Zobacz pełną wersję : 200-400 VR II Nano
http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/af/zoom/af-s_nikkor200-400mmf_4g_ed_vr2/index.htm
no to mamy (nie)spodziewaną nowość ;)
woytec60
27-04-2010, 07:12
U nas też już napisali: Nikon AF-S NIKKOR 200–400 mm F/4G ED VR II (http://www.swiatobrazu.pl/nikon-af-s-nikkor-200-400-mm-f4g-ed-vr-ii-20173.html)
Ceny chyba wolę nie znać. :-D
Fajne szkło, bawiłem się w weekend obecna wersją. Bardzo fajne szkło :) Szybkie, pewne, ostre, kontrastowe. Do sportu ideał
Mariusz888
27-04-2010, 07:52
No może i fajne ale ciekawe kiedy przygotują coś dla ludzi, którym portfel nie odstaje w kieszeni na pół metra ;) a gdybym miał już tyle kasy i kupować tele to za wolał bym sobie dołożyć parę groszy do 500/4 ;)
krolewicz
27-04-2010, 07:56
moim zdnaiem 500/4 i 200-400/4 to inny gatunek literacki i nie można wybierać tych szkieł na zasadzie albo albo, są po prostu inne i ich zastosowanie zazwyczaj będzie różne :)
No może i fajne ale ciekawe kiedy przygotują coś dla ludzi, którym portfel nie odstaje w kieszeni na pół metra ;) a gdybym miał już tyle kasy i kupować tele to za wolał bym sobie dołożyć parę groszy do 500/4 ;)
Dla normalnych ludzi to jest tani jak barszcz nowy 16-35 :smile:
Ceny chyba wolę nie znać. :-D
Cena bedzie identyczna jak starej wersji :) Zobacz co sie dzialo z cena AFS 300 VRII, po premierze cena
byla wzieta z kosmosu (niewiele brakowalo do ceny 500/4), na chwile obecna czyli ze 2-3 miechy po
faktycznym ukazaniu sie szkla na rynku kosztuje tyle samo co stare AFS 300 VR.
Upgrade tak naprawde spodziewany, do "poprawienia" zostal w takim ukladzie tylko 200/2 :)
Upgrade tak naprawde spodziewany, do "poprawienia" zostal w takim ukladzie tylko 200/2 :)
Naprawdę boje się jak może wyglądać poprawiony 200/2... co w nim można jeszcze poprawiać? Oprócz ceny i wagi? :mrgreen:
wszystkie starsze supertele dostaja VR2 zamiast VR1, no i szkielka ktore nie mialy nanopowlok (200-400/4 i za jakis czas pewnie 200/2) tez je dostaly/dostana
z kolei AFS300VR miala juz nanopowloki w starsze wersji, wiec upgrade oznaczal de facto zmiane VR1 na VR2
te premiery to sa tak naprawde lekkie face liftingi :)
Naprawdę boje się jak może wyglądać poprawiony 200/2... co w nim można jeszcze poprawiać? Oprócz ceny i wagi? :mrgreen:
Powłoki "N" i VR II generacji.
Chcesz tanie w miarę jasne zoom tele? Jest świetna sigma 100-300 f4 HSM! Nie ma stabilizacji, ale to pewnie kwestia czasu kiedy uzupełnią ten brak. A N200-400 to rewelacyjne szkło na boiska sportowe :) Chyba wolałbym to od mojego N300 + tc14 ze względu na to 200mm na dole. Choć z drugiej strony światło 2.8 jest potrzebne ;)
Gdybym miał kupować następne tele to N200-400 za 14k zl to bardzo chętnie , jednak obecna cena jest przegięciem :roll: lepiej miec (jak koledzy wspominali) 500/4 VR af-s. Ale to tez zalezy kto do czego szuka.
