Zobacz pełną wersję : Usuwanie cienia
zebrantez
26-04-2010, 22:35
Witam
Chciałbym zasięgnąć waszej opinii odnośnie cienia na twarzy modelki. czy jest możliwe jego sensowne usunięcie? Mi się to udało z mizernym skutkiem. Warto się w ogóle bawić w takie fotoszopowanie, bo mi co rusz coś zaczyna przeszkadzać już myślę, że jest dobrze a tutaj wyłazi plastikowa deska zamiast twarzy:(
Pozdrawiam Marcin
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/04/b98bd6f58728254cm-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b98bd6f58728254c)
jacek.gold
26-04-2010, 22:38
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaale babol w tytule :) usówanie czy raczej usuwanie?
zebrantez
26-04-2010, 22:47
już poprawione, byłem szybszy:)
rady:
1. zdobić zdjęcie jeszcze raz
2. zostawić tak jak jest będzie lepiej niż 3.
3. wyretuszować i mieć hardcore ;)
Ewentualnie żmudna praca dodge/burn.
zebrantez
29-04-2010, 17:38
Draqnov - z tego właśnie korzystałem plus plastry i pieczątka klonująca, a widać na zdjęciu po prawej i ie jest zadowalający :( będę dalej próbował może coś w końcu wyjdzie.
Pozdrawiam
Wiesz... najskuteczniejsa metoda na te cienie jest... zadbnie o to, by ich nie bylo juz podczas robienia zdjecia.
Osobiscie, jesli widze na zdjeciu jakis dyskwalifikujący je cień- kasuje od razu w puszce i robie je jeszcze raz. Jak zauwazam cos takiego w domu to...po prostu je kasuje i pluje sobie w brode, ze nie widzialem tego problemu majac wizjer przy oku.
Pilnuj takich rzeczy juz na etapie robienia zdjec, a oszczedzisz sobie naprawde wiele pracy.
Pozdr : ).
zebrantez
29-04-2010, 20:01
To, że cieni mam unikać to wiem, wiem,także że pomiędzy 11-16 w pełnym słońcu fot się nie robi, ale czasami inaczej się nie da:( a cieniem z powodu wiatru tłumaczył się nie będę :D Tylko pytałem o możliwości obróbki, ale teraz się upewniłem, że jednak nie warto się bawić.
moze troche przesadzam, ale tak do namysłu: czy nie wiecej czasu stracisz na takiej trudnej obrobce, niz by Ci zajelo zorganizowanie drugiej sesji? : ).
pozdrawiam i udanych kadrow : ).
petrusbr
16-05-2010, 17:00
Co do cienia podczas fotografowania, to można z nim sobie poradzić np. przy pomocy blendy: odbić światło i skierować dodatkowo na twarz (usunie lekkie cienie), przestawić nieco modelkę, zasłonić słońce blendą, ustawić modelkę w cieniu itp. Na PS warto walczyć, gdy zdjęcie jest naprawdę wartościowe - w przypadku przeciętnych zdjęć moim zdaniem lepiej sobie darować.
Po 2-3 takich próbach usuwania cieni na pewno odechce Ci się bawienia z PS. Dojdziesz do wniosku, że lepiej poświęcić kilkanaście minut więcej w trakcie robienia zdjęć na doglądnięcie wszystkiego niż te żmudne zabawy z PS:) Sam kiedyś próbowałem usuwać takie cienie, ale nie wychodzi to mimo wszystko zbyt korzystnie.