lampe i body, i teraz pytanie do bardziej doświadczonych kolegów jakie obiektywy za pozostałe 3 tys.
Mam zamiar fotografować wesela jako drugi fotograf (szykuje mi sie 6 wesel w rodzinie w tym roku) więc bedzie okazja sie podszkolić, 4 wesela będą w dość ciemnym kościele więc przydaly by się jakieś jasne szkła, pozostałe dwa wesela to jeszcze nie wiem gdzie będą i jakie będą warunki w kościele.

Piotr_
08-05-2010, 18:50
Za 3 tys. to wiele się nie wymyśli:

Tamron 17-50 f2,8 - 1350 zł (wersja bez stabilizacji)
Nikkor 85 f1,8 - 1450 zł

Jak zaakceptujesz nieco wyższy budżet na szkła (ok. 3,5 tys.) to warto dodać:

Nikkor 35 f1,8 - 725 zł

Jak jeszcze poszukasz używek to nie powinieneś znacznie przekroczyć 3 tys. za te obiektywy. Taki zestaw spokojnie wystarczy na początek.

karolt
08-05-2010, 18:54
Hehe, wczoraj jechałem pociągiem ze znajomym, który ma identyczny dylemat...
Po pierwsze - chrzań lampę. Z tym aparatem (użyteczne ISO 1600-3200) nie jest Ci za bardzo potrzebna. Jak będzie, to sobie potem dokupisz, ale idę o zakład, że nie będziesz chciał... (mam dwie lampy, obie się kurzą w torbie od roku, zastanawiam się, czy jednej chociaż nie sprzedać).

Z obiektywami już trudniej, bo filozofii i taktyk jest masa, każda ma swoje racje. Jesteś w tej dobrej sytuacji, że jako DRUGI fotograf, możesz sobie poeksperymentować bez ponoszenia ryzyka... Jedna z takyk do przemyślenia:
1. 17-55/2.8 - i w zasadzie możesz tym robić wszystko i nie zmieniać szkła.
2. 35/1.8G DX - no rewelacja... za taką cenę??? Nic tylko brać. Jeśli w tym pierwszym będzie Ci brakowało światła (mała szansa...) - no i jako bakap.
3. 50/1.4G - jako portretówka, jeśli potrzebujesz...

Do efektów możesz pomyśleć o rybce 10,5 mm/2.8 (lub jakimś zamiennikiem innego producenta) - zwłaszcza w połączeniu z wtyczkę fisheye-hemi - czyni cuda, nie podrobisz tego niczym innym.
Na początek wystarczy.

Sorashi
08-05-2010, 19:36
karolt mógłbyś podać producentów obiektywów które wymieniłeś, czy nie ma to znaczenia jaki producent?

Po małych pertraktacjach z ojcem budzet mogę zwiększyć do max 5500 za obiektywy. chcialbymn zająć sie poważniej fotografią a że w tym i przyszłym roku w mojej rodzinie bedzie kilkanaście wesel, jakas komunia i chyba trzy chrzty to okazja jest idealna:) jako drugi fotograf. a które obiektywy są lepsze do ciemnego kościoła a które do jaśniejszego kościoła.

Ajakie wybralibyście obiektywy nie mając większego ograniczenia z kasą? ( pomarzyć można:) )

karolt - a jakie efekty można zrobić "rybką" z wtyczką o której piszesz?

TMB
08-05-2010, 19:45
1. Tamron
2 i 3 Nikkor ( Nikon)
a fish- to zapewne samyang

Karolt wybacz, że za Ciebie odpowiedziałem, ale zapewne koledze zalezy na czasie;)

Sorashi
08-05-2010, 20:00
aż tak mi się nie śpieszy:) sprzęt chciałbym zakupić do końca czerwca, pod koniec lipca pierwsza impreza będzie ale wcześniej chciałbym troche poćwiczyć z róznymi ustawieniami itp... tak żeby mieć jakieś choć minimalne pojęcie jak pójde na wesele.

bober.
08-05-2010, 20:46
a znasz się trochę na robieniu zdjęć?
takie coś to poważny zakup, i nie myśl że jak kupisz taki sprzęt, to sam za Ciebie zrobi zdjęcia na ślubie..