Pozdrawiam
marcin_G
27-04-2010, 11:02
Chłopaki, głowa do góry: od jutra na Allegro z pewnością będzie wysyp starych 200-400 od złotówki BCM, tylko przebierać :)
Cena sugerowana $6,999.95
marcin_G
27-04-2010, 11:25
no dooooobra, na Allegro będą od 99,95 :D
Czemu wszyscy na cenę narzekają!? Przecież to jest kolejne szkło z serii f4, ze stałym światłem i umiarkowaną ceną! :-). Biadoliliście, że Nikon takich szkieł nie miał w ofercie, a ten obiektyw w pierwszej wersji wyszedł już ileś lat temu :-)
Czemu wszyscy na cenę narzekają!? Przecież to jest kolejne szkło z serii f4, ze stałym światłem i umiarkowaną ceną! :-). Biadoliliście, że Nikon takich szkieł nie miał w ofercie, a ten obiektyw w pierwszej wersji wyszedł już ileś lat temu :-)
Ale miał być 70-200/4 a nie jakiś teleskop ;)
wszystkie starsze supertele dostaja VR2 zamiast VR1, no i szkielka ktore nie mialy nanopowlok (200-400/4 i za jakis czas pewnie 200/2) tez je dostaly/dostana
te premiery to sa tak naprawde lekkie face liftingi :)
No dokładnie, juz sie prawie zmartwiłem że od dziś mój 200-400 przestanie foty robić ;) ale chyba nie będzie tak źle.
Budowa obu szkieł jest praktycznie identyczna oba maja 24 soczewki w 17 grupach w tym 4 ED w nowym dodali nano powłoki, czy to aż tak bardzo poprawi jakość obrazka ... pewnie troche tak ale bym tego nie demonizował
AF-S w obecnej wersji jest bardzo szybki wiec tu nie wiem czy coś przyspieszyli a jak juz to setne sekundy może
Inna sprawa to mnie bardzo ciekawi jak wypadnie nowy VR bo w obecnej wersji jest już rewelka, na 400 mm i czasie 1/80 ostre foty wychodzą spokojnie, jak już wiemy choćby z 70-200 VR II potrafi dużo wiecej, i bardzo mnie ciekawi o ile w szkle o tej ogniskowej i o tej wadze uda sie poprawić.
Litości Nikon! Czy ktoś ci się żalił na wersje I. To samo z 70-200.
No jakoś ostatnie premiery nikona to 1-2 drogie szkła. Nie chcę być źle zrozumiany - dobrze, że te premiery są ale było by fajnie jakby dorzucali do nich też po jednym tańszym szkiełku. Było by miło, gdyby nikon przypomniał sobie, że DX jeszcze nie wymarł i rzucił coś ponad plastikową stałkę.
No dokładnie, juz sie prawie zmartwiłem że od dziś mój 200-400 przestanie foty robić ;) Ja tam pójdę pod balkon Tadzia i będę czekał az on swojego wyrzuci za okno :wink:
Ja tam pójdę pod balkon Tadzia i będę czekał az on swojego wyrzuci za okno :wink:
Dałbyś adres na PW, to może i ja bym się wybrał. Może jeszcze coś ciekawego wyrzuci :)
A ja myślę że nikon wyczaił że Tadzio kupuje wszystkie nowości i specjalnie dla niego zmodernizował 200-400 :)
Ja tam pójdę pod balkon Tadzia i będę czekał az on swojego wyrzuci za okno :wink:
A ja myślę że nikon wyczaił że Tadzio kupuje wszystkie nowości i specjalnie dla niego zmodernizował 200-400 :)
No to tym razem i Ty Jacku i Nikon ;) się przeliczyliście..... dzwoniłem już do Tadka sie spytać jak się sprawuje nowe 200-400 i .... normalnie się zawiodłem ;) :) Taziu powiedział, ze raz to jest zadowolony ze obecnego 200-400 a dwa to sobie kupił właśnie 500 f 4 to narazie ma się czym bawic :)
idzikomD300
27-04-2010, 23:48
Nie znam Tadzia.
Ale jeśli koledzy zrezygnują to ja 3 w kolejce.:-D
Litości Nikon! Czy ktoś ci się żalił na wersje I. To samo z 70-200.
