Zobacz pełną wersję : 18-200 VR - pytanie
AndrzejK
27-11-2006, 01:06
"Ponadto obiektyw został wyposażony w funkcję „VR II”, drugą generację technologii mechanizmu redukcji wibracji firmy Nikon, który umożliwia fotografowanie z czasami migawki dłuższymi o cztery stopnie (zamiast o 3 stopnie jak w przypadku poprzedniej wersji systemu VR)."
Jak liczyć te cztery stopnie? Czy to oznacza, że zamiast czasu np. 1/250 mogę zastosować 1/15 ? (bo od 1/250 czwarty stopień to 1/15 (po drodze 1/125 1/60 1/30 ) ?
Tak by to wyglądalo, ale podchodziłbym do tego z pewnym dystansem - jak z wiekszości reklam usuń połowę - ale 2 EV to też dużo.
sprocket
27-11-2006, 04:16
Odpowiem ci moze tak - zrobie tym obiektywem ostre zdjecie na 200mm z czasem0.30 a jak dobrze pojdzie to 0,15 ale zalezy do czego bedziesz uzywal bo jak do sportu to lepiej cos jasniejszego.
AndrzejK
27-11-2006, 09:40
Sport to nie moja pasja, dziękuję za odpowiedz, własnie tę kwestię chciałem wyjaśnić.
pierwsze zdjęcie jakie zrobłem po rozpakowaniu tego obiektywu z pudełka to było na 200 mm z czasem 1/8 s o ile dobrze pamietam. Ostre.
czasami (rzadko) przy tej ogniskowej nie zrobi się ostrego przy 1/60.
można mówic o procencie ostrych zdjęć do zrobienia przy danym czasie/ogniskowej.
dla czasu 1x, 2x dłuższego to będzie chyba 100% ostrych
dla czaów 3x dłuższych to już 70%
dla czasów 4x dłuzszych 40%
dla czasów 5x dłuższych 15%
to tak orientacyjnie wg mnie, nie są to żadne dane książkowe.
Kiedyś założyłem temat o megazoomach - generalnie odradzano ze względu na kiepską jakoś optyczną która jest wynikiem uwarunkowac optycznych. Z zasady nic, co ma tak wielką ogniskową nie może być dobre.
Wiele się naczytałem o 18-200 VR, mimo to zapytam: w czymże on jest lepszy od np. Sigmy 18-200, że warto za niego dać prawie 3000 zł, a nie warto za Sigmę dać 1200 zł? Czy to tylko VR? Bo jeżeli tak, to Sigma + statyw wychodzi taniej.
tak, taniej. ale optycznie nikkor jest lepszy to raz. mając 18-200 mozna mieć ały czas przypiety obiektyw do body i chodzić bez statywu. nie zawsze planuje sie takie zdjęcia ze statywem i VR jest wtedy jak znalazł.
nikkor ma bardzo szybki AF-S. nie wiem czy ta sigma ma silnik HSM?
czasami coś już niewiele lepszego jest jednak wiele droższe. Nic sie na to nie poradzi.
(...) Z zasady nic, co ma tak wielką ogniskową nie może być dobre.
Wiele się naczytałem o 18-200 VR (...)
Witam,
masz na myśli chyba zakres ogniskowych, prawda? 200mm aż tak znowu wielką ogniskową nie jest... ;), Art
sprocket
28-11-2006, 17:07
Jak na megazooma to dobry obiektyw,jak mialem jeszcze sigme 70-300 zrobilem test na 200mm i Nikkor mocniej rozmywal (rozpackane tlo) nie wiem nawet jak to nazwac moze to te mydlo co sie czesto pisze:-?
I tez powiem ze jest szybki i precyzyjny, na naszym forum ,Przyroda w temacie Obrzeza miast pokazalem zdjecia sarenek jak ktos chce zobaczec, zdjecia na 200mm bez Vr-a
Jestem trochę zdegustowany tym obiektywem. Zniekształca w rogach fotki przy 50mm f/8.
Np. przy 38mm i f/11 drzwi i okna w pomieszczeniu są wg mnie potwornie wygięte, za potwornie.
