Zobacz pełną wersję : Potrzebny hydraulik
Witam serdecznie borykam się z pewnym problemem od dłuższego czasu. Otóż posiadałem stary podgrzewacz wody "bojler" 100l na tyle stary, że wziął i się zepsuł ale problem nie tkwił w tym, że się z niego lało tylko podczas odkręcania kranu z ciepłą wodą niemiłosiernie w hydraulicznym języku "rury grały". Myślałem, że to wina starego bojlera. Po zakupie nowej bestii problem dalej istnieje. Tzn podczas mieszania wody gdzie przewagę ma ciepła woda w rurach "gra muzyka" tzn. dudni jak cholera natomiast po zmianie na zimną łazienkę spowija błoga cisza. Czy ktoś pomoże w tym niefotograficznym problemie?
andrstac
04-05-2010, 08:28
Trzeba sprawdzić (wymienić) uszczelkę w baterii łazienkowej (pewnie taka z pokrętełkami - czyli w tym kurku od ciepłej w głowiczce). Chyba że jeszcze może zawór zwrotny się przytykać przy bojlerze (na wyjściu ciepłej wody - o ile jest).
Jak się dzieje tak tylko w łazience to patrz poz1, jak w każdym kranie to raczej poz2.
tez obstawiam kran.
zawor jak jest to raczej tylko bezpieczenstwa na zimnej wodzie (dobrze by byl sprawny, bo czasami starszy bojler moze niezle pierdyknac ;) )
Możesz też być jak Bear Grylls i jechać cały czas na zimnej :) Będzie błoga cisza, a i na grzaniu wody przyoszczędzisz :) Można też wezwać fachowca, ale ten na 100% przywita Cię kultowym już: "Panie, kto to Panu tak spie....ł?!" :D
Kran jest z mieszaniem wody zawór na stówę jest sprawny bo jest nowy no chyba że ... Sprawdzę ten kran co w nim jest nie tak. Ale najdziwniejsze jest to ze nawet jak w kuchni puszczam wodę to tez słychać w łazience te denerwujące odgłosy.
Rafał_Sz
04-05-2010, 19:29
Rury rezonują bo powstaje coś na kształt sprzężenia zwrotnego. Jest to często spotykane w instalacjach robionych byle jak. Rzadkie mocowania pod regipsami, luźne odcinki w murze. Sprawa kłopotliwa do zlikwidowania.
MadOnion
04-05-2010, 20:46
bojler stary czy nowy, użytkowanie przy niesprawnym zaworze bezpieczeństwa to jak siedzenie na bombie :]
bojler stary czy nowy, użytkowanie przy niesprawnym zaworze bezpieczeństwa to jak siedzenie na bombie :]
Przecież dość enigmatycznie napisałem ze mam nowy bojler z nowym zaworkiem ale problem stary :-(