Ciężko się z tym nie zgodzić, modernizacja śrubokretowego staruszka 80-400 wzbudziła by zapewne duzo większe zainteresowanie a i pewnie popyt niz ten lifting 200-400
A może teraz będzie jak z samochodami, co roku nowy model, tzn mały lifting :)
Taziu powiedział, ze sobie kupił właśnie 500 f 4 to narazie ma się czym bawic :)
I w ten sposób oferta obiektywów Nikona powoli dobija do końca. Chyba jeszcze tylko 600 brakuje wspomnianemu panu :)
Sorry za OT ;)
Dziwne sa nieco te liftingi gdy inne szkiełka czeka "generalna" przebudowa. Widać, że nikon opracował zupełnie nowe i wiele lepsze VR, które wstawia do wszystkich długich tele. Czekamy na nowsze, krótsze szkiełka.
I w ten sposób oferta obiektywów Nikona powoli dobija do końca. Chyba jeszcze tylko 600 brakuje wspomnianemu panu :)
Ależ skąd. Brak mu też jasnych 300 i 400 mm
Mariusz888
28-04-2010, 00:24
Wg mnie ta premiera jest kompletnie bez sensu... na odświeżenie czeka tona szkieł - od takich "dla każdego" po takie "pro", a zamiast zabrać się za takie szkła to Nikon odświeża coś co już ma od dawna... wynika z tego że dla przykładu na nowe pełnoklatkowe 20/2.8 czy 35/2 lub 85/1.8 poczekamy ho ho ale za to co rok będzie np 300/2.8 z nowym VR'em ;)
W zasadzie ciezko to nazywac nowa wersja, przeciez to ta sama obudowa etc. Jedyne co zmienili w procesie produkcyjnym, to nakladanie nowych powlok i zmiana modulu VR na nowszy. A te obiektywy, na ktore wszyscy tak czekaja wymagaja zaprojektowania od poczatku, stworzenie nowej linii produkcyjnej etc, wiec ta premiera raczej nie odwleka ich w czasie.
Władca Pixeli
28-04-2010, 02:19
Coraz częściej odnoszę wrażenie, że wiele dużych firm włączając Nikon albo zatrudnia w dziale marketingu idiotów, albo są oni całkowicie oderwani od rzeczywistości, albo po najmniejszej linii oporu produkują tylko to co przynosi maksymalny zysk w najkrótszym czasie, a później to jakoś to będzie.
Starego 200-400nie wyrzucę;) ( nadal robi zdjęcia, a do tego jakoś nawet lepsze, ale to pewnie wina tego że jak go podpiąłem do body to wyskoczył na wyświetlaczu napis UAKTUALNIENIE DO WERSJI VRII NANO;)), ale jak będzie kolejka pod balkonem to spragnionych napoję:)
Wg mnie to normalny krok ze strony Nikona. Były już nowe 400, 500, 600.
Nowe 300 pojawiło się przed olimpiadą, teraz nowe 200-400 jest dedykowane na MŚ w piłce.
Uważam, że jednak ze względów marketingowych Nikon wie co robi i wie jak szybko zarobić kasę.
Nikonamający_na_7
28-04-2010, 08:08
Ciekawe jak przedstawia się współpraca z TC17 i TC 20 w praktyce, bo w teorii wiadomo? No i jak z VR przu 400 mm? Pewnie nie zawsze da radę...
Ciekawe jak przedstawia się współpraca z TC17 i TC 20 w praktyce, bo w teorii wiadomo? No i jak z VR przu 400 mm? Pewnie nie zawsze da radę...
Z TC to było akceptowalne ( stara wersja ) generalnie do 1.4.
VR dawał radę na 400 do czasów 1/60 - oczywiście trochę praktyki, w nowej pewnie się da zejść do 1/15 a Quna;) zejdzie do 1/2
Pamiętam jak raz mnie b. niemiło zaskoczył w ostrym słońcu, miałem wrażenie, że nie widać TEJ - $$$ różnicy gdy na przemian zapinałem go do D3 i 70-300 IS do 5D.
