http://imaging.nikon.com/products/im..._vr2/index.htm
no to mamy (nie)spodziewaną nowość![]()
Szukaj
http://imaging.nikon.com/products/im..._vr2/index.htm
no to mamy (nie)spodziewaną nowość![]()
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
U nas też już napisali: Nikon AF-S NIKKOR 200–400 mm F/4G ED VR II
pozdrawiam, Wojtek
Ceny chyba wolę nie znać.![]()
Pozdrawiam
Jacek
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
Cena bedzie identyczna jak starej wersjiZobacz co sie dzialo z cena AFS 300 VRII, po premierze cena
byla wzieta z kosmosu (niewiele brakowalo do ceny 500/4), na chwile obecna czyli ze 2-3 miechy po
faktycznym ukazaniu sie szkla na rynku kosztuje tyle samo co stare AFS 300 VR.
Upgrade tak naprawde spodziewany, do "poprawienia" zostal w takim ukladzie tylko 200/2![]()
wszystkie starsze supertele dostaja VR2 zamiast VR1, no i szkielka ktore nie mialy nanopowlok (200-400/4 i za jakis czas pewnie 200/2) tez je dostaly/dostana
z kolei AFS300VR miala juz nanopowloki w starsze wersji, wiec upgrade oznaczal de facto zmiane VR1 na VR2
te premiery to sa tak naprawde lekkie face liftingi![]()
No dokładnie, juz sie prawie zmartwiłem że od dziś mój 200-400 przestanie foty robićale chyba nie będzie tak źle.
Budowa obu szkieł jest praktycznie identyczna oba maja 24 soczewki w 17 grupach w tym 4 ED w nowym dodali nano powłoki, czy to aż tak bardzo poprawi jakość obrazka ... pewnie troche tak ale bym tego nie demonizował
AF-S w obecnej wersji jest bardzo szybki wiec tu nie wiem czy coś przyspieszyli a jak juz to setne sekundy może
Inna sprawa to mnie bardzo ciekawi jak wypadnie nowy VR bo w obecnej wersji jest już rewelka, na 400 mm i czasie 1/80 ostre foty wychodzą spokojnie, jak już wiemy choćby z 70-200 VR II potrafi dużo wiecej, i bardzo mnie ciekawi o ile w szkle o tej ogniskowej i o tej wadze uda sie poprawić.
Pamiętam jak raz mnie b. niemiło zaskoczył w ostrym słońcu, miałem wrażenie, że nie widać TEJ - $$$ różnicy gdy na przemian zapinałem go do D3 i 70-300 IS do 5D.
Poza tym litości, mamy 2010, czas na normalny dekiel. Dosyć wizyt w Costco w poszukiwaniu TEJ kawy tylko po to by mieć dekielek
Mamy też /2 IS więc należy wymagać by VR przynajmniej się zrównał z IS a ten przy 1/15 na cropie daje ostre fotki.
Najważniejsze by przy takich zmianach nie ucierpiały kompaktowość konstrukcji (patrz 2IS/2VR vs. 300LIS) oraz oczywiście bokeh. Najbardziej oczekiwana jest jednak kuracja odchudzająca.
NYCH - Americana
Fajne szkło, bawiłem się w weekend obecna wersją. Bardzo fajne szkłoSzybkie, pewne, ostre, kontrastowe. Do sportu ideał
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Skontaktuj się z nami