Piotr_
08-05-2010, 20:52
karolt mógłbyś podać producentów obiektywów które wymieniłeś, czy nie ma to znaczenia jaki producent?

Odpowiem kolegę:

1. Nikkor 17-55 f2,8 - świetne szkło ale za 4,7 k zł
2. Nikkor 35 f1,8
3. Nikkor 50G f1,4
4, Nikkor 10,5 f2,8

Po małych pertraktacjach z ojcem budzet mogę zwiększyć do max 5500 za obiektywy. chcialbymn zająć sie poważniej fotografią a że w tym i przyszłym roku w mojej rodzinie bedzie kilkanaście wesel, jakas komunia i chyba trzy chrzty to okazja jest idealna:) jako drugi fotograf.

Nie ma co szaleć na początek bo może okazać się, robienie ślubów to jednak nie to. Kup sobie to co pisałem przedtem ewentualnie ze zmiana Tamrona na wersję ze stabilizacją (VC). Do nauki nic lepszego nie jest potrzebne.

a które obiektywy są lepsze do ciemnego kościoła a które do jaśniejszego kościoła.

Prosta zasada im ciemniejszy kościół tym jaśniejsze obiektywy.

Ajakie wybralibyście obiektywy nie mając większego ograniczenia z kasą? ( pomarzyć można:) )

Pod DX

Tokina 11-16 f2,8
Nikkor 17-55 f2.8
Nikkor 70-200 f2,8 VR2
Nikkor 24f1,4
Nikkor 35 f1,8
Nikkor 85 f1,4

Pod FX

Nikkor 14-24 f2,8
Nikkor 24-70 f2.8
Nikkor 70-200 f2,8 VR2
Nikkor 24f1,4
Nikkor 50 f1,4
Nikkor 135 f2

karolt
08-05-2010, 21:11
Miałem na myśli Nikkory. Jak się człowiek postara, to znajdzie taniej, albo zarobi i uzbiera :-)
Rybkę można ewentualnie zamienić czymś innym.
Efekt fisheye-hemi wystarczy wygooglać...
Generalnie - ultraszeroki kąt (ok. 170 stopni) ale pozbawiony wad klasycznego ultraszerokiego, czyli rozciągania brzegów i rogów (co wygląda paskudnie, zwłaszcza jak się fotografuje ludzi).

Sorashi
08-05-2010, 21:58
a znasz się trochę na robieniu zdjęć?
takie coś to poważny zakup, i nie myśl że jak kupisz taki sprzęt, to sam za Ciebie zrobi zdjęcia na ślubie..

zależy kto co rozumi przez "troche":) ale troche sie znam, wiem że aparat sam dobrych zdjęć ni zrobi.
Chęci i zapał do nauki mam, a ślub to chyba niezła okazja do podszkolenia się, zwłaszcza że będzie profesionalny fotograf więc nawet jeśli mi coś nie wyjdzie to i tak nikt nie ucierpi na tym.
Każdy kiedyś zaczynał.

Sorashi
08-05-2010, 22:23
Efekt fisheye-hemi wystarczy wygooglać

wygooglowałem, obejrzałem kilka zdjęć i cakiem nieźle to wygląda.

karolt
09-05-2010, 09:22
wygooglowałem, obejrzałem kilka zdjęć i cakiem nieźle to wygląda.
Przykład "z życia": http://www.terajewicz.pl/2009/10/aga-adam/
Zzdjęcie z numerkiem 13. Aparat umieszczony między zagłówkami.

Sorashi
09-05-2010, 11:36
a gdzie polecacie zakupic sprzet? Warto szukac na alledrogo czy lepiej udać się do np. fotojokera, a może jeszcze jakieś propozycje.

