PDA

Zobacz pełną wersję : Okulary do samochodu

grzegorzant
29-04-2010, 19:50
Z racji, że oślepłem i zacząłem jakis czas temu stosować okulary minn. do jazdy samochodem, pojawił sie problem ze słońcem w czasie jazdy.
Jak sobie radzicie okularnicy z faktem, że fotochromy nie działają ?
Dwie pary czyli normalne i p.sloneczne kolorowe soczewki ?
Sprawa pilna
pozdro

grudzinsky
29-04-2010, 19:58
a dlaczego fotochromy nie dzialaja?

grzegorzant
29-04-2010, 20:06
Przez szyby . Tak twierdzą WSZYSTKIE Panie, we WSZYSTKICH optykach :)

greco
29-04-2010, 20:21
Najlepsze rozwiązanie to przeciwsłoneczne ( wygląd i wygoda ) z wymienionymi szkłami na korekcyjne przyciemnione - wersja ekstremalna z polaryzacją . Niestety polaryzacyjne boleśnie podwyższają koszt . Opcja mniej kosztowna , to specjalna nakładka na okulary z dobrej jakości plastiku z polaryzacją - około 50 -80 zł .

wasilewk
29-04-2010, 20:23

Nie wierz kobietom...

Pzdr.

P.S.
Od kilkunastu lat mam fotochromy -1/-0.6 i przyciemniają się. Jak chcesz ciemniej, to kup heliotrony.

frostic
29-04-2010, 20:25
A dwa filtry polaryzacyjne połączone drutem nie rozwiążą problemu?
Może średnica 52mm wystarczy, taniej wyjdzie ;)

No chyba, że ktoś robi wielkie oczy - ale to raczej nie za kierownicą.

Dodatkowo można je opcjonalnie podłączyć do dwóch N18-55 (ostatnio już po 120 zł chodzą) i wzrok sokoli jak marzenie!
Ledwo wyjadę z Katowic a tu już Bałtyk widać...

grzegorzant
29-04-2010, 20:25
Nie wierz kobietom...

Pzdr.

P.S.
Od kilkunastu lat mam fotochromy -1/-0.6 i przyciemniają się. Jak chcesz ciemniej, to kup heliotrony.
Nie wierzę, ale w tym wypadku sprawdzian zabolałby trochę po kieszeni.

grudzinsky
29-04-2010, 20:48

a kto powie czlowiekowi, ze fotochromy dzialaja? ;) lepiej wmawiac, ze nie dzialaja to wtedy czlowiek kupi dwie pary okularow...normalne i przeciwsloneczne ;)
chyba taniej bedzie zainwestowac w "kontakty" i normalne okulary "sloneczne" ;)

wasilewk
29-04-2010, 20:51
Nie wierzę, ale w tym wypadku sprawdzian zabolałby trochę po kieszeni.

Są różne fotochromy, wstępnie barwione oraz zupełnie ciemne. Wiem ile kosztują - na pewno nie więcej niż w Vission Express. Niestety nie da się na to nic poradzić...

Pzdr.

Paweł M
29-04-2010, 21:13
że tak powiem "olej fotochromy" są do bani. Przez tyle lat noszenia okularów przetestowałem różniste i niestety żadne nie spełniały moich oczekiwań.

Ja zrobiłem tak. Kupiłem sobie porządne okulary przeciwsłoneczne firmy Zeppelin i do nich dorobiłem szkła korekcyjne. Następnie wkleiłem je w ramkę od środka (pod oryginalne przeciwsłoneczne) i od 2 lat cieszę się się z pierwszych (z tego co pamiętam) w życiu porządnych okularów przeciwsłonecznych do samochodu, na rower i na spacer.

Niestety wada jest taka, że wchodząc do pomieszczenia trzeba je zdejmować, ale ...

grzegorzant
29-04-2010, 21:30
że tak powiem "olej fotochromy" są do bani. Przez tyle lat noszenia okularów przetestowałem różniste i niestety żadne nie spełniały moich oczekiwań.

Ja zrobiłem tak. Kupiłem sobie porządne okulary przeciwsłoneczne firmy Zeppelin i do nich dorobiłem szkła korekcyjne. Następnie wkleiłem je w ramkę od środka (pod oryginalne przeciwsłoneczne) i od 2 lat cieszę się się z pierwszych (z tego co pamiętam) w życiu porządnych okularów przeciwsłonecznych do samochodu, na rower i na spacer.

Niestety wada jest taka, że wchodząc do pomieszczenia trzeba je zdejmować, ale ...
A to ci patent :)
czym to wklejałes ?

