Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie 18-200 VR - pytanie

"Ponadto obiektyw został wyposażony w funkcję „VR II”, drugą generację technologii mechanizmu redukcji wibracji firmy Nikon, który umożliwia fotografowanie z czasami migawki dłuższymi o cztery stopnie (zamiast o 3 stopnie jak w przypadku poprzedniej wersji systemu VR)."

Jak liczyć te cztery stopnie? Czy to oznacza, że zamiast czasu np. 1/250 mogę zastosować 1/15 ? (bo od 1/250 czwarty stopień to 1/15 (po drodze 1/125 1/60 1/30 ) ?
    D80 + N 18-200 VR + Nikkor 50/1,8D + SB600

Domyślnie

Tak by to wyglądalo, ale podchodziłbym do tego z pewnym dystansem - jak z wiekszości reklam usuń połowę - ale 2 EV to też dużo.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Odpowiem ci moze tak - zrobie tym obiektywem ostre zdjecie na 200mm z czasem0.30 a jak dobrze pojdzie to 0,15 ale zalezy do czego bedziesz uzywal bo jak do sportu to lepiej cos jasniejszego.

Domyślnie

Sport to nie moja pasja, dziękuję za odpowiedz, własnie tę kwestię chciałem wyjaśnić.
    D80 + N 18-200 VR + Nikkor 50/1,8D + SB600

Domyślnie

pierwsze zdjęcie jakie zrobłem po rozpakowaniu tego obiektywu z pudełka to było na 200 mm z czasem 1/8 s o ile dobrze pamietam. Ostre.
    czasami (rzadko) przy tej ogniskowej nie zrobi się ostrego przy 1/60.
    można mówic o procencie ostrych zdjęć do zrobienia przy danym czasie/ogniskowej.
    dla czasu 1x, 2x dłuższego to będzie chyba 100% ostrych
    dla czaów 3x dłuższych to już 70%
    dla czasów 4x dłuzszych 40%
    dla czasów 5x dłuższych 15%
    to tak orientacyjnie wg mnie, nie są to żadne dane książkowe.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Kiedyś założyłem temat o megazoomach - generalnie odradzano ze względu na kiepską jakoś optyczną która jest wynikiem uwarunkowac optycznych. Z zasady nic, co ma tak wielką ogniskową nie może być dobre.
    Wiele się naczytałem o 18-200 VR, mimo to zapytam: w czymże on jest lepszy od np. Sigmy 18-200, że warto za niego dać prawie 3000 zł, a nie warto za Sigmę dać 1200 zł? Czy to tylko VR? Bo jeżeli tak, to Sigma + statyw wychodzi taniej.

Domyślnie

tak, taniej. ale optycznie nikkor jest lepszy to raz. mając 18-200 mozna mieć ały czas przypiety obiektyw do body i chodzić bez statywu. nie zawsze planuje sie takie zdjęcia ze statywem i VR jest wtedy jak znalazł.
    nikkor ma bardzo szybki AF-S. nie wiem czy ta sigma ma silnik HSM?
    czasami coś już niewiele lepszego jest jednak wiele droższe. Nic sie na to nie poradzi.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez volumen Zobacz posta
    (...) Z zasady nic, co ma tak wielką ogniskową nie może być dobre.
    Wiele się naczytałem o 18-200 VR (...)
    Witam,
    masz na myśli chyba zakres ogniskowych, prawda? 200mm aż tak znowu wielką ogniskową nie jest... , Art
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

Jak na megazooma to dobry obiektyw,jak mialem jeszcze sigme 70-300 zrobilem test na 200mm i Nikkor mocniej rozmywal (rozpackane tlo) nie wiem nawet jak to nazwac moze to te mydlo co sie czesto pisze
    I tez powiem ze jest szybki i precyzyjny, na naszym forum ,Przyroda w temacie Obrzeza miast pokazalem zdjecia sarenek jak ktos chce zobaczec, zdjecia na 200mm bez Vr-a

Domyślnie

Jestem trochę zdegustowany tym obiektywem. Zniekształca w rogach fotki przy 50mm f/8.
    Np. przy 38mm i f/11 drzwi i okna w pomieszczeniu są wg mnie potwornie wygięte, za potwornie.
    Gdyby nie distortion control w NX, to byłaby tragedia.
    Ale jak idę na spacer do parku lub do piaskownicy z córką i niosę cały majdan jej zabawek+ hulajnogę lub rowerek, to cieszę się, że mam ten obiektyw, pomimo jego różnych mankamentów.
    Ostatnio edytowane przez freefly ; 28-11-2006 o 20:04

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów