PDA

Zobacz pełną wersję : Wyostrzanie D-5000

askorka
03-05-2010, 11:21
Mam pytanie jeśli chcę mieć ostrzejsze zdięcia to lepiej jest to ustawić w aparacie czy robić w oprogramowaniu np; NxView ? Jakie są wady i zalety obu tych czynności czyli w ustawienie w body i poprawka w sofcie ??

velaskez
03-05-2010, 12:03
Wg mnie nie ma reguły, zależy co chcesz osiągnąć i jaki efekt Cię zadowala. W aparacie trochę wyostrzone, a potem w soficie jeszcze trochę, tak jest wg mnie najlepiej.

czarekk
03-05-2010, 12:22
najważniejsze to nie przesadzić w aparacie .

pikpok
03-05-2010, 13:00
Ja w d 90 mam ustawione na 6. a potem jak coś to na kompie podostrzam

Duder
03-05-2010, 13:07
Wyostrzanie (intensywne) programowe czy to w aparacie,czy w kompie właściwie nie jest potrzebne,o ile zdjęcie jest poprawnie wykonane.Trzeba pamiętać o kilku sprawach- np.głębia ostrości.Może niesłusznie,ale domyślam się,że masz z tym jakieś problemy.

czarekk
03-05-2010, 19:03
Duder nieprawda. Ustaw sobie w D90 czy też innym na zero wyostrzanie to zobaczysz różnicę

Duder
03-05-2010, 19:08
Ja nie mówię o wyostrzaniu na 0 tylko na standardowe 5-6.Ale jak rozumiem to autorowi jest za mało.

czarekk
03-05-2010, 19:14
Myślę że 6-7 to maks . Kiedyś ustawiłem sobie 8 i już ładnie nie było . W sumie to też zależy co się fotografuje. Do krajobrazu można sobie pozwolić na trochę więcej. A jak programem wyostrzyć to zależy czy na odbitkę (tu tez zależy na jak dużą ) czy do internetu. Ale to prawda im lepiej trafiona tym mnie wyostrzona :)
Pozdrawiam

andso
03-05-2010, 19:31
Jeśli robi się na jpg to najważniejsze żeby nie za bardzo. Jak będzie za mało to zawsze można w sofcie wyostrzyć, w drugą stronę to już trudniej. Jeśli zdjęcia w rawach to nie ma większego znaczenia.

kZC_
03-05-2010, 21:14
Jeśli zdjęcia w rawach to nie ma większego znaczenia.
Mądrze prawi
Przy zdjęciach robionych w jpg wyostrzenie mam ustawione na 5-6, bo więcej nie wypada imho:PP jc zawsze pomoże soft..
a RAW to inna bajka, z niego da się wycisnąć wieeele : )

helopawelo
03-05-2010, 21:22
Mądrze prawi
Przy zdjęciach robionych w jpg wyostrzenie mam ustawione na 5-6, bo więcej nie wypada

To prawda. Kiedyś robiłem jakieś krajobrazy więc sobie ustawiłem wyostrzanie na 7. Później, jakąś godzinkę później fociłem jakieś normalne pstryczki przy namiotach (grilowanie, imprezka) no i zapomniałem zmienić te ustawienia (pewnie za dużo browców). Po zgraniu na kompa okazało się, że przedobrzyłem i to dosyć poważnie :/ .

Czyli tak jak przedmówcy: lepiej mniej i ewentualnie podostrzyć później w sofcie niż od razu przesadzić :)

askorka
04-05-2010, 11:12
Dzięki wszystkim za opinie, ustawiam wyostrzanie na 6, chyba, że to też za dużo standartowo jest chyba 5 . Lubię mieć zdięcia ostre ale właśnie bałem się przesadzić. Lepiej zapytać niż "wyważać otwarte drzwi" :)
Oczywiście są niektóre ujęcia, które lepiej gdy są zmiękczone. Ale zmiękczyć w sofcie łatwo.

onia
04-05-2010, 11:20
Robisz RAW czy jpg ? Bo jeżeli robisz w RAW to żeby to miało ręce i nogi do wywoływania musisz używać NX2 .... ACR niestety nie widzi ustawień z puszki przy otwieraniu RAWa .

=Marcin=

askorka
05-05-2010, 11:00
Robisz RAW czy jpg ? Bo jeżeli robisz w RAW to żeby to miało ręce i nogi do wywoływania musisz używać NX2 .... ACR niestety nie widzi ustawień z puszki przy otwieraniu RAWa .

=Marcin=

RAW + JPG (dla łatwego podglądu w kompie)

onia
07-05-2010, 09:48
RAW + JPG (dla łatwego podglądu w kompie)

A RAW podejrzeć na kompie to jakiś problem ? :)