Paweł M
29-04-2010, 21:33
A to ci patent :)
czym to wklejałes ?

generalnie to od 2 lat jeżdżę bez wklejonych, wchodzą na wcisk w ramkę. Wiem, że to niezbyt bezpieczne, ale właśnie szukam jakiegoś kleju aby to pokleić. Myślałem o modelarskim aby nie zniszczyć soczewki czy okularów

lavok
29-04-2010, 21:34
Hmmm zanim odkryłem wspaniałość szkieł kontaktowych i normalnych przeciwsłonecznych okularków, poszedłem do optyka i miła pani moją drugą co prawda parę okularów normalnych szkieł bez problemu zabarwiła na ciemno nawet mogłem wybrać odpowiedni stopień przyciemnienia i kolor przyciemnienia też, czy brązowo czy szaro etc.. później w VE kupując okulary dostałem drugą parę w gratisie i tę potraktowałem tak samo odpowiednim przyciemnieniem .. polecam....

nowart
29-04-2010, 22:18
Do auta WYŁĄCZNIE szkła polaryzacyjne. Wygasza wszelkie odblaski od jezdni i innych powierzchni przez co wzrok męczy się kilkukrotnie wolniej niż w zwykłych szkłach.
Ja akurat noszę soczewki - do czego zawsze szczerze namawiam - dlatego mogę sobie pozwolić na zwykłe okulaty przeciwsłoneczne bez kombinacji.
Gdybym nie mógł nosić soczewek to znalazłbym sobie odpowiednie oprawki i do nich dorobił u optyka dobre szkła z wszelkimi możliwymi powłokami i polaryzacją. Kiedyś interesowałem się takim rozwiązaniem i niestety jest ono bardzo kosztowne. Ale jak wiemy jakość szkła, nie tylko w obiektywach swoje kosztuje :)

szelas
29-04-2010, 22:25
To nie moja aukcja, ale takie używam.
http://www.allegro.pl/item1006707142_polaryzacyjne_nakladki_na_okulary_i _do_jazdy_noca.html

hubik
29-04-2010, 22:26
Najlepiej - tak jak radzą koledzy (do których się przyłączam) - pójść do okulisty, dobrać soczewki, kupić (ale można i via net), u optyka wytrzepać parę złotych na okulary polaryzacyjne (również można via net, choć już bez przymierzania...) i mieć radość z używania.
Przeszedłem etap fotochromów - żadne za pierona nie chciały się ściemniać w samochodach, nawet w bardzo słoneczne dni. Natomiast irytowały długim rozjaśnianiem, szczególnie zimą, np. w sklepie. Miałem kiedyś nakładki p-słoneczne na normalne okulary korekcyjne (bynajmniej nie takie odchylane do góry), ale w oprawce, z zaczepami, dobrane kształtem do oprawek korekcyjnych. Minusem było zwiększenie wagi tego "zestawu".
Jednak z doświadczenia - do autka najwygodniejsze to jest połączenie soczewek i polarków.

Kordian d70
29-04-2010, 22:33
a ja od jakiegos czasu uzywam okularow ze soczewkami transitions i jestem bardzo zadowolony

grzegorzant
29-04-2010, 22:34
soczewki przy moim charakterze odpadają absolutnie :)

Grzybu
29-04-2010, 23:00
Polecam soczewki jednodniowe. Zostałem namówiony na nie tutaj na forum i bardzo jestem z nich zadowolony. Niestety wątek nie przeżył prawdopodobnie przeprowadzki na inny serwer, bo coś nie mogę go znaleźć. Generalnie polecono mi soczewki CIBA Dailies. Naprawdę wygodne, zakładasz w słoneczny dzień, po czym wyrzucasz wieczorem. Jak nie potrzebujesz to nie nosisz, nie "zużywają" się jak miesięczne itp. Tak na dobrą sprawę to 30 szt. niekiedy wystarczało na sporo ponad miesiąc (oczywiście jak pogoda była kiepska i nie potrzebowałem często okularów przeciwsłonecznych)

js70
29-04-2010, 23:17
Można dostać specjalne nakładki polaryzacyjne na okulary, Za pomocą specjalnego uchylnego klipsa montujesz je na oprawce zwykłych okularów. W każdej chwili możesz taką nakładkę podnieść bez odczepiania. Działają dokładnie tak jak przeciwsłoneczne okulary polaryzacyjne. Kupowałem takie dla ojca, bo właśnie ze względu na noszenie okularów korekcyjnych nie mógł używać przeciwsłonecznych. Bardzo sobie chwalił w trakcie jazdy samochodem. Najszybciej takie coś dostaniesz w sklepach wędkarskich (okularów polaryzacyjnych używa się miedzy innymi przy wędkarstwie muchowym). Nie są aż tak drogie jak pisał greco. Kiedyś polaryzacyjne okulary kosztowały majątek, ale teraz dostaniesz już od 20 ZŁ.

freefly
29-04-2010, 23:28
Soczewki z filtrem polaryzacyjnym barwione (przyciemniane na zamówienie). Zdarzało się, że jechałem w nich w nocy, jak dużo aut jechało z naprzeciwka i dawało po oczach.

nowart
29-04-2010, 23:29
Kiedyś polaryzacyjne okulary kosztowały majątek, ale teraz dostaniesz już od 20 ZŁ.

Błagam Cię ... napisz, że żartujesz :shock:

Megazordon
30-04-2010, 02:02
Warto zastosować rozwiązania ze sportu, a dokładnie z kolarstwa.
Np.:
http://www.bbbparts.com/sportsglasses_optiview-bsg3371.php
http://www.rower.com.pl/-p-276112.html - chociaż Accentów nie polecam
http://www.ceneo.pl/887189
http://www.sansport.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=402
i najdroższe rozwiązanie, czyli Rudy Project (nazwa brzmi dość zabawnie, ale robią naprawdę dobre bryle i nie tylko):
http://www.rudyproject.pl/okulary/special_configuration/golf_perception.php

grzegorzant
30-04-2010, 09:42
Polecam soczewki jednodniowe. Zostałem namówiony na nie tutaj na forum i bardzo jestem z nich zadowolony. Niestety wątek nie przeżył prawdopodobnie przeprowadzki na inny serwer, bo coś nie mogę go znaleźć. Generalnie polecono mi soczewki CIBA Dailies. Naprawdę wygodne, zakładasz w słoneczny dzień, po czym wyrzucasz wieczorem. Jak nie potrzebujesz to nie nosisz, nie "zużywają" się jak miesięczne itp. Tak na dobrą sprawę to 30 szt. niekiedy wystarczało na sporo ponad miesiąc (oczywiście jak pogoda była kiepska i nie potrzebowałem często okularów przeciwsłonecznych)

nie wiem co prawda jak działaja, ale jak przy 200kmh zajdzie słonce ? :)

http://www.rudyproject.pl/okulary/special_configuration/golf_perception.php

ooo tu superr tylko cena
musze przetrawić

ku6i
30-04-2010, 11:37
nie wiem co prawda jak działaja, ale jak przy 200kmh zajdzie słonce ? :)

To ściągnie okulary :) Kolega pisał o zestawie: zwykłe soczewki + okulary przeciwsłoneczne.

M_B
30-04-2010, 15:01
Ja z racji tego, że okularów używam tylko w samochodzie i to raczej tylko w deszczu, wieczorem czy przy złej widoczności mam taki patent. Normalne okulary z antyrefleksem z dodatkową nakładką przeciwsłoneczną mocowaną na magnesie. Nakładka idealnie taka sama jak oprawki. Optyk mi taki zestaw polecił do mojego zastosowania.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img717.imageshack.us/img717/2983/dscn1534crop.jpg)

A jako przeciwsłoneczne mam wspomniane już w wątku Zeppelin, ale nie jestem zadowolony, dlatego kupiłem Oakley i z nich jestem zadowolony.

Grzybu
30-04-2010, 21:16
Warto jeszcze wiedzieć, że kupując okulary przeciwsłoneczne o dość dużym przyciemnieniu (klasa 4) nie można prowadzić samochodu. Dotyczy to np okularów wysokogórskich itp.

Jastus
30-04-2010, 21:35
Ja niestety mam dwie pary - spadek po promocji kup jedne a drugie dostaniesz gratis. Te drugie gorsze co prawda ale są przyciemniane i bardzo dobrze się sprawdzają w samochodzie. Zasadniczo można się przyzwyczaić i zdaje to finalnie egzamin. Szkła + zwykłe okulary mi się nie sprawdziły.

velaskez
01-05-2010, 10:42
Za greco
Wg mnie do samochodu tylko takie z polaryzacyjnymi szkłami.
Sam używam takich i bardzo sobie chwalę. Niwelują odblask słońca od asfaltu w godzinach porannych i wieczornych. Poprawiają kontrast. Są o niebo lepsze niż wszystko co miałem do tej pory.
Tylko jeśli jest napisane, że mają polaryzację i kosztują 100zł to niestety jest ściema. Najlepiej porównać sobie z filtrem polaryzacyjnym do aparatu i widać czy okulary rzeczywiście mają spolaryzowane szkła czy nie.

Grzybu
01-05-2010, 21:50
Za greco
Wg mnie do samochodu tylko takie z polaryzacyjnymi szkłami.
Sam używam takich i bardzo sobie chwalę. Niwelują odblask słońca od asfaltu w godzinach porannych i wieczornych. Poprawiają kontrast. Są o niebo lepsze niż wszystko co miałem do tej pory.
Tylko jeśli jest napisane, że mają polaryzację i kosztują 100zł to niestety jest ściema. Najlepiej porównać sobie z filtrem polaryzacyjnym do aparatu i widać czy okulary rzeczywiście mają spolaryzowane szkła czy nie.

Nie do końca zgodzę się z pogrubieniem. Miałem Brendy z polaryzatorem, teraz mam okulary Arctica. Obie pary kosztowały poniżej 100 zł. Według mnie na prawdę dobrze polaryzują światło.

sokrates
01-05-2010, 22:04
ja ma takie nakładki na oprawki na magnesiku - przyciemnione z wbudowanym filtrem polaryzacyjnym. Kształt zgrany z oprawkami więc jak to założe to nie widać że to nakładka :-) genialne rozwiązanie.