Poza tym litości, mamy 2010, czas na normalny dekiel. Dosyć wizyt w Costco w poszukiwaniu TEJ kawy tylko po to by mieć dekielek ;)
Mamy też /2 IS więc należy wymagać by VR przynajmniej się zrównał z IS a ten przy 1/15 na cropie daje ostre fotki.
Najważniejsze by przy takich zmianach nie ucierpiały kompaktowość konstrukcji (patrz 2IS/2VR vs. 300LIS) oraz oczywiście bokeh. Najbardziej oczekiwana jest jednak kuracja odchudzająca.
marcin_G
28-04-2010, 08:28
Coraz częściej odnoszę wrażenie, że wiele dużych firm włączając Nikon albo zatrudnia w dziale marketingu idiotów, albo są oni całkowicie oderwani od rzeczywistości, albo po najmniejszej linii oporu produkują tylko to co przynosi maksymalny zysk w najkrótszym czasie, a później to jakoś to będzie.
Ale zbliżają się mistrzostwa świata w piłce nożnej i to doskonała okazja, by wypromować swoją dłuuuugą szklarnię. Nikt przed taką imprezą nie będzie odświeżał zoomów kitowych lub amatorskich szerokich stałek....
Ale zbliżają się mistrzostwa świata w piłce nożnej i to doskonała okazja, by wypromować swoją dłuuuugą szklarnię. Nikt przed taką imprezą nie będzie odświeżał zoomów kitowych lub amatorskich szerokich stałek....VR nie bardzo nadaje sie do fotografowania sportu, bo i tak nie zamraża ruchu. Ile szkieł 200-400 mogą sprzedać przy okazji tej imprezy? Góra kilkadziesiąt sztuk, może 100. To jest aż taka ilość by miała sie odbić pozytywnie na wyniku finansowym spółki? 35/1.4 czy nowszej 85/1.4 wyczekuje dziesiątki tysięcy osób.
VR nie bardzo nadaje sie do fotografowania sportu, bo i tak nie zamraża ruchu. Ile szkieł 200-400 mogą sprzedać przy okazji tej imprezy? Góra kilkadziesiąt sztuk, może 100. To jest aż taka ilość by miała sie odbić pozytywnie na wyniku finansowym spółki? 35/1.4 czy nowszej 85/1.4 wyczekuje dziesiątki tysięcy osób.
Jacku, ale to jest okazja aby zaistnieć w reklamie, ilość fotografów z czarnymi lufami przekłada się marketingowo na wyobraźnię. Do tej pory na stadionach to był widok białych luf i canona. Teraz nie trzeba wydawać kasy na reklamę, sami fotografowie ze sprzętem N ją zrobią, a wtedy się pojawią oczekiwane przez wszystkich szkła i przybędzie nowych użytkowników N.
Do tego ci co już mają Nikony to ( jak z telefonami ) stanowią mniejsze zainteresowanie ze strony FIRMY, podstawa to pozyskać nowych, Ci będą budowali system i wydadzą kasę.
Nikonamający_na_7
28-04-2010, 09:08
No właśnie, Jacek_Z zwrócił uwagę na sedno rzeczy, niektórzy zapominają o przeznaczeniu VR, jeśli więc miałby dawać radę na 400mm to chyba tylko główki (i to modelek które potrafią zamrozić ruch ;-)). IMO wiekszy sens ma VR w 16-35 niż w 200-400 przeznaczonym do sportu i przyrody (no może z wyjątkiem ryczących nieruchomych jeleni na rykowisku ;-))
No właśnie, Jacek_Z zwrócił uwagę na sedno rzeczy, niektórzy zapominają o przeznaczeniu VR, jeśli więc miałby dawać radę na 400mm to chyba tylko główki (i to modelek które potrafią zamrozić ruch ;-)). IMO wiekszy sens ma VR w 16-35 niż w 200-400 przeznaczonym do sportu i przyrody (no może z wyjątkiem ryczących nieruchomych jeleni na rykowisku ;-))
No i tutaj jednak popełniasz błąd, nie wyobrażam sobie fotografowania taką ogniskową z ręki bez VR, nie zawsze używasz statywu czy monopodu. Sprawdź sobie jak Ci wyjdą zdjęcia na cropie przy 400mm, z czasem poniżej 1/200 ( nie zawsze są super warunki oświetleniowe ), a 1/200 wolniejsze sporty potrafi już zamrozić, jest jeszcze coś takiego jak panoramowanie;)
Nikonamający_na_7
28-04-2010, 09:42
Nawet nie myślałem o stosowaniu 400mm bez VR (tu nie popełniam błędu), a tym bardziej bez statywu, choć strzelam dość dobrze (tylko sportowo ;-)) i rękę mam pewną. A jeśli tylko ze statywem (bo jak zauważasz mamy jeszcze crop) to po co VR? Ale rzeczywiście w pewnych zastosowaniach masz rację np. panoramowanie (inteligentny VR rozpoznaje taki ruch i się dostosowuje). Ale przyznasz, że jest różnica w używaniu VR do architektury i krajobrazu z jednej strony a sportu i kicających zajączków z drugiej?
Ja akurat stosuję ten obiektyw do samolotów:)
Śmiglaki to czasy 1/60-1/125 ( z ręki ) - tu nie wyobrażam sobie braku VR, odrzutowe to mniejszy problem:)
Co do architektury czy krajobrazów - tu w większości przypadków używam statywu;)
Nikonamający_na_7
28-04-2010, 10:00
Każdy ma swoje obyczaje, na Twoich doświadczeniach się uczę! Dzięki za odpowiedzi.
Jacku, ale to jest okazja aby zaistnieć w reklamie, ilość fotografów z czarnymi lufami przekłada się marketingowo na wyobraźnię. Do tej pory na stadionach to był widok białych luf i canona. Teraz nie trzeba wydawać kasy na reklamę, sami fotografowie ze sprzętem N ją zrobią, a wtedy się pojawią oczekiwane przez wszystkich szkła i przybędzie nowych użytkowników N.
w polskich warunkach Nikon nadal nie ma się czym chwalić ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.echostar.pl/%7Ejkaczmarczyk/forum_nikon/canikon.jpg)
żeby nie było że wklejam coś nie na temat, to jedyne czarne szkło to właśnie N200-400 ;)
Do tego ci co już mają Nikony to ( jak z telefonami ) stanowią mniejsze zainteresowanie ze strony FIRMY, podstawa to pozyskać nowych, Ci będą budowali system i wydadzą kasę.Ja doskonale znam i rozumiem ten mechanizm, objaśniam to na forum (wątek o sensowności pentaxa 645D), sam się wkurzałem na brak (przed D3) FX u nikona, chocby kosztowac miał niebotyczne pieniądze. Ale nikon ma już komplet szkieł dla fotoreporterów, a uzasadnianie wprowadzenia modyfikacji obiektywu tego jedną imprezą (choc dużą) jest chyba nadinterpretacją, bo ta poprawa nie ma za bardzo sensu w przypadku fotografowania piłki. Prawdopodobnie moduł VR dla 300, 400, 500, 600, 200-400 i 200 jest ten sam, więc tanim kosztem modyfikują pewnie całą ofertę.
Nawet nie myślałem o stosowaniu 400mm bez VR (tu nie popełniam błędu), a tym bardziej bez statywu, choć strzelam dość dobrze (tylko sportowo ;-)) i rękę mam pewną. Zauważmy, że "stary" 200-400 (wcale nie jest on stary ! - to 2004 rok) też miał VR, robienie piłkarzy na teleobiektywie przy czasie dłuższym 1/60s nie bardzo ma chyba sens. To są mistrzostwa w piłce kopanej. Panoramowanie nie bardzo ma tu miejsce.
Ja nie polemizowałem z słusznością wsadzenia lepszego VR, bo sam bardzo lubie te funkcje, a w dodatku foceniu z ręki ciężkimi szkłami mam problemy, więc VR naprawdę popieram, przyda się.