Gdyby nie distortion control w NX, to byłaby tragedia.
Ale jak idę na spacer do parku lub do piaskownicy z córką i niosę cały majdan jej zabawek+ hulajnogę lub rowerek, to cieszę się, że mam ten obiektyw, pomimo jego różnych mankamentów.
ja tam myśle że jako podtsawowy zoom sie sprawdza..
dziś dał rade na koncercie gdzie nie dały rady 50/1.4 i 20/1.8 (no powiedzmy sczzerze moje umiejętności nie pzowoliły na wykorzystanie tych szkieł porządnie, przynajmniej na początku potem sie udawało coraz lepiej)
Zrezygnowany zapiąłem do puszki 18-200 VR i mimo ciemnoty tego szkła VR active umożliwiło mi zrobienie kilku znośnych zdjęc:) a potem opanowałem już conieco ułamek sztuki fotografowania na koncercie i jechałem na 50/1.4, ale 18-200 tez bardzo bardzo dawał rade imho
pozdrawiam
AndrzejK
29-11-2006, 19:50
Czy pracujący system VR w tym szkle wydaje jakieś dzwięki? Jakieś ciche, miłe dla ucha brzęczenie? bardzo jestem ciekaw...
sprocket
29-11-2006, 20:31
Wiec kiedy nacisniesz spust migawki slychac "cykniecie" :)to zaczyna pracowac VR i po zrobieniu fotki nastepne "cykniecie" Vr w stanie spoczynku chyba ze dalej masz palec na spuscie. W celowniku obraz plywa tak ze mozna sie choroby morskiej nabawic ;)
ja nie zauwazam pływania a VR działa :)
sprocket
30-11-2006, 05:09
Przypatrz sie dobrze, wyraznie widac jak Vr niweluje gwaltowne ruchy nawet w tak ciemnym wizjerze D50
Jak nie widzisz pływania to może VR nie działa ? :) A szkiełko jest fajne, rogi faktycznie mgliste po domknięciu, no ale ludzie, to nie jest stałka !! Ten obiektyw ma przełożenie 11x wiec nie spodziewajmy się cudów, jak na swoje parametry i tak jest bardzo dobry.
zgadzam sie w 100% z cihym, a VR działa może nie zwracxam uwagi na pływanie
Wiec kiedy nacisniesz spust migawki slychac "cykniecie" :)to zaczyna pracowac VR i po zrobieniu fotki nastepne "cykniecie" Vr w stanie spoczynku chyba ze dalej masz palec na spuscie. W celowniku obraz plywa tak ze mozna sie choroby morskiej nabawic ;)
Ciekawe? Ja tego zjawiska nie widzę!
sprocket
07-12-2006, 21:47
Jurek 1 to jest lustrzanka i to co za chwile zlapie matryca dokladnie widzisz w celowniku, wyraznie widac plywanie, oczywiscie to nie jest taki wspanialy uklad zyryskopowy jak w angielskim czolgu :)
Ale jesli nie widzisz to co za problem, najwazniejsze ze dziala ;)
Działać, działa i to dobrze!!!
18-200 to obiektyw standartowy? Boże czas umierać.
jakąś metodologię trzeba było przyjąć bo nie można tworzyć wielkiej ilości działów, a superzoomy mają zastąpić standardowe szkła, więc ich miejsce może być równie dobrze w tym dziale :)
Parę fotek z tego VR , 18,70 i 200 mm.
http://www.icpnet.pl/~jakub_c/18200vr/
:) Nie jest taki straszny w sumie ..
jakąś metodologię trzeba było przyjąć bo nie można tworzyć wielkiej ilości działów
Zgoda. Jakąś metodologię trzeba było przyjąć. IHMO tutaj nie powinno być o niczym więcej jak o 40-60mm , ewentualnie ~35mm i to w stałkach. Przydała by się za to jeszcze jedna kategoria do takich ekstremów jak ten, czy np. shift.
wiesz...na dobrą sprawę przydał by się osobny dział do szkieł makro i do portretówek, ale jest jak jest :)