coroner
09-05-2010, 12:57
Jak jestes z Brzozowa, to Rzeszów -> Accord Foto

marshand
10-05-2010, 13:44
Siemka Wam wszystkim Nikoniarze.
To mój pierwszy post. W zwiazku z powyzszym witam Was serdecznie.
Dopiero raczkuję w lustrzankach cyfrowych.
Do tej pory fotografowałem różne aspekty życia Olympusem 3000 (lustrzanką analogową), z której jestem zadowolony.
Nie ukrywam, iż chciałbym przesiaść się na cyfrówkę.
Założyłem w tym miejscu swój wątek, gdyż upatrzyłem sobie nikona d90. Mam dylemat zarówno jak Sorashi - wybór szkła do d90.
Muszę przyznać, iż nie dysponuje takim bogatym budżetem jak Sorashi. Mimo wszystkim prosze Was "Zaawansowani" o doradzenie mi jakie szkło na poczatek wybrać.
Na chwilę obecna chce zakupić jako pierwsze jedno szkło do d90. Przyznam, ze oparat będę wykorzystywać głównie do uroczystosci rodzinnych (sluby, chrzty, komunie itp) jak równiez plenery, portrety ludzi itp.
Na chwilę obecną mogę przeznaczyc środki maksymalnie do 4 tys złotych (włącznie z body). W zwiazku z powyższym na obiektyw zostanie niespełna 2 tys złotych, moze nawet mniej.
Zdaję sobie sprawe, ze nie ma złotego srodka na wybór optymalnego obiektywu.
Mimo wszystki chcę spróbować i prosic o porady.
Wg Was jakie będzie dobre szkło do d90 aby smiało mogło słuzyc do sytuacji powyzszych (moze z przewaga na uroczystosci kościelne).
Na chwilę obecna będe miec tylko body n90 i nic poza tym.

Z góry dzięki za wszelkie wszkazówki.

Pozdrawiam.

P.S. Mam małe pytanko, orientuje sie ktos gdzie w stolicy jest godny uwagi skle gdzie można za dobrą cenę kupić nikona i ewntualnie akcesoria do niego? (specjalnie nie wymieniam allgro - choc nie zebym unikał sklepów internetowych. Bardziej zależy mi na tym abym przed zakupem mógł zaznajomić sie z ww zestawem.

krolewicz
10-05-2010, 13:51
zainteresuj się tamronem 17-50, nikonem 35/1.8 i ewentualnie 85/1.8

marshand
10-05-2010, 14:03
czyli mówisz, ze ciekawym wyborem moze byc 17-50? Ok, bo właśnie zalezy mi aby obiektyw był z zoomem.
czytałem tez na forum, ze ciekawym szkłem jest N 18-105.
nawiazując do mojej wczesniejszej wypowiedzi czy 18-105 sprawdzi się dla mnie? czy bardziej jak pisze Krolewicz - 17-50?

A i jeszcze pytanie, czy te ww obiektywy ostrosc nastawiana maja manualnie czy automatycznie?

Photoartbox
10-05-2010, 14:15
D90 + N18-105 + N35/1.8 - miesci sie w 4000 zl bardzo szybko dokupilbym lampe SB600 lub Metz 48-1, o drugim body nie wspominam ;) No i najwazniejsze, jesli zadajesz tego typu pytanie, bardzo Cie prosze w imieniu nowozencow, zrob kilka slubow jako drugi fotograf...

marshand
10-05-2010, 14:52
Dzięki wielkie. Zdążyłem już robic zdjęcia dla nowozeńców jako drugi i pierwszy "fotomajster". Nowozeńcy byli bardzo zadowoleni i ja sam równiez. Do tej pory fotografowałem na olympusie - analogu. Przyznam nieskromnie, iz samą w sobie fotografie liznałem choc głównie na analogu a i troszke na pożyczonym zestawie cyfrowym. Teraz szykuję sie do zakupu własnego cyfrowego zestawu aby moja przygoda z fotografia przynosiła mi wiecej przyjemnosci a innym uwiecznione kadry na życie.

Zdaję sobie sprawę, ze przede mną jeszcze sporo.
Nie mogę sie doczekac aby móc uwieczniac kadry swoim własnym zestawem nikona.

stepowyszlak
10-05-2010, 23:19
ah. no cóż. najlepiej dozbierać i kupić 17-55nikkora 2,8!!!! jezeli nie chcesz się martwić nerwowymi zmianami obiektywów...

stepowyszlak
10-05-2010, 23:21
PS
nie musisz kupować nowych szkieł, rozejrzyj się na giełdzie;alledrogo. wyjdzie za to może jaki dodateczek:) fisz

anai
11-05-2010, 11:10
Witam,
planuję zakup d90 i proszę o pomoc w doborze szkieł
chodzi mi o uniwersalny zoom, który starczy mi na dłużej, coś ~17-300mm

fotografować będę też ludzi [wycieczki, ,,u cioci na imieninach''], ale głównie przyrodę: kwiatki, ptaszki, robaczki, gady, płazy i inne żyjątka, które nie mają zwyczaju długo siedzieć w jednym miejscu żeby ładnie przypozowac ;) , a jak się do nich blisko podejdzie to uciekają :/ , ale również widoczki = krajobrazy

zależy mi na jednym uniwersalnym obiektywie, bo nie wyobrażam sobie wachlowania szkłami co 1 zdjęcie jak tylko zobaczę jakiegoś stworka ;) a zanim wymienię to już mi ucieknie

nie musi być super jasny, z przyzwoitym AF, stabilizacją

nie chodzi mi o super pro szkła za 5k ale coś za ~2k
i ważne: żeby pozwalał na wykorzystanie wszystkich funkcji d90

Pawlus86
11-05-2010, 11:24
-Nikkor 18-200 VR
-Nikkor 18-105 VR

Te dwa obiektywy dają Ci uniwersalny zakres ogniskowych, stabilizacje obrazu i jak na kit dobrą optyke. Na Twoim miejscu bardziej skłaniałbym się ku 18-200 ze względu na zakres:) Co prawda Nikkor 18-105 kosztuje w okolicach 900 zł , a Nikkor 18-200 - 1900 zł (wart swej ceny).

serafin1
11-05-2010, 11:29
Test 18-105

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/410-nikkor_18105_3556vr

Test 18-200

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/242-nikkor-af-s-18-200mm-f35-56-g-if-ed-vr-ii-dx-review--test-report

przy 18-200 wychodzi tylko dystorsja ale patrząc na MTF są porównywalne. Na monitorze i tak nie zobaczymy różnicy.

Pozdr

Photoartbox
11-05-2010, 11:39
zależy mi na jednym uniwersalnym obiektywie, bo nie wyobrażam sobie wachlowania szkłami co 1 zdjęcie jak tylko zobaczę jakiegoś stworka ;) a zanim wymienię to już mi ucieknie

Sorry, ale to pytanie samo sie cisnie na usta: to po co Ci lustrzanka? Polecam np. Fujifilm FinePix S100FS

anai
11-05-2010, 11:43
to po co Ci lustrzanka?
żeby bawić się ustawieniami, osiągać ciekawe efekty
zwykłe pstrykanie fotek w pewnym momencie to za mało
poza tym miałam na myśli chwilę obecną
za jakiś czas może pomyślę o czymś więcej, ale na dziś, mam właśnie taką potrzebę

hostman22
11-05-2010, 13:26
kup na początek w miarę tanie szkło porób zdjęcia, wyrobisz sobie zdanie o ogniskowych. Co z tego że komuś się fajnie pracuje na danym szkle, jak kupisz i po mięsiącu dojdziesz do wniosku że to jednak nie to ;)

anai
11-05-2010, 13:32
tak, ale nie mam od kogo pożyczyć, żeby protestować, a na czymś trzeba się oprzeć

i właśnie dlatego nie kupuję szkieł za 5k, tylko za 2
będą na ,,brudniejsze'' wyprawy a z czasem kupię sobie coś lepszego - jak już będę umiała sama wybrać i nabiorę trochę doświadczenia [że już nie wspomnę o kasie :/ ]

oveove
11-05-2010, 15:07
Canon SX 20 IS, f2.8, obiektyw szybki do 560mm (ekwiwalent), ruchomy wyświetlacz, macro od 0cm, ustawienia - co zechcesz, preselekcje, bracketing, ustawienia własne, ISO od 80 (!). Najlepszy do lasu - przetestowane, a i film hd z bąkiem na kwiatku można piękny uwiecznić. No chyba, że lustro MUSI być. W takiej sytuacji D90 + 18-105VR powinien spełnić większośc oczekiwań. Albo inne szkiełko Sigma 17 - 70 f/2,8 - 4 MACRO ok 1800 zł.