Ja za to popieram wsadzenie do 200-400 powłok nano. Ostatnio robiłem nim zdjęcia w Krakowie, niestety 45 minut pod ostre słoneczko. Spadek kontrastu mocno zauważalny, więc każda walka z takim zjawiska jest uprawniona, a nanopowłoki chyba powstały właśnie w tym celu :) Oczywiście widzę luki w szklarni Nikona i wolałbym np nową szeroką stałkę 20-24mm 2.8, ostrą od pełnej dziury i z AFS ;)
J Prawdopodobnie moduł VR dla 300, 400, 500, 600, 200-400 i 200 jest ten sam, więc tanim kosztem modyfikują pewnie całą ofertę.
Z tym się całkowicie zgadzam:) + marketing i mamy 110% sukces finansowy oraz suuuper tele.
Teraz to inne systemy w tele zostały w tyle:(
w polskich warunkach Nikon nadal nie ma się czym chwalić ;)
żeby nie było że wklejam coś nie na temat, to jedyne czarne szkło to właśnie N200-400 ;)
...bo polskie agencje dopiero co wymieniły analogowe nikony na cyfrowe canony ;-)
marcin_G
30-04-2010, 18:01
Ci z Was, którzy mają przyjanmniej jedno zdrowe oko (i ręcznie ustawią ostrość...) oraz potrafią żyć bez VR, może zainteresują się tym szkłem, też Nikkor, też 200-400/4
http://cgi.ebay.com/Nikon-Nikkor-ED-AIS-200-400mm-f-4-f4-Manual-Focus-Lens-/330427634501?cmd=ViewItem&pt=Camera_Lenses&hash=item4cef059345
Mariusz888
30-04-2010, 19:55
marcin_G - na takiego manuala za 9k zł to raczej nabywcy będzie się długo szukać ;) nawet jeśli jest dobry optycznie to nie ma AF a to oznacza, że jego przydatność np w sporcie spada ;) jedynie chyba do fotografii przyrodniczej w spokojniejszym wydaniu a tam nawet jeśli manuala to szukał bym dłuższego ;) tym bardziej że 3k $ to jest jak wspomniałem 9k zł a to oznacza że spokojnie można szukać używanego N AF-S 300/2.8 a dokładając trochę nawet z VR ;) już nie mówiąc o nowej Sigmie 300/2.8 HSM - do tego kupujemy sobie TC i żyjemy jak lord ;)
marcin_G
30-04-2010, 21:48
Kuuuuurcze, ja doskonale wiem ile to kosztuje i jak upierdliwe jest to w pracy na codzień. Ale pokazuję linka, bo chyba nikt z forum NIGDY nie widział tego szkła na własne oczy. Nie mówiąc już o fotografowaniu nim. Ot - taka perełka na półkę dla kolekcjonera, by stał sobie i sie kurzył między 13/5,6 i UV-micro-Nikkorem 105/4,5
Mariusz888
30-04-2010, 23:32
A no to tak to super szkło ;) jednak jak oglądam takie aukcje to patrzę na to jako osoba, nie posiadająca jachtu za miliony, 30 domów w drogich kurortach i nie mam 5 Ferrari na podjeździe więc u mnie wygrywają względy praktycznie ;) :lol:
marcin_G
01-05-2010, 10:15
Hm...Ferrari to ja akurat mam, ale synek ostatnio do końca baterie wyczerpał :( Więc chyba się nie liczy :D
A tak poważnie: jakiś czas temu ktoś na forum pisał, że w komisie w UK był taki, dość mocno używany, za 1000 Ł. I gdy mu napisaliśmy, że to dobre szkło i żeby brał, to obiektyw był juz sprzedany....
Jastrząb
01-05-2010, 15:38
bardzo ciesze się z tej premiery
Przed wydaniem sadów polecam sobie zapiąć jedno i drugie szkiełko i troszkę potestować.
