PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z MS Outlook 2003

erde
27-04-2010, 17:33
Hej. Mam od kilku dni problem z komunikatem w Outlooku. Pisałem już do pomocy technicznej O2, gdzie mam skrzynkę. Przeszukałem, jak chuck norris cały internet, przeczytałem miliard porad (w tym zmiana nazwy komputera), zakładałem od nowa konto w outlooku i PUPA!

Komunikat pojawił się po nieudanej próbie wysłania jednego maila.

treść komunikatu:

Zadanie [email protected] - wysyłanie zgłosiło błąd 0x800CCC78 Nie można wysłać wiadomości. sprawdź adres email we właściwościach konta. Odpowiedź serwera 554: 5.7.1 sender address rejected: SERWER poczta.o2.pl wymaga uwierzytelnienia. Zobacz http://pomoc.o2.pl/poczta/autoryzacja i skonfiguruj poprawnie program pocztowyco ciekawe maile wysyłają i odbierają się normalnie za pomocą tego konta pomimo komunikatu, który jednak mocno mnie drażni.

porady znalezione w google są na nic...

wygląda to tak jakby ten jeden niewysłany mail nadal próbował się wysłać...ale skrzynka nadawcza jest pusta (0kb) i nigdzie go nie widać.

może ktoś będzie w stanie mi pomóc?

grudzinsky
27-04-2010, 18:47
jak jeszcze uzywalem tego programu mialem ten sam problem...wkoncu przestalem go uzywac i problem sie rozwiazal :D
moze jest to jakies rozwiazanie? przestac uzywac ;)

erde
27-04-2010, 19:11
dla mnie w tym przypadku to cienkie rozwiązanie :D

piwkoo
27-04-2010, 19:26
używasz może neostrady ? Ostatnio zostały zmienione porty SMTP, może tu leży przyczyna?

erde
27-04-2010, 19:30
tak, neostrady. Konfigurację konta przeprowadziłem prawidłowo, wszystko jest tak jak powinno.

myślę, że problem leży w tym mailu, który nie został wysłany i zapewne to on powoduje błąd - niby go nie widać, niby go nie ma ale program i tak za każdym razem próbuje go wysłać. Wnioskuję to po tym, że kiedy utworzę JEDNĄ nową wiadomość i wyślę ją przy pomocy tego konta, którego dotyczy błąd, to podczas wysyłania widzę w szczegółach operacji: WYSYŁANIE WIADOMOŚCI 1 z 2 - pierwszą wysyła, druga się wykrzacza

docxxx
27-04-2010, 19:33
A co to za mial? Sa jakies zalaczniki? Jakie rozszerzenia i jakie nazwy?

erde
27-04-2010, 19:43
to był mail ze zdjęciem (6mb) ale teraz tego maila nigdzie nie widać - w żadnym z folderów, po prostu jakby nie istniał, ale podejrzewam że tutaj właśnie program się wysypał

dzejms
27-04-2010, 19:46
Sprobuj skasowac w offline mode.

Wylacz Outlooka
Odlacz net
Wlacz Outlooka
Powinnien probowac wyslac te wiadomosc, lecz oczywiscie zakonczy sie bledem, gdyz inet jest odlaczony
Zobacz ze jest zagubiona wiadomosci w Outboxie.
Killim.

Jesli nie pomoze:

sprobuj tak (http://www.outlook-tips.net/howto/stuck_message.htm)

docxxx
27-04-2010, 19:52
Hmm, niby masz napisale, o co chodzi:
Odpowiedź serwera 554: 5.7.1 sender address rejected: SERWER poczta.o2.pl wymaga uwierzytelnienia.

erde
27-04-2010, 19:57
docxxx nie jestem dzieckiem neo :D wszystkie możliwe opcje, do których byłem w stanie dojść samemu, łącznie z PRAWIDŁOWĄ konfiguracją konta wykonałem. nie tu leży problem.

dzejms - spróbuję.

dzejms
27-04-2010, 19:57
Hmm, niby masz napisale, o co chodzi:
Odpowiedź serwera 554: 5.7.1 sender address rejected: SERWER poczta.o2.pl wymaga uwierzytelnienia.

Ale to pewnie ten stary 6MB email sprzed aktualizaji ustawien sie zablakal.

erde
27-04-2010, 20:17
hmm chyba się udało.

utworzyłem nowy plik danych dla mojego konta i go podpiąłem. co prawda w "Starej" skrzynce nadawczej nic się nie pojawiło, ale komp wyrazie coś mielił. wróciłem do poprzednich ustawień (tak jak w linku dzejmsa) i błąd się już nie pojawia. zobaczymy jak będzie dalej.