Mam pytanie jeśli chcę mieć ostrzejsze zdięcia to lepiej jest to ustawić w aparacie czy robić w oprogramowaniu np; NxView ? Jakie są wady i zalety obu tych czynności czyli w ustawienie w body i poprawka w sofcie ??
Szukaj
Mam pytanie jeśli chcę mieć ostrzejsze zdięcia to lepiej jest to ustawić w aparacie czy robić w oprogramowaniu np; NxView ? Jakie są wady i zalety obu tych czynności czyli w ustawienie w body i poprawka w sofcie ??
Wg mnie nie ma reguły, zależy co chcesz osiągnąć i jaki efekt Cię zadowala. W aparacie trochę wyostrzone, a potem w soficie jeszcze trochę, tak jest wg mnie najlepiej.
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Ja w d 90 mam ustawione na 6. a potem jak coś to na kompie podostrzam
Wyostrzanie (intensywne) programowe czy to w aparacie,czy w kompie właściwie nie jest potrzebne,o ile zdjęcie jest poprawnie wykonane.Trzeba pamiętać o kilku sprawach- np.głębia ostrości.Może niesłusznie,ale domyślam się,że masz z tym jakieś problemy.
A new shit has come to light...
Duder nieprawda. Ustaw sobie w D90 czy też innym na zero wyostrzanie to zobaczysz różnicę
Ja nie mówię o wyostrzaniu na 0 tylko na standardowe 5-6.Ale jak rozumiem to autorowi jest za mało.
A new shit has come to light...
Myślę że 6-7 to maks . Kiedyś ustawiłem sobie 8 i już ładnie nie było . W sumie to też zależy co się fotografuje. Do krajobrazu można sobie pozwolić na trochę więcej. A jak programem wyostrzyć to zależy czy na odbitkę (tu tez zależy na jak dużą ) czy do internetu. Ale to prawda im lepiej trafiona tym mnie wyostrzona
Pozdrawiam
Jeśli robi się na jpg to najważniejsze żeby nie za bardzo. Jak będzie za mało to zawsze można w sofcie wyostrzyć, w drugą stronę to już trudniej. Jeśli zdjęcia w rawach to nie ma większego znaczenia.
X-E2, 18/2 ; benro 550EX-BH-1
FX|D800|D700|2470|50 1.4G|85 1.8G|70200|SB900 | 910 + plecak i pierdoły
"The wicked flee when none pursueth..."
Skontaktuj się z nami