Ja byłem fanem swojej AFS 600/4 II dopóki nie zobaczyłem co wyrabia nowa 600 VR, szczególnie na pełnej dziurze i w pracy a telekonwerterami.
tyle w temacie
pozdrawiam
Fajne szkło, bawiłem się w weekend obecna wersją. Bardzo fajne szkło :) Szybkie, pewne, ostre, kontrastowe. Do sportu ideał
26.09.2009. napisałem na temat tego szkła moją opinię: Idealny do zdjęć sportowych byłby Nikkor 200-400 mm f/4.0 G IF-ED VR. Mógłbyś jeszcze używać do tego telekonwerter TC-14 E II. No ale za to szkło musisz wyłożyć w Polsce ( jak na dzisiaj ) około 25000 PLN (lub szukać taniej za granicą).
Wtedy jakoś nie był "idealny" bo odpowiedziałeś tak, cytuję: "wcale nie jest idealny...brakuje mu jednej istotnej cechy- światła 2.8"
Czyżby zmiana poglądów?...
? matko, jakiś Ty pamiętliwy...
Ogniskowe idealne, światło niekoniecznie w hali. Teraz lepiej?
Pawel Pawlak
04-05-2010, 15:02
bardzo ciesze się z tej premiery
Przed wydaniem sadów polecam sobie zapiąć jedno i drugie szkiełko i troszkę potestować.
Ja byłem fanem swojej AFS 600/4 II dopóki nie zobaczyłem co wyrabia nowa 600 VR, szczególnie na pełnej dziurze i w pracy a telekonwerterami.
tyle w temacie
pozdrawiam
Jastrząb, już negocjuję dobrą cenę ;)) Zresztą nie Tylko Ciebie rajcuje ta premiera; jest jeszcze przynajmniej kilku ptasiarzy (których znam), którzy licza na poprawioną ostrość na F4, szybszy AF, lepszą pracę z TC i ostrzą sobie na niego zęby z myślą wykoprzystania w najbliższym sezonie do fotografowania "z budziy" ;)
BlackRoger
18-05-2010, 23:19
Preorder:
http://www.calumetphoto.com/item/NT2152/?t=CM01&a=CM01
Kto pierwszy? ;)
Władca Pixeli
19-05-2010, 01:19
Preorder:
http://www.calumetphoto.com/item/NT2152/?t=CM01&a=CM01
Kto pierwszy? ;)
i do tego jeszcze pokrowiec :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/467280-4.jpg
źródło (http://www.bhphotovideo.com/images/largeimages/467280.jpg)
BlackRoger
19-05-2010, 01:27
Jakby lens był included to bym się skusił na ten pokrowiec.
Z TC to było akceptowalne ( stara wersja ) generalnie do 1.4.
VR dawał radę na 400 do czasów 1/60 - oczywiście trochę praktyki, w nowej pewnie się da zejść do 1/15 a Quna;) zejdzie do 1/2
taa Qna na 1/2 to robi starym VR :D Teraz to juz az strach pomyslec... jak nie zawieje to 2s wyciągnie na bank :D
wie ktos jak z dostepnoscia tego szkla w naszym pieknym kraju??
jego jeszcze nie ma oficjalnie w sprzedazy i to nie tylko u nas ale i na calym swiecie - wszedzie tylko pre-ordery przyjmuja
ma sie pokazac w sklepach na przelomie maja/czerwca
http://www.ephotozine.com/article/Nikon-AFS-Nikkor-200400mm-f4-G-ED-VRII-13765
pierwsze wrażenia
W FJ dostępny od ręki za 24 998,00. Może już ktoś nabył ? :D
Najciekawsze jest to zdjęcie ;)
http://www.ephotozine.com/articles/nikon-af-s-nikkor-200-400mm-g-ed-vrii-13765/images/2000_WI70928.gif
No ewidentnie widać cięcia, mniej złota bo tabliczka bardziej czarna :)
dokładnie!
a następca będzie w ogóle bez tabliczki ;)
Najciekawsze jest to zdjęcie ;)
http://www.ephotozine.com/articles/nikon-af-s-nikkor-200-400mm-g-ed-vrii-13765/images/2000_WI70928.gif
Teraz widać, że warto kupić dwójkę - nie jest krzywa! :mrgreen: