PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Początki...

loocass
28-04-2010, 22:40
Witam
Jestem tu nowy, i do tej pory tylko czytałem forum i oglądałem fotki...
ale chyba nadszedł czas by coś wkońcu pokazać.
Kadr nie powala, ale może obróbka....?? Opinie i krytyka mile widziana....

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img227.imageshack.us/img227/5329/88689448.jpg)

Proac150
28-04-2010, 22:54
Dlaczego, skoro sam wiesz, że kadr słaby, na debiut nie wybrałeś lepszego, nawet jeśli ów debiut miałby nastąpić parę dni później. Szkoda. O kolorach pewnie napiszą Ci koledzy, ja się nie znam.

Greg77
29-04-2010, 07:29
Masz "landszaftowe" szklo........warsztat jakis jest , kolorki odrobine za zimne.....a kadr....slaby to fakt;)
Ale walcz dalej i szukaj czego ladnego!

look
29-04-2010, 08:05
z czysto technicznych uwag, IMO lepiej się sprawdza w takich kadrach pomiar centralny

to
29-04-2010, 10:33
z czysto technicznych uwag, IMO lepiej się sprawdza w takich kadrach pomiar centralny

a to niby dlaczego???

Pytam, bo albo mącisz niepotrzebnie koledze, który początkuje, albo ja jeszcze wiem za mało i chętnie się douczę :)

harb
29-04-2010, 18:42
a to niby dlaczego???

Pytam, bo albo mącisz niepotrzebnie koledze, który początkuje, albo ja jeszcze wiem za mało i chętnie się douczę :)

dokładnie jest tak jak pisze _Tomek_, po co młodemu koledze mieszać w głowie, jest początkujący więc uczy się i o wiele częściej pomiar matrycowy (z większa ilością sensorów dokonujących pomiaru w kilku różnych częściach kadru ) zda egzamin, aniżeli pomiar centralny, szczególnie jest potrzebny gdzie występują kontrasty i zróżnicowany motyw
sam osobiście na 99% moich zdjęć korzystam z pomiaru matrycowego :) i praktycznie mnie nie zawodzi

Proac150
29-04-2010, 18:52
sam osobiście na 99% moich zdjęć korzystam z pomiaru matrycowego :) i praktycznie mnie nie zawodzi

Ale często wprowadzasz korektę -+ coś tam EV :). Z drugiej strony czy to zdjęcie jest źle naświetlone?

harb
29-04-2010, 19:29
Ale często wprowadzasz korektę -+ coś tam EV :). Z drugiej strony czy to zdjęcie jest źle naświetlone?

korektę wprowadzam przy bardzo silnym bocznym świetle i z reguły na minus oraz małe wartosci -03EV lub -07EV (ale to chyba robi każdy kto zna swój aparat), poza tym pełną klatkę mz.wbrew pozorom naświetla się trudniej ( większa matryca ) ale dość OT :)

loocass
29-04-2010, 19:49
Dzieki za krytyke....
I nie wiem czy coś to zmieni ale dodam że fotka była zrobiona z włączoną funkcją d-lighting na maxa....

docentx
29-04-2010, 19:51
Ładne niebo. Podłoga brzydka.

T_P_
29-04-2010, 20:38
loocass, przede wszystkim nie zaczynaj od obróbki... Ważny jest materiał wyjściowy... Szukaj więc kadrów (ciekawych miejsc), potem światła, a reszta sama przyjdzie... Wykorzystaj także przewagę fotografii cyfrowej - naświetlaj przy użyciu różnych pomiarów, wykorzystuj korekcję ekspozycji i dokonuj podglądu, wyciągając jednocześnie wnioski, do momentu, aż dojdziesz do wprawy... :D

Powodzenia w tej pięknej zabawie, T_P_